Ухвала
від 24.06.2021 по справі 921/267/19
ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

"24" червня 2021 р. Справа № 921/267/19

м. Львів

Західний апеляційний господарський суду складі колегії суддів:

Гриців В.М.(головуючий), Бонк Т.Б., Якімець Г.Г.

секретар судового засідання Гураль К.О.

за участі представника позивача адвокат Іщук К.В.

за апеляційною скаргою Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів" на рішення Господарського суду Тернопільської області від 11 листопада 2020 року у справі №921/267/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Вест Фармінг" до відповідача - Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів", за участі третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Публічного акціонерного товариства Державна акціонерна компанія "Хліб України", Товариства з обмеженою відповідальністю "Санітарно-екологічний сервіс", про визнання укладеним додаткового договору

ВСТАНОВИВ:

18 грудня 2020 року до Західного апеляційного господарського суду надійшла апеляційна скарга Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів" на рішення Господарського суду Тернопільської області від 11 листопада 2020 року у справі №921/267/19.

Господарський суд Тернопільської області рішенням від 11 листопада 2020 року у справі №921/267/19 позовні вимоги задовольнив; визнав укладеним між Товариством з обмеженою відповідальністю "Вест Фармінг" і Дочірнім підприємством Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів", додатковий договір №7/15-1 від 15.01.2019 до Договору оренди №7/15 від 15.12.2015.

Дочірнє підприємство Державна акціонерна компанія "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів" просить скасувати оскаржуване рішення та ухвалити нове, яким відмовити у позові.

Західний апеляційний господарський суд ухвалою від 19 січня 2021 року відкрив апеляційне провадження за апеляційною скаргою Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів" на рішення Господарського суду Тернопільської області від 11 листопада 2020 року у справі №921/267/19.

На дату призначеного судового засідання 27 травня 2021 року, до Західного апеляційного господарського суду надійшла відмова Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів" від апеляційної скарги на рішення Господарського суду Тернопільської області від 11 листопада 2020 року у справі №921/267/19 на підставі ч. 4 ст. 266 ГПК України. Також, скаржник просить повернути судовий збір у розмірі 2881,50 грн та розглянути заяву без участі сторони апелянта.

Заяву про відмову від апеляційної скарги підписав директор Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів" Жулай Аркадій Юрійович 24 травня 2021 року.

Оскільки до заяви Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів" про відмову від апеляційної скарги не було додано належних і допустимих доказів, які вказують на повноваження Жулай Аркадія Юрійовича щодо вчинення дій від імені Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів", Західний апеляційний господарський суд 27 травня 2021 року ухвалив відкласти розгляд справи на 24 червня 2021 року та надав можливість Дочірньому підприємству Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів" надати суду докази, які підтверджують повноваження Жулай Аркадія Юрійовича щодо вчинення дій від імені Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів".

14 червня 2021 року суду надійшло клопотання ДАК "Хліб України" розглядати справу за відсутності представника.

24 червня 2021 року суду повторно до Західного апеляційного господарського суду надійшла відмова Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів" від апеляційної скарги на рішення Господарського суду Тернопільської області від 11 листопада 2020 року у справі №921/267/19 на підставі ч. 4 ст. 266 ГПК України та прохання повернути судовий збір у розмірі 2881,50 грн, розглянути заяву без участі представника.

Також у заяві скаржник повідомив, що на момент надсилання суду попередньої заяви про відмову від апеляційної скарги від 24 травня 2021 року у ЄДР значились відомості про попереднього директора i внести зміни не видавалось можливим у зв`язку із наявною заборгованістю по податкових зобов`язаннях. Станом на дату написання цієї заяви у ЄДР були внесені відповідні зміни і директором Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів" зазначається з 13 травня 2021 року ОСОБА_1 з повноваженнями вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори тощо. До заяви додано копію витягу ЄДР.

Щодо заяви Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів" про відмову від апеляційної скарги, колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до пункту першого частини першої статті 264 ГПК України суд апеляційної інстанції закриває апеляційне провадження, якщо після відкриття апеляційного провадження особа, яка подала апеляційну скаргу, заявила клопотання про відмову від скарги, за винятком випадків, коли є заперечення інших осіб, які приєдналися до апеляційної скарги.

Відповідно до частини 4 статті 266 ГПК України особа, яка подала апеляційну скаргу, має право відмовитися від неї, а інша сторона має право визнати апеляційну скаргу обґрунтованою в повному обсязі чи в певній частині до закінчення апеляційного провадження. У разі відмови від апеляційної скарги суд, за відсутності заперечень інших осіб, які приєдналися до апеляційної скарги, постановляє ухвалу про закриття апеляційного провадження.

Згідно із частиною 5 статті 266 ГПК України у разі закриття апеляційного провадження у зв`язку з відмовою від апеляційної скарги на судове рішення повторне оскарження цього рішення особою, яка відмовилася від скарги, не допускається.

Ураховуючи, що право особи відмовитися від поданої нею апеляційної скарги встановлено процесуальним законом, а відмова Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів" від апеляційної скарги не суперечить закону, не порушує права та охоронювані законом інтереси інших осіб, судова колегія дійшла до висновку про задоволення заяви Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів" про відмову від апеляційної скарги на рішення Господарського суду Тернопільської області від 11 листопада 2020 року у справі №921/267/19.

Щодо судового збору.

Відповідно до частини 2 статті 130 ГПК України, частини 4 статті 7 Закону України "Про судовий збір", апелянт вправі звернутися до суду про повернення з державного бюджету 50% сплаченого судового збору при поданні відповідної апеляційної скарги.

Згідно з частиною 2 статті 130 ГПК України у разі укладення мирової угоди, відмови від позову, визнання позову відповідачем на стадії перегляду рішення в апеляційному чи касаційному порядку, суд у відповідній ухвалі у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення скаржнику (заявнику) з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого ним під час подання відповідної апеляційної чи касаційної скарги.

Відповідно до частини 4 статті 7 Закону України "Про судовий збір" у разі укладення мирової угоди, відмови від позову, визнання позову відповідачем на стадії перегляду рішення в апеляційному чи касаційному порядку суд у відповідній ухвалі у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення скаржнику (заявнику) з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого ним при поданні відповідної апеляційної чи касаційної скарги.

Дочірнє підприємство Державної акціонерної компанії "Хліб України" за подання апеляційної скарги на рішення Господарського суду Тернопільської області від 11 листопада 2020 року у справі №921/267/19 сплатило 2881,50 грн судового збору, що підтверджено квитанцією №30 від 13 січня 2021 року.

Означена сума судового збору 13 січня 2021 року зарахована до спеціального фонду Державного бюджету України, що підтверджено відповідною випискою, яка надійшла до Західного апеляційного господарського суду 15 січня 2021 року.

Таким чином, поверненню з державного бюджету підлягає 50% сплаченого судового збору у сумі 2 881,50 грн, що становить 1 440,75 грн.

Керуючись ст. 130, 234 , 235, 264, 266, 281 ГПК України , суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти відмову Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів" від апеляційної скарги на рішення Господарського суду Тернопільської області від 11 листопада 2020 року у справі №921/267/19.

2. Закрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів" на рішення Господарського суду Тернопільської області від 11 листопада 2020 року у справі №921/267/19.

3. Повернути Дочірньому підприємству Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Кременецький комбінат хлібопродуктів" (Україна, 47004, Тернопільська обл., місто Кременець, ВУЛИЦЯ СИМОНА ПЕТЛЮРИ, будинок 37, код 00956112) з Державного бюджету України 1 440,75 грн судового збору, сплаченого за квитанцією № 30 від 13 січня 2021 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку.

Головуючий суддя В.М. Гриців

Суддя Т.Б.Бонк

Суддя О.В.Зварич

СудЗахідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення24.06.2021
Оприлюднено25.06.2021
Номер документу97901280
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/267/19

Ухвала від 24.06.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 27.05.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 29.03.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 09.03.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 02.02.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 19.01.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 23.12.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Рішення від 11.11.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 07.10.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 16.09.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні