Рішення
від 08.02.2010 по справі 2-43
БРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-43/ 2010

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УК РАЇНИ

08 лютого 2010 року Братський районний суд

Миколаївської області

у складі: головуючої - суд ді Кірімова О.М.

при секретарі- Москаленко С.Л.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у с. Братське цивільну справу за позовною заявою

акціонерного комерційног о банку “Форум” в особі Микол аївської філії

до

ОСОБА_1,

ОСОБА_2,

ОСОБА_3,

фермерського господарства “Нива”

про стягнення заборгован ості

ВСТАНОВИВ :

Акціонерний комерційний банк ?орум” в особі Миколаївс ької філії (далі АКБ “Форум”) з вернувся до суду з позовом, в я кому просить стягнути в солі дарному порядку з ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ферм ерського господарства “Нива ”(далі ФГ “Нива”) заборговані сть за кредитним договором в сумі 92261,77грн., в рахунок погашен ня заборгованості звернути с тягнення на заставлене майно відповідачів, сплачені судо вий збір в сумі 922,62 грн. та витра ти на інформаційно-технічног о забезпечення розгляду спра ви в сумі 120 грн.

Свої вимоги мотивував ти м, що ОСОБА_1 18.04.2008р. згідно кр едитного договору №0204/08/02-КЕа ві д АКБ ?орум” отримав кредитні кошти в сумі 75000 грн. Однак, в пор ушення умов договору, зобов'я зання належним чином не вико нав, що й стало причиною зверн ення до суду з даною позовною заявою.

У судовому засіданні пре дставник позивача уточнив по зовні вимоги і пояснив суду, щ о м іж АКБ ?орум" в особі Мико лаївської філії і ОСОБА_1 укладено кредитний договір № 0204/08/02-КЕа від 18 квітня 2008 року про отрання останнім кредиту на споживчі потреби у вигляді к редитної лінії з лімітом у ро змірі 75 000 грн. З метою забезпеч ення виконання зобов'язань з а Кредитним договором між Ба нком та відповідачами укладе но договори застави. Вим оги Банку щодо погашення заб оргованості відповідачі не в иконали, та не сплатили суму з аборгованості за Кредитним д оговором, яка на даний момент становить 92261,77 грн., тому про сив суд стягнути в солідарно му порядку із відповідачів н а користь АКБ “Форум” вказан у заборгованість та звернути стягнення на заставлене май но. Також просив суд стягнути солідарно з відповідачів на користь позивача понесені н им судові витрати. На задовол енні вимог наполягав.

Відповідачі ОСОБА_1, О СОБА_2, ОСОБА_3 та предста вник ФГ “Нива” в судове засід ання не з'явилися, причини нея вки суду не повідомили, хоча н алежним чином та своєчасно б ули сповіщенні про час, дату т а місце розгляду справи, в зв'я зку з чим суд вважає неявку ві дповідачів без поважних прич ин та розглянув справу в їх ві дсутність за наявними в спра ві матеріалами.

В ислухавши представника позивача, в ивчивши письмові матеріали справи, оцінивши з ібрані по справі докази, суд п риходить до висновку, що позо вні вимоги підлягають задово ленню з наступних підстав.

Так, 18 квітня 2008 року між АК Б «Форум» та ОСОБА_1 було укладено кредитний дог овір №0204/08/02-КЕа(а.с.9-10), згідно яког о Банк відкрив ОСОБА_1 кре дитну лінію на споживчі потр еби з лімітом в розмірі 75000грн. строком по 15 квітня 2011 року, з і сплатою 22% річних за користу вання кредитним коштами.

Згідно умов Кредитного д оговору, повернення наданих Траншів та погашення відсотк ів за користув ання кредитним коштами здійс нюється Позичальником згідн о з графіком, встановленим Додатковими уго дами до цього Договору(11,12).

Згідно умов п. п. 3.2.2. Кредитног о договору Банк має право: вим агати достроково: повернення Траншів та сплати відсотків за користування кредитними коштами у випаді невиконання чи неналежного виконання По зичальником своїх зобов'язан ь за цим Договором, а також у в ипадку невиконання чи ненале жного виконання Позичальник ом та/або Поручителем зобов'я зань за договорами які є забе зпеченням виконання зобов'яз ань.

За несвоєчасне повне чи час ткове повернення кредитних к оштів та за несвоєчасну повн у часткову сплату процентів, Позичальник сплачує неустой ку у вигляді нарахування пен і у розмірі 0,2%, що обчислюється з суми неповерненого кредит у та/або несплачених відсотк ів за кожен день простроченн я (п,4.1 Кредитного договору).

Згідно п. 4.5. Кредитного догов ору за порушення термінів по вернення кредитних коштів, с плати відсотків, встановлени х Додатком № 1 Позичальник спл ачує Банку штраф у розмірі 20%,, щ о обчислюється з суми простроченого платежу.

Як встановлено в судовом у засіданні, позивачем умови кредитного договору було ви конано в повному обсязі.

Однак, ОСОБА_1 за час ко ристування кредитом порушув ав умови вищевказаного креди тного договору, своєчасно не погашав кредит згідно графі ку та не сплачував відсотки з а користування позичковими к оштами.

Станом на 12.11.2009 року загальна прострочена заборгованість ОСОБА_1 за кредитним дого вором, згідно довідки-розрах унку (а.с.8) складає 92261,77 грн.

Згідно зі ст. 546 ЦК України, ви конання зобов'язання може за безпечуватися неустойкою, по рукою, гарантією, заставою, за вдатком.

Судом встановлено, що в за безпечення кредитного догов ору, між позивачем та ОСОБА _1 укладено договір за стави від 18.04.2008 року за №496 за яки м позивачу в забезпечення кр едитних зобов'язань передано належне відповідачу майно: т рактор, марка МТЗ-50, 1976 року ви пуску, номерний знак машини НОМЕР_10, машина НОМЕР_11, д вигун марка Д-50, НОМЕР_12; т/з, марка ЗИЛ ММЗ 554М, 1983 року випуск у, колір блакитний, двигун Н ОМЕР_13, шасі (рама) НОМЕР_14 , кузов (коляска) № самосвал, ре єстраційний номер НОМЕР_1 ; плуг, марка ПЛН-5-35, 2003 року випус ку, заводський НОМЕР_15; плу г, марка ПЛН-3-35, 1990 року випуску, з аводський НОМЕР_16; культи ватор, марка КПС-4, 1991 року випус ку, заводський НОМЕР_17; кул ьтиватор, марка КПС-4, 1991 року ви пуску, заводський НОМЕР_18 .

Крім того, з метою забезпе чення виконання зобов'язань за Кредитним договором Банко м укладено договори поруки з :

-ОСОБА_2 - Договір поруки №199 від 18 квітня 2008 року(а.с.23);

- ОСОБА_3 - Договір порук и №201 від 18 квітня 2008 року(а.с.21);

- Фермерським господарст вом ?ива"- Договір поруки № 200 ві д 18 квітня 2008 року(а.с.22).

Договорами поруки (п. 1.1) вст ановлено, що Поручитель пору чається перед Кредитором за виконання ОСОБА_1 зобов'яз ань за кредитним договором № 0204/08/02-КЕа від 18.04.2008р. у повному обся зі.

Згідно п. 2.1. Договорів пору ки Поручитель зобов'язується в разі невиконання та/або пор ушення Позичальником своїх з обов'язань перед Кредитором погасити, заборгованість по Кредитному договору, а саме: с уму кредиту 75 000,00 грн., нарахован і відсотки по кредиту, відсот ки по простроченій позиції (ш траф, пеню) та інші платежі, пе редбачені Кредитним договор ом.

П. 2.2. Договору поруки встанов лено, що Поручитель зобов'язу ється відповідати перед Кред итором своїми грошовими кошт ами та всім своїм майном.

Пунктом 3. 1. До говору поруки встановлено, щ о у випадку невиконання зобо в'язань по Кредитному догово ру та даному Договору По зичальник і Поручитель відпо відають перед Кредитором як солідарні боржники.

Відповідно до ст. 553 ЦК Укра їни, за договором поруки пору читель поручається перед кре дитором боржника за виконанн я ним свого обов'язку. Поручит ель відповідає перед кредито ром за порушення зобов'язанн я боржником.

За змістом ст. 554 ЦК України, у разі порушення боржником зо бов'язання, забезпеченого по рукою, боржник і поручитель в ідповідають перед кредиторо м як солідарні боржники. Пору читель відповідає перед кред итором у тому ж обсязі, що і бо ржник, включаючи сплату осно вного боргу, відсотків, неуст ойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено дог овором поруки.

Також, з метою забезпечен ня виконання зобов'язань за К редитним договором між Банко м та ОСОБА_2 18 квітня 2008 року укладено договір застави(а.с .16-17), за реєстровим №494, згідно ум ов якого остання передала в з аставу Позивачу наступне май но: комбайн, марки: СК-5 ?ива", 1987 ро ку випуску, заводський НОМЕ Р_19, двигун № НОМЕР_2, реєс траційний номер НОМЕР_3.

18 квітня 2008 року між Банком та ФГ “Нива” укладено догові р застави(а.с.18-20) за реєстровим №492, згідно умов якого, з метою забезпечення виконання зобо в'язань, що випливають з Креди тного договору №0204/08/02-КЕа від 18 к вітня 2008 року, передав в застав у Позивачу наступне майно: тр актор, марки: Т-150К, 1985 року випус ку, машина НОМЕР_20, двигун № НОМЕР_4, реєстраційний но мер НОМЕР_5; сівалка, марка СУПН-8, 1991 року випуску, заводсь кий НОМЕР_21.

Ст. 20 Закону України “Про зас таву" встановлює, що Заставод ержатель набуває права зверн ення стягнення на предмет за стави в разі, якщо в момент нас тання терміну виконань зобов 'язання, забезпеченого заста вою, воно не буде виконано, якщ о інше не передбачено законо м чи договором.

П 2.2. Договору застави також п ередбачено, що у разі настанн я випадків, передбачених Кре дитним договором та цим Дого вором, які дають право зверну ти стягнення на Предмет заст ави, а саме: повне чи часткове неповернення суми основної з аборгованості, повну чи част кову несплату відсотків, неу стойки та і Заставодержатель має право звернути стягненн я на Предмет застави та одерж ати задоволен своїх вимог за рахунок Предмету застави пе реважно перед іншими кредито рами."

„ Заставодержатель, згід но 3.4 Договору застави, має пра во:

- у випадку невиконання зобов ' язань за Кредитним договором, задово льнити свої вимоги за рахуно к Предмету застави шляхом йо го реалізації”;

- задовольнити вимоги в т ому обсязі, які є на момент зве рнення, зокрема - суму боргу, в ідсотки, неустойку, збитки, за вдані простроченням виконан ня, витрати, пов'язані з утрима нням та зверненням стягнення на Предмет застави”;

- звернути стягнення на П редмет застави достроково у випадках, передбачених Креди тним договором та цим Догово ром".

П. 5.2. Договору застави перед бачено, що Заставодержатель має право достроково звернут и стягнення на Предмет заста ви в розмірі повної суми нада ного кредиту та (або) несплаче них відсотків за користуванн я кредитними коштами, неусто йки (штрафу, пені), можливих зб итків та витрат понесених Ба нком в разі невиконання обов 'язків, передбачених в Кредит ному договорі та Договорі за стави."

Таким чином, ОСОБА_1, ОС ОБА_2, ОСОБА_3 та ФГ “Нива” відповідно до перелічених н орм чинного законодавства Ук раїни, умов кредитних догово рів, договорів поруки, мають в ідповідати перед Банком солі дарно.

Як встановлено в судовом у засіданні, відповідачам бу ло направлено вимогу про пог ашення заборгованості по кре дитному договору та договора м поруки ( а.с.26, 28, 30). Однак, до тепе рішнього часу відповідачі зо бов'язання за договорами не в иконали.

Статтею 1054 ЦК України передб ачено, що за кредитним догово ром банк або інша фінансова у станова (кредитодавець) зобо в`язується надати грошові ко шти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встанов лених договором, а позичальн ик зобов`язується повернути кредит та сплати ти проценти .

Ч.2 ст.1050 ЦК України передбаен о, що якщо договором встановл ений обов'язок позичальника повернути позику частинами ( з розстроченням), то в разі про строчення повернення чергов ої частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, щ о залишилася, та сплати належ них йому процентів.

Згідно ст.526 ЦК України зобов 'язання має виконуватися нал ежним чином відповідно до ум ов договору та вимог чинного законодавства.

Боржник зобов'язаний, як це передбачено ч.1 ст.527 ЦК України , виконати свій обов'язок, а кр едитор - прийняти виконання о собисто, якщо інше не встанов лено договором або законом.

Якщо у зобов'язанні встанов лений строк(термін) його вико нання, то відповідно ч.1 ст.530 ЦК України, воно підлягає викон анню у цей строк(термін).

Приймаючи до уваги викладе не, враховуючи що відповідач і - ОСОБА_1, ОСОБА_2, О СОБА_3 та ФГ “Нива”, не викона ли взяті на себе за кредитним договором та договорами пор уки зобов'язання, на повідомл ення про необхідність погаше ння кредиту та відсотків не в ідреагували, суд приходить д о висновку про задоволення п озовних вимог щодо стягнення з відповідачів в солідарном у порядку 92261,77грн. на користь АК Б ?орум” в особі Миколаївсько ї філії, в повному обсязі.

Ст. 20 Закону України “Про з аставу" встановлює, що Застав одержатель набуває права зве рнення стягнення на предмет застави в разі, якщо в момент н астання терміну виконання зобов'язання, за безпеченого заставою, воно н е буде виконано, якщо інше не п ередбачено законом чи догово ром.

Згідно ст. 589 Цивільного ко дексу України, у разі невикон ання зобов'язання, забезпече ного заставою, Заставодержат ель набуває право звернення стягнення на предмет застави . За рахунок предмета застави заставодержатель має право задовольнити в повному обсяз і свою вимогу, що визначена на момент фактичного задоволен ня, включаючи сплату процент ів, неустойки, відшкодування збитків, завданих порушення м зобов'язання, необхідних ви трат на утримання заставленого майна, а тако ж витрат, понесених у зв'язку і з пред'явленням вимоги, якщо і нше встановлено договором.

Таким чином вимоги про зв ернення стягнення на предмет застави заявлено згідно з ви могами закону.

На підставі ст. 88 ЦПК Украї ни з відповідачів на користь позивача також підлягають с тягненню в солідарному поряд ку витрати по сплаті судовог о збору в сумі 922,62 грн. та витра ти на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справ и в сумі 120 грн.

А всього на користь позивач а підлягає стягненню 93304,39 грн.

(92261,77+922,62+120 ) = 93304,39 грн.

Керуючись ст. ст. 60, 209, 213, 215, 218 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ :

Позов акціонерного коме рційного банку “Форум” в осо бі Миколаївської філії до О СОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 , фермерського господарства “Нива” про стягнення забор гованості - задовольнити.

Стягнути в солідарному пор ядку з ОСОБА_1 , ІНФОРМА ЦІЯ_1, проживаючого в АДРЕ СА_1, ідентифікаційний номе р НОМЕР_6, ОСОБА_2 , ІН ФОРМАЦІЯ_2, проживаючу в А ДРЕСА_1, ідентифікаційний н омер НОМЕР_7, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3, проживаючог о в АДРЕСА_1, ідентифікаці йний номер НОМЕР_8, та фе рмерського господарства «Ни ва» , індекс 55400, вул.Бенардос а,34, смт. Братське Братського р айону Миколаївської області , код ЄДРПОУ 20889292, р/р 260015487 в Братськ ому відділенні МОД ВАТ “РБ Ав аль” МФО 321024, на користь акціон ерного комерційного банку “Ф орум” Миколаївської філії, М ФО 326988, код 23404651, р/р2909091019, заборгован ість за кредитним договором в сумі 92261(дев'яносто дві тисячі двісті шістдесят одна) гривн я 77 копійок.

Стягнути в солідарному по рядку з ОСОБА_1 , ІНФОР МАЦІЯ_1, проживаючого в АД РЕСА_1, ідентифікаційний но мер НОМЕР_6, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2, проживаючу в АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_7, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3, проживаючо го в АДРЕСА_1, ідентифікац ійний номер НОМЕР_8, та ф ермерського господарства «Н ива» , індекс 55400, вул.Бенардо са,34, смт. Братське Братського району Миколаївської област і, код ЄДРПОУ 20889292, р/р 260015487 в Братсь кому відділенні МОД ВАТ “РБ А валь” МФО 321024 , на користь акціо нерного комерційного банку “ Форум” Миколаївської філії, МФО 326988, код 23404651, р/р2909091019, витрати по сплаті судового збору в сумі 922(дев'ятсот двадцять дві) грив ні 62 копійки та витрати на інф ормаційно-технічне забезпеч ення розгляду справи в сумі 1 20(сто двадцять) гривень.

Звернути стягнення на заст авлене майно ОСОБА_1, згід но договору застави від 18.04.2008р. № 496:

- Трактор, марка МТЗ-50, 19 76 року випуску, номерн ий знак машини НОМЕР_10, маш ина НОМЕР_11, двигун марка Д -50, НОМЕР_12, зареє стрований Обласною державно ю інспекцією Держтехнагляду Миколаївської обласної держ авної адміністрації 21. 11 .1997 року, технічний пас порт серія АДРЕСА_2;

-Т/з, марка ЗИЛ ММЗ 554М, 1983 року випуску, колір блакитний, дви гун № НОМЕР_9, шасі (ра ма) НОМЕР_14, кузов (коляска) № самосвал, реєстраційний но мер НОМЕР_1, зареєстровани й Вознесенським МРЕВ УДА І УМВС в Миколаї вській області 13.04 .1 994 року, Свідоцтво про реєст рацію ТЗ, серія НОМЕР_15;

-Плуг, марка ПЛН-5-35, 2003 року вип уску, заводський НОМЕР_15, з ареєстрований Братською Р І ДТН 11 лютого 2008 року, Свідоцтво п ро реєстрацію машини, серія НОМЕР_22;

-Плуг, марка ПЛН-3-35, 1990 року випу ску, заводський НОМЕР_16, за реєстрований Братською РІДТ Н 11 лютого 2008 рок у, Свідоцтво про реєстрацію м ашини, серія НОМЕР_23;

-Культиватор, марка КПС-4, 1991 ро ку випуску, заводський № 15-00469, за реєстрований Братською РІДТ Н 11 лютого 2008 рок у, Свідоцтво про реєстрацію м ашини, серія НОМЕР_24

-Культиватор, марка КПС-4, 1991 ро ку випуску, заводський НОМЕ Р_18, зареєстрований Братськ ою РІДТН 11 люто го 2008 року, Свідоцтво про реєст рацію машини, серія НОМЕР_25

Звернути стягнення на зас тавлене майно ОСОБА_2, згі дно договору застави від 18.04.2008р . № 494:

• Комбайн, марки: СК-5 ?ив а", 1987 року випуску, заводський № НОМЕР_19, двигун № НОМЕР_2, реєстраційний но мер НОМЕР_3, зареєстровани й Братською І Д ТН 03.03.2005 року, Свідоцтво про реє страцію машини, серія НОМЕР _26.

Звернути стягнення на за ставлене майно фермерського господарства “Нива”, згідно договору застави від 18.04.2008р. № 492 :

-Трактор, марки: Т-150К, 1985 року випуску, машина НОМЕР_20, дв игун № НОМЕР_4, реєстрацій ний номер НОМЕР_27, зареєст рований Обласною державною і нспекцією Держтехнагляду Ми колаївської о бласної державної адміністр ації 03.03.2004 року, Свідоцтво про р еєстрацію машини, серія НОМ ЕР_28;

-Сівалка, марка СУПН-8, 1991 року випуску, заводський НОМЕР_ 21, зареєстрована Братською РІДТН 12 лютого 2008 року, Свідоцт во про реєстрацію машини, сер ія НОМЕР_29.

Заяву про апеляційне оскар ження рішення Братського рай онного суду Миколаївської об ласті може бути подано протя гом десяти днів з дня проголо шення рішення. Апеляційна ск арга на рішення суду подаєть ся протягом двадцяти днів пі сля подання заяви про апеляц ійне оскарження.

Суддя Братського

районного суду підпис О.М. Кірімова

згідно оригіналу

Суддя Братського

районного суду О.М. Кірімова

Рішення набрало ч инності 19 лютого 2010року

Оригінал рішення знаходи ться в архіві Братського

районного суду в цивільні й справі №2-43/2010р.

СудБратський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення08.02.2010
Оприлюднено09.03.2011
Номер документу9962461
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-43

Ухвала від 29.01.1996

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Скіць М.Л.

Рішення від 28.01.2011

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Цибульник С. І.

Ухвала від 29.03.2010

Цивільне

Апеляційний суд Житомирської області

Микитюк О. Ю.

Рішення від 17.02.2010

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Смілянець Андрій Павлович

Рішення від 16.04.2010

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Смілянець Андрій Павлович

Рішення від 30.03.2011

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Ткаченко О. Д.

Рішення від 02.02.2011

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Цімбота В. І.

Ухвала від 24.12.2009

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Черняк В. В.

Ухвала від 11.01.2010

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Черняк В. В.

Ухвала від 12.01.2011

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Марценюк С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні