Ухвала
від 14.12.2021 по справі 193/929/15-к
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

ЄУН 193/929/15-к

Провадження 1-кс/193/236/21

У Х В А Л А

іменем України

14 грудня 2021 року смт. Софіївка

Слідчий суддя Софіївського районного суду Дніпропетровської області ОСОБА_1 , ознайомившись зі скаргою ОСОБА_2 на бездіяльність слідчого відділення поліції № 9 Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 , начальника Софіївського відділу Криворізької східної окружної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 та керівника Криворізької східної окружної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_5 та зобов`язати їх вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В :

13.12.2021 до провадження слідчого судді надійшла скарга потерпілої ОСОБА_2 на бездіяльність слідчого відділення поліції № 9 Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 , начальника Софіївського відділу Криворізької східної окружної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 та керівника Криворізької східної окружної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_5 , яка полягає у нездійсненні процесуальних дій у кримінальному провадженні № 42015040580000006, зі змісту якої вбачається, що заявниця просила слідчого суддю:

1.Зобов`язати прокурора Софіївського відділу Криворізької східної окружної прокуратури ОСОБА_4 в зв`язку з необхідністю встановлення обставин, надати пояснення - чи здійснювалося скерування матеріалів кримінального провадження до Дніпропетровської обласної прокуратури для вручення повідомлення про підозру голові Новоюлівської сільської ради ОСОБА_6 .

2.Зобов`язати прокурора Софіївського відділу Криворізької східної окружної прокуратури ОСОБА_4 та слідчу ВП № 9 Криворізького районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 надати пояснення - чому за наявності достатніх доказів для підозри у вчиненні неодноразового кримінального правопорушення, не вчинено відповідні дії на повідомлення про підозру у сим учасникам неодноразових правопорушень:

-ОСОБА_6 (директору КП «Відродження плюс», голові ліквідаційної комісії по КП, голові-старості Новоюлівської сільської ради) за ст. 382,175,212,364 КК України;

-ОСОБА_7 (головному бухгалтеру Новоюлівської сільської ради) за ст. 212,364 КК України;

-ОСОБА_8 (бухгалтеру КП «Відродження плюс) за ст.212,364 КК України;

-ОСОБА_9 (голові ліквідаційної комісії по КП «Відродження плюс) за ст.364 КК України.

3.Визнати незаконною умисну бездіяльність керівника Криворізької східної окружної прокуратури ОСОБА_5 в невиконанні покладеного на нього обов`язку ст.481 КПК України.

4.Визнати умисну бездіяльність слідчої ВП № 9 Криворізького районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , яка полягає у приховувані вчинених, належно підтверджених неодноразових кримінальних правопорушень (бо не здійснені процесуальні дії відповідно до, п. 3 ч. 1 ст. 276 КПК України), нею не виконано покладеного обов`язку п.6 ч.2 ст. 40, ст.ст. ,220,221 КПК України, ст.124 Конституції України - незаконною.

5.Визнати умисну бездіяльність прокурора Софіївського відділу Криворізької східної окружної прокуратури ОСОБА_4 , яка полягає у приховувані вчинених, належно підтверджених неодноразових кримінальних правопорушень (бо не виконанні покладені на неї обов`язки ст.1, п.п.3,4 ст.2, п.2 ст.3, ст.4, п.3 ч. 1ст. 19 ЗУ «Про прокуратуру», не приймалися процесуальні рішення в порядку ст. 36, п. З ч. 1 ст. 276 КПК України, ст.19 Конституції України) - незаконною.

6.Зобов`язати прокурора Софіївського відділу Криворізької східної окружної прокуратури ОСОБА_4 відповідно до ч.1, ч.2 ст.28 КПК України надати копію постанови виданої з урахуванням фактичних обставин, уже встановлених під час відповідного кримінального провадження на забезпечення виконання процесуальної дії, рішення необхідних для завершення досудового слідства об`єднаного кримінального провадження №42015040580000006.

7.Установити слідчій № 9 Криворізького районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 та прокурору Софіївського відділу Криворізької східної окружної прокуратури ОСОБА_4 процесуальний строк фактично необхідний для завершення досудового розслідування кримінального провадження № 42015040580000006 згідно з ч.2 ст.283 КПК України, ураховуючи п. 3 ч. 1 ст. 276 КПК України.

Дослідивши скаргу та додані до неї документи, вважаю за необхідне відмовити у відкритті провадження за скаргою, виходячи з такого.

ЧиннимКримінальним процесуальним кодексом України, зокрема Главою 26, передбачений порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності слідчого, прокурора під час досудового розслідування.

Об`єктом оскарження на підставіглави 26 КПК Україниможе бути тільки рішення, дії, бездіяльність слідчого, прокурора при здійсненні своїх повноважень під час досудового розслідування.

Частиною 1ст. 303 КПК Українипередбачений перелік рішень, дій, бездіяльності слідчого або прокурора, які підлягають оскарженню під час досудового розслідування, який є вичерпним.

Частиною 2ст. 303 КПК Українивизначається інший порядок оскарження та розгляду інших скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого під час підготовчого провадження у суді згідно з правиламистатей 314-316 КПК України.

Пунктом 1 ч. 1ст. 303 КПК Українивизначено, що під час досудового розслідування може бути оскаржена бездіяльність слідчого/прокурора у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк.

Отже, законодавцем визначена наявність зв`язку між обов`язком слідчого чи прокурора вчинити визначеніКПК Українидії та строком, у межах якого зазначені особи зобов`язані їх вчинити.

Таким чином, в порядку п. 1 ч. 1ст. 303 КПК Україниможе бути оскаржена бездіяльність слідчого чи прокурора щодо нездійснення певної процесуальної дії, за наявності трьох обов`язкових ознак: 1) слідчий або прокурор наділені обов`язком вчинити певну процесуальну дію; 2) така процесуальна дія має бути вчинена у визначенийКПКстрок; 3) відповідна процесуальна дія слідчим чи прокурором у встановлений строк не вчинена.

Відповідно до вимог ч. 4ст. 304 КПК Українислідчий суддя, суд відмовляє у відкритті провадження лише у разі, якщо скарга подана на рішення, дію чи бездіяльність слідчого, прокурора, що не підлягає оскарженню.

Перед прийняттям такого рішення слідчий суддя зобов`язаний встановити чи узгоджуються вимоги скарги заявника із приписамист. 303 КПК України, яка визначає вичерпний перелік рішень, дій та бездіяльності слідчого чи прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування.

Зі змісту скарги вбачається, що потерпіла фактично оскаржує бездіяльність слідчого та прокурора пов`язану із зволіканням ними скласти/затвердити повідомлення про підозру, вручити її всім фігурантам кримінального провадження № 42015040580000006 за статтями Особливої частини Кримінального кодексу України, якими вона вважає необхідним, встановивши слідчому для цього певний строк та завершити досудове розслідування вказаного кримінального провадження.

Однак, такі вимоги заявниці не можуть бути предметом розгляду слідчого судді відповідно до вимогст. 303 КПК України.

Слід зазначити, що відповідно до ч. 1ст. 276 КПК Україниповідомлення про підозру обов`язково здійснюється в порядку, передбаченомустаттею 278 цього Кодексу, у випадках: 1) затримання особи на місці вчинення кримінального правопорушення чи безпосередньо після його вчинення; 2) обрання до особи одного з передбачених цим Кодексом запобіжних заходів; 3) наявності достатніх доказів для підозри особи у вчиненні кримінального правопорушення.

Достатність доказів для повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення визначає прокурор, слідчий за погодженням із прокурором. НормиКПК Українине покладають на слідчого суддю обов`язку перевіряти достатність доказів, зібраних під час досудового розслідування, для повідомлення особі про підозру. Відповідно слідчий суддя не уповноважений зобов`язувати слідчого складати повідомлення про підозру у кримінальному провадженні, в тому числі встановлювати для цього йому певний строк.

Крім того, слід зауважити, що як видно зі змісту скарги 06.12.2021 ОСОБА_2 звернулася з клопотанням до слідчої ВП № 9 Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , за яким просила ознайомити її, як потерпілу, з матеріалами кримінального провадження № 42015040580000006 та зняття копії повідомлень про підозру всім учасникам кримінальних правопорушень ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та ОСОБА_9 . Уразі якщо до цього часу не вчиненні процесуальні дії щодо повідомлення про підозру винних осіб у скоєнні кримінальних правопорушень, просила надати повну інформацію з чітко визначеним строком на виконання такої процесуальної дії.

Ознайомившись з даним клопотання слідчим суддею встановлено, що воно було адресовано потерпілою винятково слідчій ОСОБА_3 , відтак є необґрунтованими та безпідставними її вимоги до слідчого судді про зобов`язання прокурора Софіївського відділу Криворізької східної окружної прокуратури ОСОБА_4 надати їй пояснення щодо: скерування матеріалів кримінального провадження до Дніпропетровської обласної прокуратури для вручення повідомлення про підозру голові Новоюлівської сільської ради ОСОБА_6 ; чому за наявності, на її переконання, достатніх доказів для підозри у вчиненні кримінальних правопорушенья, прокурором не вчинено дій про затвердження підозри; та зобов`язати прокурора надати копію постанови (винести процесуальні рішення) необхідні для завершення досудового слідства об`єднаного кримінального провадження №42015040580000006, зважаючи на те, що ОСОБА_2 з жодною з цих вимог до прокурора не зверталася (докази звернення у матеріалах скарги відсутні).

Так само як і відсутні докази її звернення до керівника Криворізької східної окружної прокуратури ОСОБА_5 бездіяльність якого у невиконанні покладеного на нього обов`язку ст.481 КПК України нею у даній скарзі теж оскаржується.

При цьому, слідчий суддя, вкотре нагадує потерпілій, що вона відповідно дост. 308 КПК Українимає право оскаржити прокурору вищого рівня недотримання розумних строків слідчим, прокурором під час досудового розслідування.

На підставі викладеного і керуючись ст.303,304,395 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

У відкритті провадження за скаргою ОСОБА_2 на бездіяльність слідчого відділення поліції № 9 Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 , начальника Софіївського відділу Криворізької східної окружної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 та керівника Криворізької східної окружної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_5 та зобов`язати їх вчинити певні дії, - відмовити.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її винесення безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду. Якщо ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання копії судового рішення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу101932336
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —193/929/15-к

Ухвала від 03.02.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бущенко Аркадій Петрович

Ухвала від 19.12.2022

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Коваленко Н. В.

Ухвала від 22.11.2022

Кримінальне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Шумська О. В.

Ухвала від 10.10.2022

Кримінальне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 06.07.2022

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Анісімов Герман Миколайович

Ухвала від 04.05.2022

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Анісімов Герман Миколайович

Ухвала від 26.01.2022

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Пістун А. О.

Ухвала від 14.12.2021

Кримінальне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 18.11.2021

Кримінальне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 18.11.2021

Кримінальне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні