Рішення
від 03.10.2011 по справі 2-985/11
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №2-985/11

Категорія 29

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.10.2011 року м. Житомир

Богунський районний суд міста Житомира в складі :

головуючого -судді Коломієць О.С.

секретар Расеньчук В.С., Вітомська С.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про відшкодування моральної шкоди, -

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду з позовом в якому просив стягнути з відповідача на його користь на відшкодування моральної шкоди 5000 грн. та судові витрати. При цьому зазначив, що 17.08.2009 року в денний час по місцю проживання позивача за адресою : АДРЕСА_1 , під час проведення судової будівельно-технічної експертизи, відповідач публічно в присутності експерта та громадян почала ображати його використовуючи ненормативну лексику. Неправомірними діями відповідача була принижена честь, гідність позивача та заподіяно моральну шкоду, яка виразилась в моральних стражданнях та переживаннях, оскільки відповідач принизила позивача перед іншими людьми та поширила неправдиві відомості про нього.

В судовому засіданні представники позивача позовні вимоги підтримали з підстав, зазначених у позовній заяві.

Відповідач та її представник в судовому засіданні позовні вимоги не визнали, просили у їх задоволенні відмовити за безпідставністю.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши докази в їх сукупності, оцінюючи їх за своїм внутрішнім переконанням, суд приходить до висновку, що позов не підлягає до задоволення виходячи з наступного.

Згідно зі ст. 28 Конституції України, ст.ст. 270, 275, 280 ЦК України кожен має право на повагу до його честі та гідності. Фізична особа має право на захист свого особистого немайнового права від протиправних посягань інших осіб. Захист особистого немайнового права здійснюється способами, встановленими главою 3 ЦК України. Якщо фізичній особі внаслідок порушення її особистого немайнового права завдано майнової та (або) моральної шкоди, ця шкода підлягає відшкодуванню.

Згідно ст.ст. 23, 1167 ЦК України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна (немайнова) шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями, чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

Відповідно до загальних підстав цивільно-правової відповідальності обов`язковому з`ясуванню при вирішенні даного спору про відшкодування моральної шкоди підлягає з`ясуванню: наявність такої шкоди, протиправність діяння її заподіювача, наявність причинного зв`язку між шкодою і протиправним діянням заподіювача та вини останнього в її заподіянні.

Вирішуючи питання про наявність підстав та доказів для відшкодування моральної шкоди, суд прийшов до висновку, що відповідно до ст. 10 ЦПК України, позивач ОСОБА_1 не надав належних та допустимих доказів на підтвердження факту поширення відповідачем неправдивих відомостей стосовно нього, перенесення ним моральних страждань, наявності послідовного зв`язку між будь-якою шкодою, перенесеними моральними стражданнями та діями відповідача.

Аналізуючи зібрані докази по справі, суд вважає, що позивачем не доведена вина відповідача в заподіянні йому моральної шкоди, відсутня протиправність діяння відповідача відносно нього, не встановлено факту посягання відповідача на його особисті немайнові права, причинного зв`язку між шкодою та будь-якими неправомірними діями відповідача.

При таких обставинах, суд відмовляє в задоволенні позову ОСОБА_1 щодо відшкодування моральної шкоди за безпідставністю, оскільки позивачем не надано доказів на підтвердження факту перенесення ним моральних страждань та наявності послідовного зв`язку між будь-якими неправомірним діями відповідача та наслідками. Вимоги щодо відшкодування моральної шкоди необґрунтовані і задоволенню не підлягають.

Керуючись ст. 28 Конституції України, ст.ст. 23, 280, 1167 ЦК України, Постановою Пленуму Верховного Суду України № 4 від 31.03.1995 року (зі змінами) «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» , ст.ст. 10, 11, 60, 209, 212-215 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

У задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про відшкодування моральної шкоди відмовити за безпідставністю.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Житомирської області через Богунський районний суд міста Житомира шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не було скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя :

СудБогунський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення03.10.2011
Оприлюднено17.06.2021
Номер документу97712294
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-985/11

Рішення від 14.11.2011

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Бугрій В. М.

Ухвала від 08.07.2021

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Чирка С. С.

Рішення від 03.10.2011

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Коломієць О. С.

Рішення від 03.10.2011

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Коломієць О. С.

Ухвала від 23.02.2021

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

Ухвала від 16.02.2021

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

Ухвала від 17.06.2020

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

Ухвала від 29.04.2011

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Мельник В. І.

Рішення від 06.06.2011

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Циганок В. Г.

Рішення від 07.09.2018

Цивільне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Волчек Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні