Ухвала
від 02.09.2021 по справі 910/3359/20
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

"02" вересня 2021 р. Справа№ 910/3359/20

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Скрипки І.М.

суддів: Тищенко А.І.

Михальської Ю.Б.

при секретарі судового засідання: Линник А.М.

за участю представників сторін згідно протоколу судового засідання від 02.09.2021

розглянувши клопотання голови правління громадської організації Старовікові дуби Малько І.В. про залучення її у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору за апеляційною скаргою Київської міської ради

на рішення Господарського суду міста Києва від 23.11.2020 (повний текст складено 03.12.2020)

у справі №910/3359/20 (суддя Головіна К.І.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Будінвест КМ"

до Київської міської ради

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:

1) Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

2) Комунальне підприємство по утриманню зелених насаджень Подільського району міста Києва

про визнання протиправним та скасування рішення

В судовому засіданні 20.05.2021 оголошено вступну та резолютивну частину ухвали.

ВСТАНОВИВ:

На розгляді Північного апеляційного господарського суду перебуває апеляційна скарга Київської міської ради на рішення Господарського суду міста Києва від 23.11.2020 у справі №910/3359/20, розгляд якої призначено на 02.09.2021.

В судовому засіданні 02.09.2021 головуючий суддя довів до відома учасників справи про те, що 23.06.2021 через відділ документального забезпечення суду від голови правління громадської організації Старовікові дуби Малько І.В. надійшло клопотання про залучення її у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

В обґрунтування поданого клопотання голова правління громадської організації Старовікові дуби Малько І.В. зазначив, що громадська організація об`єднує громадян на основі спільних інтересів своїх членів для реалізації мети та завдань, передбачених статутом. Метою організації є здійснення громадського контролю щодо додержання законності у використанні та збереженні природного довкілля, використання та охорони земель та інше, а прийняття рішення у справі №910/3359/20 безпосередньо вплине на права членів громадської організації Старовікові дуби .

У судове засідання, призначене на 02.09.2021, з`явилися представники позивача та відповідача.

Представники третіх осіб у судове засідання не з`явилися, про причини неявки суд не повідомили, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

У судовому засіданні представник відповідача підтримав клопотання голови правління ГО Старовікові дуби про залучення її третьою особою у справі.

Представник позивача проти вказаного клопотання заперечив.

За результатами розгляду клопотання голови правління Громадської організації Старовікові дуби Малько І.В. про залучення її у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, колегія суддів, заслухавши доводи та заперечення представників сторін, зазначає наступне.

За приписами частини 1 статті 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Разом з тим, відповідно до частини 2 статті 50 Господарського процесуального кодексу України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (частини 4 статті 50 Господарського процесуального кодексу України).

Колегія суддів наголошує, що у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. При цьому зазначення на якій стороні (позивача чи відповідача) може вступити у справу третя особа залежить від того, з якою зі сторін у неї існує правовий зв`язок.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Дослідивши матеріали справи, колегія суддів вважає, що відсутні підстави для залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору голову правління Громадської організації Старовікові дуби Малько І.В., оскільки не вбачає, яким чином рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки громадської організації Старовікові дуби в контексті позовних вимог та правовідносин.

Враховуючи вищевикладене, керуючись статтями 50, 234, 235, 270 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання голови правління громадської організації Старовікові дуби Малько І.В. про залучення її у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору у справі № 910/3359/20 - відмовити.

Ухвала набирає законної сили в порядку, передбаченому статтею 235 Господарського процесуального кодексу України, та не підлягає касаційному оскарженню.

Повний текст складено: 11.10.2021

Головуючий суддя І.М. Скрипка

Судді А.І. Тищенко

Ю.Б. Михальська

Дата ухвалення рішення02.09.2021
Оприлюднено12.10.2021
Номер документу100237557
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/3359/20

Постанова від 14.12.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Ухвала від 22.11.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Ухвала від 02.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 02.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Постанова від 02.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 30.08.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 06.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 23.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 14.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 02.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні