Ухвала
від 23.08.2021 по справі 300/4298/21
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

"23" серпня 2021 р. Справа № 300/4298/21

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Шумей М.В., розглянувши матеріали адміністративного позову Обслуговуючого кооперативу ЖБК Спілка Забудівників 23 до Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради про скасування рішення та визнання протиправним, зобов`язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

Обслуговуючий кооператив ЖБК Спілка Забудівників 23 звернулось до суду з адміністративним позовом до Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, в якому просить суд: зобов`язати відповідача виготовити та видати позивачу сертифікат на об`єкт Нове будівництво багатоквартирної житлової забудови із закладами громадського призначення та дитячим садком на вул. Княгинин, 44 у м. Івано-Франківську, відповідно до детального плану території для багатоквартирної житлової забудови із закладами громадського призначення та дитячим садком в межах вулиць Княгинин-Надрічна-Промислова-Крайківського у м. Івано-Франківську, затвердженого рішенням 41 сесії 7 демократичного скликання Івано-Франківської міської ради Про затвердження детальних планів території від 19.06.2020 №183-41 (кадастровий номер 22610100000:03:002:0737); визнати право власності за Обслуговуючим кооперативом ЖБК Спілка Забудівників 23 на багатоквартирний житловий будинок із закладами громадського призначення та дитячим садком на вул. Княгинин, 44 у м. Івано-Франківську (кадастровий номер 22610100000:03:002:0739).

З`ясовуючи питання про наявність підстав для відкриття провадження в адміністративній справі та дотримання позивачем вимог до позовної заяви, суд зазначає таке.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі - КАС України) суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, зокрема, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу.

Згідно з частиною 5 статті 160 КАС України в позовній заяві також зазначаються: виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності), зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Окрім цього, частиною 4 статті 161 КАС України визначено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

В свою чергу, відповідно до частин 1-2, 4-5 статті 94 КАС України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Також згідно з пунктом 4 частини 5 статті 44 КАС України учасники справи зобов`язані подавати наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

Так, до позовної заяви недолучено жодних доказів, що підтверджують обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а саме: документи, що підтверджують право користування позивачем земельною ділянкою по вул. Княгинин, 44 у м. Івано-Франківську (кадастровий номер 22610100000:03:002:0737); копію дозволу на виконання будівельних робіт від 06.08.2021 №ІФ012210805231; докази звернення до відповідача із заявою про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкта та видачу сертифіката на об`єкт Нове будівництво багатоквартирної житлової забудови із закладами громадського призначення та дитячим садком на вул. Княгинин, 44 у м. Івано-Франківську, відповідно до детального плану території для багатоквартирної житлової забудови із закладами громадського призначення та дитячим садком в межах вулиць Княгинин-Надрічна-Промислова-Крайківського у м. Івано-Франківську, затвердженого рішенням 41 сесії 7 демократичного скликання Івано-Франківської міської ради Про затвердження детальних планів території ; рішення відповідача про відмову у видачі такого сертифіката; копію акта готовності об`єкта нерухомості до експлуатації.

Окрім цього, частиною 3 статті 161 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України «Про судовий збір» .

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" встановлено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб в розрахунку на місяць з 01.01.2021 складає 2270 гривні.

Положенням підпункту 1 пункту 3 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" визначено, що за подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру, який подано юридичною особою, ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

В даному випадку, в позовній заяві зазначено дві вимоги немайнового характеру: зобов`язати вчинити дії та визнати право власності.

Таким чином, за подання цього адміністративного позову позивач має сплатити судовий збір в розмірі 4540,00 грн. (2270*2=4540,00 грн.).

Суд зазначає, що до позовної заяви позивач не долучив документ про сплату судового збору або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

При цьому, за змістом частини 1 статті 9 Закону України «Про судовий збір» суд не вправі відкрити провадження у справі, в разі якщо до спеціального фонду Державного бюджету України не надійшов судовий збір в розмірі, передбаченому цим Законом.

За таких обставин, позовну заяву подано без додержання вимог статтей 160, 161 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до частини 1 статті 169 КАС України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В зв`язку з вищевикладеним, згідно з вимогами частини 1 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України позовну заяву належить залишити без руху та надати позивачу строк для їх усунення.

Керуючись статтями 5, 160, 169, 171, 241, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву Обслуговуючого кооперативу ЖБК Спілка Забудівників 23 до Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради про зобов`язання до вчинення дій - залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків до десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Виправити недоліки позовної заяви у спосіб: подати до Івано-Франківського окружного адміністративного суду:

- докази, що підтверджують обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, в двох примірниках , в тому числі: належним чином засвідчені копії: документів, що підтверджують право користування позивачем земельною ділянкою по вул. Княгинин, 44 у м. Івано-Франківську (кадастровий номер 22610100000:03:002:0737); дозволу на виконання будівельних робіт від 06.08.2021 №ІФ012210805231; звернення до відповідача із заявою про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкта та видачу сертифіката на об`єкт Нове будівництво багатоквартирної житлової забудови із закладами громадського призначення та дитячим садком на вул. Княгинин, 44, у м. Івано-Франківську, відповідно до детального плану території для багатоквартирної житлової забудови із закладами громадського призначення та дитячим садком в межах вулиць Княгинин-Надрічна-Промислова-Крайківського у м. Івано-Франківську, затвердженого рішенням 41 сесії 7 демократичного скликання Івано-Франківської міської ради Про затвердження детальних планів території ; рішення відповідача про відмову у видачі такого сертифіката; акта готовності об`єкта нерухомості до експлуатації;

- документ про сплату судового збору в розмірі 4540,00 грн. або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Роз`яснити позивачу, що в разі не усунення недоліків у вищезазначений строк позовна заява буде повернена.

Ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Суддя Шумей М.В.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.08.2021
Оприлюднено02.09.2021
Номер документу99270340
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —300/4298/21

Постанова від 12.04.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Ухвала від 27.01.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Ухвала від 25.01.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Ухвала від 05.01.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Ухвала від 11.11.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Рішення від 07.10.2021

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Шумей М.В.

Ухвала від 04.10.2021

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Шумей М.В.

Ухвала від 09.09.2021

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Шумей М.В.

Ухвала від 07.09.2021

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Шумей М.В.

Ухвала від 23.08.2021

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Шумей М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні