Ухвала
від 02.09.2021 по справі 910/3359/20
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

"02" вересня 2021 р. Справа№ 910/3359/20

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Скрипки І.М.

суддів: Тищенко А.І.

Михальської Ю.Б.

при секретарі судового засідання: Линник А.М.

за участю представників сторін згідно протоколу судового засідання від 02.09.2021

розглянувши клопотання Київської міської ради про залучення до участі у справі як третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 за апеляційною скаргою Київської міської ради

на рішення Господарського суду міста Києва від 23.11.2020 (повний текст складено 03.12.2020)

у справі №910/3359/20 (суддя Головіна К.І.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Будінвест КМ"

до Київської міської ради

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:

1) Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

2) Комунальне підприємство по утриманню зелених насаджень Подільського району міста Києва

про визнання протиправним та скасування рішення

В судовому засіданні 02.09.2021 відповідно до ст.ст. 240, 283 ГПК України оголошено вступну та резолютивну частину ухвали.

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Північного апеляційного господарського суду перебуває апеляційна скарга Київської міської ради на рішення Господарського суду міста Києва від 23.11.2020 у справі №910/3359/20, розгляд справи призначено на 02.09.2021.

04.03.2021 через канцелярію Північного апеляційного господарського суду надійшло клопотання Київської міської ради про залучення до участі у справі як третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 .

Розглянувши в судовому засіданні 02.09.2021 вказане клопотання Київської міської ради про залучення до участі у справі як третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , заслухавши думку усіх учасників апеляційного провадження, колегія суддів зазначає наступне.

Клопотання про вступ третіх осіб у справу мотивоване тим, що вказані особи є членами територіальної громади міста Києва та мешканцями будинків, що знаходяться на суміжній земельній ділянці із ділянкою, стосовно якої було прийняте спірне рішення. Вказане рішення матиме безпосередній вплив на членів територіальної громади міста Києва та, безпосередньо, на вказаних громадян.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 267 Господарського процесуального кодексу України, суддя-доповідач у порядку підготовки справи до апеляційного розгляду з`ясовує питання про склад учасників судового процесу.

Згідно з нормами ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до положень ст. 140 Конституції України місцеве самоврядування є правом територіальної громади - жителів села чи добровільного об`єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста - самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Особливості здійснення місцевого самоврядування в містах Києві та Севастополі визначаються окремими законами України.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" місцеве самоврядування у місті Києві здійснюється територіальною громадою міста як безпосередньо, так і через Київську міську раду, районні в місті ради (у разі їх утворення) та їх виконавчі органи.

Згідно з нормами ст. 9 Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" у місті Києві діють представницькі органи місцевого самоврядування - Київська міська рада, районні в місті ради (у разі їх утворення), які є юридичними особами. Порядок формування та повноваження міської, районних у місті рад визначаються Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" з особливостями, передбаченими цим Законом.

Нормами ст. 1 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" визначено, що представницький орган місцевого самоврядування - виборний орган (рада), який складається з депутатів і відповідно до закону наділяється правом представляти інтереси територіальної громади і приймати від її імені рішення.

Враховуючи наведені норми, представництво інтересів територіальної громади міста Києва, в тому числі в судах, здійснюється Київською міською радою (відповідачем), виборним органом, якому місцева громада довірила представництво своїх інтересів, в свою чергу відповідач не довів, що спір стосуються саме їх інтересів, а не територіальної громади в цілому, а отже підстави для залучення громадян ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до участі у справі як третіх осіб без самостійних вимог - відсутні, що є підставою для відмови у задоволенні клопотання Київської міської ради про залучення до участі у справі як третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Керуючись ст.ст. 50, 234 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні клопотання Київської міської ради про залучення до участі у справі як третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 відмовити.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена до Верховного Суду в порядку та строки, передбачені ГПК України.

Повний текст ухвали підписано 11.10.2021

Головуючий суддя І.М. Скрипка

Судді А.І. Тищенко

Ю.Б. Михальська

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення02.09.2021
Оприлюднено11.10.2021
Номер документу100237555
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/3359/20

Постанова від 14.12.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Ухвала від 22.11.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Ухвала від 02.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 02.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Постанова від 02.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 30.08.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 06.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 23.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 14.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 02.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні