Ухвала
від 31.08.2021 по справі 686/9489/21
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/9489/21

Провадження № 1-кс/686/8786/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 cерпня 2021 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Хмельницького заяву захисника підозрюваного ОСОБА_3 про відвід слідчого та прокурора від участі у розгляді клопотання першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Хмельницькому) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому ОСОБА_4 про відсторонення ОСОБА_5 , підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 366 КК України, від посади,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області перебуває клопотання першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Хмельницькому) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому ОСОБА_4 , погоджене з прокурором, про відсторонення ОСОБА_5 , підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 366 КК України, від посади.

Захисник підозрюваного адвокат ОСОБА_3 у судовому засіданні заявив про відвід слідчого та прокурора від участі у розгляді клопотання на тій підставі, що у матеріалах клопотання відсутні постанови про визначення групи слідчих та, відповідно, прокурорів, а тому підстави участі представників органу досудового розслідування при розгляді клопотання про відсторонення від посади належним чином не підтверджені.

Підозрюваний ОСОБА_5 підтримав думку свого захисника.

Слідчий та прокурор у судовому засіданні заперечили проти заявленого клопотання, пояснивши, що їх повноваження підтверджені Витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань від 08.04.2021.

Положеннями ст. 81 КПК України відводи слідчому та прокурору під час досудового розслідування розглядає слідчий суддя, а під час судового провадження - суд, який його здійснює.

Згідно із ст. 26 КПК України слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Оскільки в провадженні слідчого судді перебуває на розгляді виключно клопотання про відсторонення ОСОБА_5 , підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 366 КК України, від посади, то слідчий суддя має повноваження вирішити питання відводу слідчого та прокурора в межах розгляду лише даного клопотання.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 КПК України прокурор, слідчий, дізнавач не має права брати участь у кримінальному провадженні: 1) якщо він є заявником, потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем, членом сім`ї або близьким родичем сторони, заявника, потерпілого, цивільного позивача або цивільного відповідача; 2) якщо він брав участь у цьому ж провадженні як слідчий суддя, суддя, захисник або представник, свідок, експерт, спеціаліст, представник персоналу органу пробації, перекладач; 3) якщо він особисто, його близькі родичі чи члени його сім`ї заінтересовані в результатах кримінального провадження або існують інші обставини, які викликають обґрунтовані сумніви в його неупередженості.

Підставою для відводу прокурора та слідчого захисником зазначено те, що у матеріалах клопотання відсутня постанова про визначення прокурора, який здійснює процесуальне керівництво та слідчого, уповноваженого на здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 620202400100000033 від 08.04.2021, а тому їх повноваження не підтверджені належним чином.

Разом з тим, на думку слідчого судді, вказані не можуть слугувати підставою для відводу вказаних осіб від участі у розгляді клопотання, оскільки не передбачені ст. 77 КПК України як ті, що унеможливлюють участь слідчого та прокурора при розгляді клопотань у кримінальному провадженні.

Окрім того, згідно позиції ВС у справі № 522/11807/18 від 03.03.2021 кримінальний процесуальний закон передбачає обов`язковість винесення керівником відповідного органу прокуратури постанови про призначення (визначення) прокурора, який здійснюватиме повноваження прокурора у конкретному кримінальному провадженні, та у разі необхідності групи прокурорів, які здійснюватимуть повноваження прокурорів у конкретному кримінальному провадженні, її відповідність вимогам до процесуального рішення в формі постанови, у тому числі, щодо підписання службовою особою, яка її прийняла, та долучення постанови до матеріалів кримінального провадження для підтвердження факту наявності повноважень. Відсутність зазначеної постанови в матеріалах кримінального провадження або її не підписання керівником відповідного органу прокуратури обумовлює недопустимість доказів, зібраних під час досудового розслідування, як таких, що зібрані під наглядом і процесуальним керівництвом прокурора (прокурорів), який не мав на те законних повноважень.

Таким чином, відсутність постанови про визначення прокурора, який здійснює процесуальне керівництво та слідчого, уповноваженого на здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 620202400100000033 від 08.04.2021 у матеріалах клопотання, адресованого на розгляд слідчому судді, не вказує на те, що такі відсутні в матеріалах кримінального провадження.

Вказані обставини можуть бути перевірені шляхом дослідження в судовому засіданні матеріалів кримінального провадження № 620202400100000033.

Таким чином, законних підстав, передбачених ст. 77 КПК України, які б виключали можливість участі слідчого та прокурора при розгляді клопотання про відсторонення ОСОБА_5 , підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 366 КК України, від посади слідчим суддею не встановлено.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 77, 81, 309 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні заяви захисника підозрюваного ОСОБА_3 про відвід слідчого та прокурора від участі у розгляді клопотання першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Хмельницькому) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому ОСОБА_4 про відсторонення ОСОБА_5 , підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 366 КК України, від посади відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Хмельницького

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення31.08.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99263597
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про відсторонення від посади

Судовий реєстр по справі —686/9489/21

Ухвала від 08.09.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 08.09.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 03.09.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 03.09.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Антонюк О. В.

Ухвала від 01.09.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 30.08.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 30.08.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 31.08.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 21.05.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 12.05.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні