Ухвала
від 18.08.2021 по справі 642/1797/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

18.08.2021

Справа№642/1797/21

Провадження № 1-кс/642/2908/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 серпня 2021 року слідчий суддя Ленінського районного суду м.Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Харкові клопотання слідчого ВП №2 ХРУП №3 ГУ НП в Харківській обл. ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів по кримінальному провадженню № 4202122109000030 від 18.02.2021 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України,

встановив:

Слідчий ВП №2 ХРУП №3 ГУ НП в Харківській обл. ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, в якому надати йому, процесуальним керівникам прокурорам ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , доступ до документів, які знаходяться у володінні ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою АДРЕСА_1 , Харківського ГРУ АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_2 , вказуючи, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , зловживаючи службовим становищем та діючи у змові з посадовими особами, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ; ПП « ОСОБА_6 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ; ФОП ОСОБА_7 , код НОМЕР_4 ; ФОП ОСОБА_8 , код НОМЕР_5 ;ФОП ОСОБА_9 ,код НОМЕР_6 ; ФОП ОСОБА_10 , код НОМЕР_7 ; ФОП ОСОБА_11 , код НОМЕР_8 ; ФОП ОСОБА_12 , код НОМЕР_9 ; ФОП ОСОБА_13 , код НОМЕР_10 , ФОП ОСОБА_14 , код НОМЕР_11 , а також іншими суб`єктами підприємницької діяльності, якими виконувалися роботи щодо розробки проектно-кошторисної документації та здійснювався технічний нагляд за виконанням робіт, на протязі 2019-2021 років укладали договори на проведення капітальних ремонтів будівель та приміщень навчальних та дошкільних навчальних закладів району, в результаті неналежного виконання зобов`язань по яким було здійснено розтрату бюджетних коштів.

В ході проведення моніторингу інформації розміщеної на офіціальному веб-порталі публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_4 » щодо проведення відкритих торгів та аукціонів на закупівлю товарів, робіт та послуг було встановлено факт виконання ремонтно-будівельних робіт у приміщеннях ІНФОРМАЦІЯ_5 та ІНФОРМАЦІЯ_6 ФОП ОСОБА_11 , код НОМЕР_8 .

20.04.2021 року на підставі ухвали слідчого судді Ленінського районного суду м. Харкова здійснено тимчасовий доступ до документів ІНФОРМАЦІЯ_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 щодо виконання капітального ремонту приміщень ІНФОРМАЦІЯ_5 ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_13 та інших суб`єктів господарської діяльності.

13.05.2021 року на підставі ухвали слідчого судді Ленінського районного суду м. Харкова здійснено тимчасовий доступ до документів ІНФОРМАЦІЯ_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 щодо виконання капітального ремонту приміщень ІНФОРМАЦІЯ_5 ФОП ОСОБА_11 , ФОП ОСОБА_14 та інших суб`єктів господарської діяльності.

Допитана в якості свідка директор ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_15 пояснила, що відповідно до наявних документів ФОП ОСОБА_14 у 2020 році частково виконувалися роботи щодо капітального ремонту покрівлі гімназії, а ФОП ОСОБА_11 капітальний ремонт будівлі гімназії не проводився, зазначена фізична особа підприємець їй не відома. Відповідно до відсутності підписів у акті приймання виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в та КБ3 посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_7 пояснила, що документи щодо приймання виконаних робіт ФОП ОСОБА_7 нею підписувалися в управлінні освіти району.

23.04.2021 року слідчим у кримінальному провадженні винесено постанову про призначення судової будівельно-технічної експертизи за кожним об`єктом проведення ремонтних робіт, окремо. Проведення експертиз доручено експертам ІНФОРМАЦІЯ_8 та поставленопитання щодовідповідності об`єму, обсягів та фактичної вартість виконаних будівельних робіт актам приймання виконання будівельних робіт форми КБ-2в.

В ході проведення досудового розслідування виникла необхідність у проведенні товарознавчої експертизи, будівельно-технічної експертизи, економічної експертизи та почеркознавчої експертизи з метою з`ясування питань щодо встановлення переліку робіт, які було або не було виконано сторонами угоди, з`ясування наслідків невиконання угод та встановлення матеріальних збитків, а також встановлення осіб, якими зазначені угоди підписувалися.

Відповідно до інформації розміщеної на офіціальному веб-порталі публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_4 » було встановлено, що у продовж 2019-2020 років Управлінням освіти Холодногірського району ХМР на рахунки ФОП ОСОБА_11 перераховувалися грошові кошти за виконання зазначених капітальних ремонтів у приміщеннях навчальних закладів.

Відповідно до інформації ІНФОРМАЦІЯ_9 від 06.05.2021 № 10596/5/20-40-24-01-09 встановлено, що ФОП ОСОБА_11 відкрито наступні рахунки у банківських установах: НОМЕР_12 ( НОМЕР_13 ) та НОМЕР_14 ( НОМЕР_15 ) в Харківське ГРУАТ КБ« ІНФОРМАЦІЯ_1 »,МФО НОМЕР_16 ,а такожрахунки НОМЕР_17 та НОМЕР_18 в Філії - Харківське обласне управління АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », МФО НОМЕР_19 .

Враховуючи вищевикладене, з метою з`ясування об`єктивної істини у кримінальному провадженні, з`ясування усіх обставин кримінального провадження, а також встановлення осіб, причетних до події кримінального правопорушення, необхідно здійснити тимчасовий доступ до речей та документів, що знаходяться у володінні ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), що розташоване за адресою: АДРЕСА_3 , Харківського ГРУ АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_2 .

Слідчий в судове засідання не з`явився, просив розглядати без його участі, у зв`язку із зайнятістю у невідкладних слідчих діях, клопотання підтримує та просить задовольнити.

Представник АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » належним чином повідомлений про слухання справи, у судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив.

За таких обставин, відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України неприбуття представника не є перешкодою для розгляду клопотання.

Вислухавши слідчого, який підтримав клопотання, дослідивши надані матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ст. 84КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність і відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Статтею 160 КПК України передбачено право сторони кримінального провадження звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

Як зазначено у ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Для встановлення істини по справі органу досудового розслідування необхідно отримати вказану витребувану інформацію.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого та завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням, може бути виконане.

Документи, про тимчасовий доступ до яких заявлено клопотання, перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Вищезазначена інформація, до якої слідчий просить надати доступ, у сукупності з іншими документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; дана інформація може бути використана у якості доказів, а іншими способами встановити відомості, які підлягають доказуванню неможливо.

Виходячи з того, що для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного кримінального провадження, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до оригіналів документів, які знаходяться у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою АДРЕСА_1 , Харківського ГРУ АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_2 , клопотання слідчого підлягає задоволенню, оскільки іншими способами встановити та довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

Однак, задовольняючи клопотання слідчого частково, слідчий суддя виходить з того, що вимоги слідчого стосовно надання тимчасового доступу прокурору ОСОБА_5 не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 164 КПК України, в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено: прізвище, ім`я та по-батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів.

Оскільки суду не надано відомостей, про входження прокурора ОСОБА_5 до групи прокурорів по даному кримінальному провадженню, слідчий суддя вважає законним надання доступу слідчому ОСОБА_3 та прокурору ОСОБА_4 , згідно витягу з ЄРДР.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 132, 160, 162, 163 КПК України, слідчий суддя,-

ухвалив:

Клопотання слідчого ВП №2 ХРУП №3 ГУ НП в Харківській обл. ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів по кримінальному провадженню № 4202122109000030 від 18.02.2021 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України задовольнити частково.

Надати слідчому СВ відділу поліції № 2 Харківського РУП № 3 ГУНП в Харківській області підполковникуполіції ОСОБА_16 ,а такожпроцесуальному керівнику-прокурору Новобаварськоїокружної прокуратуриміста ХарковаХарківської області ОСОБА_4 тимчасовий доступдо речейі документівПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » МФО НОМЕР_21 , які містять банківську таємницю, а саме:

-відомості на паперових та електронних (магнітних) носіях інформації про рух грошових коштів (з розшифруванням контрагентів (назва підприємства, код ЄДРПОУ), в тому числі, реквізити їх рахунків (номер рахунку, МФО банківської установи), номери референтів, призначення та сума платежу з вказівкою вхідного та вихідного залишку на рахунках, дати та часу здійснення платежів, відомостей про документи, на підставі яких були здійснені такі платежі, номери транзакцій, які свідчать про рух грошових коштів за рахунками НОМЕР_12 ( НОМЕР_13 ) та НОМЕР_14 ( НОМЕР_15 ) відкритими в ПАТ КБ« ІНФОРМАЦІЯ_1 », за період з 28.05.2019 до часу отримання ухвали суду за цим клопотанням, а також відомості щодо дати відкриття зазначеного рахунку;

-перелік банківських терміналів, із зазначенням їх точного розташування, через які здійснювалось зняття та перерахування грошових коштів з рахунків НОМЕР_12 ( НОМЕР_13 ) та НОМЕР_14 ( НОМЕР_15 ) в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », із зазначенням точних дат та часу фактів зняття грошових коштів та наданням фото - відеозаписів з даних банківських терміналів, які здійснювались під час кожного факту зняття та перерахування грошових кошт із зазначеного рахунку з 28.05.2019 до часу отримання ухвали суду за цим клопотанням;

-інформацію по IP адресах входу до системи клієнт-банку « ІНФОРМАЦІЯ_11 » за рахунками НОМЕР_12 ( НОМЕР_13 ) та НОМЕР_14 ( НОМЕР_15 ) в ПАТ КБ« ІНФОРМАЦІЯ_1 », за період з 28.05.2019 до часу отримання ухвали за цим клопотанням;

-копії документів, які подавались на відкриття рахунків НОМЕР_12 ( НОМЕР_13 ) та НОМЕР_14 ( НОМЕР_15 ) в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (включно копії особистих документів, заяв, договорів, анкет, фотозображень особи, на яку оформлено картку, тощо),

які перебувають у володінні ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), що розташоване за адресою: АДРЕСА_3 , Харківського ГРУ АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_2 із можливістю вилучення їх копії в електронному та паперовому вигляді.

В іншій частині вимог відмовити.

Строк дії ухвали - 2 місяці з дня її постановлення.

Відповідно до ч.1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення18.08.2021
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу99074396
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —642/1797/21

Ухвала від 11.10.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 19.08.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Ухвала від 18.08.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Ухвала від 18.08.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Ухвала від 09.08.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Шрамко Л. Л.

Ухвала від 23.06.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Шрамко Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні