Ухвала
від 26.07.2021 по справі 128/860/17
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Вінниця

26 липня 2021 р. Справа № 128/860/17

Вінницький окружний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Воробйової Інни Анатоліївни, суддів: Альчука Максима Петровича, Мультян Марини Бондівни розглянувши заяву керівника Вінницької обласної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, Національної академії аграрних наук України, Державного підприємства "Науковий інноваційно-технологічний центр Інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України", Вінницького національного аграрного університету про перегляд за нововиявленими обставинами рішення у справі за позовом Вінницького національного аграрного університету, треті особи, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача- Міністерство освіти і науки, Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області до Агрономічної сільської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Донецький національний університет ім. В.Стуса, Державне підприємство "Науковий інноваційний технологічний центр інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України", Національна Академія аграрних наук України про визнання протиправним та скасування рішення

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа за позовом Вінницького національного аграрного університету, треті особи, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача- Міністерство освіти і науки, Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області до Агрономічної сільської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Донецький національний університет ім. В.Стуса, Державне підприємство "Науковий інноваційний технологічний центр інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України", Національна Академія аграрних наук України про визнання протиправним та скасування рішення сільської ради, у якій 27.04.2018 р. прийнято рішення про часткове задоволення позову.

19.07.2021 р. від керівника Вінницької обласної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, Національної академії аграрних наук України, Державного підприємства "Науковий інноваційно-технологічний центр Інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України", Вінницького національного аграрного університету (далі - заявник) надійшла заява про перегляд в частині рішення ВОАС від 27.04.2018 р. у справі № 128/860/17 за нововиявленими обставинами, з підстав скасування рішення Господарського суду Вінницької області від 07.08.2017 р. у справі №905/517/17, яке стало підставою для прийняття судового рішення у справі № 128/860/17 в частині відмови у задоволені позову.

Одночасно, заявлено клопотання про поновлення строку на звернення до суду з заявою про перегляд рішення за нововиявленими обставинами мотивоване тим, що прокурор не брав участі у розгляді адміністративної та господарської справ, а про наявність підстав для подачі цієї заяви прокуратура дізналась лише 14-15.06.2021 р. під час ознайомлення з матеріалами справ № 128/860/17 та №905/517/17. При цьому, ДП "Науковий інноваційно-технологічний центр Інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України" та ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області про рішення ВП ВС у справі №905/517/17 від 26.08.2018 р. дізнались лише з листів обласної прокуратури від 6.07.21 р. Щодо решти учасників справи № 128/860/17, які також приймали участь при розгляді справі № 905/517/17, то не виявили бажання перегляд урішення за нововиявленими обставинами, хоча про наявні підстав для цього були обізнані. Відтак, на думку заявника, наявні підстави для поновлення строку звернення до суду з заявою про перегляд рішення за нововиявленими обставинами.

Визначаючись щодо поданого клопотання, суд у своїх висновках виходить з наступного.

Відповідно до частин першої, пункту 3 частини другої статті 361 КАС України, судове рішення, яким закінчено розгляд справи і яке набрало законної сили, може бути переглянуто за нововиявленими або виключними обставинами.

Підставою для перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами є скасування судового рішення, яке стало підставою для ухвалення судового рішення, яке підлягає перегляду.

За змістом частини першої статті 362 КАС України, учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати заяву про перегляд судового рішення суду будь-якої інстанції, яке набрало законної сили, за нововиявленими або виключними обставинами.

Водночас, згідно частини третьої статті 53 КАС України, у визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами, вступає за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами.

Пунктом 1 частини першої статті 363 КАС України визначено, що заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами може бути подано з підстави, визначеної пунктом 3 частини другої статті 361 цього Кодексу, - учасниками справи протягом тридцяти днів з дня набрання законної сили судовим рішенням, яким скасовано судове рішення, що стало підставою для ухвалення судового рішення, яке підлягає перегляду.

При цьому, за змістом пункту 2 частини другої цієї ж норми, з урахуванням положень частини першої цієї статті заява про перегляд судового рішення за нововиявленими може бути подана з підстав, визначених пунктами 2, 3 частини другої та частиною п`ятою статті 361 цього Кодексу - не пізніше десяти років з дня набрання таким судовим рішенням законної сили.

Суд зауважує, що частину другу статті 363 КАС України слід застосовувати у сукупності з частиною першою цієї ж норми, тобто відповідна заява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами може бути подана протягом 30 днів з дня набрання законної сили судовим рішенням, яким скасовано судове рішення, що стало підставою для ухвалення судового рішення, яке підлягає перегляду, але не пізніше десяти років з дня набрання таким судовим рішенням (рішенням, що переглядається) законної сили.

При цьому, у разі пропуску строку звернення до суду до заяви подається клопотання про його поновлення (ч.3 ст.364).

Так, підставою для звернення з заяво про перегляд рішення за нововиявленими обставинами стало скасування ВП ВС 26.06.2018 р. рішення господарського суду Вінницької області у справі № 902/517/17 від 7.08.2017 р., яке стало підставою, як стверджує заявник, для відмови у задоволені позову в частині вимог у справі № 128/860/17 від 27.04.2018 р., тоді як заяву за нововиявленими обставинами подано -19.07.2021 р.

Оцінюючи поважність причин несвоєчасного звернення з заявою, суд враховує наступне.

Як вказано заявником, прокурор не брав участі у розгляді справ № 128/860/17 та №905/517/17, а тому й не отримував судові рішення , в т.р. рішення ВП ВС.

З цього приводу, суд звертає увагу, що прокурор звертається з заявою про перегляд судового рішення в інтересах держави та в особі учасників справ № 128/860/17 та №905/517/17, а саме:

- Вінницького національного аграрного університету,

- Державного підприємства "Науковий інноваційний технологічний центр інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України",

- Національної Академії аграрних наук України,

які не могли бути не обізнані зі змістом відповідного рішення ВП ВС своєчасно.

Зазначене спростовує посилання заяника на необізнаність з судовим рішенням у справі №905/517/17 перелічених учасників.

Проте, як свідчить лист Житомирської обласної прокуратури № 09/2-548вих21 від 14.05.21 р. адресований та отриманий 20.05.21 р. Вінницькою обласною прокуратурою, ним повідомлено, що у 2019 році відкрито кримінальне провадження №42019020000000137 за фактом зловживання службовим становищем службовими особами ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області під час передачі протягом 2019 р. у власність громадян земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства за рахунок земельної ділянки загальною площею 45 га, яка перебувала у постійному користуванні ДП Науково-іноваційно технологічного центру інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН України без згоди на її вилучення.

У ході досудового розслідування встановлено, що у Вінницької обласної державної сільськогосподарської дослідної станції на підставі державного акту серії І-ВН № 001263 від 5.04.1996 р. на праві постійного користування перебувала земельна ділянка площею 1229,6 га. Рішенням Агрономічної сільської ради № 195 від 2.12.2016 р., у зв`язку із зміною меж села затверджено відповідну документацію та вирішено державний акт визнати таким, що втратив чинність. Одночасно встановлено, що питання правомірності рішення Агрономічної сільської ради № 195 від 2.12.2016 р., а також правонаступництва у користуванні земельною ділянкою були предметом розгляду господарської справи № 902/517/17 та адміністративної справи № 128/860/17 .

При цьому, позов Вінницького національного аграрного університету , яким здійснювався новий розгляд справи після скасування судових рішень постановою Великої Палати ВС від 26.06.2018 р. залишено без розгляду, а рішенням Вінницького окружного адміністративного суду від 27.04.2018 р., залишеним без змін постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 18.09.2018 р. , позов Вінницького національного університету задоволено частково.

В свою чергу, пункт 3 рішення Агрономічної сільської ради №195 від 02.12.2016 р., яким визнано державний акт серії I-ВН №001263 від 05.04.1996 таким, що втратив чинність , залишається нескасованим, що може призвести до порушення інтересів держави шляхом прийняття відповідних рішень про розпорядження землями державної власності.

За таких обставин, просили вирішити Вінницьку обласну прокуратуру питання щодо наявності підстав для вжиття заходів представницького характеру.

2.06.2021 р. з метою ознайомлення з матеріалами господарської та адміністративної справ № 905/517/17 та № 128/860/17 відповідно, прокурор звернувся до відповідних судів з заявами.

Згідно звернень від 02.06.2021 р. фактичне ознайомлення з матеріалами справ відбулось 14.06.2021 р. та 15.06.2021 р.

Після чого, прокуратурою сформовано та направлено ГУ Держгеокадарст у Вінницькій області, Національній академії аграрних наук України, Вінницького національного аграрного університету, ДП "Науковий інноваційний технологічний центр інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України" листи №15/1-1208-21 від 06.07.2021 р., в яких поставлено питання чи звертались з заявою про перегляд за нововиявленими обставинами рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 27.04.2018 р. та чи мають намір звернутись.

13.07.2021 р. ГУ Держгеокадарст у Вінницькій області листом повідомив, що не зверталось із заявою про перегляд за нововиявленими обставинами рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 27.04.2018 р. Бажання звертатись до суду також не виявили.

ДП "Науковий інноваційний технологічний центр інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України" листом від 13.07.2021 р. за вих. №1-06/21, також повідомило, що не зверталось із заявою про перегляд за нововиявленими обставинами рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 27.04.2018 р. Окремо вказали, що через відсутність працівників відповідної кваліфікації позбавлено можливості звертатись до суду із відповідною заявою.

Вінницький національний аграрний університет листом від 12.07.2021 р. за вих. №01.1-33-994 повідомив, про відсутність підстав для звернення до суду із заявою про перегляд за нововиявленими обставинами рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 27.04.2018 р.

Враховуючи, вищевказані обставини та не вжиття заходів зі сторони ГУ Держгеокадарст у Вінницькій області, Національній академії аграрних наук України, Вінницького національного аграрного університету, ДП "Науковий інноваційний технологічний центр інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України" належного захисту інтересів держави в сфері земельних відносин, Вінницька обласна прокуратура звернулась в інтекресах держави в особі установ з цією заявою про перегляд рішення за нововиявленими обставинами.

За наведених обставин, на думку суду, зазначені у заяві прочини пропуску строку звернення до суду є поважними, а тому пропущений строк підлягає поновленню.

Так, відповідно до частин першої, другої статті 368 Кодексу адміністративного судочинства України, заява про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами розглядається у судовому засіданні протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження за нововиявленими або виключними обставинами.

Справа розглядається за правилами, встановленими цим Кодексом для провадження у суді тієї інстанції, яка здійснює перегляд. В суді першої інстанції справа розглядається у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи.

Ознайомившись з поданою заявою суд доходить висновку про наявність підстав для відкриття провадження у справі.

Керуючись статтями 243, 248, 366, 256 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

Поновити Вінницькій обласній прокуратурі строк на подання заяви про перегляд рішення за нововиявленими обставинами.

Відкрити провадження у справі про перегляд рішення ВОАС від 27.04.2018 р. за нововиявленими обставинами в адміністративній справі № 128/860/17 за позовом Вінницького національного аграрного університету, треті особи, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача- Міністерство освіти і науки, Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області до Агрономічної сільської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Донецький національний університет ім. В.Стуса, Державне підприємство "Науковий інноваційний технологічний центр інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України", Національна Академія аграрних наук України про визнання протиправним та скасування рішення.

Розгляд справи здійснюватиметься в порядку спрощеного позовного провадження.

Призначити справу до судового розгляду на 30.08.2021 р. о 13-30 в залі судового засідання № 4 Вінницького окружного адміністративного суду, що знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Брацлавська, 14.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Головуюючий суддя Воробйова Інна Анатоліївна

Судді Альчук Максим Петрович

Мультян Марина Бондівна

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.07.2021
Оприлюднено28.07.2021
Номер документу98542562
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —128/860/17

Ухвала від 30.08.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Воробйова Інна Анатоліївна

Ухвала від 26.07.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Воробйова Інна Анатоліївна

Постанова від 18.09.2018

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Гонтарук В. М.

Постанова від 18.09.2018

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Гонтарук В. М.

Ухвала від 04.09.2018

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Гонтарук В. М.

Ухвала від 14.08.2018

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Гонтарук В. М.

Ухвала від 14.08.2018

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Гонтарук В. М.

Ухвала від 02.07.2018

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Гонтарук В. М.

Ухвала від 11.06.2018

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Гонтарук В. М.

Постанова від 17.05.2018

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Воробйова Інна Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні