Ухвала
від 16.12.2021 по справі 623/1084/21
ІЗЮМСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер справи 623/1084/21

Номер провадження 1-кс/623/1354/2021

УХВАЛА

іменем України

16 грудня 2021 року Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

у складі: слідчого судді Одарюка М.П.,

за участю секретаря судового засідання Ткаченко Ю.Ю.,

розглянувши у судовому засіданні клопотання ОСОБА_1 в порядку статті 64-2 КПК України по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 березня 2021 року за №12021226050000014 про скасування арешту майна,

в с т а н о в и в:

14 грудня 2021 року в провадження слідчого судді Ізюмського міськрайонного суду Харківської області надійшло клопотання ОСОБА_1 по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 березня 2021 року за №12021226050000014 про скасування арешту майна.

В обґрунтування клопотання ОСОБА_1 зазначає, що ухвалою слідчого судді Ізюмського міськрайонного суду Харківської області від 26 березня 2021 року було накладено арешт на транспортний засіб - гусеничний екскаватор, помаранчевого кольору, марки DOOSAN DX300 LC, без державного номерного знаку, на кабіні в нижній боковій частині розташована табличка з ідентифікаційним номером: MODEL DX 300 LC product indentification namber: DNKHECGOH70006489 Engine Power lew-147 Operation mass rg - 29300 Year - 2009 made sn Korea K1012204A; транспортний засіб - гусеничний екскаватор, помаранчевого кольору, державний номерний знак НОМЕР_1 , марки ТОТА , модель ТХ 210С; ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 , двигун № НОМЕР_3 , номерний знак: НОМЕР_4 , рік випуску - 2007, виробник Індія; центробіжний занурювальний насосний агрегат тип HY 85В (помпа), виробництво DRAGFLOW (ІТАЛІЯ) (продуктивність 420 м. куб.год., напір 22 м.) в зборі з гідравлічним двигуном 62 кВт; 4 полімерні труби, чорного кольору, довжиною 6,4 метра, діаметром 130 мм., 4 гумові труби довжиною 20 м., діаметром 150 мм. Враховуючи, що вищевказану техніку ОСОБА_1 відповідно до договору оренди (найму) транспортних засобів №20 від 15 березня 2021 року передано ОСОБА_2 для ведення господарської діяльності та на теперішній час жодних слідчих дій по зазначеному провадженню не проводиться, ОСОБА_1 звернувся до суду з клопотанням про скасування арешту з майна.

Заявник в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі.

Прокурор Осіпова І.С. в судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд клопотання без її участі, просила відмовити у задоволенні клопотання про скасування арешту майна, оскільки досудове розслідування триває, заподіяна кримінальним правопорушенням шкода складає 40 480 гривень, шкода не відшкодована, досудове розслідування триває.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням статті 107 КПК України.

Дослідивши надані докази, матеріали кримінального провадження, слідчий суддя вважає за необхідне зазначити наступне.

В провадженні Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12021226050000014 від 22 березня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 239-2 КК України.

Ухвалою слідчого судді Ізюмського міськрайонного суду Харківської області від 26 березня 2021 року було накладено арешт на майно, а саме на: гусеничний екскаватор, помаранчевого кольору, марки DOOSAN DX300 LC, без державного номерного знаку, на кабіні в нижній боковій частині розташована табличка з ідентифікаційним номером: MODEL DX 300 LC product indentification namber: DNKHECGOH70006489 Engine Power lew-147 Operation mass rg - 29300 Year - 2009 made sn Korea K1012204A; транспортний засіб - гусеничний екскаватор, помаранчевого кольору, державний номерний знак НОМЕР_1 , марки ТОТА , модель ТХ 210С; ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 , двигун № НОМЕР_3 , номерний знак: НОМЕР_4 , рік випуску - 2007, виробник Індія; центробіжний занурювальний насосний агрегат тип HY 85В (помпа), виробництво DRAGFLOW (ІТАЛІЯ) (продуктивність 420 м. куб.год., напір 22 м.) в зборі з гідравлічним двигуном 62 кВт; 4 полімерні труби, чорного кольору, довжиною 6,4 метра, діаметром 130 мм., 4 гумові труби довжиною 20 м., діаметром 150 мм.

Частиною 1 статті 174 КПК України передбачено, що арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Згідно частини 1 статті 100 КПК України речовий доказ, який був наданий стороні кримінального провадження або нею вилучений, повинен бути якнайшвидше повернутий володільцю, крім випадків, передбачених статтями 160-166, 170-174 КПК України.

В рамках даного кримінального провадження досудове розслідування проводиться вже протягом 9 місяців, жодній особі повідомлення про підозру не вручено, цивільний позов не заявлено, прокурором не надано даних про те, що скасування арешту з гусеничних екскаваторів, насосного агрегату та полімерних і гумових труб може негативно вплинути на хід досудового розслідування, як і не спростовано факт, що слідчим проведено не всі необхідні слідчі дії в рамках даного кримінального провадження, для виконання яких потрібні транспортні засоби, насосний агрегат та труби, арешт з яких просить скасувати заявник.

Відповідно до п. 1 Інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 05.04.2013 № 223-558/0/4-13, вирішуючи питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження слідчі судді зобов`язані, зокрема, перевіряти наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, з`ясовувати можливість досягнення мети, на яку посилається автор клопотання, без застосування цих заходів, зважати, що обов`язок довести наявність трьох необхідних складових для застосування заходів забезпечення (ч. 3 ст. 132 КПК) покладається на слідчого та/або прокурора.

Як передбачено частиною 6 статті 100 КПК України речові докази, що не містять слідів кримінального правопорушення, у вигляді предметів, зберігання яких через громіздкість неможливо без зайвих труднощів або витрати по забезпеченню спеціальних умов зберігання яких співмірні з їх вартістю повертаються власнику або передаються йому на відповідне зберігання.

Згідно пункту 1 Порядку зберігання речових доказів стороною обвинувачення, їх реалізації, технологічної переробки, знищення, здійснення витрат, пов`язаних з їх зберіганням і пересиланням, схоронності тимчасово вилученого майна під час кримінального провадження, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 19 листопада 2012 № 1104 (далі - Порядок), цей Порядок визначає правила зберігання речових доказів стороною обвинувачення, їх реалізації, технологічної переробки, знищення, здійснення витрат, пов`язаних з їх зберіганням і пересиланням, та схоронності тимчасово вилученого майна під час кримінального провадження.

Відповідно до пункту 4 Порядку, речові докази, крім тих, що повернуті власнику або передані йому на відповідальне зберігання, реалізовані, знищені, технологічно перероблені, зберігаються до передачі їх суду в органі, у складі якого функціонує слідчий підрозділ, або інших місцях зберігання, визначених у цьому Порядку. Якщо через громіздкість чи з інших причин речові докази не можуть бути передані суду, вони зберігаються в органі, у складі якого функціонує слідчий підрозділ, або інших місцях зберігання, визначених у цьому Порядку, до набрання законної сили судовим рішенням, яким закінчується кримінальне провадження або вирішується спір про їх належність у порядку цивільного судочинства.

Пунктом 5 зазначеного Порядку встановлено, що умовою зберігання речових доказів повинне бути забезпечення збереження їх істотних ознак та властивостей. Забороняється зберігання речових доказів в умовах, що можуть призвести до їх знищення чи псування. У разі потреби необхідне вжиття невідкладних заходів для приведення таких речових доказів до стану, що дає змогу забезпечити їх подальше зберігання.

Відповідно до пункту 20 Порядку зберігання речових доказів у вигляді автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів здійснюється на спеціальних майданчиках і стоянках територіальних органів Національної поліції для зберігання тимчасово затриманих транспортних засобів.

Відповідно до статті 16 КПК України одним з принципів кримінального провадження є недоторканість права власності, відповідно до якого позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно до частини 5 статті 9 КПК Украйни, кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини, а саме у рішенні по справі Жушман проти України зазначається - кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності .

Враховуючи викладене, з огляду на розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження та наслідків подальшого арешту майна, слідчий суддя вважає, що з вказаного майна слід скасувати арешт.

Керуючись статтями167,174,309, 372 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в:

Клопотання ОСОБА_1 в порядку статті 64-2 КПК України по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 березня 2021 року за №12021226050000014 про скасування арешту майна - задовольнити.

Скасувати арешт майна, накладеного ухвалою Ізюмського міськрайонного суду Харківської області від 26 березня 2021 року по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 березня 2021 року за №12021226050000014 на:

-транспортний засіб - гусеничний екскаватор, помаранчевого кольору, марки DOOSAN DX300 LC, без державного номерного знаку, на кабіні в нижній боковій частині розташована табличка з ідентифікаційним номером: MODEL DX 300 LC product indentification namber: DNKHECGOH70006489 Engine Power lew-147 Operation mass rg - 29300 Year - 2009 made sn Korea K1012204A;

-транспортний засіб - гусеничний екскаватор, помаранчевого кольору, державний номерний знак НОМЕР_1 , марки ТОТА , модель ТХ 210С; ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 , двигун № НОМЕР_3 , номерний знак: НОМЕР_4 , рік випуску - 2007, виробник Індія;

-центробіжний занурювальний насосний агрегат тип HY 85В (помпа), виробництво DRAGFLOW (ІТАЛІЯ) (продуктивність 420 м. куб.год., напір 22 м.) в зборі з гідравлічним двигуном 62 кВт;

- 4 полімерні труби, чорного кольору, довжиною 6,4 метра, діаметром 130 мм.,

- 4 гумові труби довжиною 20 м., діаметром 150 мм.

Ухвала остаточна, оскарженню не підлягає.

Ухвала про скасування арешту майна підлягає негайному виконанню.

Слідчий суддя М.П. Одарюк

СудІзюмський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення16.12.2021
Оприлюднено17.12.2021
Номер документу101956500
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —623/1084/21

Ухвала від 16.12.2021

Кримінальне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Одарюк М. П.

Ухвала від 12.11.2021

Кримінальне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Одарюк М. П.

Ухвала від 14.05.2021

Кримінальне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Бєссонова Т. Д.

Ухвала від 13.05.2021

Кримінальне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Бєссонова Т. Д.

Ухвала від 07.05.2021

Кримінальне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Бєссонова Т. Д.

Ухвала від 28.04.2021

Кримінальне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Герцов О. М.

Ухвала від 27.04.2021

Кримінальне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Герцов О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні