Рішення
від 10.06.2010 по справі 2-148-10
ПІДВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ 2 - 148, 2-320 /10р

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 травня 2010 року Підвол очиський районний суд Терноп ільської області

в складі : головуючого су дді Могачевської В.Й.

при секретарі Максимів О. М.

з участю позивача - в ідповідача ОСОБА_1

представника відповідача -позивача ОСОБА_2.- ОСОБА _3.

адвоката ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су дових засідань в місті Підво лочиськ цивільну справу за п озовом ОСОБА_1 до Мис лове цької сільської ради і ОСОБ А_2 про визначення додатков ого строку для подання заяви про прийняття спадщини та за позовом ОСОБА_2 до Мислов ецьеої сільської ради, Під во лочиської селищної ради та ОСОБА_1 про визначення дода ткового строку для подання з аяви про прийняття спадщини , -

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зве рнулися до суду із позовними заявами, в яких просили поста новити рішення суду про визн ачення їм додаткового строку , достатнього для подання ним и заяви про прийняття спадщи ни після смерті батька - ОС ОБА_5, який помер ІНФОРМАЦ ІЯ_1 .

Обґрунтовуючи свої вимоги ОСОБА_1 посилався на те, щ о він фактично прийняв спадщ ину, так як проживав і продовж ує проживати в будинку батьк а, однак через відсутність ко штів та юридичну необізнаніс ть не подав своєчасно в нотар іальну контору заяву про при йняття спадщини.

ОСОБА_2 посилався на те, щ о він своєчасно не подав в но таріальну контору заяву про прийняття спадщини так як ві н зареєстрований в будинку б атька і працівники Мисловець кої сільської ради та юристи , до яких він звертався говори ли йому, що ніяких проблем не б уде і він зможе оформити свої спадкові права в любий час.

Однак нотаріус відмовив йо му у видачі свідоцтва про пра во на спадкове майно з тих під ствав, що ним пропущено встан овлений законом шестимісячн ий строк для подання заяви пр о прийняття спадщини, а тому з мушений звернутися з даним п озовом в суд.

В судовому засіданні поз ивач - відповідач ОСОБА_1 свій позов підтримав, а позов ОСОБА_2 визнав. Просить ви значити їм додатковий строк. При цьому пояснив, що після см ерті батька і він, і братова др ужина ОСОБА_3 одержували п ай, однак ніхто з них в нотаріа льну контору не звертався.

Представник ОСОБА_2 - ОСОБА_3 просить задовольн ити позов її довірителя і не з аперечує проти задоволення п озову ОСОБА_1 При цьому до повнила, що ОСОБА_1 і ОСО БА_2 рідні брати. Обидва заре єстровані в АДРЕСА_1 Після смерті батька вона і ОСОБА _1 брали пай, який давали за к ористування земельною ділян кою. Однак її довіритель, який являється її чоловіком і зна ходиться на заробітках за ко рдоном, не подав в нотаріальн у контору заяву про прийнятт я спадщини через неправильну інформацію, яку йому дали пра цівники Мисловецької сільсь кої ради та юристи, до яких він звертався.

Представники Мисловецьк ої сільської ради Підволочис ького району Тернопільської області та Підволдочиської селищної ради не заперечують проти задоволення позову.

Вислухавши пояснення стор ін, дослідивши та оцінивши до кази по справі, суд приходить до висновку що позови підляг ають до задоволення, виходяч и з таких міркувань.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер бать ко позивачів - відповідачів ОСОБА_5 про що свідчить св ідоцтво про смерть НОМЕР_1 видане 07 червня 2006 року відділ ом реєстрації актів цивільно го стану Підволочиського рай онного управління юстиції Те рнопільської області Україн и.

Мати позивачів - відпов ідачів померла більше 20 років тому.

На час смерті спадкодавц я обидва позивачі - відпові дачі були зареєстровані в бу динку, однак жоден з них не зве ртався в нотаріальну контору з заявою про прийняття спадщ ини, що стверджується відпов іддю нотаріуса.

Через тривалу відсутніст ь за місцем проживання ОСОБ А_2 , а також незнання закону і відсутність коштів у ОСОБ А_1, жоден з них не подав своє часно заяву про прийняття сп адщини.

Відповідно до вимог ч. .3 ст .1272 ЦК України - за позовом спа дкоємця, який пропустив стро к для прийняття спадщини з по важної причини, суд може визн ачити йому додатковий строк , достатній для подання ним за яви про прийняття спадщини.

Враховуючи наведене, а також ту, що обидва спадкоєм ці просять визначити їм дода тковий строк для подання зая ви про прийняття спадщини, на зивають конкретні причини, ч ерез які не подали своєчасно заяви в нотаріальну контору , суд приходить до висновку що названі ними причини можна в изнати поважними і кожному з них слід визначити додатков ий строк, достатній для подан ня ними заяв про прийняття сп адщини після смерті батька.

Керуючись ст. ст.57, 64, 209, 212, 21 3 ЦПК України , ст. ст.1264, 1272 суд, -

ВИРІШИВ :

Позови задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 додатковий строк, д остатній для подання ними за яви про прийняття спадщини п ісля смерті батька ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на протязі трьох місяців пі сля набрання рішенням законн ої сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строк у на його оскарження.

Заяву про подання апеляцій ної скарги може бути подано д о апеляційного суду Тернопіл ьської області протягом 10 дні в з дня проголошення рішення через Під волочиський район ний суд..

Апеляційну скаргу може бут и подано протягом 20 днів після подання заяви про оскарженн я рішення, або без попередньо го подання заяви, зразу може б ути подана апеляційна скарга у визначений законом строк.

Суддя :

СудПідволочиський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення10.06.2010
Оприлюднено10.03.2011
Номер документу10029799
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-148-10

Ухвала від 18.01.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Кулеша Л. М.

Ухвала від 18.01.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Кулеша Л. М.

Ухвала від 13.02.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Мельник Я. С.

Рішення від 13.03.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Мельник Я. С.

Рішення від 09.07.2010

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Березень Юрій Валентинович

Рішення від 10.06.2010

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Могачевська Віра Йосипівна

Рішення від 15.06.2010

Цивільне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Гібалюк Тетяна Яківна

Ухвала від 09.03.2010

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Кривошеєв Дмитро Арнольдович

Рішення від 22.04.2010

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Пода Наталія Миколаївна

Рішення від 18.03.2010

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Ковальчук Микола Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні