Ухвала
від 29.09.2021 по справі 855/13/21
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

29 вересня 2021 року

м. Київ

справа №855/13/21

адміністративне провадження № А/9901/30/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Стеценка С. Г.

суддів: Мороз Л. Л., Стрелець Т. Г.,

секретаря судового засідання: Самари В. С.,

за участі представника позивача: Кривохижи Ю. А.

за участі представника третьої особи - Фонду державного майна України: Кулибаби В. О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Фонду державного майна України про відмову від апеляційної скарги на ухвалу Шостого апеляційного адміністративного суду від 21 квітня 2021 року у справі № 855/13/21 за позовом Київської міської ради до Акціонерного товариства Перший Київський машинобудівний завод , третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Комунальне підприємство Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва , третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Фонд державного майна України, третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю Аліарн про примусове відчуження об`єкту нерухомого майна з мотивів суспільної необхідності, -

В С Т А Н О В И В:

29 січня 2021 року Київська міська рада звернулася до Шостого апеляційного адміністративного суду із позовом до Акціонерного товариства Перший Київський машинобудівний завод , третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Комунальне підприємство Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва , третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Фонд державного майна України (далі - Фонд), третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю Аліарн , в якому позивач просив:

- адміністративний позов про примусове відчуження об`єктів нерухомого майна з мотивів суспільної необхідності - задовольнити;

- встановити викупну ціну об`єкту нерухомого майна - нежитлової будівлі літера "IV цифра" цех №5, корпус №9, загальною площею 13 039, 3 кв. м., АТ ПКМЗ , розташоване за адресою: м Київ, пр. Перемоги, 49/2 в розмірі 109 454 999,00 (сто дев`ять мільйонів чотириста п`ятдесят чотири тисячі дев`ятсот дев`яносто дев`ять гривень) грн. 00 коп.;

- примусово відчужити у комунальну власність територіальної громади міста Києва з мотивів суспільної необхідності нежитлову будівлю: літера "IV цифра" цех №5, корпус №9, площею 13 039,3 кв. м., яка розташована за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 49/2, шо належить АТ ПКМЗ на праві приватної власності з відшкодуванням вартості зазначеного об`єкта нерухомості в розмірі 109 454 999,00 (сто дев`ять мільйонів чотириста п`ятдесят чотири тисячі дев`ятсот дев`яносто дев`ять гривень) грн. 00 коп. шляхом перерахування зазначених грошових коштів за рахунок бюджетних асигнувань, передбачених на 2021 рік відповідно до рішень Київської міської ради від 24.12.2020 № 24/24 Про бюджет міста Києва на 2021 рік , від 24.12.2020 року №23/23 Про Програму економічного та соціального розвитку м. Києва на 2021-2023 КП ДБШТС м. Києва , передбачених у зведеному кошторисному розрахунку на Реконструкцію транспортної розв`язки на перетині проспекту Перемоги з вул. Гетьмана у Солом`янському та Шевченківському районах м. Києва для викупу об`єкту нерухомого майна нежитлової будівлі літера "IV цифра" цех №5, корпус №9, загальною площею 13 039,3 кв. м., розташованого за адресою: м. Київ, пр. Перемоги, 49/2, який перебуває у власності АТ ПКМЗ для суспільних потреб на банківський рахунок;

- зобов`язати АТ ПКМЗ звільнити об`єкт нерухомості: нежитлову будівлю: літера "IV цифра" цех №5, корпус №9, площею 13 039,3 кв. м., яка розташована за адресою: м, Київ, проспект Перемоги, 49/2 протягом 30 днів з моменту державної реєстрації права власності на об`єкт нерухомості за КМР.

У квітні 2021 року Київська міська рада подала до Шостого апеляційного адміністративного суду клопотання про призначення судової оціночно-будівельної експертизи у справі.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 21 квітня 2021 року серед іншого, клопотання Київської міської ради про призначення судової експертизи задоволено частково. Призначено у справі № 855/13/21 судову експертизу.

27 травня 2021 року Фонд державного майна України засобами поштового зв`язку надіслав на адресу Верховного Суду апеляційну скаргу на вказане судове рішення.

Ухвалою Верховного Суду від 07 червня 2021 року апеляційну скаргу Фонду державного майна України залишено без руху та надано скаржнику десятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали для усунення недоліків поданої апеляційної скарги шляхом направлення до суду заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження та/або надання належних доказів поважності причин пропуску цього строку та шляхом подання належної за змістом апеляційної скарги протягом 10 днів з дня отримання копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

На виконання вимог ухвали Суду Фонд державного майна України надіслав уточнену апеляційну скаргу та клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції.

Ухвалою Верховного Суду від 24 червня 2021 року відкрито апеляційне провадження у справі.

Вказана справа № 855/13/21 надійшла на адресу Верховного Суду 01 вересня 2021 року.

Ухвалою Верховного Суду від 02 вересня 2021 року призначено справу № 855/13/21 до розгляду у відкритому судовому засіданні з викликом сторін по справі на 29 вересня 2021 року о 12:00 год.

За результатами повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями визначений новий склад колегії суддів: головуючий суддя: Стеценко С. Г., судді: Мороз Л. Л., Стрелець Т. Г.

27 вересня 2021 року на адресу Верховного Суду від Фонду державного майна України надійшла заява про відмову від апеляційної скарги, у якій заявник з посиланням на частину п`яту статті 303 КАС України просить закрити апеляційне провадження. Заява підписана Головою Фонду державного майна України - Дмитром Сенниченко.

29 вересня 2021 року сторони, які з`явились у судове засідання не заперечували проти задоволення заяви про відмову Фонду державного майна України від апеляційної скарги.

Верховний Суд дослідив доводи заяви про відмову від апеляційної скарги, заслухав думку представника Фонду державного майна України, представника Київської міської ради і дійшов висновку про таке.

Частиною п`ятою статті 303 КАС України встановлено, що до закінчення апеляційного провадження особа, яка подала апеляційну скаргу, має право відмовитися від неї повністю або частково, а інша сторона має право визнати апеляційну скаргу обґрунтованою в повному обсязі чи в певній частині. Питання про прийняття відмови від апеляційної скарги і закриття у зв`язку з цим апеляційного провадження вирішується судом апеляційної інстанції, що розглядає справу, в судовому засіданні. Про прийняття відмови від скарги та закриття у зв`язку з цим апеляційного провадження суд постановляє ухвалу. У разі закриття апеляційного провадження у зв`язку з відмовою від апеляційної скарги на судове рішення повторне оскарження цього рішення особою, яка відмовилася від скарги, не допускається.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 305 цього Кодексу суд апеляційної інстанції закриває апеляційне провадження, якщо після відкриття апеляційного провадження особа, яка подала апеляційну скаргу, заявила клопотання про відмову від скарги, за винятком випадків, коли є заперечення інших осіб, які приєдналися до апеляційної скарги.

Отже, адміністративним процесуальним законодавством регламентовано право апелянта відмовитися від скарги. Такі дії позивача не повинні суперечити закону та не повинні порушувати чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Зі змісту заяви вбачається, що відмова від апеляційної скарги обумовлена тим, що Фонд державного майна України вбачає за необхідне провести судову експертизу, яка призначена ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 21 квітня 2021 року.

Судом встановлено, що дії апелянта не порушують прав та законних інтересів інших учасників процесу, наслідки відмови від апеляційної скарги, передбачені статтею 303 КАС України, заявнику зрозумілі.

Таким чином, колегія суддів вважає за можливе прийняти відмову Фонду державного майна України від апеляційної скарги та закрити апеляційне провадження у справі.

Керуючись статтями 303, 305, 321, 325 КАС України, Суд -

У Х В А Л И В:

Прийняти відмову Фонду державного майна України від апеляційної скарги на ухвалу Шостого апеляційного адміністративного суду від 21 квітня 2021 року у справі № 855/13/21.

Закрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Фонду державного майна України на ухвалу Шостого апеляційного адміністративного суду від 21 квітня 2021 року у справі № 855/13/21 за позовом Київської міської ради до Акціонерного товариства Перший Київський машинобудівний завод , третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Комунальне підприємство Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва , третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Фонд державного майна України, третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю Аліарн про примусове відчуження об`єкту нерухомого майна з мотивів суспільної необхідності.

Ухвала набирає законної сили з моменту прийняття, є остаточною та не може бути оскаржена.

Повний текст ухвали виготовлено 29 вересня 2021 року.

Судді С. Г. Стеценко

Л. Л. Мороз

Т. Г. Стрелець

Дата ухвалення рішення29.09.2021
Оприлюднено30.09.2021
Номер документу99977529
СудочинствоАдміністративне
Сутьпримусове відчуження об`єкту нерухомого майна з мотивів суспільної необхідності

Судовий реєстр по справі —855/13/21

Рішення від 02.02.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Рішення від 02.02.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 08.12.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 08.12.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 23.10.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 29.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Постанова від 29.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Ухвала від 02.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Ухвала від 24.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Ухвала від 07.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні