Ухвала
від 19.05.2021 по справі 420/5362/19
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

19 травня 2021 р.м.ОдесаСправа № 420/5362/19

П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

доповідача - судді Косцової І.П.,

суддів - Осіпова Ю.В., Скрипченка В.О.,

за участі секретаря - Стефанцевої Ю.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Комунального некомерційного підприємства Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я Одеської обласної ради та Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області про примирення сторін у справі за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області до Комунального некомерційного підприємства Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я Одеської обласної ради, Департаменту охорони здоров`я Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної ради про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду,-

В С Т А Н О В И В:

У вересні 2019 року Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області звернулось до суду першої інстанції з позовом, в якому просило застосувати до Комунального некомерційного підприємства Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я Одеської обласної ради заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) у вигляді повного зупинення експлуатації будівель за адресою: 65031, м. Одеса, вул. Академіка Воробйова, 9, шляхом відключення за допомогою фахівців енергопостачальних організацій вищевказаних будівель від джерел електропостачання (або інших електромереж, електроприладів, пристроїв, обладнання, установок), обмеження до них доступу, за винятком проведення робіт з усунення недоліків зазначених в акті №146 від 31.07.2019 року, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної, техногенної безпеки та у сфері цивільного захисту, які впливають на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі та можуть спричинити загрозу життю та здоров`ю людей, зазначених в акті перевірки №146 від 31.07.2019 року за номерами: 1-26.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 19 січня 2021 року позов задоволено частково. Суд застосував до КНП Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я Одеської обласної ради заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) у вигляді повного зупинення експлуатації будівель за адресою: 65031, м. Одеса, вул. Академіка Воробйова 9, а саме: адміністративного корпусу, двоповерхових відділень №№1-4, 8-11, 20, 22, одноповерхових відділень №№5-7, 13, 14, 16-18, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, які впливають на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі та можуть спричинити загрозу життю та здоров`ю людей, зазначених в акті перевірки №146 від 31.07.2019 року.

При вирішенні спору суд виходив з того, що відповідач не надав до суду доказів усунення усіх порушень, виявлених в ході перевірки, а відтак, враховуючи ступень небезпеки, яку створюють не усунуті порушення, є всі підстави для зупинення експлуатації будівель відповідача.

Не погодившись із судовим рішенням, КНП Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я Одеської обласної ради подало апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просить скасувати його та прийняти нове, яким відмовити у задоволенні позову.

Ухвалами від 26.02.2021 року та від 15.03.2021 року П`ятим апеляційним адміністративним судом відкрито апеляційне провадження та призначено справу до апеляційного розгляду у відкритому судовому засіданні.

12 квітня 2021 року від сторін у справі до суду надійшла заява про примирення, у якій КНП Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я Одеської обласної ради та Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області домовились, що:

1.1. Відповідач - комунальне некомерційне підприємство Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я Одеської обласної ради , (код ЄДРПОУ 38644773, 65006, м. Одеса, вул. Ак. Воробйова, 9), зобов`язується до 30.06.2021 року повністю усунути порушення вимог законодавства у сфері техногенної, пожежної безпеки та цивільного захисту, які зазначені в Акті перевірки №146 від 31,07.2019 року, а саме:

- Обладнати приміщення адмінбудівлі системами протипожежного захисту , (автоматичною пожежною сигналізацією у відповідності до ДБН В.2.5-56;2014., системою оповіщення про пожежу та. управління евакуацією людей, сходові клітки, коридори, проходи та інші шляхи евакуації не забезпечені евакуаційним освітленням відповідного до вимог будівельних норм та правил улаштування електроустановок)

1.2. Дерев`яні конструкції перекриття адмінбудівлі обробити вогнезахисним розчином з оформленням акта обробки,

1.3. Обладнати приміщення,системами протипожежного захисту (автоматичного пожежною сигналізацією у відповідності до ДБИ В.2.5-56:20.14., системою оповіщенім. про пожежу та управління евакуацією людей, сходові клітки, коридори, проходи та інші шляхи евакуації не забезпечені евакуаційним освітленням відповідного до вимог будівельних норм та правил улаштування електроустановок).

1.4. Обробити вогнезахисним розчином дерев`яні конструкції перекриття будівель центру з оформленням акта обробки .

1.5. Встановити двері (евакуаційного виходу) на шляхах евакуації за напрямком

по виходу з будівель (приміщень), • ,

1.6. Обладнати приміщення системами протипожежного захисту (автоматичною пожежною сигналізацією у відповідності до ДБИ В.2.5-56:2014., системою оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей, сходові клітки, коридори, проходи та інші шляхи евакуації не забезпечені евакуаційним освітленням відповідного до вимог . будівельних норм та правил улаштування електроустановок).-.: '

1.7. Дерев`яні конструкції перекриття будівель центру обробити вогнезахисним розчином з оформленням акта обробки ...

1.8. Усунути порушення, щодо допущення улаштування на шляхах евакуації пороги, решітки, виступи будівлі центру які можуть перешкоджати, вільній евакуації людей; зменшення нормативної ширини проходу шляхом захаращення меблюю та іншим, встановлення металевих решіток. тощо,. відсутні пристрої для само зачиненім дверей сходових кліток.

1.9. Нести повну відповідальність за пожежну, техногенну безпеку та цивільний захист на час дії угоди про примирення в будівлях комунального некомерційного підприємства Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я Одеської обласної ради , розташованих за адресою: 65006, м. Одеса, вул. Ак. Воробйова, 9.

1.10. До 30 вересня 2021 року, звернутись до Головного управління. ДСНС України в Одеській області з клопотанням про проведення позапланової перевірки додержання (виконання) вимог законодавства у сферах пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту та виконання вимог попередніх приписів комунальним некомерційним підприємством Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я Одеської обласної ради , (код ЄДРПОУ 38644773, 65006, м. Одеса, вул. Ак. Воробйова, 9).

2. Позивач - Головне управління ДСНС України в Одеській області зобов`язується на підставі клопотання Комунального некомерційного підприємства Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я Одеської обласної ради , яке знаходиться адресою: 65006, м. Одеса, вул. Ак. Воробйова, 9, здійснити позапланову перевірку додержання (виконання) вимог законодавства у сферах пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту та виконання вимог попередніх приписів комунальним некомерційним підприємством Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я , ЯКЄ, розташоване за адресою: 65006, м. Одеса, вул. Ак. Воробйова, 9, у продовж 15 робочих, днів з дня надходження клопотання (заяви) на проведення позапланової перевірки.

3. Відповідно до умов цієї угоди про примирення сторони Дійшли згоди щодо повного та остаточного врегулювання претензій які. були предметом судового розгляду у справі №420/5362/19. '

4. У разі не усунення порушень вимог пожежної та техногенної безпеки зазначених в п. 1.1 умов примирення сторін, позивач скеровує виконавчий документ до примусового виконання рішення суду. '

5. Встановити, що строк направлення виконавчого документу до примусового виконання розпочинається з дати, до якої діють умови, щодо примирення сторін, а саме з 30 вересня 2021 року.

6. У разі невиконання Відповідачем умов примирення сторін органу державної виконавчої служби, здійснити примусове виконання виконавчого документу, а саме: застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до комунального некомерційного підприємства Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я Одеської обласної ради , яке розташоване за адресою: 65006, м. Одеса, вул. Академіка Воробйова, 9, (код ЄДРГІОУ 38644773).

- у спосіб: у вигляді повного, зупинення експлуатації будівель комунального некомерційного підприємства Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я Одеської обласної ради , за адресою: 65006,.м. Одеса, вул. Академіка Воробйова, 9;

- шляхом відключення за допомогою фахівців енсргопостачалышх організацій вищевказаних будівель комунального, некомерційного підприємства Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я . Одеської обласної ради , від джерел електропостачання (або інших електромереж, електроприладів, пристроїв, обладнання, установок), обмеження до них доступу, за винятком проведення робіт з усунення недоліків наданих в акті перевірки №146 від 24.12.2019, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, які впливають на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі та можуть спричинити загрозу життю та здоров`ю людей, зазначених в акті, перевірки №146 від 31.07.2019р. за номерами: 1 -16.

7. Повернути з Державного бюджету України на користь Головного управління ДСНС України в Одеській області (вул, Прохорівська, 6, м. Одеса. 65091, код ЄДРПОУ 38643633) п`ятдесят відсотків судовою збору сплаченого при подачі позову.

З огляду на визначені умови примирення, сторони просять суд апеляційної інстанції затвердити умови примирення сторін і закрити провадження у справі №420/5362/19 за позовом Головного управління ДСНС України в Одеській області до комунального некомерційного підприємства Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я Одеської обласної ради , Одеської обласної Ради, Департаменту охорони здоров`я Одеської обласної державної адміністрації, про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю).

Вказана заява підписана першим заступником Головного управління ДСНС України в Одеській області полковником служби цивільного захисту Будаленком І.В. та головним директором комунального некомерційного підприємства Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я Одеської обласної ради Волощуком А.Є.

Розглянувши подану заяву про примирення, колегія суддів дійшла висновку про відсутність підстав для її задоволення, з огляду на наступне.

Відповідно до частини першої статті 190 КАС України примирення сторін може стосуватися лише прав та обов`язків сторін. Сторони можуть примиритися на умовах, які виходять за межі предмета спору, якщо такі умови примирення не порушують прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Умови примирення не можуть суперечити закону або виходити за межі компетенції суб`єкта владних повноважень.

Згідно частини другої статті 190 КАС України умови примирення сторони викладають у заяві про примирення сторін. Заява про примирення сторін може бути викладена у формі єдиного документа, підписаного сторонами, або у формі окремих документів: заяви однієї сторони про умови примирення та письмової згоди іншої сторони з умовами примирення.

Частиною п`ятою статті 190 КАС України передбачено, що умови примирення сторін затверджуються ухвалою суду. Затверджуючи умови примирення сторін, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Відповідно до частини шостої статті 190 КАС України суд постановляє ухвалу про відмову у затвердженні умов примирення і продовжує судовий розгляд, якщо:

1) умови примирення суперечать закону чи порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб або є невиконуваними; або

2) одну зі сторін примирення представляє її законний представник, дії якого суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Таким чином, право суду на затвердження примирення сторін на законодавчому рівні пов`язується з беззаперечним обов`язком надати оцінку умовам такого примирення у контексті наявності прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб, яких стосується вказане примирення.

В даному випадку, предметом розгляду даної справи є встановлення наявності чи відсутності законних підстав для застосування до Комунального некомерційного підприємства Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я Одеської обласної ради заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) у вигляді повного зупинення експлуатації будівель за адресою: 65031, м. Одеса, вул. Академіка Воробйова, 9, шляхом відключення за допомогою фахівців енергопостачальних організацій вищевказаних будівель від джерел електропостачання (або інших електромереж, електроприладів, пристроїв, обладнання, установок), обмеження до них доступу, за винятком проведення робіт з усунення недоліків зазначених в акті №146 від 31.07.2019 року, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної, техногенної безпеки та у сфері цивільного захисту, які впливають на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі та можуть спричинити загрозу життю та здоров`ю людей.

Однак, саме по собі застосування заходу реагування не є санкцією за порушення вимог чинного законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, а встановлюється у даній категорії справ для превентивного попередження загрози здоров`ю та життю людей.

При цьому судова колегія зазначає, що специфіка діяльності обласного медичного центру психічного здоров`я передбачає цілодобове перебування у ньому пацієнтів та лікарського персоналу, тому наявність порушень у сфері пожежної, техногенної безпеки та у сфері цивільного захисту беззаперечно впливає на їх права.

Таким чином, судова колегія констатує, що порушення законодавства у сфері пожежної, техногенної безпеки та у сфері цивільного захисту, які визнані відповідачем в заяві про примирення сторін, порушують права та охоронювані законом інтереси інших осіб (пацієнтів, відвідувачів, лікарський та трудовий персонал), що у відповідності до вимог п. 1 ч. 6 ст. 190 КАС України є підставою для відмову у затвердженні умов примирення та продовження судового розгляду даної справи.

Керуючись ст. ст. 190, 308, 310, 328 України, суд, -

У Х В А Л И В :

Відмовити у затвердженні заяви про примирення Комунального некомерційного підприємства Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я Одеської обласної ради та Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області у справі №420/5362/20 та продовжити судовий розгляд даної справи.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її підписання суддями та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Косцова І.П. Судді Осіпов Ю.В. Скрипченко В.О.

Дата ухвалення рішення19.05.2021
Оприлюднено24.05.2021
Номер документу97042259
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування у сфері державного нагляду

Судовий реєстр по справі —420/5362/19

Ухвала від 11.08.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я.В.

Ухвала від 10.08.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я.В.

Постанова від 19.05.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Косцова І.П.

Ухвала від 19.05.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Косцова І.П.

Ухвала від 15.03.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Косцова І.П.

Ухвала від 26.02.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Косцова І.П.

Рішення від 19.01.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я.В.

Ухвала від 23.09.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я.В.

Ухвала від 23.09.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я.В.

Ухвала від 18.09.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні