Ухвала
від 24.05.2021 по справі 420/8655/20
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/8655/20

УХВАЛА

про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом

24 травня 2021 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді Бойко О.Я.,

розглянувши у порядку письмового провадження питання щодо тимчасове вилучення доказів для дослідження судом за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Державного реєстратора КП "Агенція державної реєстрації" Одеської області Кушнерової Римми В`ячеславівни, третя особа АТ "Альфа-Банк" про визнання реєстрацію речових прав на нерухоме майно від 25.04.2019 р. на квартиру за адресою АДРЕСА_1 недійсною,-

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Державного реєстратора КП "Агенція державної реєстрації" Одеської області Кушнерової Римми В`ячеславівни ,третя особа АТ "Альфа-Банк" про визнання реєстрацію речових прав на нерухоме майно від 25.04.2019 р. на квартиру за адресою АДРЕСА_1 недійсною.

Ухвала суду від 19.10.2020 року про витребування від відповідача, Державного реєстратора КП "Агенція державної реєстрації" Одеської області Кушнерової Римми В`ячеславівни, належним чином оформленні матеріали реєстраційної справи про реєстрацію речових прав на нерухоме майно від 25.04.2019 р. на квартиру за адресою АДРЕСА_1 - не була виконана.

Ухвала суду від 20.04.2021 року про повторне витребування від відповідача, Державного реєстратора КП "Агенція державної реєстрації" Одеської області Кушнерової Римми В`ячеславівни, належним чином оформленні матеріали реєстраційної справи про реєстрацію речових прав на нерухоме майно від 25.04.2019 р. на квартиру за адресою АДРЕСА_1 - не була виконана.

Для належного з`ясування обставин по справі суд вважає за необхідне тимчасово вилучити докази для дослідження судом у відповідача Державного реєстратора КП "Агенція державної реєстрації" Одеської області Кушнерової Римми В`ячеславівни належним чином оформленні матеріали реєстраційної справи про реєстрацію речових прав на нерухоме майно від 25.04.2019 р. на квартиру за адресою АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 147 КАС України у разі неподання без поважних причин письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, або неповідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом.

Відповідно до ч. 2 ст. 147 КАС України в ухвалі про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом зазначаються:

1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, в якої знаходиться доказ, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, номери засобів зв`язку, адреса електронної пошти або офіційна електронна адреса, за наявності;

2) назва або опис письмового, речового чи електронного доказу;

3) підстави проведення його тимчасового вилучення;

4) кому доручається вилучення.

Відповідно до ч. 3 ст. 147 КАС України Ухвала про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом є виконавчим документом, підлягає негайному виконанню та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом.

Суд, з метою з`ясування всіх обставин у справі, вважає за необхідне тимчасово вилучити докази для дослідження судом у відповідача Державного реєстратора КП "Агенція державної реєстрації" Одеської області Кушнерової Римми В`ячеславівни (ЄДРПОУ: 42107749, адреса знаходження: Україна, 66350, Одеська обл., Подільський р-н, село Куяльник, ВУЛИЦЯ КУЯЛЬНИЦЬКА, будинок 26А) належним чином оформленні матеріали реєстраційної справи про реєстрацію речових прав на нерухоме майно від 25.04.2019 р. на квартиру за адресою АДРЕСА_1 .

Суд доручає вилучення зазначених доказів Подільському міжрайонному відділу державної виконавчої служби Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (Адреса знаходження: 66300, Одеська область, місто Подільське, проспект Шевченка, будинок 16, ЄДРПОУ: 38701485).

Зупинення провадження в адміністративній справі - це тимчасове припинення вчинення у справі будь-яких процесуальних дій у зв`язку з обставинами, що перешкоджають розглядові справи, до моменту, коли ці обставини перестануть існувати або будуть вчинені необхідні дії.

З урахуванням того, що судом витребуваний значний перелік документів, підготовка яких займе певний час, суд вважає за необхідне зупинити провадження по справі з метою дотримання процесуальних прав осіб, що приймають участь у справі, а також надання сторонам можливості бути обізнаними, про докази, які наявні у спірних правовідносинах та не надані відповідачем по справі, як того вимагає закон (ст. 162 КАСУ).

З огляду на необхідність дотримання судом вказаних процесуальних гарантій, з метою забезпечення принципу рівності сторін по справі та забезпечення справедливого балансу, суд приходить до висновку про необхідність зупинення провадження по справі.

Статтею 236 КАС України визначено, що суд зупиняє провадження у справі в разі: направлення судового доручення щодо збирання доказів - до надходження ухвали суду, який виконував доручення, про виконання доручення або неможливість виконання доручення.

Положення цієї норми передбачає обов`язок суду зупинити провадження у разі об`єктивної неможливості розгляду справи.

При цьому, ця норма також передбачає умову - коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

На думку суду, витребування зазначеного рішення становить об`єктивну неможливість розгляду справи без отримання цих доказів.

Аналогія закону - це засіб заповнення прогалин у законодавстві, який полягає в застосуванні до нього іншої норми закону, яка регламентує подібні відносини.

На другій стадії процесу правозастосування - при виборі та аналізі норми права, яка має бути застосована до конкретного випадку, іноді виявляється відсутність такої норми. Тобто, виникає ситуація, в якій конкретне рішення спірного питання повністю або в якійсь частині законом не передбачено - є прогалина в законодавстві.

Способи ж подолання прогалин - це ті правові інструменти, які дозволяють в процесі правозастосування миттєво вирішити казус, що перебуває у сфері правового регулювання, якщо нормами права його безпосередньо не передбачено. Правозастосувач - долає прогалину. Тому суду надається право вирішувати такого роду справи за допомогою аналогії закону.

Вказане знайшло своє відображення у ч.6 ст. 7 КАС України, яка визначає, що у разі відсутності закону, що регулює відповідні правовідносини, суд застосовує закон, що регулює подібні правовідносини (аналогія закону), а за відсутності такого закону суд виходить із конституційних принципів і загальних засад права (аналогія права). Аналогія закону та аналогія права не застосовується для визначення підстав, меж повноважень та способу дій органів державної влади та місцевого самоврядування.

Отже, застосовуючи аналогію закону, суд вважає за необхідне зупинити провадження по справі № 420/8655/20 до отримання тимчасово вилучених доказів для дослідження судом на підставі п. 6 ч.2 ст. 236 КАС України з метою дотримання конвенційних принципів щодо забезпечення справедливого балансу і рівності сторін.

Керуючись ст. ст., 236 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Тимчасово вилучити докази для дослідження судом у відповідача Державного реєстратора КП "Агенція державної реєстрації" Одеської області Кушнерової Римми В`ячеславівни (ЄДРПОУ: 42107749, адреса знаходження: Україна, 66350, Одеська обл., Подільський р-н, село Куяльник, вулиця Куяльницька, будинок 26А) належним чином оформленні матеріали реєстраційної справи про реєстрацію речових прав на нерухоме майно від 25.04.2019 р. на квартиру за адресою АДРЕСА_1 .

2. Доручити вилучення зазначених доказів Подільському міжрайонному відділу державної виконавчої служби Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (Адреса знаходження: 66300, Одеська область, місто Подільське, проспект Шевченка, будинок 16, ЄДРПОУ: 38701485).

3. Зупинити провадження по справі №420/8655/20 до отримання тимчасово вилучених документів.

Ухвала набирає законної сили у строки, визначені ст.256 КАС України.

Ухвала може бути оскаржена до П`ятого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги до Одеського окружного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо ухвалу прийнято в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя О.Я. Бойко

Дата ухвалення рішення24.05.2021
Оприлюднено25.05.2021

Судовий реєстр по справі —420/8655/20

Постанова від 21.12.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Лук'янчук О.В.

Ухвала від 30.11.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Лук'янчук О.В.

Ухвала від 30.11.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Лук'янчук О.В.

Ухвала від 08.11.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бойко О.Я.

Ухвала від 27.09.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бойко О.Я.

Ухвала від 24.05.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бойко О.Я.

Ухвала від 20.04.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бойко О.Я.

Ухвала від 18.03.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бойко О.Я.

Ухвала від 18.03.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бойко О.Я.

Постанова від 17.12.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Лук'янчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні