Рішення
від 04.02.2010 по справі 16/195
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул.Зигіна, 1, те л. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.02.2010 р. Справа №16/195

за позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Голден Деррік"

до Приватного підприє мства "Модена-Авіс"

про стягнення грошових коштів в сумі 20 000 грн.

С уддя Тимощенко О.М.

Представники сторін:

від позивача: Коломієц ь М.Є.

від відповідача: не з'яв ились

СУТЬ СПРАВИ: розгляда ється позовна заява про стяг нення з Приватного підприєм ства "Модена-Авіс" на користь Т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Голден Деррік" су ми основного боргу в розмірі 20 000грн. по договору № 23-03 від 23.03.09 р . (сума попередньої оплати по договору).

Позивач на задоволенні поз ову наполягає.

Відповідач відзив на позов не надав, явку представника у засідання не забезпечив, ух вали, які направлялися йому с удом на адресу, вказану у позо ві, повернулися до суду за зак інченням терміну зберігання . Ухвала суду направлялась на адресу позивача, за якою він з ареєстрований : м. Полтава, б-р Конєва,1,кв.10. (згідно довід ки реєстратора, наявної у мат еріалах справи). Крім того, ухв алу суду про порушення прова дження відповідач отримав. О тже, відповідачу відомо про ф акт розгляду справи.

Справи юридичних осіб в господарському суді ведуть їх органи, що діють у межах п овноважень, наданих їм зако нодавством та установчими д окументами, через свого пред ставника. Керівники підпри ємств та організацій, ін ші особи, повноваження яки х визначені законодавство м або установчими документ ами, подають господарському суду документи, що посвідчую ть їх посадове становище. Пр едставниками юридичних осі б можуть бути також інші особ и, повноваження яких підтв ерджуються довіреністю ві д імені підприємства, орга нізації. Довіреність видаєт ься за підписом керівника а бо іншої уповноваженої ним особи та посвідчується печ аткою підприємства, організа ції. Таким чином, відповідач н е обмежений у праві вибору і ншого представника у випадку відсутності особи, що його пр едставляє.

В зв'язку з тим, що необхідни х для вирішення спору доказі в наявних в матеріалах справ и достатньо, господарський с уд повідомляв належним чино м відповідача про дату, час і м ісце судового розгляду, а нея вка відповідача не перешкодж ає розгляду справи по суті, то справа розглядається без уч асті представника відповіда ча за наявними в ній матеріал ами на підставі ст. 75 ГПК Украї ни.

Згідно ст. 69 ГПК України спі р має бути вирішено протягом двох місяців з дня надходжен ня позовної заяви. В даному ви падку цей строк закінчується , а тому суд не може більше від кладати розгляд справи.

Відповідно до ст. 22 ГПК Украї ни сторони зобов'язані добро совісно користуватися нале жними їм процесуальними пра вами, виявляти взаємну пова гу до прав і охоронюваних з аконом інтересів другої стор они, вживати заходів до всебі чного, повного та об'єктивно го дослідження всіх обстав ин справи.

Розглянувши матеріали сп рави, заслухавши представник а позивача, суд встановив:

23.03.2009 року між позивачем та в ідповідачем укладено догові р купівлі-продажу № 23-03. За умов ами вказаного договору відпо відач взяв на себе зобов'язан ня продати позивачу компрес орну установку СД 9-101 вартістю 45 500 грн.

03.04.2009 року позивач за платіжн им дорученням № 459 перерахував відповідачу 30 000 грн. оплати за установку.

Умовами договору ( п.2.2) перед бачено обов'язок продавця пе редати обладнання не пізніше 7 робочих днів з моменту підпи сання сторонами договору.

Відповідач взяті на себе за договором зобов'язання не ви конав, чим порушив умови дого вору.

07.05.2009 року відповідач поверн ув позивачу 10 000 грн. попередньо ї оплати за установку, решту коштів не повернув, а тому поз ивач і змушений був звернути ся до суду.

Згідно ст.11 ЦК України, цивіл ьні права та обов'язки виника ють із дій осіб, що передбачен і актами цивільного законода вства, а також із дій осіб, що н е передбачені цими актами, ал е за аналогією породжують ци вільні права та обов'язки. Під ставами виникнення цивільни х прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини .

Відповідно до ст.626 ЦК Україн и, договором є домовленість д вох або більше сторін, спрямо вана на встановлення, зміну а бо припинення цивільних прав та обов'язків. Договір є обов' язковим для виконання сторон ами (ст.629 ЦК України). Відповідн о до ст.631 ЦК України, строком до говору є час, протягом якого с торони можуть здійснити свої права та виконати обов'язки в ідповідно до договору.

Згідно ст.526 ЦК України зобов 'язання повинно виконуватися належним чином відповідно д о умов договору та вимог коде ксу, інших актів цивільного з аконодавства, а за відсутнос ті таких умов та вимог - відпов ідно до звичаїв ділового обо роту або інших вимог , що звича йно ставляться.

Суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання н алежним чином відповідно до закону, інших правових актів , договору, а за відсутності ко нкретних вимог щодо виконанн я зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах став ляться.

Згідно ст.610 ЦК України, поруш енням зобов'язання є його нев иконання або виконання з пор ушенням умов, встановлених з містом зобов'язання (неналеж не виконання). Одностороння в ідмова від зобов'язання або о дностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або з аконом (ст.525 Цивільного кодек су України).

Згідно ст.530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання , то воно повинно бути виконан е у встановлений строк (термі н).

Матеріали справи свідча ть про те, що між позивачем та відповідачем у справі виникл и зобов'язання з договору куп івлі - продажу, згідно якого, в силу ст. 655 ЦК України, продавец ь зобов'язується передати ма йно у власність покупцеві, а п окупець зобов'язується прийн яти майно і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно норм цивільного т а господарського законодавс тва договір купівлі-продажу є оплатним, тобто при набуван ні речі у власність, покупець сплачує продавцеві вартість (ціну) речі, яка обумовлена до говором, зобов'язуючим, що обу мовлено взаємним виникнення м у кожної із сторін прав та об ов'язків, а саме, зобов'язання продавця передати покупцю рі ч та право вимоги оплати і зоб ов'язання покупця сплати вартість отриманої речі та п раво її вимоги. Даний договір є консенсуальним, оскільки п рава та обов'язки виникають вже в момент досягнення ним и угоди за всіма істотними умовами. Отже, змістом догов ору купівлі продажу є ті умо ви, з приводу яких сторони до сягли згоди.

У відповідності до вимо г п.2 ст. 693 ЦК України якщо прода вець, який одержав суму поп ередньої оплати товару, не п ередав товар у встановлений строк, покупець має право вим агати передання оплаченого товару або повернення с уми попередньої оплати.

За змістом ст. 612 ЦК України якщо внаслідок простроче ння боржника виконання зо бов'язання втратило інтерес для кредитора, він може відмо витися від прийняття виконан ня і вимагати відшкодування збитків.

Таким чином, на підставі м атеріалів справи суд дійшов висновку, що позовні вимоги о бґрунтовані, підтверджуютьс я наявними доказами ( в мат.спр ави), відповідачем не запереч уються і підлягають задоволе нню.

На підставі матеріалів сп рави та керуючись 33,43,49,75,82-85 ГПК України, суддя, -

В И Р І Ш И В :

1. Позовні вимоги задов ольнити.

2. Стягнути з приватного під приємства "Модена-Авіс" ( м. Пол тава, бульвар Конєва1, кв.10, код ЄДРПОУ 35360247, рахунки невідомі) н а користь товариства з обмеж еною відповідальністю "Голде н Деррік" ( м. Київ, вул. Боричів Тік,35-В, код ЄДРПОУ 35251246, рахунки н евідомі) 20 000 грн. боргу, 200 грн. дер жавного мита та 236 грн. судових витрат.

Видати наказ із набранням р ішенням законної сили.

Суддя Тимощенко О.М.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення04.02.2010
Оприлюднено18.10.2010
Номер документу10080811
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/195

Ухвала від 16.12.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гансецький В.П.

Постанова від 04.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Катеринчук Л.Й.

Рішення від 17.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Рішення від 28.02.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гансецький В.П.

Рішення від 20.01.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Моїсеєнко Віктор Миколайович

Судовий наказ від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Рішення від 27.12.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 17.12.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 19.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Судовий наказ від 25.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні