Ухвала
від 09.08.2021 по справі 642/1797/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

09.08.2021

Справа № 642/1797/21

Провадження № 1кс/642/2742/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 серпня 2021 р. слідчий суддя Ленінського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря - ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СВ ВП №2 Харківського РУП №3 ГУНП в Харківській області підполковника поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021221090000030 від 18.02.2021 за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. З ст. 191 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ ВП №2 ХРУП №3 ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів з метою вилучення (виїмки) оригіналів та копій документів, що знаходяться у володінні ПП « ОСОБА_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- належним чином завірені копії реєстраційних та дозвільних документів ПП « ОСОБА_4 » (свідоцтва державної реєстрації юридичної особи, статут, положення, довідки з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, довідки ГІФУ, ліцензії, дозволи в разі їх наявності), наказ при призначення на посаду директора (протокол загальних зборів засновників) та посадову інструкцію, штатний розклад:

- оригінали документів щодо взаємовідносин та взаєморозрахунків з ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 щодо виконання капітальних ремонтів (заміна вікон) у наступних закладах освіти: КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_6 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_7 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », а саме: договори, додаткові договори (угоди), договори субпідряду, додатки до договорів, проектів, календарні плани виконання робіт, договірна ціна, об`єктні кошториси, локальні кошториси, зведені кошторисні розрахунки, відомостей ресурсів, розрахунків, розрахунків загальновиробничих витрат, розрахунків кошторисних прибутків, розрахунків кошт на покриття адміністративних витрат будівельних організацій. актів приймання - передачі виконаних робіт, актів приймання виконаних робіт (форма № КБ-2в), довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (форма № КБ-3), акти на закриття прихованих робіт за формою ДБН А.3.1-5:2016 «Організація будівельного виробництва», дефектні акти, розрахунки зимових удорожчань, розрахунками літніх удорожчань, розрахунками витрат на відрядження, розрахунками витрат на перевезення робітників, а також інші первинні бухгалтерські документи та облікові регістри;

-оригінали документів щодо взаємовідносин та взаєморозрахунків з суб`єктами господарської діяльності щодо придбання пластикових вікон, комплектуючих, будівельних матеріалів та іншого устаткування, які в подальшому було поставлено до зазначених навчальних закладів та витрачено в зазначеній діяльності;

-належним чином завірені копії тендерної документації відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо підготовки, розгляду та закупівлі робіт з капітального ремонту будівлі (заміна вікон) у зазначених навчальних закладах, а також інших документів, що стали підставою для укладання договорів з ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З наданих матеріалів вбачається, що слідчим відділенням відділу поліції № 2 ХРУП №3 ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021221090000030 від 18.02.2021 за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. З ст. 191 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ЄДРГІОУ НОМЕР_2 , зловживаючи службовим становищем та діючи у змові з посадовими особами, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ; ФОП ОСОБА_5 , код НОМЕР_4 ; ФОП ОСОБА_6 , код НОМЕР_5 ; ФОП ОСОБА_7 , код НОМЕР_6 ; ФОП ОСОБА_8 , код НОМЕР_7 ; ФОП ОСОБА_9 , код НОМЕР_8 ; ФОП ОСОБА_10 . код НОМЕР_9 ; ФОГІ ОСОБА_11 , код НОМЕР_10 , ФОП ОСОБА_12 , код НОМЕР_11 . ФОП ОСОБА_13 , код НОМЕР_12 ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », код ЄДРПОУ НОМЕР_13 . ПП « ОСОБА_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 . ФОН ОСОБА_14 , код НОМЕР_14 . ФОП ОСОБА_15 , код НОМЕР_15 , а також іншими суб`єктами підприємницької діяльності, якими виконувалися роботи щодо розробки проектно-кошторисної документації та здійснювався технічний нагляд за виконанням робіт, на протязі 2019-2021 років укладали договори на проведення капітальних ремонтів будівель та приміщень навчальних та дошкільних навчальних закладів району, в результаті неналежного виконання зобов`язань по яким було здійснено розтрату бюджетних коштів.

В ході проведення моніторингу інформації розміщеної на офіціальному веб-порталі публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_11 » щодо проведення відкритих торгів та аукціонів на закупівлю товарів, робіт та послуг було встановлено факти виконання ремонтно-будівельних робіт ГІГІ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », код ЄДРГІОУ НОМЕР_1 у приміщеннях наступних навчальних закладів; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_6 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_7 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_7 ».

В ході проведення моніторингу інформації розміщеної на офіціальному веб-поргалі публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_11 » встановлено, що в єдиній систему відсутня будь-яка інформація щодо проведення посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_13 закупівлі робіт та послуг з проведення капітальних ремонтів будівель (заміна вікон) у зазначених закладах освіти, що є прямим порушенням вимог Закону України «Про публічні закупівлі», однак грошові кошти сплачено на банківський рахунок ПП « ОСОБА_4 », № НОМЕР_16 AT « ІНФОРМАЦІЯ_14 », МФО НОМЕР_17 .

Допитана в якості свідка завідувач КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » ОСОБА_16 пояснила, що у 2019-2021 роках у приміщеннях садка капітальний ремонт (заміна вікон) ПП « ОСОБА_4 » не здійснювався, зазначене товариства вона не знає. Станом на кінець 2018 року всі вікна у приміщенні дитячого садка було замінено.

Допитана в якості свідка завідувач господарчою частиною КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » ОСОБА_17 пояснила, що ПП « ОСОБА_4 » їй не відоме, зазначену назву вона чує вперше.

Допитана в якості свідка завідувач господарчою частиною КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » ОСОБА_18 пояснила, що ГІІ1 « ІНФОРМАЦІЯ_12 » їй не відоме, зазначену назву вона чує вперше. Роботи щодо заміни вікон у приміщенні зазначеного навчального закладу проводилися іншими суб`єктами господарської діяльності.

Допитана в якості свідка директор КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » ОСОБА_19 пояснила, що підрядні організація ПП « ОСОБА_4 » їй не відома.

Допитана в якості свідка директор КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » ОСОБА_20 пояснила, що у 2019 році в приміщенні 31 кабінету школу у серпні було замінено 3 чи 4 вікна, інших капітальних ремонтів у 2019 році не відбувалося.

Відповідно до інформації розміщеної на офіціальному веб-порталі публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_11 » щодо проведення відкритих торгів та аукціонів на закупівлю товарів, робіт та послуг було встановлено, що згідно договору № 171/19-КР від 19.07.2019 року укладеному між ІНФОРМАЦІЯ_18 та ПП « ОСОБА_4 » у 2019 році проведено роботи щодо заміни вікон в приміщенні КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » на загальну суму 174185 грн., які було перераховано на банківський рахунок ПП « ОСОБА_4 ».

В ході проведення досудового розслідування виникла необхідність у проведенні будівельно-технічної експертизи, товарознавчої, економічної експертизи та почеркознавчої експертизи з метою з`ясування питань щодо встановлення переліку робіт які було або не було виконано сторонами угоди, з`ясування наслідків невиконання угод та встановлення матеріальних збитків, а також встановлення осіб, якими зазначені угоди підписувалися.

В порядку ст.ст. 40, 93 КПК України директору ПП « ОСОБА_4 » направлено вимогу з метою отримання копій документів щодо взаємовідносин та взаєморозрахунків з ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 щодо виконання капітальних ремонтів (заміна вікон) у зазначених закладах освіти; документів щодо взаємовідносин та взаєморозрахунків з суб`єктами господарської діяльності щодо придбання пластикових вікон та комплектуючих, які в подальшому було поставлено до зазначених навчальних закладів; тендерної документації відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо підготовки, розгляду та закупівлі робіт з капітального ремонту будівлі (заміна вікон) у зазначених навчальних закладах, а також інших документів, що стали підставою для укладання договорів з ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також інших реєстраційних та дозвільних документів.

Однак, копії зазначених документів надано не було, що вказує на те, що іншими способами отримати документи не має можливості, необхідно отримати тимчасовий доступ та можливість вилучення оригіналів та копій документів.

Враховуючи вищевикладене, з метою з`ясування об`єктивної істини у кримінальному провадженні, з`ясування усіх обставин кримінального провадження, а також встановлення осіб, причетних до події кримінального правопорушення, необхідно здійснити тимчасовий доступ до речей та документів, що знаходяться у володінні ПП « ОСОБА_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: документів щодо взаємовідносин та взаєморозрахунків з ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 щодо виконання капітальних ремонтів (заміна вікон) у зазначених закладах освіти; документів щодо взаємовідносин та взаєморозрахунків з суб`єктами господарської діяльності щодо придбання пластикових вікон та комплектуючих, які в подальшому було поставлено до зазначених навчальних закладів; тендерної документації відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо підготовки, розгляду та закупівлі робіт з капітального ремонту будівлі (заміна вікон) у зазначених навчальних закладах, а також інших документів, що стали підставою для укладання договорів з ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також інших реєстраційних та дозвільних документів.

Відповідно, до п. 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних, що передбачає особливий порядок тимчасового доступу і вилучення.

Відповідно до п. 18 інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 223-558/0/4-13 від 05.04.2013, застосування стороною кримінального провадження такого способу збирання доказів як вилучення речей чи документів під час отримання доступу до речей і документів може здійснюватися у випадках, якщо речі та документи згідно зі ст. 162 КПК України містять охоронювану законом таємницю і таке вилучення необхідне для досягнення мети застосування цього заходу забезпечення.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КК України, в матеріалах кримінального провадження мається наявність достатніх підстав вважати, що документи ПП « ОСОБА_4 » на підставі яких можливо виконувалися роботи з капітальних ремонтів приміщень навчальних закладів та в подальшому на підставі інформації, яка міститься в зазначених документах, було перераховано грошові кошти на банківський рахунок ПП « ОСОБА_4 », а також зазначені документи містять відомості щодо обсягів та видів ремонтно-будівельних робіт, а також витрачених сум. зазначені документі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин та в подальшому будуть визнані речовими доказами у кримінальному провадженні.

Враховуючи, що у матеріалах досудового розслідування наявні точні дані про те, що зазначені документи та інформація, яка знаходиться в ПП « ОСОБА_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , мають суттєве значення для встановлення істини у справі, а також в подальшому, за наявністю відповідних відомостей, будуть визнані речовими доказами у кримінальному провадженні, у зв`язку із тим, що іншими способами встановити обставини, які необхідні для повного, об`єктивного та всебічного досудового розслідування вказаного кримінального провадження не має можливості, необхідно отримати тимчасовий доступ та можливість вилучення оригіналів та копій документів.

З метою недопущення вчинення протиправних дій з їх сторони, які будуть полягати в приховуванні або внесенні змін до зазначених документів, а також з метою недопущення розголошення відомостей, які містяться у даному клопотанні та відносяться до таємниці слідства, що може негативно вплинути на встановлення важливих обставин даного кримінального правопорушення, за клопотанням слідчого суд розглянув дане клопотання без повідомлення ПП « ОСОБА_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , за адресою: АДРЕСА_1 про розгляд даного клопотання.

Слідчий у судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд клопотання у його відсутності. Клопотання підтримує в повному обсязі.

На підставіч.4ст.107КПК України,враховуючи неприбуттяв судовезасідання всіхосіб,які берутьучасть у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали клопотання, приходить до висновку про те, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Як зазначено у ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що існує обґрунтована підстава щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні прокурора та завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням, може бути виконане.

Інформація, про тимчасовий доступ до якої заявлено клопотання, перебуває або може перебувати у володінні ПП « ОСОБА_4 »,код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ,за адресою: АДРЕСА_1 та у сукупності з іншими документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; дана інформація може бути використана у якості доказів, а іншими способами встановити вказані достовірні дані неможливо.

Таким чином, вищезазначені обставини дають суду підстави для висновку про наявність передбачених ст. 132, ч. 5 ст. 163 та ч. 6 ст. 163 КПК України підстав для задоволення клопотання слідчого.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 132, 160, 163 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ ВП №2 Харківського РУП №3 ГУНП в Харківській області підполковника поліції ОСОБА_3 задовольнити.

Надати слідчому СВ відділу поліції № 2 Харківського РУГІ № З ГУНП в Харківській області підполковнику поліції ОСОБА_3 тимчасовий доступ до речей і документів з метою вилучення (виїмки) оригіналів та копій документів, що знаходяться у володінні ПП « ОСОБА_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- належним чином завірені копії реєстраційних та дозвільних документів ПП « ОСОБА_4 » (свідоцтва державної реєстрації юридичної особи, статут, положення, довідки з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, довідки ГІФУ, ліцензії, дозволи в разі їх наявності), наказ при призначення на посаду директора (протокол загальних зборів засновників) та посадову інструкцію, штатний розклад:

- оригінали документів щодо взаємовідносин та взаєморозрахунків з ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 щодо виконання капітальних ремонтів (заміна вікон) у наступних закладах освіти: КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_6 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_7 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », а саме: договори, додаткові договори (угоди), договори субпідряду, додатки до договорів, проектів, календарні плани виконання робіт, договірна ціна, об`єктні кошториси, локальні кошториси, зведені кошторисні розрахунки, відомостей ресурсів, розрахунків, розрахунків загальновиробничих витрат, розрахунків кошторисних прибутків, розрахунків кошт на покриття адміністративних витрат будівельних організацій. актів приймання - передачі виконаних робіт, актів приймання виконаних робіт (форма № КБ-2в), довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (форма № КБ-3), акти на закриття прихованих робіт за формою ДБН А.3.1-5:2016 «Організація будівельного виробництва», дефектні акти, розрахунки зимових удорожчань, розрахунками літніх удорожчань, розрахунками витрат на відрядження, розрахунками витрат на перевезення робітників, а також інші первинні бухгалтерські документи та облікові регістри;

-оригінали документів щодо взаємовідносин та взаєморозрахунків з суб`єктами господарської діяльності щодо придбання пластикових вікон, комплектуючих, будівельних матеріалів та іншого устаткування, які в подальшому було поставлено до зазначених навчальних закладів та витрачено в зазначеній діяльності;

-належним чином завірені копії тендерної документації відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо підготовки, розгляду та закупівлі робіт з капітального ремонту будівлі (заміна вікон) у зазначених навчальних закладах, а також інших документів, що стали підставою для укладання договорів з ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Строк дії ухвали - 2 місяця з дня її постановлення.

Відповідно до ч.1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення09.08.2021
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу98890272
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —642/1797/21

Ухвала від 11.10.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 19.08.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Ухвала від 18.08.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Ухвала від 18.08.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Ухвала від 09.08.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Шрамко Л. Л.

Ухвала від 23.06.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Шрамко Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні