Ухвала
від 07.06.2021 по справі 923/757/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

07 червня 2021 року, м. Херсон, справа № 923/757/21

Господарський суд Херсонської області у складі судді Соловйова К.В. , розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Виконувача обов`язків керівника Скадовської окружної прокуратури Херсонської області, м. Скадовськ Херсонської області,

в інтересах держави в особі Каланчацької селищної ради Херсонської області, смт.Каланчак Херсонської області

до: Фермерського господарства "Роздольне 2019", м. Черкаси,

про визнання недійсними прилюдних електронних торгів та акту про проведені електронні торги від 27.02.2020, скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію права оренди, з одночасним припиненням права оренди на земельну ділянку площею, зобов`язання повернути земельну ділянку

у с т а н о в и в:

Щодо поданого позову

До суду 03.06.2021 за вх.№ 1646/21 надійшла позовна заява Виконувача обов`язків керівника Скадовської окружної прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі Каланчацької селищної ради Херсонської області (позивач) з спрямованими до Фермерського господарства "Роздольне 2019" (відповідач) наступними вимогами:

1) про визнання недійсними прилюдних електронних торгів, результати яких оформлені протоколом № 466515 від 19.02.2020 в частині реалізації прав на земельну ділянку сільськогосподарського призначення комунальної форми власності загальною площею 50га, кадастровий номер 6523285500:02:001:0043, вартістю 953 281,08 грн, яка розташована в адміністративно-територіальних межах Каланчацької селищної ради Херсонської області;

2) про визнання недійсним акту про проведені електронні торги від 27.02.2020, який складений та затверджений приватним виконавцем виконавчого округу м. Києва в частині реалізації прав на земельну ділянку сільськогосподарського призначення комунальної форми власності за кадастровим номером 6523285500:02:001:0043, яка розташована в адміністративно-територіальних межах Каланчацької селищної ради Херсонської області;

3) про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію права оренди з одночасним припиненням права оренди на земельну ділянку площею 50га, кадастровий номер 6523285500:02:001:0043 за відповідачем, ФГ "Роздольне 2019";

4) про зобов`язання відповідача повернути земельну ділянку сільськогосподарського призначення комунальної форми власності загальною площею 50га, кадастровий номер 6523285500:02:001:0043, вартістю 953 281,08 грн., яка розташована в адміністративно-територіальних межах Каланчацької селищної ради Херсонської області у розпорядження держави в особі позивача, Каланчацької селищної ради Херсонської області.

Безпосередньо позовна заява та додані до неї документи відповідають положенням ст.ст.162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України), вона подана з додержанням встановлених ст.ст.20, 30 цього ж Кодексу правил юрисдикції суду, у зв`язку з чим наявні підстави для відкриття провадження у справі.

Щодо подання даного позову прокурором

Відповідно до ч.4 ст.53 ГПК України прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній заяві обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Відповідно до ч.1 ст.23 Закону України "Про прокуратуру" представництво прокурором інтересів держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів держави, у випадках та порядку, встановлених законом. Відповідно до ч.3 ст.23 Закону України "Про прокуратуру" прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу. Наявність таких обставин обґрунтовується прокурором у порядку, передбаченому частиною четвертою цієї статті.

Відповідно ж до ч.4 ст.23 Закону України "Про прокуратуру" наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді. Прокурор здійснює представництво інтересів держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва. Прокурор зобов`язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це відповідного суб`єкта владних повноважень. У разі підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурор користується процесуальними повноваженнями відповідної сторони процесу.

Наявність підстав для здійснення прокурором представництва в суді та, відповідно, захисту законних інтересів держави за заявленим позовом, пов`язується з неналежним виконання покладених на Каланчацьку селищну раду Херсонської області повноважень, щодо реагування на порушення земельного законодавства при передачі у користування відповідачу земельної ділянки площею 50га, кадастровий номер 6523285500:02:001:0043.

Таке обґрунтування здійснення прокурором представництва в суді та, відповідно, захисту законних інтересів держави у справі, відповідає вимогам ст.53 ГПК України та ст.23 Закону України "Про прокуратуру".

Щодо залучення третіх осіб

Відповідно до ч.2 ст.50 ГПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно з ч.4 ст.50 ГПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

У вирішенні відповідного питання щодо наявності юридичного інтересу у третьої особи, суд з`ясовує, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення у даній справі таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Спірна земельна ділянка відповідно до договору оренди земельної ділянки від 10.09.2015 була надана Товариству з обмеженою відповідальністю "Агро Оіл Трейд" у користування строком на сім років та в подальшому право оренди цієї ділянки було реалізоване з оспорюваних прокурором електронних торгів, в рахунок погашення заборгованості ТОВ "Агро Оіл Трейд". Проведення вказаних торгів було ініційовано приватним виконавцем виконавчого округу м.Києва Чулієвим Атаджаном Абдуназаровичем, а організатором цих торгів виступило Державне підприємство "Сетам".

Беручи до уваги зазначене, суд дійшов висновку про те, що рішення суду у справі може вплинути на права та обов`язки ТОВ "Агро Оіл Трейд", приватного виконавця виконавчого округу м. Києва Чулієва А.А. та Державного підприємства "Сетам", у зв`язку з чим ТОВ "Агро Оіл Трейд", а також вказані приватний виконавець та державне підприємство підлягають залученню до участі у справі у процесуальному статусі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Щодо порядку провадження

Відповідно до ч.1 ст.12 ГПК України справи позовного провадження розглядаються господарськими судами у порядку загального або спрощеного позовного провадження.

Згідно з ч.2 ст.247 ГПК України у спрощеному провадженні може бути розглянута будь-яка справа позовного провадження, за винятком справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження. Згідно з ч.3 ст.247 ГПК України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін про необхідність розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Позовна заява не містить у собі та до неї не додано клопотання, у відповідності до ч.1 ст.249 ГПК України, про розгляд даної справи у порядку спрощеного провадження.

З урахуванням цього, а також беручи до уваги предмет та підстави позову, обраний прокурором спосіб захисту, кількість учасників провадження суд дійшов висновку про те, що дана справа підлягає розгляду у порядку загального позовного провадження.

З метою виконання завдань підготовчого провадження, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання з урахуванням строків підготовки учасниками судового процесу заяв по суті справи, встановлених приписами ст.ст.165-167 ГПК України.

У зв`язку з тимчасовим припиненням Господарським судом Херсонської області відправки поштової кореспонденції та з метою своєчасного отримання сторонами справи в електронному вигляді процесуальних документів у справі, а також оперативного інформування сторін про хід судового розгляду, суд вважає за необхідне запропонувати учасникам судового процесу надати до суду відомості про актуальну (офіційну) адресу електронної пошти для листування та контактні номери телефонів учасників (представників) судових проваджень.

Керуючись ст.ст.50, 165-167, 176, 247 Господарського процесуального кодексу України суд,

п о с т а н о в и в:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

2. Призначити підготовче засідання у справі на 07 липня 2021 року об 11:00 за адресою: м. Херсон, вул. Театральна, 18, зала судових засідань № 319.

3. Залучити до участі у справі, в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача:

- Товариство з обмеженою відповідальністю "Агро Оіл Трейд" (вул. Звіринецька, буд.63, м. Київ, 01014; ідентифікаційний код юридичної особи 39646436);

- Приватного виконавця Чулієва Атаджана Абдуназаровича ( АДРЕСА_1 );

- Державне підприємство "Сетам" (вул. Стрілецька,4-6, м. Київ, 01001; ідентифікаційний код юридичної особи 39958500).

6. Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов - не пізніше 29.06.2021.

7. Встановити прокурору та позивачу строк для подання відповіді на відзив - не пізніше 07.07.2021.

8. Встановити відповідачу строк подання суду заперечень на відповідь на відзив - протягом семи днів, з дня отримання відповіді на відзив.

9. Запропонувати третім особам протягом 10-ти днів з дня отримання даної ухвали про відкриття провадження у справі надати до суду письмові пояснення або міркування по суті вимог позову прокурора.

10. Викликати в судове засідання представників учасників судового процесу.

11. Повідомити учасників судового процесу про можливість подати процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі, з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису згідно з Законом України "Про електронний цифровий підпис".

12. У зв`язку з тимчасовим припиненням Господарським судом Херсонської області відправки поштової кореспонденції, запропонувати учасникам судового процесу надати до суду відомості про актуальну (офіційну) адресу електронної пошти для листування та контактні номери телефонів учасників (представників) судових проваджень.

13. Повідомити учасників судового процесу про можливість одержання інформації по справі на офіційному веб-порталі "Судова влада України" в мережі Інтернет за наступною веб-адресою: ks.arbitr.gov.ua/sud5024.

Ухвала набрала законної сили 07.06.2021 та оскарженню не підлягає.

Суддя К.В. Соловйов

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення07.06.2021
Оприлюднено07.06.2021
Номер документу97450976
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/757/21

Постанова від 18.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Рішення від 23.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Нікітенко С.В.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Нікітенко С.В.

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Нікітенко С.В.

Ухвала від 25.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Нікітенко С.В.

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Нікітенко С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні