Ухвала
від 11.05.2021 по справі 925/854/20
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

11 травня 2021 року

м. Київ

Справа № 925/854/20

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду: Краснова Є. В. - головуючий, Могил С. К., Уркевич В. Ю.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Фізичної особи - підприємця Гриценка Петра Васильовича на постанову Північного апеляційного господарського суду від 10.12.2020 (колегія суддів: Тищенко О.В., Станік С. Р., Дикунська С. Я.) і рішення Господарського суду Черкаської області від 14.08.2020 (суддя Васянович А. В.)

у справі за позовом Родниківської сільської ради до Фізичної особи - підприємця Гриценка Петра Васильовича про стягнення 196 792,68 грн

ВСТАНОВИВ:

02.03.2021 Фізична особа - підприємець Гриценко Петро Васильович звернувся із касаційною скаргою на постанову Північного апеляційного господарського суду від 10.12.2020 (повний текст підписаний 02.02.2021) і рішення Господарського суду Черкаської області від 14.08.2020.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 05.03.2021 справу передано на розгляд колегії суддів Касаційного господарського суду у складі: Краснов Є.В. - головуючий, Берднік І. С., Могил С. К.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи (касаційної скарги, апеляційної скарги, заяви) між суддями від 11.05.2021 у зв`язку з відпусткою судді Берднік І.С. здійснено повторний автоматизований розподіл даної справи, за результатами якого вказану касаційну скаргу передано для розгляду колегії суддів у складі: Краснов Є. В.-головуючий (доповідач), Могил С. К., Уркевич В. Ю.

Касаційна скарга не відповідала вимогам статті 290 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), у зв`язку з чим ухвалою від 31.03.2021 було залишено касаційну скаргу без руху та надано строк до 30.04.2021 для усунення недоліків, а саме, скаржник мав вказати яку саме конкретну, чітко визначену норму матеріального або процесуального права (пункт, абзац, частина тощо якої статті та якого нормативно-правового акту, і в першу чергу Кодексу чи Закону України) неправильно застосовано або порушено судами попередніх інстанцій, в чому полягає неправильне застосування або порушення даної норми права, і який саме з чотирьох наведених випадків, передбачених частиною другою статті 287 ГПК України, наявний щодо цієї норми права в даному випадку.

На виконання ухвали від 31.03.2021 про залишення касаційної скарги без руху, яка була отримана 09.04.2021, скаржником 16.04.2021 була надіслана заява про виправлення недоліків касаційної скарги, яка отримана головуючим 21.04.2021.

З урахуванням наданих документів скаржником, колегія суддів приходить до висновку про те, що скаржник усунув недоліки в повному обсязі.

За приписами пункту 1 частини п`ятої статті 12 ГПК України, справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб є малозначними справами.

Предметом позову у даній справі є стягнення 196 792,68 грн.

Оскільки ціна позову є меншою від ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, у розумінні статті 12 ГПК України ця справа є малозначною.

Відповідно до пункту 2 частини третьої статті 287 ГПК України не підлягають касаційному оскарженню судові рішення у малозначних справах та у справах з ціною позову, що не перевищує п`ятиста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім випадків, якщо: а) касаційна скарга стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики; б) особа, яка подає касаційну скаргу, відповідно до цього Кодексу позбавлена можливості спростувати обставини, встановлені оскарженим судовим рішенням, при розгляді іншої справи; в) справа становить значний суспільний інтерес або має виняткове значення для учасника справи, який подає касаційну скаргу; г) суд першої інстанції відніс справу до категорії малозначних помилково.

Під час вирішення питання щодо відкриття касаційного провадження суд касаційної інстанції, розглянувши доводи викладені Скаржником щодо необхідності прийняття касаційної скарги, дійшов висновку, що касаційна скарга стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики в подібних правовідносинах.

Перевіривши матеріали касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що скаргу Фізичної особи - підприємця Гриценка Петра Васильовича подано із дотриманням вимог статей 287- 291 ГПК України, з урахуванням підпункту "а" пункту 2 частини третьої статті 287 ГПК України.

За правилами пункту 5 частини другої статті 290 ГПК України у касаційній скарзі повинно бути зазначено підставу (підстави), на якій (яких) подається касаційна скарга з визначенням передбаченої (передбачених) статтею 287 цього Кодексу підстави (підстав).

Приймаючи до уваги обґрунтування скаржником підстави касаційного оскарження, які передбачені пунктами 1, 4 частини другої статті 287 ГПК України, колегія суддів дійшла висновку про те, що матеріали касаційної скарги є достатніми для відкриття касаційного провадження.

До касаційної скарги додано клопотання про зупинення виконання рішення Господарського суду Черкаської області від 14.08.2020.

Суд звертає увагу, що застосування відповідних повноважень має бути обґрунтованим, а підстави вагомими та доведеними, оскільки у такому випадку інша сторона у справі (учасники справи) на користь якої таке рішення постановлене, буде обмежена у праві на задоволення своїх вимог.

Заява про зупинення виконання судових рішень повинна містити не лише посилання на правові норми, що надають суду можливість здійснити таку процесуальну дію, а й бути обґрунтованою з посиланням на конкретні обставини (утруднення повторного розгляду справи, перешкоди у здійсненні повороту виконання, запобігання порушенню прав осіб, які брали/не брали участі у розгляді справи, але рішенням суду вирішено питання про їх права та обов`язки) та наявність доказів в підтвердження таких обставин.

Касаційний суд не може ставити під сумнів законність судових рішень судів попередніх інстанцій на стадії вирішення питання про відкриття касаційного провадження тільки через те, що такі судові рішення оскаржено і скаржник вважає їх незаконними. При цьому судове рішення, яким є і ухвала про зупинення виконання оскаржуваних рішень до закінчення їх перегляду в касаційному порядку, не може ґрунтуватись на припущеннях.

Клопотання скаржника про зупинення виконання судового рішення є необґрунтованим, оскільки не містить посилань на конкретні обставини та докази, що давали б можливість суду здійснити таку процесуальну дію, як зупинення виконання рішення суду першої інстанції.

Відтак, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення зазначеного клопотання скаржника.

За змістом статті 295 ГПК України учасники справи мають право подати до суду касаційної інстанції відзив на касаційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом касаційної інстанції в ухвалі про відкриття касаційного провадження.

Оскільки подання відзиву на касаційну скаргу в письмовій формі є правом учасників справи, у разі реалізації такого права суд касаційної інстанції встановлює відповідний строк для подання зазначеного відзиву.

Згідно з частиною 4 статті 301 ГПК України перегляд рішень суду першої інстанції та постанов апеляційної інстанції у справах, ціна позову в яких не перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, здійснюється без повідомлення учасників справи, крім справ, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного провадження.

Відповідно до частини 13 статті 8 ГПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Керуючись статтями 8, 234, 235, 287, 290, 294, 295, 301 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд,

УХВАЛИВ:

1. Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою Фізичної особи - підприємця Гриценка Петра Васильовича та здійснити перегляд постанови і рішення без повідомлення учасників справи.

2. У разі якщо учасники справи скористаються наданим статтею 295 ГПК України правом подання відзиву на касаційну скаргу до суду касаційної інстанції, такий відзив та докази надсилання його копій і доданих до нього документів іншим учасникам справи, має бути поданий до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду (вул. О. Копиленка, 6, м. Київ, 01016) у строк до 02.06.2021.

3. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://supreme.court.gov.ua .

4. Відмовити у задоволенні клопотання Фізичної особи - підприємця Гриценка Петра Васильовича про зупинення виконання рішення Господарського суду Черкаської області від 14.08.2020.

5. Витребувати із Господарського суду Черкаської області матеріали справи № 925/854/20.

6. Надіслати копію цієї ухвали Господарському суду Черкаської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Є. В. Краснов

Суддя С. К. Могил

Суддя В. Ю. Уркевич

Дата ухвалення рішення11.05.2021
Оприлюднено14.05.2021
Номер документу96881003
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/854/20

Ухвала від 06.12.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 26.11.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 23.11.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Постанова від 12.07.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 11.05.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 31.03.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Судовий наказ від 17.03.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Постанова від 10.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Постанова від 10.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Ухвала від 12.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні