Ухвала
від 30.07.2021 по справі 554/3974/19
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 554/3974/19 Номер провадження 11-сс/814/293/21Головуючий у 1-й інстанції ОСОБА_1 Доповідач ап. інст. ОСОБА_2

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 липня 2021 року м. Полтава

Колегія суддів Судової палати з розгляду кримінальних справ Полтавського апеляційного суду в складі:

Головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

з секретарем судового засідання ОСОБА_5 ,

з участю

представників скаржника ОСОБА_6 ,

ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні провадження за апеляційною скаргою директора ТОВ «НВП «Яциново-Слобідський кар`єр піску» ОСОБА_8 на ухвалу слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави від 02 лютого 2021 року,

ВСТАНОВИЛА:

Зміст оскарженого судового рішення і встановлені судом першої інстанції обставини.

Ухвалою слідчого судді у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12019170300000435 від 25.04.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 240 КК України, задоволено клопотання слідчого відділу розслідувань злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_9 про тимчасовий доступ до документів та надано дозвіл слідчому СУ ГУНП в Полтавській області лейтенанту поліції ОСОБА_9 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_10 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області майору поліції ОСОБА_11 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області майору поліції ОСОБА_12 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області майору поліції ОСОБА_13 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області підполковнику поліції ОСОБА_14 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_15 на тимчасовий доступ та вилучення оригіналів документів, які подавались ТОВ «НВП «Яциново-Слобідський кар`єр піску» та ВАТ «Яциново-Слобідський кар`єр піску» до Державної служби геології та надр України та її попередників для отримання спеціальних дозволів на користування надрами, а саме: заяви на отримання спеціального дозволу на користування надрами, пояснювальна записка, копії протоколів, завірені заявником, Державної комісії України по запасах корисних копалин комісії по запасах про затвердження (апробацію) запасів, каталог географічних координат кутових точок ділянки надр (похибка - менш як 1 секунда) із зазначенням її площі, оглядова карта, ситуаційний план з нанесеними межами площі видобування та географічними координатами її кутових точок, план підрахунку запасів корисної копалини на топографічній основі з нанесеними межами категорії запасів, характерні геологічні розрізи з межами категорій запасів та умовними позначками, завірена заявником копія висновку з оцінки впливу на довкілля відповідно до Закону України Про оцінку впливу на довкілля, програма робіт із введення родовища в експлуатацію із зазначенням окремих етапів та строку їх проведення, джерел фінансування до досягнення підприємством проектної потужності, календарні плани розвитку гірничих робіт Яциново-Слобідського родовища піску за період 2006-2021 роки, інші документи, що стали підставою для видачі спеціального дозволу на користування надрами, які знаходяться у володінні Державній службі геології та надр України, що розташована за адресою: м. Київ, вул. Антона Цедіка, 16. Строк дії ухвали встановлено 1 місяць з дня її постановлення.

Згідно з клопотанням Слідчим відділом Відділу № 2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні № 12019170300000435 від 25.04.2019 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 240 КК України за фактом розкрадання майна ВАТ «Яциново-Слобідський кар`єр піску» та за фактом здійснення незаконного видобутку піску на території кар`єру, що знаходиться за адресою: Полтавський район, с. Яцинова-Слобідка.

Так 24.04.2019 до чергової частини Полтавського районного відділення поліції Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області надійшла заява ОСОБА_16 про те, що на території кар`єру розташованому в с. Яцинова-Слобідка невідомі особи здійснюють видобуток піску та глини. В ході проведення першочергових слідчих дій, встановлено, шо видобуток піску на території кар`єру здійснює підприємство ТОВ «НВП «Яциново-Слобідський кар`єр піску» (ЄДРПОУ 23813421).

Під час проведення досудового розслідування кримінального провадження до СУ ГУНП в Полтавській області надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_17 , що посадові особи ПАТ «Полтавське» та ТОВ «НВП «Яциново-Слобідський кар`єр піску» здійснили ряд неправомірних дій відносно ВАТ «Яциново-Слобідський кар`єр піску», а саме у період 2015-2016 року представники ПАТ «Полтавське», як основного кредитора в справі про банкрутство ВАТ «Яциново-Слобідський кар`єр піску» через підконтрольну фірму ТОВ «НВП «Яциново-Слобідський кар`єр піску» розпочали реалізацію видобутого ВАТ «Яциново-Слобідський кар`єр піску» піску на різні підприємства та організували видобуток піску, при чому жодним чином не сплачуючи за це кошти, чим здійснили розкрадання майна підприємства. Ці дії стали причиною створення умов, за яких неплатоспроможність ВАТ «Яциново-Слобідський кар`єр піску» є штучною. Крім того ТОВ «НВП «Яциново-Слобідський кар`єр піску» привласнило основні виробничі засоби ВАТ «Яциново-Слобідський кар`єр піску» не сплативши жодних грошових коштів. За вказаними фактами Полтавським РВП Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області 22.09.2020 внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №120201703000000746 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

24.09.2020 кримінальні провадження були об`єднані в одне кримінальне провадження під №12019170300000435.

Так під час досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що на території кар`єру піску розташованого в с. Яцинова- Слобідка, Полтавського району, Полтавської області діяльність із видобутку піску здійснювали 2 підприємства ВАТ «Яциново-Слобідський кар`єр піску» та ТОВ «НВП Яциново-Слобідський кар`єр піску».

ВАТ «Яциново-Слобідський кар`єр піску» відповідно до Постанови Господарського суду Полтавської області від 17.03.2015 року справа № 4/14 ВАТ «Яциново-Слобідський кар`єр піску» визнане банкрутом та фактично припинило свою діяльність із видобутку піску. Підприємством було укладено договір оренди земельної ділянки кар`єру 01.12.2000 терміном 25 років, крім того підприємству було надано гірничий відвід 29.12.2006 строком на 11 років до 28.12.2017.

Відповідно до дозвільних документів ТОВ «НВП Яциново-Слобідський кар`єр піску», отримав право видобувати пісок лише з 21.12.2018, проте фактично почав здійснювати діяльність з реалізації піску в 2016 році. 30.08.2017 підприємство отримало дозвіл на користування надрами на 20 років до 30.08.2037 року площа 66,0 га. 21.12.2018 року підприємство отримало гірничий відвід на 66,0 га та відповідний акт. Крім того підприємство уклало договір оренди земельної ділянки від 31.10.2018 з Полтавською ОДА строком на 20 років площа земельної ділянки 33,3 га.

Крім того відповідно до акту перевірки субє`кта господарювання від 23 вересня 2019 року №53.09 - 24А проведеної Управлінням Держпраці у Полтавській області відносно ТВ «НВП Яциново-Слобідський кар`єр піску» виявлено ряд порушення під час здійснення видобутку піску, зокрема: не виконується програма робіт по спеціальному дозволу на користування надрами №6216 від 30.08.2017 року, а саме згідно звітного балансу запасів корисних копалин за 2018 рік вказаний видобуток 133,792 тис. м. кубічних при проектній 100 тис. м. кубічних; на протязі 2017, 2018 років вівся видобуток корисних копалин без наявності гірничого відводу.

Мотивуючи таке рішення, слідчий суддя вказав, що інформація, яка міститься в документах, які подавались ТОВ «НВП «Яциново-Слобідський кар`єр піску» та ВАТ «Яциново-Слобідський кар`єр піску» до Державної служби геології та надр України та її попередників для отримання спеціальних дозволів на користування надрами, що перебувають у володінні Державній службі геології та надр України, що розташована за адресою: м. Київ, вул. Антона Цедіка, 16, має значення для кримінального провадження, буде використана як докази в кримінальному провадженні, необхідна для проведення економічних експертиз визначення необхідної правової кваліфікації діянь винних посадових осіб тощо.

Вимоги апеляційної скарги і узагальнені доводи особи, яка її подала.

В поданій апеляційній скарзі директор ТОВ «НВП «Яциново-Слобідський кар`єр піску» ОСОБА_8 просить ухвалу слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів скасувати та постановити нову, якою у задоволенні клопотання відмовити.

Апеляційні вимоги обґрунтовуються тим, що тимчасовий доступ до реєстраційної та ліцензійної справи ТОВ «НВП «Яциново-Слобідський кар`єр піску» не виправдовує втручання у права підприємства, адже позбавить його можливості здійснювати господарську діяльність, чим порушить гарантовані законодавством права, які кримінальне провадження покликано захищати.

При цьому апелянт зазначає, що основним видом господарської діяльності ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Яциново - Слобідський кар`єр піску» є видобування корисних копалин таких, як пісок і гравій, що через значний вплив на довкілля підлягає відповідній оцінці на вплив у порядку, що передбачений Законом.

Наразі, ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Яциново - Слобідський кар`єр піску» розпочато процедуру оцінки впливу на довкілля, що підтверджує інформація з Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля, назва справи: с. Яцинова-Слобідка у Полтавському районі Полтавської області, яка знаходиться на сайті: http://eia.menr.gov.ua/uk/case/id-4455, однак тимчасовий доступ до ліцензійної та реєстраційної справи зашкодить проведенню оцінки, чим вочевидь позбавить підприємство можливості здійснювати господарську діяльність.

Позиції учасників судового провадження.

В суді апеляційної інстанції представники апелянта ОСОБА_6 та ОСОБА_7 підтримали апеляційну скаргу та просили її задовольнити. Прокурор до суду апеляційної інстанції не з`явився.

Мотиви суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 404 КПК України суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги.

Згідно зі ст. 370 КПК України судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим.

Законним є рішення, ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбаченого цим Кодексом.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом відповідно до вимог статті 94 цього Кодексу.

Вмотивованим є рішення, у якому наведені належні і достатні мотиви та підстави його ухвалення.

Слідчим суддею не повній мірі дотримано вказаних вимог Кримінально-процесуального законодавства.

Згідно наданих матеріалів, 29.01.2021 до слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави надійшло клопотання слідчого відділу розслідувань злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_9 про тимчасовий доступ та вилучення оригіналів документів, які подавались ТОВ «НВП «Яциново-Слобідський кар`єр піску» та ВАТ «Яциново-Слобідський кар`єр піску» до Державної служби геології та надр України та її попередників для отримання спеціальних дозволів на користування надрами.

Слідчим суддею 02.02.2021 вказане клопотання задоволено.

Не погоджуючись з таким рішенням директор ТОВ «НВП «Яциново-Слобідський кар`єр піску» ОСОБА_8 звернувся до апеляційного суду з апеляційною скаргою та вказував на невиправдане втручання у права підприємства, яке позбавить його можливості здійснювати господарську діяльність та порушить гарантовані законодавством права, які кримінальне провадження покликано захищати, з чим погоджується і колегія суддів з огляду на таке.

Одним із заходів забезпечення кримінального провадження, відповідно до КПК України, є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Частиною 5 статті 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Окрім того, частиною 7 цією статті визначено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Так у своєму клопотанні слідчий, а слідчий суддя в ухвалі, як на підставу необхідності вилучення оригіналів ліцензійної справи послалися на необхідність вивчення стану розроблення Яциново-Слобідського родовища піску, яка полягає у вивченні проектів розвитку родовища, що подавалися ТОВ «НВП «Яциново-Слобідський кар`єр піску» та ВАТ «Яциново-Слобідський кар`єр піску» до Державної служби геології та надр України та її попередників для отримання спеціальних дозволів на користування надрами, а також дослідити календарні плани розвитку гірничих робіт, що у подальшому зробить можливим проведення економічних експертиз, визначення необхідної правової кваліфікації діянь винних посадових осіб тощо та буде слугувати доказами в даному кримінальному провадженні.

Такі підстави для надання тимчасового доступу та вилучення оригіналу вказаної ліцензійної справи, яка існує у Державній службі геології та надр України та її попередників не відповідає положенням ч. 7 ст. 163 КПК України.

Як вбачається, клопотання та ухвала слідчого судді не містить даних, які б давали підстави вважати, що без вилучення оригіналів зазначених документів існує реальна загроза їх зміни або знищення. Не доведено, що зняття копій документів, без їх вилучення, не буде достатнім для досягнення мети отримання доступу до речей і документів, що на даному етапі полягає лише у вивченні стану розроблення Яциново-Слобідського родовища піску, а питання щодо призначення економічної експертизи наразі відсутнє.

Слід звернути увагу, що отримання позитивного висновку про оцінку впливу на довкілля за результатами громадських слухань є невід`ємною частиною провадження господарської діяльності, експлуатації об`єктів, інших втручань у природне середовище і ландшафти, у тому числі з видобуванням ресурсів корисних копалин, оскільки екологічні умови, передбачені у даному висновку є обов`язковими до виконання.

При цьому отримання саме позитивного висновку про оцінку впливу на довкілля можливе лише за умови наявності ліцензійної справи в органу до компетенції якого належить надання такого висновку, а вилучення зазначених у клопотанні оригіналів документів фактично позбавляє можливості ТОВ «НВП «Яциново-Слобідський кар`єр піску» отримати такий висновок та у подальшому суттєво перешкоджатиме здійсненню планової діяльності, що є невиправданим втручанням у діяльність юридичної особи.

Окрім того, в ході апеляційного розгляду було встановлено, що на момент розгляду апеляційної скарги оскаржувана ухвала слідчого судді була виконана слідчим та ліцензійна справа ТОВ «НВП «Яциново-Слобідський кар`єр піску» була вилучена у Державній службі геології та надр України, що в судовому засіданні підтвердив слідчий.

02.07.2021 постановою слідчого СВ ВП № 2 ПРУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_18 закрито кримінальне провадження за № 12019170300000435 від 25.04.2019 у зв`язку з закінченням строку досудового розслідування, при цьому ані слідчим, ані прокурором не вирішено питання про повернення вказаної ліцензійної справи до державного органу, в якого вилучили.

За змістом постанови Верховного Суду від 30.06.2020 у справі № 727/2878/19, рішення про всякого роду питання як-то скасування арешту майна чи неповернення тимчасово вилученого майна після закриття слідчим кримінального провадження, за клопотанням власника або іншого володільця відповідного майна, накладеного чи/або вилученого за правилами КПК України 2012 року - вирішується слідчим суддею, в порядку визначеному чинним КПК України.

Враховуючи наведене, та вбачаючи відсутність необхідності у тимчасовому доступі до оригіналів документів в межах кримінального провадження № 12019170300000435, як про це ставилося питання у клопотанні слідчого, колегія суддів вважає за необхідне ухвалу слідчого судді скасувати, а в задоволенні клопотання слідчого відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів,

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу директора ТОВ «НВП «Яциново-Слобідський кар`єр піску» ОСОБА_8 задовольнити, а ухвалу слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави від 02 лютого 2021 року скасувати.

Постановити нову ухвалу, якою в задоволенні клопотання слідчого відділу розслідувань злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_9 про тимчасовий доступ до речей та документів відмовити.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

СУДДІ:

ОСОБА_2 ОСОБА_4 ОСОБА_3

СудПолтавський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення30.07.2021
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу98824928
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —554/3974/19

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

Ухвала від 14.04.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

Ухвала від 01.07.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 06.04.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 06.04.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 23.03.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 02.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 22.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 22.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 20.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні