Рішення
від 20.05.2021 по справі 182/6548/20
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 182/6548/20

Провадження № 2/0182/1308/2021

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

20.05.2021 року м. Нікополь

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Рунчевої О.В., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Садового товариства Зоря в особі Голови правління - Крутикової Людмили Семенівни про визнання дій незаконними, зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

17.11.2020 року позивач звернувся до Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області з даним позовом, мотивуючи його наступним.

Він є членом Садового товариства Зоря з листопада 2018 року та користується садовою ділянкою № НОМЕР_1 , а земельна ділянка № НОМЕР_2 площею 0,0425 га, кадастровий № 1211600000:03:101:0027 належить йому на праві приватної власності з 17.01.2020 року.

У червні 2020 року він виявив, що на вказаних садових ділянках, відсутнє енергопостачання. З цього приводу він звернувся з роз`ясненнями до голови правління садового товариства Зоря та отримав відповідь, що відключення від енергопостачання зроблено за її вимогою, оскільки він ніби - то використовує електроенергію поза приладом обліку. Його заперечення з цього приводу головою правління не взялися до уваги, вона відмовилася відновити електропостачання до садових ділянок № НОМЕР_2 та № НОМЕР_1 . Після цієї відмови він звернувся до енергопостачальної компанії ДТЕК з приводу приєднання його безпосередньо до міської електромережі, лінія якої проходить повз його садовий будинок. Однак отримав роз`яснення, що оскільки отримувачем електроенергії є безпосередньо Садове товариство Зоря , то питання щодо підключення його садового будинку до електромережі необхідно вирішувати безпосередньо з головою цього садового товариства та за наявності її згоди, збирати необхідні для цього технічні документи.

Він звернувся до голови правління з заявою про надання такої згоди, проте у наданні згоди йому відмовлено. Листом від 31.10.2020 року йому було роз`яснено, що відключення його земельних ділянок від електропостачання було проведено на підставі акту № 1 від 24.01.2020 року та протоколу засідання правління № 2 від 26.01.2020 року. Він категорично не згоден зі змістом цього акту, в якому зазначено, що при перевірці показників лічильників на с/д № 245,246 було виявлено на запобіжниках намотки мідного дроту. Також в будиночку на садовій ділянці № НОМЕР_2 підключено електричний провід для користування електроенергією поза приладом обліку. У вказаному акті зазначено, що були викручені пробки та знищені, а він ніби то відмовився від підпису. Зазначає, що вказані відомості в акті не відповідають дійсності. В протоколі від 26.01.2020 року йдеться мова про демонтаж огорож та несвоєчасну сплату членських внесків, а не про порушення ним правил користування електроенергією.

Вказав, що крім повноважень енергопостачальної організації щодо відключення від електропостачання споживачів за порушення в електроенергетиці жодні підприємства та організації, садові товариства не мають права відключати споживача від електроенергії, оскільки це не передбачено жодним нормативним актом. Лише уповноважені представники енергопостачальної компанії можуть встановлювати такі факти з відображенням у відповідних актах, визначати розмір збитків та вживати відповідні заходи. Проте такі акти не складалися, доказів порушення правил користування електричною енергією чи розкрадання ним електричної енергії у відповідача немає. Статут товариства не передбачає право правління товариства приймати рішення про відключення членів товариства від електричної мережі.

На підставі наведеного, просить суд визнати незаконними дії Садового товариства Зоря щодо відключення від електропостачання садових ділянок № НОМЕР_2 та № НОМЕР_1 , що знаходяться у його користуванні; зобов`язати Садове товариство Зоря поновити електропостачання на садових ділянках № НОМЕР_2 та № НОМЕР_1 ; зобов`язати Садове товариство Зоря надати згоду на підключення його садових ділянок № НОМЕР_2 та № НОМЕР_1 до міських електромереж.

Ухвалою суду про відкриття провадження у справі від 28.12.2020 року позовна заява прийнята до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, відповідачу був наданий строк 15 днів з дня отримання ним такої ухвали суду, на подачу відзиву на позовну заяву.

18.03.2021 року на адресу суду від Голови правління Садового товариства Зоря подано до суду відзив на позовну заяву (а.с. 37-40), згідно якого просить відмовити ОСОБА_1 у задоволенні позовних вимог у повному обсязі, мотивуючи наступним.

24.01.2020 року відповідачем при перевірці показників електроенергії на садовій ділянці № НОМЕР_2 та АДРЕСА_1 у присутності позивача було виявлено на запобіжниках намотки мідного дроту. Також у будинку на садовій ділянці АДРЕСА_2 було підключено електропривід з метою користування електроенергією поза приладом обліку. В присутності двох інших садоводів головою правління Садового товариства Зоря ОСОБА_2 було викручені пробки і знищені, а також відключена подача електроенергії до садового будинку позивача. Вказані обставини були зафіксовані актом № 1 від 24.01.2020 року, складеним головою правління СТ Зоря та підписано двома присутніми садоводами. Таким чином, у будинку Позивача на лічильному механізмі був наявний сторонній предмет для позаоблікового споживання електроенергії. Протоколом № 2 засідання правління с/т Зоря від 26.01.2020 року вирішено не дозволяти користуватися електроенергію ОСОБА_1 до винесення рішення загальними зборами садоводів Садового товариства Зоря , яке призначалось на 21 березня 2020 року. Вказані збори не відбулись у зв`язку з впровадженням карантину на території України.

Зазначають, що між Садовим товариством Зоря та відповідним підрозділом ДТЕК Дніпровські електромережі існують взаємовідносини як між споживачем- юридичною особою та постачальником електроенергії, оскільки між ними 30.01.2002 року укладений договір про постачання електричної енергії № 92. Таким чином, позивач помиляється про те що порушення повинні виявлятися та фіксуватися виключно енергопостачальною компанією. Адже Сдове товариство Зоря як споживач не застосовує у своїх взаємовідносинах із споживачами населеного пункту, якими є члени організації, форму типового тристороннього договору, всі відносини між ним та споживачами населеного пункту регулюються його установчими документами відповідно до вимог законодавства України, об`єднання, внутрішніми рішеннями керівних та виконавчих органів та встановленими в організації правилами. Епергопостачальна компанія обслуговує свої мережі до точки балансової приналежності, все інше, шо знаходиться після цієї точки обслуговує та несе відповідальність Відповідач. Тому має право виявляти несанкціоновані приєднання та припиняти енергопостачання за виявлені порушення.

Окрім того, зазначають, що 10.04.2016 року протоколом № 1 загальних зборів садоводів по питанню четвертому голова правління доповіла, що будуть проводитися перевірки та у випадку виявлення порушень будуть відключати споживачів та штрафувати.

Відповідно до п.5.2.2 Статуту Садового товариства Зоря , затвердженого протоколом № 16 від 10.09.2016 року Загальних зборів членів Садового товариства Зоря , основними обов`язками члена кооперативу є, додержання статуту кооперативу, виконання рішень органів управління кооперативу та органів контролю за діяльністю кооперативу; виконання своїх зобов`язань перед кооперативом; сплата визначених Статутом кооперативу внесків.

Таким чином, вважають, що позивач шляхом підключення поза межами приладу обліку грубо порушив протокол загальних зборів садоводів № 1 та Статут Садового товариства Зоря . Крім того вказала, що відповідач не перешкоджає та не заперечує про підключення садових ділянок №245,246 до міських електромереж.

Ухвалою суду про відкриття провадження у справі від 28.12.2020 року позивачу було встановлено п`ятиденний строк з дня вручення відзиву для подання відповіді на відзив, однак відповіді на відзив позивачем на адресу суду не надано.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч.1 ст. 4 ЦПК України , кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.1 ст.15 ЦК України , кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання чи оспорювання.

Згідно зі ч.1 ст.16 ЦК України , кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Пунктом 11 постанови Пленуму Верховного Суду України №14 від 18.12.2009 року Про судове рішення у цивільній справі передбачено, що оскільки правом на звернення до суду за захистом наділена особа в разі порушення, невизнання або оспорювання саме її прав, свобод чи інтересів, а також у разі звернення до суду органів та осіб, яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб або державні та суспільні інтереси (частини перша та друга статті 3 ЦПК (в редакції закону 2004 року), то суд повинен встановити, чи були порушені, невизнані або оспорені права, свободи чи інтереси цих осіб, а якщо були, то вказати, чи є залучений у справі відповідач відповідальним за це.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є членом Садового товариства Зоря , є користувачем садової ділянки № НОМЕР_1 , а земельна ділянка № НОМЕР_2 площею 0,0425 га, кадастровий № 1211600000:03:101:0027 належить йому на праві приватної власності (а.с. 7-8).

24.01.2020 року Головою правління Садового товариства Зоря складено Акт № 1, згідно якого при перевірці показників електичної енергії на садових ділянках № НОМЕР_2 та № НОМЕР_1 було виявлено на запобіжниках намотки мідного дроту. А також у будиночку на садовій ділянці № НОМЕР_2 було підключено електропривід для користування електроенергією поза приладом обліку. В присутності двох садоводів, головою правління Садового товариства Зоря ОСОБА_2 було викручені пробки і знищені, а також відключена подача електроенергії до садового будинку позивача. В акті зазначено, що ОСОБА_1 від підпису відмовився (а.с. 57).

В матеріалах справи мається також Протокол № 2 засідання правління Садового товариства Зоря від 26.01.2020 року, зі змісту якого вбачається, що порядком денним засідання була доповідь голови правління Крутикової Л.С. про порушення садоводом садових дільниць № 245 та № НОМЕР_1 правил користування електричною енергією. Вказаним протоколом прийнято рішення не дозволяти користуватися електроенергією ОСОБА_1 до винесення рішення загальними зборами садоводів Садового товариства Зоря (а.с. 58).

Матеріали справи містять переписку між сторонами з приводу відключення садових ділянок позивача від енергопостачання (а.с.59).

Також в матеріалах наявний Акт № 2 складений головою правління Садового товариства Зоря , ОСОБА_2 та 8 садоводів з одного боку та садовода ОСОБА_1 з другого боку від 07.11.2020 року. Зі змісту вказаного акту вбачається, що позивачу було запропоновано відновити огорожу по периметру садового товариства, яку він демонтував, а також в разі невиконання винести на загальних зборах членів садового товариства витання про виключення позивача з членів Садового товариства Зоря .

Вказаний Акт № 2 від 07.11.2020 року судом не береться до уваги, оскільки він не містить інформацію щодо предмету доказування по даній справі, не стосується обставин даного спору взагалі.

Судом також встановлено, що Згідно Статуту Садового товариства Зоря (нова редакція), затвердженого Протоколом загальних Зборів членів Садового Товариства Зоря від 10.09.2016 року № 16 (а.с. 41-48), товариство є добровільним об`єднанням громадян для ведення садово-городнього садівництва на земельній ділянці площею 7,698 га, яка була передана кооперативу у постійне користування Рішенням Виконкому Нікопольської ради від 26.11.1997 року № 773/1 від 22.09.1966 року № 666 від 20.11.1966 року та № 731, та створено згідно до Конституції України, Цивільного Кодексу України, Закону України Про кооперацію , інших законодавчих актів України. Кооператив за напрями діяльності є садово-городнього типу (п. 1.1. Статуту).

Згідно Виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с. 9) Садове товариство Зоря є юридичною особою, дані про основний вид економічної діяльності: комплексне обслуговування об`єктів.

30.01.2002 року між Відкритим акціонерним товариством Енергопостачальна компанія Дніпрообленерго (Постачальник) та Садовим товариством Зоря (Споживач) укладено Договір № 92 про постачання електричної енергії ВАТ ЕК Дніпрообленерго для споживачів Дніпропетровської області (а.с. 49-53), предметом якого є постачання і передача електроенергії Енергопостачальником та оплата спожитої електроенергії Споживачем. За умовами вказаного договору Енергопостачальник зобов`язався постачати електроенергію за умовами, визначеними в розділі 2 цього договору та має право здійснювати контроль за виконанням Споживачем правил ПКЕЕ. Споживач за умовам договору зобов`язався сплачувати за фактично спожиту електричну енергію, а також вносити всі інші платежі за розрахунковий період згідно з обумовленою ціною (тарифом) у термін, визначений пунктами 4.2., 4.3., 4.5 цього договору.

Наявність договірних відносин між Відкритим акціонерним товариством Енергопостачальна компанія Дніпрообленерго та Садовим товариством Зоря підтверджуються іншими матеріалами справи (а.с.54,55).

Правовідносини, які виникли між сторонами, регулюються Законом України "Про електроенергетику" , Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі НКРЕКП) від 14.03.2018 року №312 .

У відповідності до положень ст.1 Закону України Про ринок електричної енергії , побутовий споживач - індивідуальний побутовий споживач (фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та/або господарську діяльність) або колективний побутовий споживач (юридична особа, створена шляхом об`єднання фізичних осіб - побутових споживачів, яка розраховується за електричну енергію за показами загального розрахункового засобу обліку в обсязі електричної енергії, спожитої для забезпечення власних побутових потреб таких фізичних осіб, що не включають професійну та/або господарську діяльність). Оператор системи передачі - юридична особа, відповідальна за експлуатацію, диспетчеризацію, забезпечення технічного обслуговування, розвиток системи передачі та міждержавних ліній електропередачі, а також за забезпечення довгострокової спроможності системи передачі щодо задоволення обґрунтованого попиту на передачу електричної енергії. Оператор системи розподілу - юридична особа, відповідальна за безпечну, надійну та ефективну експлуатацію, технічне обслуговування та розвиток системи розподілу і забезпечення довгострокової спроможності системи розподілу щодо задоволення обґрунтованого попиту на розподіл електричної енергії з урахуванням вимог щодо охорони навколишнього природного середовища та забезпечення енергоефективності.

Згідно п.1.1.1. Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі НКРЕКП) від 14.03.2018 року №312 (далі Правила), ці Правила регулюють взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними цими Правилами. Учасниками роздрібного ринку є: електропостачальники, оператор системи передачі, оператори систем розподілу, у тому числі оператори малих систем розподілу, споживачі, основні споживачі, субспоживачі, виробники електричної енергії, які підпадають під визначення розподіленої генерації, та інші учасники ринку, які надають послуги, пов`язані з постачанням електричної енергії споживачу з метою використання ним електричної енергії на власні потреби.

Згідно п.1.1.2 Правил, Оператор системи - оператор системи передачі, оператор системи розподілу або оператор малої системи розподілу. Основний споживач - споживач та/або власник електричних мереж, який не є оператором системи, електричні мережі якого використовуються оператором системи для транспортування електричної енергії іншим споживачам та/або для транспортування електричної енергії в мережі оператора системи. Побутовий споживач - індивідуальний побутовий споживач (фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та/або господарську діяльність) або колективний побутовий споживач (юридична особа, створена шляхом об`єднання фізичних осіб - побутових споживачів, яка розраховується за електричну енергію за показами загального розрахункового засобу обліку в обсязі електричної енергії, спожитої для забезпечення власних побутових потреб таких фізичних осіб, що не включають професійну та/або господарську діяльність).

Розділом 5.5. Правил визначено права та обов`язки споживача.

Відповідно до п.10.2.4. Правил, колективний побутовий споживач на підставі договору про постачання електричної енергії здійснює закупівлю електричної енергії у постачальника електричної енергії з метою її подальшого використання споживачами колективного побутового споживача для задоволення комунально-побутових потреб споживачів колективного побутового споживача, для технічних цілей та інших потреб колективного побутового споживача. За обсяг закупленої електричної енергії з постачальником електричної енергії розраховується колективний побутовий споживач відповідно до умов договору.

Аналізуючи зміст діючого законодавства, враховуючи наведене, Садове товариство Зоря є колективним побутовим споживачем електроенергії - юридичною особою, створеною шляхом об`єднання фізичних осіб - побутових споживачів, яка розраховується за електричну енергію за показами загального розрахункового засобу обліку в обсязі електричної енергії, спожитої для забезпечення власних побутових потреб таких фізичних осіб, що не включають професійну та/або господарську діяльність. Тому на Садове товариство Зоря розповсюджуються права та обов`язки споживача електричної енергії.

Згідно п.10.2.11. Правил, електроустановки споживачів колективного побутового споживача та споживачів на території колективного побутового споживача, які не дотримуються умов договорів, укладених згідно з вимогами цих Правил з постачальником електричної енергії або колективним побутовим споживачем, підлягають відключенню від електричних мереж колективного побутового споживача. На вимогу постачальника електричної енергії колективний побутовий споживач зобов`язаний відключити електроустановки споживача на території колективного побутового споживача у порядку, встановленому цими Правилами. Колективний побутовий споживач у випадку відключення споживача на території колективного побутового споживача за заявою постачальника електричної енергії виконує дії, передбачені цими Правилами для оператора системи.

Згідно п.8.2.4. Правил, у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеного главою 8.4 цього розділу.

У відповідності до п.8.2.5.Правил, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 8 до цих Правил. Акт про порушення складається представниками оператора системи, які мають таке право згідно з посадовою інструкцією, пройшли відповідне навчання та інструктаж, після пред`явлення ними службових посвідчень.

Згідно п. 8.2.6.Правил, на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Комісія з розгляду актів про порушення створюється оператором системи і має складатися не менше ніж з 3 уповноважених представників оператора системи. Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів про порушення.

Відповідно до п. 8.4.1.Правил, оператор системи визначає обсяг та вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення цих Правил та/або виявлення фактів безоблікового споживання електричної енергії, самовільного підключення до об`єктів електроенергетики і споживання електричної енергії без засобів вимірювальної техніки, відповідно до вимог цієї глави.

Із системного аналізу наведених норм, слідує, що споживачі, якими є члени Садового товариства Зоря , які не дотримуються умов договорів, укладених згідно з вимогами цих Правил з постачальником електричної енергії або колективним побутовим споживачем, підлягають відключенню від електричних мереж колективного побутового споживача. При цьому таке відключення може здійснити лише Відкрите акціонерне товариство Енергопостачальна компанія Дніпрообленерго , як Постачальник або Садове товариство Зоря на вимогу постачальника електричної енергії у порядку, встановленому Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 року №312 .

Належних та допустимих доказів того, що постачальник електричної енергії звертався до Садового товариства Зоря з вимогою відключення позивача від електричних мереж не надано.

Голова правління Садового товариства Зоря , якою 24.01.2020 року було складено Акт № 1, яким при перевірці садових дільниць № 245 та № 246 виявлено порушення, не є представником оператора системи у розумінні положень Закону України Про ринок електричної енергії та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 року №312 .

Складений Акт № 1 від 24.01.2020 року та Протокол № 2 засідання правління Садового товариства Зоря , яким вирішено не дозволяти користуватися позивачу електроенергією до винесення рішення загальними зборами садоводів Садового товариства Зоря , не відповідають положенням глави 8.2, 8.4 Правил.

Крім того, Статутом самого Садового товариства Зоря взагалі не передбачені заходи впливу до його членів в разі скоєння крадіжки електроенергії, тим більше не передбачено можливості відключення члена товариства від електричних мереж.

Під час розгляду справи належних доказів, у розумінні ст.ст. 12 , 81 ЦПК України , щодо наявності передбачених законом підстав для відключення від енергопостачання садових ділянок № 245 та № НОМЕР_1 , відповідачем суду надано не було.

За вимогами ст.ст. 263 , 264 ЦПК України рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Рішення є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги цивільного процесуального законодавства і всебічно перевіривши обставини, вирішив справу відповідно до норм матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, а за їх відсутності на підставі закону, що регулює подібні відносини, або керуючись загальними засадами і змістом законодавства України.

Обґрунтованим визнається рішення, у якому повно відображені обставини, що мають значення для цієї справи, висновки суду про встановлені обставини і правові наслідки є вичерпними, відповідають дійсності і підтверджуються достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні.

При ухваленні рішення суд зобов`язаний з`ясувати питання, зокрема, щодо: наявності обставин (фактів), якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та навести докази на їх підтвердження; наявності інших фактичних даних, які мають значення для вирішення справи; правовідносин, зумовлених встановленими фактами. У рішенні суду обов`язково повинні бути зазначені встановлені судом факти і відповідні їм правовідносини.

Згідно ч.ч. 1-4 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом . Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

У відповідності до ч.ч. 1-3 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Зазначені норми процесуального права узгоджуються і з положеннями статті 20 ЦК України, згідно якої право на захист особа здійснює на свій розсуд.

Згідно ч.1 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч.6 ст.81 ЦПК України, доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно ч.ч.1,2 ст.89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

Обґрунтування наявності обставин повинні здійснюватися за допомогою належних, допустимих і достовірних доказів, а не припущень, що й буде відповідати встановленому статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року принципу справедливості розгляду справи судом.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що припинення енергопостачання до садових ділянок позивача є такими, що порушує визначений діючим законодавством порядок припинення енергопостачання та обмежує права та інтереси позивача як споживача електричної енергії, а тому позовні вимоги ОСОБА_1 в частині визання дій незаконними Садового товариства Зоря щодо відключення від електропостачання садових ділянок № 245, НОМЕР_1 та щодо зобов`язання Садового товариства Зоря поновити електропостачання до садових ділянок № НОМЕР_2 та № НОМЕР_1 , що знаходяться на території Садового товариства Зоря є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

В той же час вимоги позивача в частині зобов`язання Садового товариства Зоря надати згоду на підключення садових ділянок № НОМЕР_2 та № НОМЕР_1 до міських електромереж задоволенню не підлягають, оскільки вирішення такого питання не відноситься до повноважень садового товариства, як добровільного об`єднання громадян та не передбачено його Статутом.

Таким чином позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають до часткового задоволення.

Вирішуючи питання щодо розподілу судових витрат суд виходив з наступного.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача; у разі відмови в позові - на позивача; у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи, що позивач звільнений від сплати судового збору на підставі п. 9 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір , як інвалід ІІ групи (а.с. 6), та враховуючи часткове задоволення позовних вимог ОСОБА_1 , з відповідача Садового товариства Зоря підлягає стягненню судовий збір на користь держави у розмірі 908 грн.00 коп.

Керуючись ст. ст. 12 , 13 , 76, 79, 81, 82, 89, 141, 259 , 263-265 , 267, 268 ЦПК України , суд

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Садового товариства Зоря в особі Голови правління - Крутикової Людмили Семенівни про визнання дій незаконними, зобов`язання вчинити певні дії, стягнення моральної шкоди - задовольнити частково.

Визнати дії Садового товариства Зоря щодо відключення від електропостачання садових ділянок ОСОБА_1 АДРЕСА_2 та АДРЕСА_1 , що знаходяться на території Садового товариства Зоря - незаконними.

Зобов`язати Садове товариство Зоря поновити електропостачання на садових ділянках ОСОБА_1 № 245 та АДРЕСА_1 , що знаходяться на території Садового товариства Зоря .

Стягнути з Садового товариства Зоря на користь держави судовий збір у розмірі 908 грн. 00 коп. (дев`ятсот вісім грн. 00 коп.).

В іншому відмовити.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду до або через Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя: О. В. Рунчева

СудНікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення20.05.2021
Оприлюднено21.05.2021
Номер документу97038582
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —182/6548/20

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Ухвала від 23.06.2023

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Рішення від 20.05.2021

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Ухвала від 28.12.2020

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні