Ухвала
від 02.07.2021 по справі 420/7592/21
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/7592/21

У Х В А Л А

02 липня 2021 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Стефанова С.О., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (ДЕРЖЛІКСЛУЖБА) про проведення судового засідання в режимі відеоконференції по адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (ДЕРЖЛІКСЛУЖБА), Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області про визнання протиправним та скасування наказу №56-к від 12.04.2021 року, поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу, -

В С Т А Н О В И В:

До Одеського окружного адміністративного суду 11 травня 2021 року надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (ДЕРЖЛІКСЛУЖБА), Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області, в якому позивачка просить:

- визнати протиправним та скасувати наказ Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками №56-к від 12.04.2021 року Про звільнення ОСОБА_1 ;

- поновити ОСОБА_1 на посаді заступника начальника Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області;

- стягнути з Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області на користь ОСОБА_1 середній заробіток за весь час вимушеного прогулу (з дня звільнення до дня фактичного поновлення її на посаді);

- допустити негайне виконання рішення суду в частині поновлення на посаді заступника начальника Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області та в частині стягнення з Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області на користь ОСОБА_1 середнього заробітку за час вимушеного прогулу у межах суми стягнення за один місяць;

- стягнути солідарно з відповідачів понесені судові витрати по справі.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 13 травня 2021 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Справу вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін. Призначено перше судове засідання на 07 червня 2021 року.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 31 травня 2021 року задоволено клопотання Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області та вирішено розгляд справи за позовом ОСОБА_1 до Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (ДЕРЖЛІКСЛУЖБА), Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області про визнання протиправним та скасування наказу №56-к від 12.04.2021 року, поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу проводити в порядку загального позовного провадження. Призначено по справі підготовче засідання на 16 червня 2021 року.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 24 червня 2021 року, закрито підготовче провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (ДЕРЖЛІКСЛУЖБА), Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області про визнання протиправним та скасування наказу №56-к від 12.04.2021 року, поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу та призначено справу до судового розгляду по суті на 19 липня 2021 року.

29 червня 2021 року від Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (ДЕРЖЛІКСЛУЖБА) надійшло клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції (вхід. №ЕС/1352/21), в якій заявник посилаючись на складну епідеміологічну ситуацію в країні, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), недостатністю кошторисних призначень, а також утрудненням у прийняті представником Держлікслужби участі у судовому засіданні в Одеському окружному адміністративному суді, просить судове засідання провести в режимі відеоконференції.

Розглянувши в порядку письмового провадження клопотання Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (ДЕРЖЛІКСЛУЖБА) про проведення судового засідання в режимі відеоконференції, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 195 КАС України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Відповідно до положень ч.7 ст.11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» , учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом.

Відповідно до ч.ч.1-4 ст.195 КАС України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Суд зазначає, що будь-якого належного обґрунтування щодо неможливості прибути 19 липня 2021 року о 10:00 год. в судове засідання до Одеського окружного адміністративного суду з підтверджуючими доказами представником Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (ДЕРЖЛІКСЛУЖБА) до суду надано не було.

Крім того, суд зазначає, що зважаючи на те, що спосіб участі в судовому засіданні в режимі відеоконфоренції має винятковий характер, повинні насамперед існувати причини, які ускладнюють або роблять неможливим особисту участь сторони в судовому засіданні.

Однак, мотиви відповідача, які зумовили подання відповідного клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, на думку суду, не покладають на суд обов`язок щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції, оскільки вжиті Кабінетом Міністрів України, на підставі постанови "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19", карантинні заходи, не можна визнати непереборною обставиною для прибуття до суду, оскільки не обмежують свободу пересування у разі дотримання певних заходів безпеки.

Суд наголошує, що згідно з ч.2 ст.44 КАС України учасники справи зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Відповідно до ч.1 ст.45 КАС України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами. Зловживання процесуальними правами не допускається.

З врахуванням викладеного, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (ДЕРЖЛІКСЛУЖБА) про проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Керуючись ст.ст.195, 243, 248 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (ДЕРЖЛІКСЛУЖБА) про проведення судового засідання в режимі відеоконференції - відмовити.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://adm.od.court.gov.ua/sud1570/gromadyanam/csz/.

Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст.256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя С.О. Стефанов

Дата ухвалення рішення02.07.2021
Оприлюднено05.07.2021
Номер документу98045111
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —420/7592/21

Ухвала від 24.08.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стефанов С.О.

Ухвала від 31.05.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стефанов С.О.

Ухвала від 14.01.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стефанов С.О.

Ухвала від 22.11.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стефанов С.О.

Рішення від 20.09.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стефанов С.О.

Ухвала від 02.07.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стефанов С.О.

Ухвала від 24.06.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стефанов С.О.

Ухвала від 31.05.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стефанов С.О.

Ухвала від 31.05.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стефанов С.О.

Ухвала від 13.05.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стефанов С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні