Рішення
від 18.03.2010 по справі 2-148-10
ОЛЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-148/10

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 березня 2010 року м. Олевськ

Олевський районний суд Житомирської області

в складі : головуючого-судді Ковальчука М.В.

при секретарі Редько Ю.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Олевську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державної податкової інспекції у Олевському районі про встановлення факту прийняття спадщини та визнання права власності на спадщину у порядку спадкоємства за законом,

В С Т А Н О В И В :

До суду з позовом звернулася позивачка, в якому просить суд встановити факт прийняття нею спадщини за законом, яка залишилися після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 її матері - ОСОБА_2 та визнати за нею право власності на спадщину , а саме на житловий будинок зі всіма надвірними будівлями по АДРЕСА_1 мотивуючи свої вимоги тим, що її матір ОСОБА_2 мала у приватній власності зазначений житловий будинок, однак позивачці було відмовлено в оформлені спадщини на будинок у зв 'язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

Позивачка в судове засідання не з 'явилася, але від її представника надійшла заява з проханням слухати справу у її відсутність, позовні вимоги підтримує повністю.

Від Державної податкової інспекції у Олевському районі надійшла заява про розгляд справи без їх участі представника. Заперечень відносно позову не мають.

Представник комунального підприємства Коростенського міжміського бюро технічної інвентаризації в судове засідання не з 'явився, але від нього надійшла заява з проханням про розгляд справи без участі представника.

Від Відділу регіонального розвитку, містобудування та архітектури Олевської районної державної адміністрації Житомирської області надійшла заява з проханням розглянути справу без їх участі, позовні вимоги визнають.

В судовому засіданні встановлено, що відповідно до технічного паспорту на житловий будинок, довідки Жубровицької сільської ради Олевського району № 3413 від 24 грудня 2009 року по погосподарській книзі за ОСОБА_2 рахується житловий будинок АДРЕСА_1, який був побудований в 1978 році та в тому ж році введений в експлуатацію.

Відповідно до свідоцтва про смерть ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1

Та обставина, що ОСОБА_2 є матір 'ю позивачки стверджується копією свідоцтва про народження від 30 вересня 1980 року , копією свідоцтва про укладення шлюбу від 22 листопада 1980 року, копією паспорту позивачки.

Позивачка протягом шести місцяців після смерті матері фактично вступила в управління спадковим нерухомим майном , а саме доглядала за зазначеним житловим будинком , проводила поточний ремонт, користувалася присадибною земельною ділянкою, що стверджується довідкою Жубровицької сільської ради від 24 грудня 2009 року № 3412.

При звернені в Олевську держану нотаріальну контору про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 позивачці було відмовлено із-за відсутності правовстановлюючих документів, які б доводили належність нерухомого майна померлому спадкодавцю.

Спадкоємець за законом, ОСОБА_3, відмовився від прийняття спадщини після померлої ОСОБА_2, що стверджується заявою від 11 грудня 2009 року.

Інші спадкоємці не зверталися до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини та спадкова справа не заводилась, що стверджується довідкою Олевської державної нотаріальної контори та витягом зі спадкового реєстру.

Також позивачка зверталась до комунального підприємтсва Коростенського міжміського бюро технічної інвентаризації щодо первинної реєстрації зазначеного будинку за померлою ОСОБА_2 та видачею на її ім 'я свідоцтва на право власності , але позивачці було відмовлено у зв 'язку з тим, що у разі смерті власника нерухомого майна, первинна реєстрація права власності на яке не була проведена і правовстановлюючий документ відсутній, питання визначення належності цього майна власнику повинно вирішуватися лише в судовому порядку.

Дослідивши та оцінивши докази по справі, суд прийшов до висновку, що дані правовідносини врегульовані ст. 328 ЦК Украни (2004 року) та ст.ст. 524, 525, 529, 548, 549 ЦК України (1963 року), з яких слідує, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Спадкоємство здійснюється за законом та заповітом. Часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця. При спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках , діти ( у тому числі усиновлені) , дружина і батьки (усиновителі) померлого. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини. Спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном. Також ст. 1299 ЦК України (2004 року) передбачає, що право власності на нерухоме майно виникає у спадкоємця з моменту державної реєстрації цього майна.

Крім того, відповідно до п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 04 жовтня 1991 року «Про практику застосування судами законодавства, що регулює право власності громадян на жилий будинок» право власності на жилий будинок, збудований громадянином на відведеній йому в установленому порядку земельній ділянці і прийнятий в експлуатацію, виникає з часу його реєстрації у виконкомі місцевої ради.

Під час розгляду справи було встановлено, що позивачка є спадкоємницею за законом після смерті ОСОБА_2 на житловий будинок, що знаходиться по АДРЕСА_1 зверталася до державної нотаріальної контори, але їй було відмовлено в отриманні свідоцтва про право на спадщину за законом на нерухоме майно із-за відсутності правовстановлюючих документів, які б доводили належність даного будинку померлій ОСОБА_2, позивачка фактично прийняла спадщину, інших спадкоємців, які претендують на прийняття спадщини судом не встановлено, тому суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись: ст. ст.10, 15, 60, 209, 212-215, 218 ЦПК України, , ст. ст. 524, 525, 529, 548, 549 ЦК України (1963 року), ст.ст. 328, 1299 ЦК України (2004 року), п. 9 постанови № 7 Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної власності громадян на жилий будинок», суд,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Державної податкової інспекції у Олевському районі про встановлення факту прийняття спадщини та визнання права власності на спадщину у порядку спадкоємства за законом - задовольнити повністю.

Встановити факт прийняття ОСОБА_1 спадщини за законом, яка залишилася після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 її матері ОСОБА_2 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадщину у порядку спадкоємства за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2, яка складається із житлового будинку зі всіма надвірними будівлями по АДРЕСА_1

Рішення може бути оскаржене в апеляційний суд Житомирської області через Олевський районний суд Житомирської області протягом двадцяти днів після подання письмової заяви про апеляційне оскарження рішення суду, яка подається протягом десяти днів після оголошення рішення суду.

Суддя :

СудОлевський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення18.03.2010
Оприлюднено16.01.2016
Номер документу9310532
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-148-10

Ухвала від 18.01.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Кулеша Л. М.

Ухвала від 18.01.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Кулеша Л. М.

Ухвала від 13.02.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Мельник Я. С.

Рішення від 13.03.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Мельник Я. С.

Рішення від 09.07.2010

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Березень Юрій Валентинович

Рішення від 10.06.2010

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Могачевська Віра Йосипівна

Рішення від 15.06.2010

Цивільне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Гібалюк Тетяна Яківна

Ухвала від 09.03.2010

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Кривошеєв Дмитро Арнольдович

Рішення від 22.04.2010

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Пода Наталія Миколаївна

Рішення від 18.03.2010

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Ковальчук Микола Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні