Ухвала
від 23.09.2021 по справі 219/9186/21
АРТЕМІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 219/9186/21

Провадження № 2-о/219/578/2021

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 вересня 2021 року Артемівський міськрайонний суд Донецької області в складі головуючого судді Фролової Н.М., присяжних Болотової І.В., Вірченко В.І., за участю секретаря судового засідання Припростої-Черняк О.О., заявника ОСОБА_1 , представника Бахмутського психоневрологічного інтернату Петрової А.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Опікунська рада при виконкомі Бахмутської міської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування), Бахмутський психоневрологічний інтернат про поновлення дієздатності фізичної особи,

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Артемівського міськрайонного суду Донецької області перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Опікунська рада при виконкомі Бахмутської міської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування), Бахмутський психоневрологічний інтернат про поновлення дієздатності фізичної особи.

В судовому засіданні заявник просив призначити по справі судово-психіатричну експертизу, проти чого не заперечувала представник заінтересованої особи Бахмутського психоневрологічного інтернату.

Представник Опікунської ради при виконкомі Бахмутської міської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) в судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином.

Суд, розглянувши клопотання заявника, дослідивши матеріали справи, вважає за доцільне призначити у справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу на предмет дієздатності ОСОБА_1 внаслідок його захворювання, оскільки для вирішення питання про психічний стан особи потрібні спеціальні знання в області медицини.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров`я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Згідно ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч.5 ст.104 ЦПК України, в ухвалі про призначення експертизи суд попереджає експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Пунктом 5 частини 1 статті 252 ЦПК України передбачено право суду зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 103, 104, ч. 1 ст. 105, п. 5 ч. 1 ст. 252, 298 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Призначити по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Опікунська рада при виконкомі Бахмутської міської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування), Бахмутський психоневрологічний інтернат про поновлення дієздатності фізичної особи - амбулаторну судово-психіатричну експертизу на предмет дієздатності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок його захворювання, проведення якої доручити експертам Комунального некомерційного підприємства "Обласна клінічна психіатрична лікарня м. Слов`янськ" (84115, Донецька область, м. Слов`янськ, вул. Нарвська, 16), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1)Чи страждає ОСОБА_1 яким-небудь психічним захворюванням, якщо страждає, то яким?

2)Чи може ОСОБА_1 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

3)Чи вбачається у ОСОБА_1 видужання або значне поліпшення його психічного стану?

4)У разі видужання або значного поліпшення психічного стану ОСОБА_1 чи поновилася у нього здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

5)Чи потребує ОСОБА_1 постійної опіки чи піклування?

В розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 2-о/219/578/21 (№ 219/9186/2021).

Зобов`язати Бахмутський психоневрологічний інтернат забезпечити явку ОСОБА_1 до експертної установи та надати в розпорядження експертів медичну документацію відносно ОСОБА_1 .

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена в частині зупинення провадження по справі в апеляційному порядку до Донецького апеляційного суду через Артемівський міськрайонний суд Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя /підпис/ Н.М.Фролова

Присяжні /підпис/ І.В.Болотова

/підпис/ В.І.Вірченко

Засвідчено підписом та виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду 23 вересня 2021 року.

Ухвала не набрала законної сили

Суддя Н.М. Фролова

Дата ухвалення рішення23.09.2021
Оприлюднено26.09.2021
Номер документу99867453
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —219/9186/21

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Фролова Н. М.

Ухвала від 17.12.2021

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Фролова Н. М.

Ухвала від 23.09.2021

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Фролова Н. М.

Ухвала від 23.09.2021

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Фролова Н. М.

Ухвала від 31.08.2021

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Фролова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні