Ухвала
від 26.05.2021 по справі 522/9122/21
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №522/9122/21

Провадження №1-кс/522/5136/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 травня 2021 року Місто Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду міста Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши клопотання слідчого СВ ВП № 2 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Приморської окружної прокуратури міста Одеси ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення обшуку,-

УСТАНОВИВ:

Слідчий СВ ВП № 2 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором Приморської окружної прокуратури міста Одеси ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: м. Одеса, вул. Чорноморського Козацтва, 72.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на наступне.

СВ ВП №2 ОРУП № 1 ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020160500002700 від 21.08.2020, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 190, ч.2 ст. 15, ч.2 ст. 190, ч.2 ст. 15, ч.2 ст. 190, ч.2 ст. 190, ч.1 ст. 15 ч. 2 ст. 190 КК України, за наступних обставин.

За матеріалами кримінального провадження, встановлено, що питання, пов`язані з отриманням та підтвердженням різних морських документів, на підставі яких моряки мають право бути працевлаштованими на судна закордонного плавання урегульовано, як на законодавчому рівні, так і відповідними наказами Міністерства інфраструктури України (попередньо: Міністерство транспорту та зв`язку України). Зокрема:

- Стаття 51 Кодексу торговельного мореплавства України урегульовує питання, пов`язані із зайняттям посад командного складу, для яких не передбачено присвоєння звання, а також членів суднової команди допускаються особи, які мають видані у встановленому порядку відповідні документи, що підтверджують їх кваліфікацію, необхідну для виконання обов`язків на судні;

- Положення про капітана морського порту та службу капітана морського порту (затверджений наказом Міністерства інфраструктури України №190 від 27.03.2013; зареєстрований в МЮ України 18.04.13 за №632/23164) урегульовує питання, які відносяться до функцій капітана морського порту серед яких «…видача посвідчень моряка особам, які входять до складу судового екіпажу, а також документів, зазначених у ст.51 Кодекс торговельного мореплавства України»;

- Порядок видачі кваліфікаційних документів особам командного складу суден та судової команди морських суден, (затверджений наказом Міністерства інфраструктури України №812 від 18.10.2013; зареєстрований в МЮ України 14.11.13 за №1950/24482):

1.8. «…для отримання диплома та/або підтвердження до нього, <…> моряк подає капітану порту особисто або через іншу особу за довіреністю <…>, серед іншого, копії документів, що підтверджують проходження схваленої обов`язкової підготовки;

- «Порядок роботи державних кваліфікаційних комісій», (затверджений наказом Міністерства транспорту та зв`язку України №377 від 07.05.2007; зареєстрований в МЮ України 23.05.07 за №529/13796:

п.4.2. «…до підтвердження кваліфікації на засідання ДКК допускаються моряки, які «… успішно пройшли курси підвищення кваліфікації <…> в схваленому навчально-тренажерному закладі (для членів суднової команди»);

п.4.8. «…за результатами визначення рівня кваліфікації моряка та розгляду наданих ним документів ДКК на своєму засіданні може винести, зокрема і рішення щодо відмови до допуску на засідання ДКК у зв`язку з невідповідністю наданих документів.

- «Порядок підтвердження кваліфікації та дипломування осіб командного складу суден та суднової команди морських суден» (затверджений наказом Міністерства інфраструктури України №813 від 18.10.2013; зареєстрований в МЮ України 07.11.13 за №1901/24433);

- «Перелік схвалених навчально-тренажерних закладів, підготовка в яких відповідає вимогам Міжнародної конвенції про підготовку і дипломування моряків та несення вахти 1978 року, з поправками, та національним вимогам» (затверджений наказом Міністерства інфраструктури Украхни № 227 від 20.04.2021р) це перелік НТЗ яким надано право видачі «Документальних доказів проходження схваленої обов`язкової підготовки (Documentary Evidence)» Документальний доказ проходження схваленої обов`язкової підготовки посвідчує, що моряк дійсно закінчив такий курс, а відтак обґрунтовано та на законних підставах отримав вищезазначений документ, це засвідчує наступна фраза в ньому: «…успішно закінчив схвалений Морською Адміністрацією України курс підготовки за програмою…» (україномовна сторона) та «…has successfully completed the course of training approved by the Maritime Administration of Ukraine on the syllabus» (англомовна сторона).

Отже, вищезазначений Закон (Кодекс торговельного мореплавства України) та інші підзаконні нормативні акти (відповідні накази), а саме наказ № 812 Міністерства інфраструктури Україні від 14 листопада 2013 р., встановлює наступний порядок видачі кваліфікаційних документів особам командного складу суден та суднової команди морських суден:

Диплом (Certificate of Competency) та свідоцтво фахівця (Certificate of Proficiency) встановленого зразка та підтвердження до диплома (Endorsement) - документ схваленого зразка, який відповідно до вимогМіжнародної конвенції про підготовку і дипломування моряків та несення вахти 1978 року, з поправками (далі - Конвенція ПДНВ), видається з метою засвідчення видачі або повторного підтвердження диплома, видається виключно Капітаном відповідного морського порту України.

Для отриманнядиплома та/абопідтвердження донього чисвідоцтва фахівця,моряк подаєкапітану портуособисто абочерез іншуособу задовіреністю,виданою вустановленому порядку: заяву встановленого зразка ;копії першоїта другої(ау разідосягнення віку25або 45років -додатково третьоїабо п`ятої)сторінок паспортагромадянина Україниабо копіїсторінок документа,який посвідчуєособу іноземцяабо особубез громадянства(длятаких осіб),на якихзазначено відомостіпро ім`я,прізвище тадату народженнявласника тає йогофотокартка; попереднійкваліфікаційний документта підтвердженнядо нього(занаявності); копіюдокумента проосвіту; копіїдокументів,що підтверджуютьпроходження схваленоїобов`язкової підготовки; копіюдокумента пропідвищення кваліфікації(уразі якщоце передбаченочинним законодавством); трикольорові фотокарткирозміром 30?40мм наматовому паперіз чіткимзображенням головита плечей; копіюсторінки посвідченняособи моряка(занаявності),на якійзазначено відомостіпро ім`я,прізвище тадату народженнявласника тає йогофотокартка,або копіїсторінок паспортагромадянина Українидля виїздуза кордон(занаявності),на якихзазначено відомостіпро ім`я,прізвище тадату народженнявласника тає йогофотокартка; копіючинного документавстановленого зразкапро придатністьдо роботина морськихсуднах застаном здоров`я; копіїсторінок послужноїкнижки морякаіз записами,що підтверджуютьнеобхідний стажроботи насудні,а такожсторінки,на якійзазначено відомостіпро ім`я,прізвище тадату народженнявласника тає йогофотокартка (уразі необхідностіпідтвердження стажуроботи); протокол засідання ДКК, складений не більше ніж 12 місяців тому (подається у разі наявності вимог щодо підтвердження кваліфікації в ДКК).

Усі копії приймаються при пред`явленні оригіналу документа.

Тобто, для отримання ОСОБА_6 (Certificate of Competency), підтвердження до диплома (Endorsement), свідоцтво фахівця (Certificate of Proficiency) у дипломно-паспортному відділі капітанії порту вищезазначені нормативні документи встановлюють порядок, згідно з яким моряк повинен скласти екзамен, з подальшим отриманням «Протоколу засідання Державної кваліфікаційної комісії» і надати визначений перелік документів.

Невстановленими працівниками Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків, зроблена система штучних препонів, коли успішно здати іспит Державної кваліфікаційної комісії (ДКК), та отримати Диплом (Certificate of Competency), підтвердження до диплома (Endorsement), свідоцтво фахівця (Certificate of Proficiency) у законний спосіб неможливо (вимагають отримати неправомірну вигоду за позитивне рішення).

Так, у 2020 році невстановлені особи переслідуючи корисливі мотиви та маючи на меті заволодіння чужим майном шляхом шахрайства, вступили в попередню злочинну змову з невстановленими слідством особами з числа співробітників Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків та іншими посадовими особами «клубних» тренажерних центрів міста Одеси.

При цьому у якості предмета свого злочинного зазіхання вони визначили кошти тих осіб (моряків), які для працевлаштування на суднах закордонного плавання, повинні були для отримання ОСОБА_6 (Certificate of Competency), підтвердження до диплома (Endorsement), свідоцтво фахівця (Certificate of Proficiency) скласти іспит і надати визначений перелік документів.

Проте сутність злочинного плану невстановлених слідством осіб полягала у тому, що вони мали намір надавати морякам заповнені на їх імена «Протоколи засідання Державної кваліфікаційної комісії», без фактичного складання іспитів, тобто надавати їм фіктивні документи, інформація в яких мала не відповідати дійсності, а лише слугувала прикриттям цієї незаконної оборудки.

Згідно з розробленим ними спільним злочинним планом та розподілом ролей невстановлені особи брали на себе наступні зобов`язання:

- У середмісті Одеси зняти приміщення під офіс для створення ілюзії законності їх діяльності, сутність якої начебто полягала у допомозі морякам в отриманні у законний спосіб необхідні їм документи, з метою подальшого працевлаштування на суднах закордонного плавання;

- Через соціальні мережі, знайомих, друзів та так зване «сарафанове радіо», - підшукувати моряків, якім необхідно було підтвердити свою морську кваліфікацію. Для можливого спілкування з ним зацікавлених осіб у телефонному режимі розповсюджувати у різний спосіб номери своїх мобільних телефонів;

- В процесі особистого спілкування з кожним моряком, переконувати їх у тому, що:

- Їх діяльність є законною, а отримані завдяки їх допомозі документи, - будуть не підробленими, а справжніми документами;

- екзамен, з подальшим отриманням протоколу засідання ДКК, - лише формальність, оскільки членам комісії буде відомо про їхню співпрацю;

- Для створення ілюзії законності та офіційності їх діяльності, а також можливості доступу в Електронний кабінет моряка, - укладати при необхідності фіктивні договори доручення та отримувати від моряків нотаріально посвідченні довіреності, за якими вони начебто мали представляти їхні інтереси та мати змогу доступу до особистих електронних кабінетів моряків;

- Приймати від моряків обумовлену суму готівкових коштів в національній та іноземній валюті, яку у подальшому вони та невстановлені слідством особи мали розподілити між собою, привласнити та звернути на свою користь;

- Отримувати від моряків необхідні документи, робити з них копії та передавати їх в електронному вигляді невстановленим слідством особам;

- Після виготовлення вказаними невстановленими слідством особами необхідного, так званого, «пакету документів» - повідомляти про це відповідному моряку, приховуючи той факт, що ці документи є підробленими, оскільки наявна в них інформація не відповідає дійсності.

Згідно з розробленим ними спільним злочинним планом та розподілом ролей невстановлені слідством особи з числа співробітників Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків брали на себе наступні зобов`язання:

- Отримувати від невстановлених осіб в електронному вигляді документи, що їх їм мали надавати моряки, які погоджувалися співпрацювати з ними, при необхідності роздруковувати їх та офіційно «проводити» ці документи у відповідних реєстрах;

- На підставі наданих документів, заповнювати на цих моряків офіційні бланки протоколів засідання ДКК у відповідності до вибраного напрямку, тобто створювати документ, якій візуально нічим не відрізняється від справжнього;

- Без наявності для цього законних підстав, тобто без фактичного складання екзамену, перетворюючи таким чином справжній документ в підроблений, оскільки наявна в ньому інформація не відповідала дійсності;

- Підроблені «Протоколи засідання Державної кваліфікаційної комісії»:

- в електронному вигляді - пересилати невстановленим особам;

- в паперовому вигляді - передавати під розпис відповідним морякам;

- Отриманні від невстановлених осіб готівкові кошти розподіляти між собою згідно із досягнутою між ними домовленістю;

У подальшому, невстановлені слідством особи привласнюють отримані від моряків готівкові кошти, якими вони заволодівають шляхом шахрайства, розподіляють їх між собою та звертають на свою користь.

Так, встановлено, що в Україні офіційно зареєстровано 52 навчально-тренажерні заклади (далі НТЗ), згідно наказу Міністерства інфраструктури України №227 від 20.04.2021р. Про затвердження Переліку схвалених навчально-тренажерних закладів, підготовка в яких відповідає вимогам Міжнародної конвенції про підготовку і дипломування моряків та несення вахти 1978 року, з поправками, та національним вимогам яким надано право видачі документального доказу підготовки (Documentary Evidence).

З кінця 2018 р. усі НТЗ були незаконно розділені на «клубні» та «не клубні».

«Не клубні» центри не можуть працювати в повному обсязі через те , що Державна служба морського та річкового транспорту України штучно не видають протоколи відповідності, а Реєстр морських документів України штучно затримує реєстрові номери для сертифікатів. Найважливішим фактом порушення є те, що скласти іспит в Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків та отримати протокол ДКК, а надалі робочий диплом чи підтвердження до нього, можна з сертифікатами тільки з штучно створених «клубних» центрів. Посередники незаконно роблять морякам сертифікати для проходження іспитів тільки з «клубних» НТЗ, у яких ціни в 4-5 разів вище аніж у «не клубних» НТЗ.

Інспекція з питань підготовки та дипломування моряків, для подальших засідань Державної кваліфікаційної комісії (ДКК), приймає сертифікати тільки з восьми з них, так званих штучно створених «клубних» НТЗ, а саме:

- ТОВ «Сеглар» (код ЕДРПОУ 43337144) розташований за адресою: м.Одеса, вул. Дальницька 46;

- ТОВ «МТЦ КИТ» (код ЕДРПОУ 43333637) розташований за адресою: м.Одеса, Чорноморського козацтва,66В;

- ТОВ «Чорноморський тренажерний центр» (код ЕДРПОУ 42959524) розташований за адресою: м. Одеса, вул. Базарна 3А;

- ТОВ «Міжнародний морський тренажерний центр» (код ЕДРПОУ 41370043) розташований за адресою: м.Одеса, Олексіївська площа, 3;

- ТОВ «Європейський морський міжнародний центр» (код ЕДРПОУ 43116969) розташований за адресою: м.Одеса, вул. Отамана Головатого, 24;

- ТОВ «Освітній Альянс» (код ЕДРПОУ 42523993) розташований за адресою: м. Одеса, вул. Чорноморського Козацтва, 72;

- ТОВ «Унітрейн» (код ЕДРПОУ 39760248) розташований за адресою: м.Одеса, вул. Армійська, 18б;

- ТОВ «Навчальний центр фахівців морського транспорту» (ЕДРПОУ 20945234 ), що розташований за адресою: м. Одеси, вул. Канатна, 42.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, стало відомо, що право приватної власності на нежитлову будівлю за адресою: м. Одеса, вул. Чорноморського Козацтва, 72 зареєстровано за Державою Україна в особі Фонду Державного майна України, де фактично розміщено ТОВ «Освітній Альянс» (код ЕДРПОУ 42523993), яке за вказаною адресою веде свою діяльність, яка долучена до матеріалів кримінального провадження.

Таким чином в органу досудового розслідування існує обґрунтована підозра стосовно того, що за адресою: м. Одеса, вул. Чорноморського Козацтва, 72, можливо зберігається: а саме грошові кошти, які здобуті незаконних шляхом, ноутбуки, системні блоки персональних комп`ютерів, всі електронні та цифрові носії інформації, документація, мобільні телефони, планшети та інші засоби зв`язку, сім-карти, банківські карткові рахунки, платіжні доручення, чеки, банківські картки, мобільні телефони, комп`ютерна техніка, цифрові носії, підроблені документи, бланки, печатки, документи, та інші речі та предмети, вилучення яких можливо використати як доказ під час судового розгляду.

Вилучення вищевказаних речей та документів можливе лише за умови проведення обшуку за вказаною адресою, тобто вищевказана слідча дія надає можливість отримати докази, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин вчинення кримінального правопорушення, припинення злочинної діяльності та встановлення осіб, які його вчинили.

Тому слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку зазначеного приміщення.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання, вважаючи його обґрунтованим наведеними підставами.

Заслухавши слідчого, дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Статтею 25 КПК України передбачено, що прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення (за виключенням випадків, коли кримінальне провадження може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого) або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Згідно ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

З наданих суду матеріалів вбачається, що СВ ВП № 2 ОРУП № 1 ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020160500002700 від 21.08.2020, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 190, ч.2 ст. 15, ч.2 ст. 190, ч.2 ст. 15, ч.2 ст. 190, ч.2 ст. 190, ч.1 ст. 15 ч.2 ст. 190 КК України.

Відповідно до пояснень слідчого та доданих до клопотання матеріалів встановлено, що є достатні підстави вважати, що за адресою: м. Одеса, вул. Чорноморського Козацтва, 72, можуть знаходитись відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Обставини, що дають підстави слідчому судді прийти до висновку про наявність обґрунтованої підозри щодо вчинення злочину аргументовані доданими стороною обвинувачення до клопотання доказами, а саме: протоколами допиту свідків, матеріалами НСРД та іншими зібраними доказами.

Під час розгляду клопотання на підставі наданих матеріалів досудового розслідування встановлено, що зазначені у клопотанні речі мають значення для досудового розслідування та можуть знаходитися за адресою: м. Одеса, вул. Чорноморського Козацтва, 72, відомості, які в них містяться, можуть бути доказами під час судового розгляду.

За таких обставин є підстави, передбачені ст.234 КПК України, для надання дозволу на проведення обшуку з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Керуючись ст. 234 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ ВП № 2 ОРУ №1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про надання дозволу на обшук - задовольнити.

Надати дозвілна проведенняобшуку вприміщенні заадресою:м.Одеса,вул.Чорноморського Козацтва,72,яке перебуваєу власностіДержави Українав особіФонду Державногомайна України,в якомуздійснює своюдіяльність ТОВ«Освітній Альянс»(код ЕДРПОУ42523993), з метою виявлення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а саме:

-комп`ютерної техніки, цифрових носіїв інформації та документів, які містять інформацію щодо проходження навчання у навчально-тренувальному закладі;

-журнали реєстрації проходження навчання у період із 2020 по 2021 рік;

-документи, які стали підставою для проходження навчання у навчально-тренувальному закладі (копії паспортів, заяви, договори про надання послуг, платіжні документи);

-табелі обліку проходження навчання у навчально-тренувальному закладі за період з 2020р. по 2021 рік;

- чорнові записи.

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

26.05.21

Дата ухвалення рішення26.05.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу97231366
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —522/9122/21

Ухвала від 08.06.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 16.08.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 02.08.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 27.07.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 27.07.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 19.07.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 13.07.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 29.06.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні