Ухвала
від 14.09.2021 по справі 902/380/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про зупинення провадження

"14" вересня 2021 р. Cправа № 902/380/21

Суддя Господарського суду Вінницької області Яремчук Ю.О. , розглянувши матеріали

за позовом :Товариства з обмеженою відповідальніст "ФОЗІ-АГРО" (приміщення 501-Б, буд. 21, вул. Січових Стрільців, м. Київ, 04053)

до :Сільськогосподарсього товариства з обмеженою відповідальністю "НИВА" (вул. Соборна, буд. 21, с. Красненьке, Вінницький р-н., Вінницька обл., 22722)

про стягнення 153 270 грн

Секретар судового засідання Сідлецька Ю.М.

за участю представників:

позивача: Савін О.О.

відповідача: Гончар О.І.

судовий експерт Сімчук Л.Ю.

присутні: ОСОБА_1

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Господарського суду Вінницької області перебуває справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ФОЗІ-АГРО" до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "НИВА" про стягнення 153 270,00 грн.

Ухвалою від 27.04.2021 р. відкрито провадження у справі. Ухвалено розгляд справи здійснюється за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання у справі призначено на 26.05.2021 р.

Ухвалою суду від 30.06.2021 р. призначено у справі № 902/380/21 судову почеркознавчу експертизу документу, проведення якої доручено Вінницькому відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Провадження у справі № 902/380/21 зупинено до отримання висновку судової експертизи.

Матеріали справи супровідним листом були направлені до експертної установи.

20.08.2021 р. до суду надійшов лист (№ 4745/4746/21-21 від 20.08.2021 р.) завідувача Вінницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Криловського В.С. з клопотанням експерта щодо отримання додаткових матеріалів необхідних для проведення експертизи та про направлення рахунку за проведення експертизи. Водночас до суду були повернуті матеріали справи № 902/380/21.

Ухвалою суду 30.08.2021 р. поновлено провадження у справі № 902/380/21. Призначено судове засідання з розгляду клопотання судового експерта на 14.09.2021 р. Зобов`язано сторони у 7-ми денний строк з дня вручення даної ухвали надати Господарському суду Вінницької області для подальшого скерування до Вінницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (21007, м. Вінниця, вул. Батозька,1 ) наступні документи (в оригіналах або належним чином засвідчених копіях): вільні зразків підпису ОСОБА_1 по змозі не менше ніж на 15 документах, (вільними зразками є рукописні тексти, рукописні записи (буквені та цифрові), підписи, достовірно виконані певною особою до відкриття кримінального провадження, провадження в справах про адміністративні правопорушення, цивільних, адміністративних чи господарських справах і не пов`язані з їх обставинами). Зобов`язати СТОВ "НИВА" забезпечити явку в судове засідання 14.09.2021 р. директора товариства - ОСОБА_1 з метою розгляду клопотання судового експерта. Явку представників сторін, директора СТОВ "НИВА" ОСОБА_1 та судового експерта Сімчук Л. визнати обов`язковою. Провадження у справі зупинено до 14.09.2021.

В зв`язку з настанням дати розгляду справи слід поновити провадження у справі.

На визначену дату судом в судове засідання з"явились представник позивача, представник відповідача та судовий експерт.

Суд зауважує, що від представника відповідача надійшли документи витребовувані ухвалою суду та платіжне доручення № 2126 від 07.09.2021 р. про оплату за почеркознавчу експертизу.

В судовому засідання представник позивача просить суд призначити у справі судово - технічну експертизу, а саме, просить суд провести експертизу відбитку печатки СТОВ "Нива", наявну в договорі №27.10/21 від 12.03.2021р. та рахунках фактурі.

В судовому засіданні представником відповідача усно заявлено клопотання про проведення судово-технічної експертизи та просить поставити питання: Яким чином виконано підпис в графі "Покупець" рукописним способом чи за допомогою факсиміле, а саме в примірнику договору поставки №27.10/21 від 12.03.2021р. ?

Суд заслухавши учасників судового процесу дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч.ч. 4-6 ст. 99 ГПК України питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну. Питання, які ставляться експерту, і його висновок з них не можуть виходити за межі спеціальних знань експерта.

Разом з тим суд враховує, що згідно з п.5 постанови пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики призначення судової експертизи" № 4 від 23.03.2012 р. питання про призначення судової експертизи повинно вирішуватися лише після ґрунтовного вивчення обставин справи і доводів сторін щодо необхідності такого призначення. У вирішенні відповідного питання (до призначення судової експертизи) слід:

- визначитися з конкретною установою або конкретним експертом, якими проводитиметься експертиза. З цією метою господарський суд, зокрема, витребує у сторін пропозиції стосовно таких установ та/або судових експертів, у тому числі тих, які не є працівниками зазначених установ. Господарський суд не зв`язаний цими пропозиціями, але може враховувати їх у вирішенні питання про призначення і проведення судової експертизи;

- визначити об`єкти, що підлягають експертному дослідженню;

- максимально конкретно визначити питання, які мають бути роз`ясненні судовим експертом, та сформулювати їх у логічній послідовності;

- за необхідності визначити вид (підвид) судової експертизи, до компетенції якої відноситься роз`яснення відповідних питань. Якщо визначення такого виду (підвиду) саме по собі потребує спеціальних знань, його слід віднести на розсуд експертної установи (експерта) тощо.

Згідно із ч.ч. 4-5 ст. 127 ГПК України розмір витрат на підготовку експертного висновку на замовлення сторони, проведення експертизи, залучення спеціаліста, оплати робіт перекладача встановлюється судом на підставі договорів, рахунків та інших доказів. Розмір витрат на оплату робіт залученого стороною експерта, спеціаліста, перекладача має бути співмірним із складністю відповідної роботи, її обсягом та часом, витраченим ним на виконання робіт.

Проведення судової експертизи доручається державним спеціалізованим установам чи безпосередньо особам, які відповідають вимогам, встановленим Законом України "Про судову експертизу". Особа, яка проводить судову експертизу користується правами і несе обов`язки, зазначені у статті 69 ГПК України.

У п.8 постанови пленуму Вищого господарського суду України"Про деякі питання практики призначення судової експертизи" № 4 від 23.03.2012 р. роз`яснено, що визначаючись з експертною установою, яка проводитиме судову експертизу, господарський суд має враховувати положення пункту 1.5 Інструкції, згідно з якими експертизи проводяться, як правило, за зонами регіонального обслуговування. Цим же пунктом передбачено, що за наявності обставин, які зумовлюють неможливість або недоцільність проведення експертизи за зоною обслуговування, особа або орган, які призначають експертизу, зазначивши відповідні мотиви, можуть доручити її виконання експертам іншої установи.

Додатком 1 до Інструкції від 08.10.1998 р. № 53/5 "Про затвердження Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень" визначено перелік регіональних зон обслуговування науково-дослідними установами судових експертиз Міністерства юстиції України, відповідно якого м. Київ, Вінницька, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька та Чернігівська області обслуговуються Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз.

Відповідно ч.3 ст. 99 ГПК України суд при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. З урахуванням обставин справи суд має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Відповідно до ч. 1 ст. 100 ГПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 228 ГПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Беручи до уваги вищевикладене та керуючись ст.ст.69, 81, 99, 100, 102, п.2 ч.1 ст.228, ст.ст.229, 234, 235, 326 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Поновити провадження у справі № 902/380/21.

2. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "ФОЗІ-АГРО" та Сільськогосподарсього товариства з обмеженою відповідальністю "НИВА" про призначення судової технічної експертизи задовольнити повністю.

3. Призначити у справі № 902/380/21 судову почеркознавчу та технічну експертизи документів, проведення якої доручити Вінницькому відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

4. На розгляд експертизи поставити наступні питання:

4.1 чи виконані підписи у договорі поставки сільськогосподарської продукції № 27.10/21 від 12.03.2021 року, директором СТОВ "Нива" ОСОБА_1.?

4.2 чи нанесено відтиск печатки СТОВ "Нива" у договорі поставки сільськогосподарської продукції № 27.10/21 від 12.03.2021 року та у рахунку фактурі № НВ-000002 від 15.03.2021 р.?

4.3 яким чином виконано підпис в графі "Покупець" Товариства з обмеженою відповідальністю "ФОЗІ-АГРО" рукописним способом чи за допомогою факсиміле в примірнику договору поставки №27.10/21 від 12.03.2021р.?

5. Повідомити судового експерта, що умовно-вільні зразки підпису гр. ОСОБА_1 та відтиску печатки СТОВ "Нива" знаходяться в матеріалах справи №902/380/21, а саме аркуші справи 89-91, 173-193.

6. Вирішити також інші питання, які виникнуть в процесі проведення судової технічної експертизи.

7. Витрати на проведення судової експертизи по 4.1 та 4.3 питанню покласти на відповідача - СТОВ "Нива" (та зобов`язати його здійснити оплату за проведення судової експертизи на протязі 3-х днів з дня отримання рахунку, докази про що надати суду (платіжне доручення, квитанція тощо).

8. Витрати на проведення судової експертизи по 4.2 питанню покласти на позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю "ФОЗІ-АГРО" (та зобов`язати його здійснити оплату за проведення судової експертизи на протязі 3-х днів з дня отримання рахунку, докази про що надати суду (платіжне доручення, квитанція тощо).

9. Доручити керівнику Вінницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз визначити необхідне коло фахівців для проведення експертизи та надання висновку.

10. Дозволити Вінницькому відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз у разі необхідності залучити для проведення у справі № 902/380/21 судової експертизи фахівців з відповідних галузей знань (у разі залучення таких фахівців - долучити до матеріалів справи копії відповідних документів, які свідчать про їхню освіту, стаж роботи у відповідній галузі тощо).

11. Попередити експерта, який безпосередньо проводитиме судову експертизу, про відповідальність, передбачену статтями 384 і 385 Кримінального Кодексу України за дачу завідомо неправдивого висновку або відмову дати висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

12. Зобов`язати експерта на протязі 5-ти днів з дня складання висновку, направити висновок разом з матеріалами справи № 902/380/21 до Господарського суду Вінницької області.

13. Запропонувати судовому експерту реалізувати надане йому статтею 13 Закону України "Про судову експертизу" право, щодо зазначення в експертному висновку фактів, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання.

14. Звернути увагу сторін на приписи ч. 3 ст. 42, ст. 135 ГПК України, згідно із якими суд у випадку невиконання учасником справи його обов`язків застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом, зокрема може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

15. Провадження у справі № 902/380/21 зупинити до отримання висновку судової експертизи.

16. Згідно зі ст. 235 ГПК України ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом чи Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

17. За приписами п.п. 11, 12 ч. 1 ст. 255 ГПК України ухвалу про призначення експертизи та про зупинення провадження у справі може бути оскаржено окремо від рішення суду першої інстанції до Північно-західного апеляційного господарського суду.

18. Відповідно до ч. 1 ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

19. Примірник ухвали надіслати сторонам та Вінницькому відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз рекомендованими листами з повідомленнями про вручення поштового відправлення, останньому - з матеріалами господарської справи № 902/380/21 та на електронні адреси позивача - fozzi-agro@ukr.net; відповідача - krasnenke@ukr.net.

Дата складання повного тексту ухвали 17.09.2021 р.

Суддя Яремчук Ю.О.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу (приміщення 501-Б, буд. 21, вул. Січових Стрільців, м. Київ, 04053)

3 - відповідачу (вул. Соборна, буд. 21, с. Красненьке, Вінницький р-н., Вінницька обл., 22722)

4 - Вінницькому відділенню КНІСЕ (вул. Батозька, 1, м. Вінниця, 21007)

Дата ухвалення рішення14.09.2021
Оприлюднено21.09.2021
Номер документу99678389
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 153 270 грн Секретар судового засідання Сідлецька Ю.М.

Судовий реєстр по справі —902/380/21

Постанова від 13.07.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 15.06.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 09.06.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Павлюк І.Ю.

Судовий наказ від 17.05.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Рішення від 17.04.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 02.03.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 17.02.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 15.11.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 27.10.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 14.09.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні