Ухвала
від 10.09.2021 по справі 203/4439/20
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 11-сс/803/1374/21 Справа № 203/4439/20 Суддя у 1-й інстанції - ОСОБА_1 Суддя у 2-й інстанції - ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 вересня 2021 року м. Дніпро

Колегія суддівсудової палатиз розглядукримінальних справДніпровського апеляційногосуду ускладі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_5 ,

прокурора ОСОБА_6 ,

підозрюваного ОСОБА_7 ,

захисниці ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційні скарги захисника ОСОБА_9 , який діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_7 , та прокурора на ухвалу слідчого судді Кіровського районного суду м.Дніпропетровська від 18 серпня 2021 року про застосування запобіжного заходу у виді застави стосовно ОСОБА_7 , підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.362, ч.1 ст.366, ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України, -

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою слідчого судді Кіровського районного суду м.Дніпропетровська від 18 серпня 2021 року було застосовано запобіжний захід у виді застави стосовно ОСОБА_7 , підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.362, ч.1 ст.366, ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України, у розмірі 200 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що складає 458 800 грн, з покладенням на підозрюваного відповідних обов`язків.

Вказана ухвала обґрунтована тим, що надані до клопотання матеріали кримінального провадження в достатній мірі свідчать про факт вчинення кримінальних правопорушень, що інкримінуються ОСОБА_7 та про наявність обґрунтованої підозри щодо причетності до їх вчинення останнього.

Слідчий суддя зробив висновок, що можливість притягнення до кримінальної відповідальності та пов`язані з цим можливі негативні наслідки є факторами, що значно підвищують ймовірність ризику переховування від органів досудового розслідування або суду.

Крім того, слідчий суддя зазначив, що обізнаність підозрюваного про обставини кримінального провадження, особи свідків у кримінальному провадженні свідчить про наявність ризиків незаконного впливу на свідків, та можливість сприяти переховуванню та уникненню від кримінальної відповідальності осіб, причетність яких до скоєного кримінального правопорушення перевіряється.

Слідчий суддя також врахував, що відповідно до обставин кримінального провадження, злочинна діяльність здійснювалась протягом тривалого часу, що свідчить про стійку спрямованість умислу та можливість продовження злочинної діяльності.

Тому слідчий суддя зробив висновок про наявність ризиків, передбачених п.п. 1,3,4,5 ч. 1 ст. 177 КПК України, та необхідність застосування до підозрюваного запобіжного заходу у виді застави у розмірі 200 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що складає 458 800 грн, з покладенням на підозрюваного відповідних обов`язків.

Не погоджуючись з висновком слідчого судді, захисник ОСОБА_9 , який діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_7 , подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати ухвалу слідчого судді, та постановити нову ухвалу, якою застосувати до підозрюваного запобіжний захід у виді застави в розмірі 20 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб, з покладенням на нього додаткових обов`язків:

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

- прибувати до слідчого, у провадженні якого перебуватиме дане кримінальне провадження, прокурора та суду за першим викликом;

- утриматись від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 ;

- здати на зберігання до відповідного органу державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Апеляційну скаргу обгрунтовує тим, що відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 182 КПК України, розмір застави визначається щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні тяжкого злочину, у межах від двадцяти до вісімдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що у перерахунку в грошовий еквівалент становить від 45 400 грн до 181 600 грн, а слідчий суддя суттєво вийшов за визначені законом рамки та встановив розмір застави, що дорівнює 200 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Захисник зазначив, що стороною обвинуваченняне надавалисябудь-якідокази дійсногомайнового станупідозрюваного,а слідчимсуддею невстановлювався рівень доходупідозрюваного,що порушує принцип справедливості та співрозмірності визначеного розміру застави з матеріальним становищем підозрюваного.

Захисник наголошує, що підозрюваний позбавлений будь-якої можливості сплатити встановлений розмір застави, що буде прямою причиною для більш суворого виду запобіжного заходу.

На переконання сторони захисту, стороною обвинувачення не доведено, а слідчим суддею не наведено обгрунтувань необхідності застосувати до ОСОБА_7 розміру застави саме 458 800 грн, а також не доведено того, що застава у зазначених в п. 2 ч.5 ст.182 КПК України межах, не здатна забезпечити виконання підозрюваним покладених на нього обов`язків.

Прокурор також подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати ухвалу слідчого судді, та постановити нову ухвалу, якою застосувати стосовно ОСОБА_7 запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 4419 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 10 031 761,30 грн, з покладенням на підозрюваного обов`язків:

- прибувати до слідчих, які здійснюють досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні о 10.00 кожного понеділка;

- не відлучатись із населеного пункту, в якому він зареєстрований та фактично проживає, без дозволу слідчого, прокурора, або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

- утриматись від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 ;

- здати на зберігання до відповідного органу державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Апеляційну скаргу обгрунтовує тим, що слідчим суддею не враховано в повному обсязі матеріальний стан ОСОБА_7 та суму збитків, завданих ТОВ КСГ Дніпро.

Прокурор вважає, що оскільки на даний час не всі обставини кримінального правопорушення встановлені, застава у розмірі 200 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб не зможе забезпечити виконання підозрюваним своїх обов`язків.

Прокурор вважає, що існують ризики, передбачені п.п. 1,3,4,5 ч. 1 ст. 177 КПК України, а тому забезпечення виконання підозрюваним обов`язків та його належної процесуальної поведінки можливо лише при застосуванні запобіжного заходу у виді застави у розмірі 4419 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Заслухавши суддю-доповідача, вивчивши надані матеріали, колегія суддів вважає, що апеляційні скарги захисника та прокурора не підлягають задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ст. 404 КПК України суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги.

Як вбачається з матеріалів провадження, ОСОБА_7 підозрюється у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.362, ч.1 ст.366, ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України, які відносяться до категорій нетяжких та тяжких злочинів.

Відповідно доп.2ч.5ст.182Кримінального процесуальногокодексу України,розмір заставивизначається щодоособи,підозрюваної чиобвинуваченої увчиненні тяжкогозлочину,-від двадцятидо вісімдесятирозмірів прожитковогомінімуму дляпрацездатних осіб.

У виключних випадках, якщо слідчий суддя, суд встановить, що застава у зазначених межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється, обвинувачується у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, покладених на неї обов`язків, застава може бути призначена у розмірі, який перевищує вісімдесят чи триста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб відповідно.

Практика Європейськогосуду зправ людининаголошує натому,що сумазастави повиннавизначатись тимступенем довіри,при якомуперспектива втратизастави увипадку ухиленнявід слідствата суду,буде достатнімстимулюючим засобом,щоб позбавитиособу,щодо якоїзастосовано заставу,бажання переховуватисячи будь-якимчином перешкоджативстановленню істиниу кримінальномупровадженні.

Положення КПК Українита практикаЄСПЛ орієнтуютьна такікритерії,які належитьврахувати привизначені розмірузастави:1)обставини кримінальногоправопорушення;2)особливий характерсправи;3)майновий станобвинуваченого;4)його сімейнийстан,у томучислі матеріальнестановище близькихосіб;5)масштаб йогофінансових операцій;6)даних проособу обвинуваченого;7)встановлені ризики,передбачених ст.177КПК України;8)«професійне середовище»обвинуваченого;9)помірність обраногорозміру заставита можливістьїї виконання,а такожза певнихобставин йшкода,завдана кримінальнимправопорушенням тощо.

Колегія суддів зазначає, що слідчий суддя врахував в повному обсязі ступінь тяжкості правопорушень, у скоєнні яких підозрюється ОСОБА_7 , особу підозрюваного, який раніше не судимий, має постійне місце проживання, є фізичною особою-підприємцем.

Колегія суддівтакож вважає,що розмірзастави 4419розмірів прожитковогомінімуму дляпрацездатних осібє завідомонепомірним для ОСОБА_7 , а тому не приймає доводи апеляційної скарги прокурора.

Колегія суддів погоджується з визначеним слідчим суддею розміром застави, та зазначає, що застава у меншому розмірі не забезпечить запобігання ризикам і забезпечення виконання покладених на підозрюваного процесуальних обов`язків, виходячи з тяжкості та видів кримінальних правопорушень, інкримінованих ОСОБА_7 , відомостей про його особу, позиції Європейського суду з прав людини, є необхідною та достатньою для запобігання ризикам, передбаченим п.п. 1,3,4,5 ч. 1 ст. 177 ПК України а тому не приймає також і доводи апеляційної скарги захисника.

Колегія суддів не вбачає порушень вимог кримінального процесуального закону, які б давали підстави для скасування ухвали, тому вважає, що у задоволенні апеляційної скарги необхідно відмовити, а ухвалу суду першої інстанції залишити без змін.

Керуючись ст.ст. 404, 407 КПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційні скарги захисника ОСОБА_9 , який діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_7 , та прокурора на ухвалу слідчого судді Кіровського районного суду м.Дніпропетровська від 18 серпня 2021 року про застосування запобіжного заходу у виді застави стосовно ОСОБА_7 , підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.362, ч.1 ст.366, ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України залишити без задоволення.

Ухвалу слідчого судді Кіровського районного суду м.Дніпропетровська від 18 серпня 2021 року про застосування запобіжного заходу у виді застави стосовно ОСОБА_7 , підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.362, ч.1 ст.366, ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Судді:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення10.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99626372
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів застава

Судовий реєстр по справі —203/4439/20

Ухвала від 10.09.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Онушко Н. М.

Ухвала від 10.09.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Онушко Н. М.

Ухвала від 10.09.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Онушко Н. М.

Ухвала від 10.09.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Онушко Н. М.

Ухвала від 09.09.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Кононенко О. М.

Ухвала від 20.08.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 20.08.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 19.08.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 19.08.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 18.08.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні