Ухвала
від 12.05.2021 по справі 160/7538/21
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УХВАЛА

12 травня 2021 р.Справа №160/7538/21

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Голобутовський Р.З., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІКСОН" про забезпечення позову у справі № 160/7538/21 за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІКСОН" до Комунального підприємства "Управління контролю за благоустроєм міста" Дніпровської міської ради про визнання протиправним та скасування припису,

ВСТАНОВИВ:

12.05.2021 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІКСОН" (вул. Рогальова, буд. 28, м. Дніпро, 49000, код ЄДРПОУ 24423171) до Комунального підприємства "Управління контролю за благоустроєм міста" Дніпровської міської ради (вул. Троїцька, буд. 22А, м. Дніпро, 49101, код ЄДРПОУ 33612019), у якій просить:

- визнати протиправним та скасувати припис № 003301 від 11.05.2021 року, виданий Комунальним підприємством "Управління контролю за благоустроєм міста" Дніпровської міської ради.

Позовна заява обґрунтована тим, що припис № 003301 від 11.05.2021 року є протиправним та підлягає скасуванню.

Разом із позовною заявою 12.05.2021 року Товариством з обмеженою відповідальністю "ДІКСОН" подано заяву про забезпечення позову, у якій просить:

- заборонити Комунальному підприємству Управління контролю за благоустроєм міста Дніпровської міської ради (код ЄДРПОУ 33612019) та будь-яким іншим особам вчиняти будь-які дії з демонтажу, розбирання, знесення, знищення огорожі та/або гаражу, що розташовані на земельній ділянці з кадастровим номером 1210100000:03:298:0072, площею 0,1117 га за адресою: м. Дніпро, вул. Шевченка, 29, що належать на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю ДІКСОН (код ЄДРПОУ 24423171).

В обґрунтування заяви про забезпечення позову заявник зазначає, що оскаржуваний Припис фактично заподіює шкоди правам, свободам та інтересам Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІКСОН". Захист його порушених права, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття заходів забезпечення. Також заявник зазначає, що у разі задоволення позову порушене право позивача не буде поновленим, адже Комунальне підприємство "Управління контролю за благоустроєм міста" Дніпровської міської ради на виконання положень оскаржуваного Припису в будь-який момент може демонтувати, розібрати, знести, знищити огорожу та/або гараж, які розташовані на земельній ділянці з кадастровим номером 1210100000:03:298:0072, площею 0,1117 за адресою м. Дніпро вул. Шевченка, 29 з подальшим стягненням витрат за відновлення благоустрою за рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІКСОН", а тому заявник буде змушений звертатись до суду з новим позовом про відшкодування збитків за порушення його прав на підставі Припису, який може бути визнаний протиправним та скасованим. Для відновлення порушених прав необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, а розгляд заявлених позовних вимог у справі взагалі втратить будь-який сенс. Тому без вжиття заходів забезпечення позову не можливо буде захистити права позивача, так як у разі невжиття заходів забезпечення позову ефективний захист та поновлення порушеного права буде неможливим, адже до моменту набрання законної сили судовим рішенням у справі та надання правової оцінки оскаржуваному Припису його положення в частині примусового відновлення благоустрою та стягнення витрат з заявника вже будуть виконані. Невжиття заходів забезпечення позову матиме несприятливі наслідки для заявника, оскільки позбавить його власності на огорожу та/або гараж.

При розгляді заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІКСОН" про забезпечення позову суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 154 Кодексу адміністративного судочинства України заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа або до якого має бути поданий позов, не пізніше двох днів з дня її надходження, без повідомлення учасників справи.

Частинами 1, 2 ст. 150 Кодексу адміністративного судочинства України закріплено, що суд за заявою учасника справи або з власної ініціативи має право вжити визначені цією статтею заходи забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо:

1) невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду;

2) очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, та порушення прав, свобод або інтересів особи, яка звернулася до суду, таким рішенням, дією або бездіяльністю.

За приписами ч. 4 ст. 150 Кодексу адміністративного судочинства України подання позову, а також відкриття провадження в адміністративній справі не зупиняють дію оскаржуваного рішення суб`єкта владних повноважень, якщо суд не застосував відповідні заходи забезпечення позову.

Заходи забезпечення позову відповідають предмету адміністративного позову та, водночас, вжиття таких заходів не зумовлює фактичного вирішення спору по суті, а спрямоване лише на збереження існуючого становища до розгляду справи по суті.

Забезпечення позову - це вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, до прийняття у справі судового рішення по суті заходів щодо створення можливості реального виконання у майбутньому рішення суду, якщо його буде прийнято на користь позивача.

У відповідності до ч. ч. 1, 2 ст. 151 Кодексу адміністративного судочинства України позов може бути забезпечено:

1) зупиненням дії індивідуального акта або нормативно-правового акта;

2) забороною відповідачу вчиняти певні дії;

4) забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору;

5) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку.

Суд може застосувати кілька заходів забезпечення позову. Заходи забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Суд також повинен враховувати співвідношення прав (інтересу), про захист яких просить заявник, із наслідками вжиття заходів забезпечення позову для заінтересованих осіб.

Отже, якщо існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам та інтересам позивача, або захист цих прав та інтересів стане неможливим чи для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, а також якщо очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, суд може постановити ухвалу про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову шляхом заборони вчиняти певні дії.

При розгляді та вирішенні клопотання про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову судом надається оцінка обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників процесу; наявності зв`язку між конкретним видом, що застосовується для забезпечення позову, і предметом позовних вимог, зокрема, чи спроможний такий вид забезпечення позову забезпечити фактичне виконання рішення суду у разі його задоволення; імовірності виникнення утруднень для виконання рішення суду в разі невжиття таких заходів; наявності зв`язку із вжиттям заходів запобігти порушенню прав та інтересів інших осіб, в тому числі, й осіб, які не беруть участь у розгляді справи.

Порядок розгляду заяви про забезпечення позову визначений ст. 154 Кодексу адміністративного судочинства України, згідно з якою заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа або до якого має бути поданий позов, не пізніше двох днів з дня її надходження, без повідомлення учасників справи.

За своєю суттю інститут забезпечення позову в адміністративному судочинстві є інститутом попереднього судового захисту. Метою його запровадження є гарантування виконання рішення суду у випадку задоволення позову, існування очевидної небезпеки заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення у справі.

Дослідивши матеріали заяви про забезпечення позову та позовної заяви судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "ДІКСОН" є орендарем земельної ділянки за адресою: вул. Шевченка, 29 (Жовтневий район) і зареєстрована в Державному реєстрі земель за кадастровим номером 1210100000:03:298:0072.

Зі змісту Припису видно, що Товариство з обмеженою відповідальністю "ДІКСОН" зобов`язано до 12.05.2021 року надати дозвільні документи на земельну ділянку та об`єкт будівництва та прибути особисто до КП Управління контролю за благоустроєм міста для реєстрації робіт (заходів) з посвідченням особи (службовим посвідченням, довіреністю), технічними, погоджувальними та правовстановлюючими документами щодо зазначених робіт (заходів) та попереджено, що ігнорування цього припису тягне за собою адміністративну, цивільно-правову та матеріальну відповідальність згідно з чинним законодавством, та що усі вимушені витрати з відновлення благоустрою буде стягнуто з виконавця та/або замовника робіт у встановленому порядку.

Отже, Комунальне підприємство "Управління контролю за благоустроєм міста" Дніпровської міської ради має право самостійно або із залученням інших осіб демонтувати, розібрати, знести, знищити огорожу та гараж, які розташовані на земельній ділянці з кадастровим номером 1210100000:03:298:0072 площею 0,1117 за адресою м. Дніпро, вул. Шевченка, 29 з подальшим стягненням витрат за відновлення благоустрою за рахунок заявника.

З огляду на викладене, задля збереження існуючого стану та з огляду на строки встановлені Кодексом адміністративного судочинства України для розгляду справи, який складає мінімум 2 місяці, що може завдати матеріальних та інших збитків заявнику, суд вважає за доцільне заборонити Комунальному підприємству Управління контролю за благоустроєм міста Дніпровської міської ради (код ЄДРПОУ 33612019) та будь-яким іншим особам вчиняти будь-які дії з демонтажу, розбирання, знесення, знищення огорожі та/або гаражу, що розташовані на земельній ділянці з кадастровим номером 1210100000:03:298:0072, площею 0,1117 га за адресою: м. Дніпро, вул. Шевченка, 29, що належать на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю ДІКСОН для запобігання заподіянню шкоди правам, свободам та інтересам заявника до набрання законної сили судовим рішенням у справі.

Суд зазначає, що ухвала, якою вживаються заходи забезпечення позову жодним чином не встановлює законність чи протиправність оскаржуваного припису.

У той же час, вжиття заходів забезпечення позову за цих обставин має на меті виключно збереження існуючого становища до розгляду спору по суті та не зумовлює його фактичне вирішення по суті.

Наведене, на думку суду, є достатнім підтвердженням того, що невжиття заходів забезпечення позову може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення порушених прав або інтересів заявника, за захистом яких він звернувся до суду.

З огляду на викладене, суд робить висновок, що заява Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІКСОН" є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 150-154, 241-243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України,

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІКСОН" про забезпечення позову у справі № 160/7538/21 за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІКСОН" до Комунального підприємства "Управління контролю за благоустроєм міста" Дніпровської міської ради про визнання протиправним та скасування припису - задовольнити.

Заборонити Комунальному підприємству Управління контролю за благоустроєм міста Дніпровської міської ради (код ЄДРПОУ 33612019) та будь-яким іншим особам вчиняти будь-які дії з демонтажу, розбирання, знесення, знищення огорожі та/або гаражу, що розташовані на земельній ділянці з кадастровим номером 1210100000:03:298:0072, площею 0,1117 га за адресою: м. Дніпро, вул. Шевченка, 29, що належать на праві власності ТОВ Діксон (код ЄДРПОУ 24423171).

Виконання ухвали з питань забезпечення адміністративного позову здійснюється негайно в порядку, встановленому законом для виконання судових рішень.

Стягувач: Товариство з обмеженою відповідальністю "ДІКСОН" (вул. Рогальова, буд. 28, м. Дніпро, 49000, код ЄДРПОУ 24423171).

Боржник: Комунальне підприємство "Управління контролю за благоустроєм міста" Дніпровської міської ради (вул. Троїцька, буд. 22А, м. Дніпро, 49101, код ЄДРПОУ 33612019).

Ухвала може бути пред`явлена до виконання в порядку Закону України "Про виконавче провадження" до 12.05.2024 року (включно).

Оскарження ухвали не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Ухвала суду набирає законної сили відповідно до ст. 256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені ст. ст. 295 та 297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Р.З. Голобутовський

Дата ухвалення рішення12.05.2021
Оприлюднено13.05.2021
Номер документу96823542
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування припису

Судовий реєстр по справі —160/7538/21

Ухвала від 13.04.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Лукманова О.М.

Ухвала від 15.11.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Лукманова О.М.

Ухвала від 09.11.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Лукманова О.М.

Ухвала від 21.10.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Лукманова О.М.

Рішення від 15.09.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

Ухвала від 08.06.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

Ухвала від 13.05.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

Ухвала від 12.05.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні