Постанова
від 19.10.2021 по справі 192/225/20
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/7715/21 Справа № 192/225/20 Суддя у 1-й інстанції - Стрельников О. О. Суддя у 2-й інстанції - Макаров М. О.

Категорія 39

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2021 року м. Дніпро

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Дніпровського апеляційного суду в складі:

головуючого - судді Макарова М.О.

суддів - Демченко Е.Л., Куценко Т.Р.

при секретарі - Керімовій-Бандюковій Л.К.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпро цивільну справу за апеляційною скаргою представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 на рішення Солонянського районного суду Дніпропетровської області від 25 травня 2021 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Солонянської державної нотаріальної контори, ОСОБА_3 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И Л А :

У лютому 2020 року ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом до відповідачів про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позов мотивовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_4 , яка на день смерті була зареєстрована в с. Гончарка, Солонянського району, Дніпропетровської області, а у травні 2019 року ОСОБА_1 стало відомо про існування заповіту від 15 квітня 2016 року, складеного померлою ОСОБА_4 .

Про існування заповіту позивачка дізналась від заступника директора с/г ТОВ ПРОГРЕС Денисова Андрія Валерійовича.

Відповідно до заповіту, померла ОСОБА_4 заповіла ОСОБА_1 земельну ділянку, площею 7,920 га, розташовану у Солонянській селищній раді, кадастровий номер 1225055100:02:001:0077.

14 травня 2019 року позивачка звернулась із заявою про прийняття спадщини до Солонянської районної державної нотаріальної контори, проте нотаріусом Солонянської районної державної нотаріальної контори Супруненко А.М. відмовлено було позивачці у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після померлої ОСОБА_4 , у зв`язку з пропуском строку подачі заяви про прийняття спадщини. Також нотаріусом повідомлено, позивачці, що 24 жовтня 2017 року із заявою про прийняття спадщини до неї звернулась донька померлої - ОСОБА_3 , яка не надала згоди на включення позивачки до кола спадкоємців.

Позивачка не була обізнана про наявність заповіту, а тому така обставина є підставою для встановлення позивачці додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Рішенням Солонянського районного суду Дніпропетровської області від 25 травня 2021 року в задоволенні позову відмовлено.

Рішення суду мотивовано тим, що позивачкою не доведено суду належними та допустимими доказами, що вона дізналась про існування заповіту ОСОБА_4 саме 13 травня 2019 року, а не в межах шестимісячного строку і тому позовні вимоги позивачки про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини пред`явлені саме до ОСОБА_3 є безпідставними і такими, що задоволенню не підлягають.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 просить рішення суду скасувати та ухвалити нове, яким задовольнити її позовні вимоги в повному обсязі, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.

Апеляційна скарга мотивована тим, що суд першої інстанції не повно з`ясував усі фактичні обставини справи та не дослідив і не надав належної оцінки наявним матеріалах справи доказам, не сприяв повному, об`єктивному та неупередженому її розгляду, а тому рішення суду не відповідає фактичним обставинам справи, є незаконним та необґрунтованим.

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги і заявлених вимог, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу слід задовольнити з наступних підстав.

Так, судом встановлено, що як вбачається із заповіту, посвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Арсеньєвою А.А. 15 квітня 2016 року, ОСОБА_4 на випадок своєї смерті заповідала земельну ділянку, площею 7,920 га, розташовану в Солонянській селищній раді, кадастровий номер 1225055100:02:001:0077 - ОСОБА_1 (а.с. 6).

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 14 травня 2019 року державного нотаріуса Солонянської районної державної нотаріальної контори Дніпропетровської області Супруненко А.М., відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 - ОСОБА_4 , у зв`язку з пропуском строку на прийняття спадщини (а.с. 8).

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб ОСОБА_1 є засновником сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ПРОГРЕС (а.с. 61).

Згідно з інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку ОСОБА_4 є власником земельної ділянки площею 7,92 га, що розташована на території Солонянської селищної ради Солонянського району, Дніпропетровської області, кадастровий номер 1225055100:02:001:0077, на дану земельну ділянку має речові права ТОВ ПРОГРЕС-А , яке посвідчувала приватний нотаріус Арсеньєва А.А. (а.с. 66).

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, земельна ділянка належна ОСОБА_4 , площею 7,920 га, розташована в Солонянській селищній раді, кадастровий номер 1225055100:02:001:0077 перебуває в оренді у ТОВ ПРОГРЕС-А за договором оренди від 15 квітня 2016 року, строк оренди 49 років, договір оренди посвідчував приватний нотаріус Арсеньєва А.А. (а.с. 111).

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань ОСОБА_1 є засновником товариства з обмеженою відповідальністю ПРОГРЕС-А (а.с. 112-115).

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, районний суд виходив з того, що позивачкою не доведено суду належними та допустимими доказами, що вона дізналась про існування заповіту ОСОБА_4 саме 13 травня 2019 року, а не в межах шестимісячного строку і тому позовні вимоги позивачки про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини пред`явлені саме до ОСОБА_3 є безпідставними і такими, що задоволенню не підлягають.

Проте, колегія суддів не може погодитись з таким висновком суду першої інстанції, з огляду на наступне.

За загальним правилом положення про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Згідно з частиною третьою статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Враховуючи зазначене, необізнаність спадкоємця про наявність заповіту є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

Обґрунтовуючи поважність причин пропуску строку на прийняття спадщини, ОСОБА_1 зазначила, що не мала об`єктивної можливості звернутись до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини через те, що їй не було відомо про наявність заповіту ОСОБА_4 на її користь.

Так, з матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 не є близьким родичем померлої ОСОБА_4 , разом зі спадкодавцем не проживала та не була зареєстрована за місцем відкриття спадщини.

У вирішенні питання про поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини потрібно враховувати свободу заповіту як фундаментальний принцип спадкового права.

Відповідно до положень статті 63 Закону України Про нотаріат нотаріус або в сільських населених пунктах - посадова особа органу місцевого самоврядування, уповноважена на вчинення нотаріальних дій, отримавши від спадкоємців повідомлення про відкриття спадщини, зобов`язана повідомити про це тих спадкоємців, місце проживання або роботи яких відоме. Нотаріус або посадова особа органу місцевого самоврядування, уповноважена на вчинення нотаріальних дій, також може зробити виклик спадкоємців шляхом публічного оголошення або повідомлення у пресі.

Згідно з пунктами 7, 209, 188, 214 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 3 березня 2004 року № 20/5 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України за № 283/8882 (чинних на час виникнення спірних правовідносин), довідки про заповіти (про наявність заповіту, його зміст та ін.) видаються особам, щодо яких було складено заповіт, а також органам, переліченим в абзаці третьому пункту 7, та спадкоємцям за законом тільки після смерті заповідача за умови подання свідоцтва про його смерть. При підготовці до видачі свідоцтва про право на спадщину за законом або заповітом нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність спадкової справи, спадкового договору, заповіту. Нотаріус при видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом шляхом витребування відповідних доказів перевіряє: факт смерті спадкодавця, наявність заповіту, наявність та чинність спадкового договору, час і місце відкриття спадщини, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво; перевіряє коло осіб, які мають право на обов`язкову частку в спадщині. Нотаріус, який одержав від спадкоємців повідомлення про відкриття спадщини, зобов`язаний повідомити про це тих спадкоємців, місце проживання або роботи яких йому відоме. Нотаріус може також зробити виклик спадкоємців шляхом публічного оголошення або повідомлення про це у пресі.

Отже, Закон пов`язує виникнення у нотаріуса або особи, уповноваженої на вчинення нотаріальних дій, обов`язку здійснювати дії щодо сповіщення спадкоємців, місце проживання або роботи яких відоме, з моментом заведення спадкової справи, чому передує звернення спадкоємця із заявою про прийняття спадщини.

Встановивши, що ОСОБА_1 була необізнана про наявність заповіту, складеного на її користь, у передбачений законом строк для прийняття спадщини державним нотаріусом не були здійснені повідомлення та виклик його як спадкоємця за заповітом, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про поважність причин пропуску позивачем строку прийняття спадщини, що відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України є підставою для визначення йому додаткового строку тривалістю два місяці для подання заяви про прийняття спадщини.

За таких обставин апеляційна скарга підлягає задоволенню, рішення суду першої інстанції - скасуванню, з прийняттям нової постанови про часткове задоволення позову.

Керуючись ст.ст. 259, 367, 374, 376 ЦПК України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 - задовольнити.

Рішення Солонянського районного суду Дніпропетровської області від 25 травня 2021 року - скасувати.

Позов ОСОБА_1 до Солонянської державної нотаріальної контори, ОСОБА_3 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк тривалістю у два місяці з дня ухвалення рішення для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 .

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її проголошення і може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Головуючий суддя М.О. Макаров

Судді Е.Л. Демченко

Т.Р. Куценко

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення19.10.2021
Оприлюднено22.10.2021
Номер документу100486555
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —192/225/20

Ухвала від 01.05.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Мартєв Сергій Юрійович

Ухвала від 02.12.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Мартєв Сергій Юрійович

Постанова від 26.10.2021

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 22.10.2021

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Постанова від 19.10.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 14.07.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 14.07.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Рішення від 25.05.2021

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Стрельников О. О.

Рішення від 25.05.2021

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Стрельников О. О.

Ухвала від 26.04.2021

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Стрельников О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні