Ухвала
від 02.02.2022 по справі 3/226
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

02 лютого 2022 року м. ПолтаваСправа №3/226

Полтавський окружний адміністративний суд у складі судді Кукоби О.О., у справі №3/226 за позовом суб`єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1 до Головного управління ДПС у Полтавській області про визнання недійсними податкових повідомлень-рішень,

В С Т А Н О В И В:

Суб`єкт підприємницької діяльності - фізична особа ОСОБА_1 у жовтні 2007 року звернувся до Господарського суду Полтавської області з адміністративним позовом до Лохвицької міжрайонної державної податкової інспекції Полтавської області про визнання недійсними податкових повідомлень-рішень від 18.10.2007 №№ 0016161750/0, 0016171750/0.

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 31.10.2007 відкрито провадження у цій справі.

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 22.01.2008 провадження у справі зупинено до набрання законної сили вироком у кримінальній справі №06278007 за обвинуваченням ОСОБА_1 у скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 212, чч. 1, 3 ст. 358 КК України.

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 08.11.2021 провадження у цій справі поновлено, матеріали справи передано до Полтавського окружного адміністративного суду за територіальною підсудністю.

29.11.2021 до Полтавського окружного адміністративного суду надійшли матеріали справи №3/226.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 06.12.2021 справу прийнято до провадження та призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

29.12.2021 до суду надійшло клопотання Голови Адвокатського об`єднання "А.ДВА.КА.Т" - адвоката Куца Ярослава Олександровича про ознайомлення з матеріалами справи №3/226 шляхом направлення скан-копій документів на електронну адресу представника.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 14.01.2022 замінено позивача у справі з суб`єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1 на ОСОБА_1 .

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 14.01.2022 відмовлено у задоволенні клопотання Голови Адвокатського об`єднання "А.ДВА.КА.Т" - адвоката Куца Ярослава Олександровича про ознайомлення з матеріалами справи №3/226 шляхом направлення на його електронну поштову адресу сканованих копій, що містяться у справі.

Копія ухвали суду надіслана представнику позивача 18.01.2022 та отримана ним 25.01.2022, що підтверджено рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення 3603934317090.

Разом з цим, 25.01.2022 до суду повторно надійшло клопотання адвоката Куца Ярослава Олександровича про ознайомлення з матеріалами справи №3/226 шляхом направлення на його електронну поштову адресу сканованих копій, що містяться у справі.

Розглянувши це клопотання, суд завертає увагу на такі обставини.

Згідно з частиною другою статті 44 КАС України учасники справи зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Відповідно до частини першої статті 45 КАС України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами. Зловживання процесуальними правами не допускається.

У силу пункту 1 частини другої статті 45 КАС України з урахуванням конкретних обставин справи суд може визнати зловживанням процесуальними правами дії, що суперечать завданню адміністративного судочинства, зокрема (...) подання клопотання (заяви) для вирішення питання, яке вже вирішено судом, за відсутності інших підстав або нових обставин.

Так, суд вже розглядав клопотання представника позивача про ознайомлення з матеріалами справи №3/226 шляхом направлення на його електронну поштову адресу сканованих копій, що містяться у справі, та в ухвалі від 14.01.2022 дійшов висновку про відсутність підстав для його задоволення.

Повторне клопотання про ознайомлення з матеріалами справи не містить посилання на нові обставини, що свідчили б про наявність підстав для його задоволення.

Згідно з частиною третьою статті 45 КАС України, якщо подання скарги, заяви, клопотання визнається зловживанням процесуальними правами, суд з урахуванням обставин справи має право залишити без розгляду або повернути скаргу, заяву, клопотання.

За наведених обставин, суд визнає подання представником позивача повторного клопотання про ознайомлення з матеріалами справи №3/226 шляхом направлення на його електронну поштову адресу сканованих копій, що містяться у справі, зловживанням процесуальними правами та повертає це клопотання заявнику без розгляду.

Суд вкотре звертає увагу представника позивача, що провадження у справі №3/226 відкрито господарським судом Полтавської області 31.10.2007, до провадження Полтавського окружного адміністративного суду справа прийнята 06.12.2021, розгляд справи здійснюється за матеріалами у паперовій формі.

Чинним законодавством не передбачено переведення матеріалів паперової судової справи, провадження у якій відкрито до 05.10.2021, в електронну судову справу.

За наведених обставин, у суду відсутні підстави для переведення матеріалів паперової судової справи №3/226 у електронну судову справу та надання представнику позивача матеріалів електронної судової справи для ознайомлення.

У суду відсутні відомості про реєстрацію адвоката Куца Я.О. у підсистемі "Електронний суд"; заява про надання представнику позивача доступу до підсистеми "Електронний суд" до суду не надходила.

Водночас наведене не перешкоджає у реалізації представником позивача або безпосередньо позивачем у реалізації права на ознайомлення з матеріалами паперової судової справи №3/226 у приміщенні Полтавського окружного адміністративного суду.

Посилання заявника на карантин та запроваджені у зв`язку з цим обмежувальні протиепідеміологічні заходи є безпідставними, оскільки відповідні заходи не стосуються діяльності судів.

Розміщене на сторінці суду офіційного веб-порталу судової влади України оголошення про особливий режим роботи суду на час карантину стосувався заходів, запроваджених постановою КМУ від 11.03.2020 №211, що наразі втратила чинність.

З метою запобігання зловживання процесуальними правами суд визнає за доцільне визначити представнику позивача строк для ознайомлення з матеріалами справи безпосередньо у приміщенні суду протягом п`яти календарних днів з дня отримання копії цієї ухвали суду.

Відповідно до частини другої статті 121 КАС України встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

На цій підставі суд вважає за можливе частково задовольнити клопотання представника позивача про продовження строку для надання первинних документів з питань формування податкового кредиту та валових витрат по спірним господарським операціям разом з письмовими поясненнями щодо підстав їх формування та продовжити зазначений строк на десять календарних днів з дня отримання копії ухвали суду.

Керуючись статтями 44, 45, 121, 166, 248, 256 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

Визнати зловживанням процесуальними правами подання Головою Адвокатського об`єднання "А.ДВА.КА.Т" - адвокатом Куцем Ярославом Олександровичем повторного клопотання про ознайомлення з матеріалами справи №3/226 шляхом направлення на його електронну поштову адресу сканованих копій документів, що містяться у справі.

Повторне клопотання Голови Адвокатського об`єднання "А.ДВА.КА.Т" - адвоката Куца Ярослава Олександровича про ознайомлення з матеріалами справи №3/226 шляхом направлення на його електронну поштову адресу сканованих копій документів, що містяться у справі, - повернути заявнику без розгляду.

Роз`яснити представнику позивача можливість ознайомлення з матеріалами паперової судової справи у приміщенні Полтавського окружного адміністративного суду (вул. Пушкарівська, 9/26, м. Полтава, Полтавська область, 36039).

Визначити представнику позивача строк для ознайомлення з матеріалами справи безпосередньо у приміщенні суду протягом п`яти календарних днів з дня отримання копії цієї ухвали суду.

Клопотання представника позивача про продовження строку для надання первинних документів з питань формування податкового кредиту та валових витрат по спірним господарським операціям разом з письмовими поясненнями щодо підстав їх формування задовольнити частково.

Продовжити строк подання позивачем доказів та письмових пояснень у справі на десять календарних днів з дня отримання копії ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги у паперовій формі через Полтавський окружний адміністративний суд або в електронній формі - через Електронний кабінет користувача підсистеми "Електронний суд" безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому ухвалу суду не вручено у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.О. Кукоба

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.02.2022
Оприлюднено15.02.2022
Номер документу103163016
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —3/226

Ухвала від 02.02.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 14.01.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 14.01.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 22.12.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 06.12.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 08.11.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Ухвала від 14.09.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Рішення від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

Постанова від 21.12.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Авдеєв П.В.

Ухвала від 08.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні