Ухвала
від 21.05.2021 по справі 2-5726/11
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

6/754/443/21

Справа № 2-5726/11

У Х В А Л А

Іменем України

21 травня 2021 року Деснянський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Гринчак О.І.,

за участю секретаря судових засідань - Чехун Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Форт про заміну сторони (стягувача) у виконавчому провадженні

В С Т А Н О В И В:

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Форт звернувся до суду з заявою про заміну сторони (стягувача) у виконавчому провадженні.

Дослідивши матеріали заяви про заміну сторони (стягувача) виконавчого провадження, суд вважає, що заява підлягає поверненню без розгляду, з таких підстав.

За правилами ч. 2 ст. 183 ЦПК України письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

Відповідно до ч. 4 ст. 183 ЦПК України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Судом установлено, що заява про заміну сторони (стягувача) виконавчого провадження підписана представником Товариства з обмеженою відповідальністю ФК ФОРТ із застосуванням факсиміле чи інших технічних засобів (роздруківка на кольоровому принтері тощо).

Факсиміле з латині facsimile - зробити подібне. Фактично це печатка, кліше, що відтворює власноручний підпис, аналог останнього.

Підпис - це графічне накреслення, що позначає виконавця підпису та наноситься ним з метою посвідчення. Як почерковий об`єкт підпис має характерні риси. Зокрема, це посвідчувальний знак обов`язково певної особи; виконується нею власноруч у вигляді графічного креслення; наноситься на документ з метою посвідчення різних фактів та подій.

Факсиміле - це печатка, за допомогою якої відтворюється підпис, який є копією підпису уповноваженої особи. Факсиміле від власноручного підпису відрізняється тим, що відсутня можливість стверджувати, що документ містить дійсну волю особи, чий підпис відтворено.

Відповідно до ч. 3 ст. 207 ЦК України передбачено, що використання при вчиненні правочинів факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, електронного підпису або іншого аналога власноручного підпису допускається у випадках, встановлених законом, іншими актами цивільного законодавства, або за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідного аналога їхніх власноручних підписів.

Приймаючи до уваги те, що використання факсиміле при підписанні заяви при зверненні до суду не передбачено чинним законодавством, а випадок його застосування за письмовою згодою сторін у даному випадку не застосовується, а також враховуючи те, що факсиміле за своєю суттю є копією графічного зображення підпису особи, не можна вважати підпис представника Товариства з обмеженою відповідальністю ФК ФОРТ у поданій до суду заяві, відтворений за допомогою факсиміле, таким, що підтверджує повноваження особи, якою подано заяву.

За таких обставин, відсутні підстави вважати, що заява підписана особою, яка її подає, або представником такої особи.

Необхідно також зазначити, що звернення до суду передбачає, зокрема, надання суду належних доказів дійсної волі учасника справи. Такі докази повинні виключати будь-які сумніви стосовно справжності та чинності такого волевиявлення. Представник повинен демонструвати повагу до суду, доводячи наявність повноважень на представництво.

В ухвалі від 05 червня 2018 року у справі № 826/811/17 Верховний Суд зробив висновок, що надіслані на адресу суду процесуальні документи, які підписані з використанням факсиміле, не можуть вважатися такими, що підписані відповідним заявником. Аналогічні висновки містяться також в ухвалах Верховного Суду від 26 січня у справі № 903/546/17 та від 26 січня 2018 року у справі № 922/1743/17.

Таким чином, відсутні підстави вважати, що заява підписана директором, керівником юридичного відділу Товариства з обмеженою відповідальністю ФК ФОРТ чи його повноважним представником.

Отже, заява, яка підписана за допомогою технічних засобів або факсиміле, в розумінні Цивільного процесуального законодавства України, є такою, що не підписана повноважною особою заявника, оскільки не виражає особисту волю особи, яка здійснила такий підпис, про намір захисту порушених прав, що є підставою для повернення її заявнику без розгляду.

Керуючись статтями 183, 258-261, 353, 442 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Форт про заміну сторони (стягувача) виконавчого провадження - повернути без розгляду.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала складена та підписана 21.05.2021.

Суддя О.І. Гринчак

Дата ухвалення рішення21.05.2021
Оприлюднено25.05.2021
Номер документу97093215
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-5726/11

Ухвала від 09.09.2021

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Ухвала від 21.05.2021

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Гринчак О. І.

Ухвала від 10.09.2020

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Рішення від 25.11.2011

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Харечко С. П.

Ухвала від 27.04.2018

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 19.08.2011

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 28.10.2011

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 05.01.2012

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 23.03.2012

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 19.10.2011

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Якименко Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні