Рішення
від 03.06.2010 по справі 14/57
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТ І

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франк івськ, 76000, тел. 77-96-83

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2010 р. Справа № 14/57

Господарський суд Івано-Ф ранківської області в складі судді Булки В.І. при секретарі судового засідання Максимів Н.Б. розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріал и справи

за позовом: Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Снєжка"

вул. С.Стрі льців, 1 "б", с. Вістова, Калуськи й район,

Івано-Фран ківська область, 77351

до відповідача: фізичної о соби - підприємця ОСОБА_1

АДРЕСА_1 , 77662

про стягнення 21 11 2,19 грн. заборгованості, з яких 1 6 166,48грн.- основного боргу,

1 451,64грн.- інфляційних втрат, 1 34 0,78 грн. - відсотків річних та 2 153,29 грн.-пені

за участю представників ст орін:

від позивача: Царик Ю.Б.- представник, (довіреність № 66 від 18.05.10)

від відповідача: не з'явилис я

встановив:

позивач позовні вимоги п ідтримує, просить позов задо волити, свої обгрунтування в иклав у позовній заяві, при ць ому вказує на:

-укладення між сторонами д оговору-купівлі продажу №К/09/3 6 від 14.01.09, відповідно до котрого продавець поставив покупцю продукцію під торговою марк ою "Sniezka" за цінами, в асортименті та кількості, що погоджуютьс я сторонами в накладній, що є н евід"ємною частиною договору , а покупець зобов"язався при йняти та оплатити продукцію на умовах даного договору;

-неналежне виконання відпо відачем умов договору в част ині проведення розрахунків, внаслідок чого у відповідача утворилась заборгованість у розмірі16 166,48грн;

-п.8.2 договору, згідно якого п озивач нарахував відповідач у 2 153,29грн. пені, 1 451,64грн. інфляційн их втрат та 15% річних від суми з аборгованості за весь час пр острочення, що становлять 430,78г рн.;

-ст.526 Цивільного кодексу Укр аїни, згідно якої встановлен о загальні умови виконання з обов"язання;

-ст.232 Господарського кодекс у України, якою передбачено п орядок застосування штрафни х санкцій.

Відповідач двічі в засіда ння суду не з"явився, вимоги ух вал суду від 29.04.10 та 20.05.10 не викона в, а саме: не представив суду в ідзив на позов і всі документ и, що підтверджують заперече ння проти позову, а також не на правив копію відзиву позивач у.

За наведених обставин та в силу ст.75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами без участі в ідповідача, якого належно по відомлено про час, дату та міс це проведення засідання суду , що підтверджується повідом ленням про вручення поштовог о відправлення б/н від 29.04.10.

Відповідач не скориставс я своїми правами наданим йом у ст.22 ГПК України, а саме: знайо митися з матеріалами справи, робити з них витяги, зніма ти копії, брати участь в го сподарських засіданнях, пода вати докази, брати участь у д ослідженні доказів, заявлят и клопотання, давати усні та письмові пояснення гос подарському суду, наводити свої доводи і міркування з у сіх питань, що виникають у хо ді судового процесу.

Заслухавши представника позивача та розглянувши мате ріали справи, суд встановив н аступне.

Між сторонами 14.01.09 укладен о договір-купівлі продажу №К /09/36.

Відповідно до п.1.1 зазначен ого вище договору, продавець (позивач) зобов"язався постав ити покупцю (відповідачу) про дукцію під торговою маркою "Sni ezka" за цінами, в асортименті та кількості, що погоджуються с торонами в накладній, що є нев ід"ємною частиною договору, а покупець (відповідач) - прийня ти та оплатити продукцію на у мовах даного договору.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач поставив від повідачу окремими партіями п родукцію на загальну суму 16 690,4 2грн. Даний факт підтверджуєт ься розхідними накладними, щ о знаходяться в матеріалах с прави і є додатком до позовно ї заяви.

Проте, відповідач в поруш ення умов договору частково оплатив за поставлений товар , а саме: 523,64грн.

Як наслідок, позивач напр авив відповідачу претензію № 128 від 16.12.09 з вимогою погасити за боргованість. Дану претензію вручено відповідачу нарочни м під розписку.

В засіданні суду позивач в казує на п.4.3 договору, яким пер едбачено, що у разі якщо прода вець відпустив (відвантажив) замовлену покупцем партію т овару без проведення останні м попередньої оплати за зазн ачену партію товару, покупец ь зобов"язаний провести з про давцем повний розрахунок за дану партію товару у строк, що не перевищує 14 календарних дн ів з моменту відвантаження в ідповідної патрії товару про давцем, якщо інший строк не вс тановлений сторонами в накл адній чи/або іншому товарозп орядчому документі.

Позивач на підставі п.8.2 дог овору нарахував відповідачу 2 153,29грн. пені, 1 451,64грн. інфляційни х втрат та 15% річних від суми за боргованості за весь час про строчення, що становлять 430,78гр н.

Станом на сьогоднішній де нь заборгованість відповіда ча перед позивачем становить

21 112,19 грн., із них: 16 166,48грн. основн ого боргу, 1 451,64грн. інфляційних втрат,

1 340,78 грн. відсотків річних та 2 153,29 грн.пені.

Беручи до уваги вищевиклад ене, суд приходить до висновк у про задоволення позову і ви ходить з наступних підстав.

Статтею 11 Цивільного кодек су України встановлено, що пі дставами виникнення цивільн их прав та обов' язків, зокре ма є договори та інші правочи ни.

Відповідно до ст.629 Цивільно го кодексу України, договір є обов'язковим для виконання с торонами.

Договір-купівлі продажу №К /09/36 від 14.01.09 укладений в межах чи нного законодавства - є право мірним, оскільки його недійс ність прямо не встановлена з аконом та він не визнаний суд ом недійсним (ст.204 ЦК України).

Приписами ст. 655 Цивільного кодексу України передбачено , що за договором купівлі-про дажу одна сторона (продавец ь) передає або зобов'язується передати майно (товар) у вл асність другій стороні (поку пцеві), а покупець приймає аб о зобов'язується прийняти ма йно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

У відповідності до частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов' язанням є пр авовідношення, в якому одна с торона (боржник) зобов' язан а вчинити на користь другої с торони (кредитора) певну дію (п ередати майно, виконати робо ту, надати послугу, сплатити г роші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має пра во вимагати від боржника вик онання його обов' язку.

Статтею 526 частиною 1 Цивіл ьного кодексу України передб ачені загальні умови виконан ня зобов' язання, а саме зобо в' язання має виконуватися н алежним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільн ого законодавства, а за відсу тності таких умов та вимог - ві дповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зв ичайно ставляться.

Відповідно до ст. 193 Господа рського кодексу України, суб 'єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов'язання належн им чином відповідно до закон у, інших правових актів, догов ору, а за відсутності конкрет них вимог щодо виконання зоб ов'язання - відповідно до вимо г, що у певних умовах звичайно ставляться.

Кожна сторона повинна вжи ти усіх заходів, необхідних д ля належного виконання нею з обов'язання, враховуючи інте реси другої сторони та забез печення загальногосподарсь кого інтересу. Порушення зоб ов'язань є підставою для заст осування господарських санк цій, передбачених законами а бо договором.

Розділом 4 договору встано влено порядок розрахунків - з дійснення покупцем 100% поперед ньої оплати партії продукції шляхом безготівкового перер ахування коштів на поточний рахунок продавця або ж готів кою, шляхом внесення грошови х сум в касу останнього.Проте , відповідачем в порушення ум ов договору розрахунок за по ставлений товар проведено ча стково.

Відповідно до п. 4.3 договору , у разі якщо продавець відпус тив (відвантажив) замовлену п окупцем партію товару без пр оведення останнім попереднь ої оплати за зазначену парті ю товару, покупець зобов"язан ий провести з продавцем повн ий розрахунок за дану партію товару у строк, що не перевищу є 14 календарних днів з моменту відвантаження відповідної п атрії товару продавцем, якщо інший строк не встановлений сторонами в накладній чи/або іншому товарозпорядчому док ументі.

Згідно ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України, боржник вва жається таким, що прострочив , якщо він не приступив до вико нання зобов'язання або не вик онав його у строк, встановлен ий договором або законом.

У разі затримки оплати пок упцем товару, відвантаженого (відпущеного) згідно умов цьо го договору, покупець зобов"я заний сплатити на користь пр одавця суму боргу з урахуван ням встановленого індексу ін фляції за весь період простр очення платежу, крім того пен ю, що нараховується на неспла чену суму за кожний день прос трочення платежу в розмірі п одвійної облікової ставки НБ У, що діяла в період простроче ння, а також 15% річних від суми з аборгованості за весь час пр острочення (п.8.2 договору).

Згідно ст. 230 Господарського кодексу України, штрафними с анкціями визнаються господа рські санкції у вигляді грош ової суми (неустойка, штраф, пе ня), яку учасник господарськи х відносин зобов'язаний спла тити у разі порушення ним пра вил здійснення господарсько ї діяльності, невиконання аб о неналежного виконання госп одарського зобов'язання.

Відповідно до п.6 ст. 232 Госпо дарського кодексу України, н арахування штрафних санкцій за прострочення виконання з обов'язання, якщо інше не вста новлено законом або договоро м, припиняється через шість м ісяців від дня, коли зобов'яза ння мало бути виконано.

Як наслідок, відповідно до ст. 230 Господарського кодексу України та п.8.2, позивачем пров едено розрахунок інфляційн их втрат, що становлять 1 451,64грн ., відсотки річних в розмірі 1 340 ,78 грн. та 2 153,29 грн. пені.

Відповідно до ст.33 ГПК Укра їни, кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. До кази подаються сторонами та іншими учасниками судового п роцесу. Позивачем доведено о бставини, на які він посилавс я. Отже, вимога позивача право мірна та підлягає задоволенн ю.

Відповідно до ст.43 ГПК Укра їни, господарський суд оціню є докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуєтьс я на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у процесі всіх обставин спра ви в їх сукупності, керуючись законом.

З огляду на фактичні обста вини справи суд прийшов до ви сновку про наявність правови х підстав для задоволення по зову та стягнення з відповід ача заборгованості в розмірі

21 112,19 грн. заборгованості, із н их 16 166,48грн. основного боргу, 1 451,64г рн. інфляційних втрат, 1 340,78 грн. відсотків річних та 2 153,29 грн. п ені.

Судові витрати відповідн о до ст.49 ГПК України слід покл асти на відповідача.

На підставі наведеного, кер уючись ст.ст.121,124 Конституції У країни, ст.ст.11,204,509,526,612,629,655 Цивільно го кодексу України, ст.ст.193,230,232 Г осподарського кодексу Украї ни, ст.ст.33,43,49,82-85 Господарського процесуального кодексу Укра їни, суд

ВИРІШИВ:

позов задоволити.

Стягнути з Фізичної особи -підприємця ОСОБА_1, АДРЕ СА_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1) на користь Товариства з обмеже ною відповідальністю "Снєжка ", Івано-Франківська обл., Калу ський р-н., с.Вістова, вул.С.Стрі льців, 1 "б" (код ЄДРПОУ 32512538, п/р26005052537 174 в ІФФ "Приватбанк", МФО 336677, свід . про реєстрацію платника ПДВ 12568651, ІПН 325125309069) 16 166,48грн. (шіст надцять тисяч сто шістдесят шість тисяч 48коп.) основного б оргу, 1 451,64грн. (одна тисяча чотириста п"ятдесят одна гри вня 64 коп.) інфляційних втрат, 1 340,78 грн. (одна тисяча триста сорок гривень 78коп.) відсоткі в річних,

2 153,29 грн. (дві тисячі сто п"я тдесят три гривні 29коп.) пені, 211,12грн. (двісті одинадцят ь гривень 12коп.) держмита та 236,00грн. (двісті тридцять шіс ть гривень 00коп.) витрат на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу.

Видати наказ.

Рішення господарськог о суду набирає законної сили після закінчення десятиденн ого строку з дня його прийнят тя, у разі, якщо в судовому зас іданні було оголошено лише в ступну та резолютивну частин у рішення, воно набирає закон ної сили після закінчення де сятиденного строку з дня під писання повного рішення, офо рмленого відповідно до статт і 84 Господарського процесуал ьного кодексу України.

Суддя Булка В.І.

Рішення підписане 08.06.10.

Виготовлено в АС "Д іловодство суду"

Помічник судді Гандера М.В. 08.06.10

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення03.06.2010
Оприлюднено13.10.2010
Номер документу9976610
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/57

Ухвала від 05.08.2021

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Карпинець В.І.

Ухвала від 29.07.2021

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Карпинець В.І.

Ухвала від 10.07.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 29.06.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 13.06.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 01.06.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 13.05.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 13.04.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 13.03.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 14.04.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні