Ухвала
від 22.12.2021 по справі 3/226
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

22 грудня 2021 року м. ПолтаваСправа №3/226

Полтавський окружний адміністративний суд у складі судді Кукоби О.О., у справі №3/226 за позовом суб`єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1 до Головного управління ДПС у Полтавській області про визнання недійсними податкових повідомлень-рішень,

В С Т А Н О В И В:

Суб`єкт підприємницької діяльності - фізична особа ОСОБА_1 у жовтні 2007 року звернувся до Господарського суду Полтавської області з адміністративним позовом до Лохвицької міжрайонної державної податкової інспекції Полтавської області про визнання недійсними податкових повідомлень-рішень від 18.10.2007 №№ 0016161750/0, 0016171750/0.

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 31.10.2007 відкрито провадження у цій справі.

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 22.01.2008 провадження у справі зупинено до набрання законної сили вироком у кримінальній справі №06278007 за обвинуваченням ОСОБА_1 у скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 212, чч. 1, 3 ст. 358 КК України.

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 08.11.2021 провадження у цій справі поновлено, матеріали справи передано до Полтавського окружного адміністративного суду за територіальною підсудністю.

29.11.2021 до Полтавського окружного адміністративного суду надійшли матеріали справи №3/226.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 06.12.2021 справу прийнято до провадження та призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

16.12.2021 до суду з електронної поштової адреси "а2kat.irina@gmail.com" надійшло клопотання Голови Адвокатського об`єднання "А.ДВА.КА.Т" - адвоката Куца Ярослава Олександровича про ознайомлення з матеріалами справи №3/226 шляхом направлення скан-копій документів на електронну адресу представника.

Розглянувши це клопотання, суд завертає увагу на такі обставини.

З 05.10.2021 розпочато функціонування підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи "Електронний кабінет", "Електронний суд" та підсистеми відеоконференцзв`язку.

Згідно з частинами сьомою, восьмою статті 44 КАС України документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, визначених цим Кодексом.

Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 № 1845/0/15-21 затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (надалі - Положення).

У силу підпункту 5.2 пункту 5 Положення, електронна копія паперового документа - документ в електронній формі, що містить візуальне подання паперового документа, отримане шляхом сканування (фотографування) паперового документа. Відповідність оригіналу та правовий статус електронної копії паперового документа засвідчуються кваліфікованим електронним підписом особи, що створила таку копію

За змістом пунктів 9, 10 Положення процедура реєстрації в ЄСІТС (реєстрація Електронного кабінету, реєстрація офіційної електронної адреси) передбачає проходження запропонованої засобами Електронного кабінету процедури реєстрації з використанням кваліфікованого електронного підпису, та внесенням контактних даних особи, зокрема адреси електронної пошти, номера телефону (в тому числі мобільного), зазначенням інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику.

Адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, судові експерти, державні органи та органи місцевого самоврядування, суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС у добровільному порядку.

Процесуальні документи та докази можуть подаватися до суду в електронній формі, а процесуальні дії - вчинятися в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС з використанням власного кваліфікованого електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису, за винятком випадків, передбачених процесуальним законом /пункт 16 Положення/.

Відповідно до пункту 59 Положення до початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС процесуальні та інші документи можуть подаватися до суду в електронній формі з використанням офіційної електронної адреси або адреси електронної пошти, з якої надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом. До початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС суд надсилає документи у справах або на офіційну електронну адресу або адресу електронної пошти, з якої надійшли до суду документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом.

Суд зауважує, що подане до суду клопотання разом з доданими до нього документами не засвідчені кваліфікованим електронним підписом особи, яка їх подала.

У суду відсутні відомості про реєстрацію адвоката Куца Ярослава Олександровича у підсистемі "Електронний суд".

Статтею 166 КАС України визначено, що при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування тощо щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі. Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Згідно з частиною другою статті 167 КАС України, якщо заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої цієї статті і ці недоліки не дають можливості її розглянути, або якщо вона є очевидно безпідставною та необґрунтованою, суд повертає таку заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду.

Оскільки подане до суду клопотання не засвідчене кваліфікованим електронним підписом особи, яка його подала, таке клопотання належить повернути заявнику без розгляду.

Керуючись статтями 44, 166, 167, 248, 256 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання про ознайомлення з матеріалами справи, подане від імені Голови Адвокатського об`єднання "А.ДВА.КА.Т" - адвоката Куца Ярослава Олександровича, - повернути заявнику без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Полтавський окружний адміністративний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому ухвалу суду не вручено у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.О. Кукоба

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.12.2021
Оприлюднено24.12.2021
Номер документу102158449
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —3/226

Ухвала від 02.02.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 14.01.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 14.01.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 22.12.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 06.12.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 08.11.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Ухвала від 14.09.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Рішення від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

Постанова від 21.12.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Авдеєв П.В.

Ухвала від 08.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні