Ухвала
від 19.08.2021 по справі 642/1797/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

19.08.2021

Справа№642/1797/21

Провадження № 1-кс/642/2907/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 серпня 2021 року слідчий суддя Ленінського районного суду м.Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Харкові клопотання слідчого ВП №2 ХРУП №3 ГУ НП в Харківській обл. ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів по кримінальному провадженню № 4202122109000030 від 18.02.2021 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України,

встановив:

Слідчий ВП №2 ХРУП №3 ГУ НП в Харківській обл. ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, в якому надати йому доступ з метою вилучення (виїмки) оригіналів та копій документів, що знаходяться у володінні ФОП ОСОБА_4 , код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 , щодо взаємовідносин та взаєморозрахунків з ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 щодо виконання капітальних ремонтів у зазначених закладах освіти; документів щодо взаємовідносин та взаєморозрахунків з суб`єктами господарської діяльності щодо придбання будівельних матеріалів та конструкцій, які в подальшому було поставлено до зазначених навчальних закладів; тендерної документації відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо підготовки, розгляду та закупівлі робіт з капітальних ремонтів у зазначених навчальних закладах, а також інших документів, що стали підставою для укладання договорів з ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також інших реєстраційних та дозвільних документів.

В обгрунтування клопотання слідчий зазначив, що Слідчим відділенням відділу поліції № 2 ХРУП № 3 ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021221090000030 від 18.02.2021 за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , зловживаючи службовим становищем та діючи у змові з посадовими особами, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ; ФОП ОСОБА_5 , код НОМЕР_4 ; ФОП ОСОБА_4 , код НОМЕР_1 ;ФОП ОСОБА_6 ,код НОМЕР_5 ; ФОП ОСОБА_7 , код НОМЕР_6 ; ФОП ОСОБА_8 , код НОМЕР_7 ; ФОП ОСОБА_9 , код НОМЕР_8 ; ФОП ОСОБА_10 , код НОМЕР_9 , ФОП ОСОБА_11 , код НОМЕР_10 , ФОП ОСОБА_12 , код НОМЕР_11 ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », код ЄДРПОУ НОМЕР_12 , ПП « ОСОБА_13 », код ЄДРПОУ НОМЕР_13 , ФОП ОСОБА_14 , код НОМЕР_14 , ФОП ОСОБА_15 , код НОМЕР_15 , а також іншими суб`єктами підприємницької діяльності, якими виконувалися роботи щодо розробки проектно-кошторисної документації та здійснювався технічний нагляд за виконанням робіт, на протязі 2019-2021 років укладали договори на проведення капітальних ремонтів будівель та приміщень навчальних та дошкільних навчальних закладів району, в результаті неналежного виконання зобов`язань по яким було здійснено розтрату бюджетних коштів.

В ході проведення моніторингу інформації розміщеної на офіціальному веб-порталі публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_4 » щодо проведення відкритих торгів та аукціонів на закупівлю товарів, робіт та послуг було встановлено факти виконання ремонтно-будівельних робіт ФОП ОСОБА_4 , код НОМЕР_1 у приміщеннях та території наступних навчальних закладів: КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », капітального ремонту з встановлення павільйонів у КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

В ході проведення моніторингу інформації розміщеної на офіціальному веб-порталі публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_4 » встановлено, що грошові кошти за виконання робіт було сплачено на банківський рахунок ФОП ОСОБА_4 № НОМЕР_16 ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », МФО НОМЕР_17 .

Допитана в якості свідка завідувач КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » ОСОБА_16 пояснила, що ФОП ОСОБА_4 їй не відомий, зазначений підприємець будь-які роботи не виконував.

Допитана в якості свідка директор КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » ОСОБА_17 пояснила, що ФОП ОСОБА_4 їй не відома, підрядників на ім`я ОСОБА_18 ніколи не було.

Допитана в якості свідка завідувач КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » ОСОБА_19 пояснила, що підрядника ФОП ОСОБА_4 вона чує вперше.

Допитана в якості свідка завідувач господарчою частиною КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » ОСОБА_20 пояснила, що ФОП ОСОБА_4 їй не відоме, зазначену назву вона чує вперше.

Допитана в якості свідка завідувач господарчою частиною КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » ОСОБА_21 пояснила, що ФОП ОСОБА_4 їй не відомий, зазначену назву підрядника вона чує вперше.

Допитана в якості свідка завідувач КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » ОСОБА_22 пояснила, що наприкінці 2020 року на території садка було встановлено новий павільйон, якій було встановлено підрядником ОСОБА_23 .

В ході проведення досудового розслідування виникла необхідність у проведенні будівельно-технічної експертизи, товарознавчої, економічної експертизи та почеркознавчої експертизи з метою з`ясування питань щодо встановлення переліку робіт які було або не було виконано сторонами угоди, з`ясування наслідків невиконання угод та встановлення матеріальних збитків, а також встановлення осіб, якими зазначені угоди підписувалися.

В порядку ст.ст. 40, 93 КПК України ФОП ОСОБА_4 направлено вимогу з метою отримання копій документів щодо взаємовідносин та взаєморозрахунків з ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 щодо виконання капітальних ремонтів у зазначених закладах освіти; документів щодо взаємовідносин та взаєморозрахунків з суб`єктами господарської діяльності щодо придбання будівельних матеріалів та конструкцій, які в подальшому було поставлено до зазначених навчальних закладів; тендерної документації відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо підготовки, розгляду та закупівлі робіт з капітальних ремонтів у зазначених навчальних закладах, а також інших документів, що стали підставою для укладання договорів з ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також інших реєстраційних та дозвільних документів.

Однак, у наданні копій зазначених документів ФОП ОСОБА_4 було відмовлено, що вказує на те, що іншими способами отримати документи не має можливості, необхідно отримати тимчасовий доступ та можливість вилучення оригіналів та копій документів.

Враховуючи вищевикладене, з метою з`ясування об`єктивної істини у кримінальному провадженні, з`ясування усіх обставин кримінального провадження, а також встановлення осіб, причетних до події кримінального правопорушення, необхідно здійснити тимчасовий доступ до вищевказаних документів з можливістю їх вилучення.

Слідчий в судове засідання не з`явився, просив розглядати без його участі, у зв`язку із зайнятістю у невідкладних слідчих діях, клопотання підтримує та просить задовольнити.

ФОП ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився з невідомих суду причин.

За таких обставин, слідчий суддя вважає можливим розглянути клопотання у відсутність вказаних осіб.

Дослідивши надані матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ст. 84КПКУкраїни доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність і відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Статтею 160 КПК України передбачено право сторони кримінального провадження звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

Як зазначено у ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Для встановлення істини по справі та забезпечення проведення експертиз органу досудового розслідування необхідно отримати вказану витребувану інформацію.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого та завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням, може бути виконане.

Документи, про тимчасовий доступ до яких заявлено клопотання, перебувають у володінні ФОП ОСОБА_4 .. Вищезазначена інформація, до якої слідчий просить надати доступ, у сукупності з іншими документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; дана інформація може бути використана у якості доказів, а іншими способами встановити відомості, які підлягають доказуванню неможливо.

Виходячи з того, що для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного кримінального провадження, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до оригіналів вищезазначених документів, клопотання слідчого підлягає задоволенню, оскільки іншими способами встановити та довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 132, 160, 162, 163 КПК України, слідчий суддя,-

ухвалив:

Клопотання слідчого ВП №2 ХРУП №3 ГУ НП в Харківській обл. ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів по кримінальному провадженню № 4202122109000030 від 18.02.2021 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України задовольнити.

Надати слідчому СВ відділу поліції № 2 Харківського РУП № 3 ГУНП в Харківській області підполковнику поліції ОСОБА_24 тимчасовий доступ до речей і документів з метою вилучення (виїмки) оригіналів та копій документів, що знаходяться у володінні ФОП ОСОБА_4 , код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 , а саме:

-належним чином завірені копії реєстраційних та дозвільних документів ФОП ОСОБА_4 (свідоцтва державної реєстрації юридичної особи, довідки з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, довідки ПФУ, ліцензії, дозволи в разі їх наявності), копії договорів з найманими працівниками;

-оригінали документів щодо взаємовідносин та взаєморозрахунків з ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 щодо виконання капітальних ремонтів у наступних закладах освіти: КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », капітального ремонту з встановлення павільйонів у КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », а саме: договори, додаткові договори (угоди), договори субпідряду, додатки до договорів, проектів, календарні плани виконання робіт, договірна ціна, об`єктні кошториси, локальні кошториси, зведені кошторисні розрахунки, відомостей ресурсів, розрахунків, розрахунків загальновиробничих витрат, розрахунків кошторисних прибутків, розрахунків кошт на покриття адміністративних витрат будівельних організацій, актів приймання передачі виконаних робіт, актів приймання виконаних робіт (форма № КБ-2в), довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (форма № КБ-3), акти на закриття прихованих робіт за формою ДБН А.3.1-5:2016 «Організація будівельного виробництва», дефектні акти, розрахунки зимових удорожчань, розрахунками літніх удорожчань, розрахунками витрат на відрядження, розрахунками витрат на перевезення робітників, а також інші первинні бухгалтерські документи та облікові регістри;

-оригінали документів щодо взаємовідносин та взаєморозрахунків з суб`єктами господарської діяльності щодо придбання комплектуючих, будівельних матеріалів та іншого устаткування, які в подальшому було поставлено до зазначених навчальних закладів та витрачено в зазначеній діяльності;

-належним чином завірені копії тендерної документації відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо підготовки, розгляду та закупівлі робіт з капітального ремонту будівлі (заміна вікон) у зазначених навчальних закладах, а також інших документів, що стали підставою для укладання договорів з ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Строк дії ухвали - 2 місяці з дня її постановлення.

Відповідно до ч.1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудЛенінський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення19.08.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99087336
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —642/1797/21

Ухвала від 11.10.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 19.08.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Ухвала від 18.08.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Ухвала від 18.08.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Ухвала від 09.08.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Шрамко Л. Л.

Ухвала від 23.06.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Шрамко Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні