Ухвала
від 20.08.2021 по справі 203/4439/20
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 203/4439/20

1-кс/0203/1753/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 серпня 2021 року Кіровський районний суд м. Дніпропетровська в складі:

слідчого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до речей і документів, заявлене у рамках кримінального провадження №12020040000000860,

ВСТАНОВИВ:

До Кіровського районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання слідчого, погоджене прокурором, про надання тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

З урахуванням підстав поданого клопотання слідчий суддя вважає за доцільне розглянути останнє у відповідно-сті до ч.2 ст.163 КПК України без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи.

Перевіривши викладені в клопотанні доводи, додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.3 ст.132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч.2 ст.160 КПК України у клопотанні про тимчасовий доступ до речей та документів зазначаються: 1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; 2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; 4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; 6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; 7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Згідно до ч.ч.5,6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених ч.5 цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З долучених до клопотання матеріалів вбачається, що відділом розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Дніпропетровській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020040000000860, відомості за яким внесено до ЄРДР 20.11.2020 року з правовою кваліфікацією за ч. 3 ст. 362, ч. 1 ст. 366, ч.1 ст.358 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код НОМЕР_2 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », код НОМЕР_3 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код НОМЕР_4 та ФОП ОСОБА_4 ІПН НОМЕР_5 , ФОП ОСОБА_5 ІПН НОМЕР_6 , у період з березня 2017 року по травень 2020 року, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, достовірно знаючи що фактично фінансово-господарські операції не відбувалися, використовуючи програмне забезпечення для подачі податкової звітності « ІНФОРМАЦІЯ_5 », особисто підготували завідомо підроблені податкові декларації з податку на додану вартість, розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток №5), в яких не маючи передбаченим законом підстав для віднесення сум податку на додану вартість до податкового кредиту зазначили суму дозволеного податкового кредиту за основною ставкою, в тому числі по взаємовідносинам із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », після чого маючи умисел на несанкціоновану зміну інформації, яка обробляється у автоматизованій інформаційній системі «Податковий блок» подали їх до зазначеної автоматизованої системи, чим позбавили ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », як платника податку на додану вартість, права зменшити податкове зобов`язання звітного (податкового періоду), тобто здійснили несанкціоноване втручання, чим спричинено значну шкоду ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

30.07.2021 у кримінальному провадженні про підозру повідомлено:

- ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (РНОКПП НОМЕР_5 ) у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 362, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 362, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 364-1, ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України;

- ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_8 (РНОКПП НОМЕР_7 ) у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 362, ч. 2 ст. 364-1, ч. 1 ст. 366 КК України;

- ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_9 у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 362, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України.

Встановлено, що злочинними діями підозрюваних ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » завдано тяжкі наслідки у вигляді спричинення матеріальних збитків, у зв`язку з чим ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » заявлено позов до підозрюваних на загальну суму 24 882 537,50 грн.

Під час проведення тимчасового доступу до документів ІНФОРМАЦІЯ_10 встановлено, що при подачі заяв про приєднання до договору про визнання електронних документів та подачі податкової звітності використовувались наступні електронні поштові скриньки:

- ФОП ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_11 , ІНФОРМАЦІЯ_12 ;

- ФОП ОСОБА_5 : ІНФОРМАЦІЯ_13 , ІНФОРМАЦІЯ_14 та ІНФОРМАЦІЯ_15 ;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »: ІНФОРМАЦІЯ_16 , ІНФОРМАЦІЯ_14 та ІНФОРМАЦІЯ_17 ;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »: ІНФОРМАЦІЯ_18 , ІНФОРМАЦІЯ_19 та ІНФОРМАЦІЯ_14 ;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »: ІНФОРМАЦІЯ_20

Посилаючись на вказані обставини та зазначаючи про те, що для встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, зокрема для становлення фактичних власників та користувачів зазначених електронних поштових скриньок, місць їх використання та їх пов`язаність між собою, слідчий просив задовольнити клопотання.

Пунктом 8 ч. 1 ст. 162 КПК України передбачено, що до охоронюваної законом таємниці, зокрема, належить відомості, які стосуються персональних даних особи.

Перевіривши доводи клопотання та долучені до нього матеріали кримінального провадження слідчий суддя враховує, що останні в достатній мірі свідчать про факт вчинення кримінального правопорушення.

Також слідчий суддя приймає до уваги, що враховуючи обставини та характер вчиненого кримінального правопорушення документи, про тимчасовий доступ до яких ставиться питання в клопотанні, мають суттєве значення для кримінального провадження, зокрема, дозволять встановити фактичні обставини вчинення кримінального правопорушення, причетних до його вчинення осіб, можуть бути використані при проведенні експертиз та інших слідчих дій.

В зв`язку з цим, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання та необхідність його задоволення в частині надання тимчасового доступу до анкетних даних, зазначених при реєстрації; адрес поштових скриньок, номерів телефонів, вказаних для відновлення доступу; ІР-адрес, які були задіяні при використанні поштової скриньки, ІМЕІ та МАС-адрес ідентифікаторів використаних пристроїв; переліку контактів із якими відбувалось листування.

Оцінюючи правомірність клопотання слідчого про надання тимчасового доступу до вхідних та вихідних (надісланих) електронних листів разом з прикріпленими (приєднаними) файлами (додатками), файлів, збережених користувачами поштових скриньок у сервісі E-Disk, слідчий суддя враховує, що зазначена слідча дія є втручанням у приватне спілкування відповідно до ч.4 ст.258 КПК України, надання дозволу на її проведення згідно Глави 21 Розділу ІІІ КПК України відноситься до повноважень слідчого судді апеляційного суду області, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Таким чином відсутні підстави для задоволення клопотання слідчого в цій частині.

Керуючись ст. ст. 94, 110, 131, 132, 159, 160, 369-372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до речей і документів, заявлене у рамках кримінального провадження №12020040000000860 задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 слідчим, які входять до складу слідчої групи у кримінальному провадженні № 12020040000000860: старшому слідчому в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_7 , старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_8 , старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_9 , слідчому в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_10 , старшому слідчому в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_11 , слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_12 , слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_13 , слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_14 , слідчому СВ Дніпровського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_15 , старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_16 на тимчасовий доступ до інформації та оригіналів документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення (виїмки) їх копій, в тому числі в електронному вигляді, щодо поштових скриньок ІНФОРМАЦІЯ_11 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , ІНФОРМАЦІЯ_16 , ІНФОРМАЦІЯ_18 , ІНФОРМАЦІЯ_19 , ІНФОРМАЦІЯ_20 , за період з 01.03.2017 по 30.05.2020, а саме:

1) анкетних даних, зазначених при реєстрації (ПІБ, дата народження, номери телефонів, ІР адреси використані при реєстрації);

2) адрес поштових скриньок та номери телефонів, вказаних для відновлення доступу (резервні);

3) ІР-адрес (з зазначенням точного часу: день, місяць, рік, година, хвилина, секунда), які були задіяні при використанні поштової скриньки, ІМЕІ та МАС-адрес ідентифікаторів використаних пристроїв;

4) переліку контактів, із якими відбувалось листування із прив`язкою до дати та часу.

В іншій частині в задоволенні клопотання слідчого відмовити.

Встановити строк виконання ухвали протягом двадцяти днів з дня її постановлення.

Ухвала є остаточною й оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКіровський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення20.08.2021
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу99143422
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —203/4439/20

Ухвала від 10.09.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Онушко Н. М.

Ухвала від 10.09.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Онушко Н. М.

Ухвала від 10.09.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Онушко Н. М.

Ухвала від 10.09.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Онушко Н. М.

Ухвала від 09.09.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Кононенко О. М.

Ухвала від 20.08.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 20.08.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 19.08.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 19.08.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 18.08.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні