Рішення
від 21.06.2010 по справі 2-625-10
ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-625-2010

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 червня 2010 року місто Горохів

Горохівський районний суд Волинської області в скл аді:

головуючого - Черняка В.В.,

при секретарі - Домбровсь кій З.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Г орохові справу за позовом О СОБА_1 до управління Пенсій ного фонду України в Горохів ському районі Волинської обл асті про зобов'язання нараху вати та виплатити недоплачен у як дитині війни щомісячну д ержавну соціальну допомогу, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до Управлін ня Пенсійного фонду України в Горохівському районі Волин ської області про зобов' яза ння здійснити нарахування та виплату підвищення до пенсі ї як «дитині війни». Свої вимо ги обґрунтовує тим, що він І НФОРМАЦІЯ_1, відповідно до З акону України «Про соціальни й захист дітей війни» має ста тус «дитини війни». Згідно із ст. 6 вказаного Закону йому по винна виплачуватись щомісяч на соціальна допомога у розм ірі 30% мінімальної пенсії за в іком. Законом України «Про де ржавний бюджет на 2007 рік» (п. 12 ст . 71) зупинена дія ст. 6 Закону Укр аїни «Про соціальний захист дітей війни». Однак, рішенням Конституційного Суду Україн и № 6рп/2007 від 09.07.2007 року визнано та кими, що не відповідають Конс титуції України вказані поло ження Закону України «Про де ржавний бюджет України на 2007 р ік».

Рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 р. положе ння п. 41 підпункту 2 розділу ІІ З акону України «Про Державний бюджет на 2008 рік та про внесенн я змін до деяких законодавчи х актів України» в цієї части ні також були визнані неконс титуційними.

Рішення Конституційного С уду України в даній справі ма є преюдиціальне значення для судів загальної юрисдикції при розгляді ними позовів у з в' язку з правовідносинами, які виникли внаслідок дії З акону України «Про Державний бюджет на 2008 рік та про внесенн я змін до деяких законодавчи х актів України». Вважає, що не виплата йому соціальної допо моги, передбаченої Закону Ук раїни «Про соціальний захист дітей війни» є протиправною і такою, що суперечить Консти туції України і законам Укра їни.

Позивач просив визнати дії Управління Пенсійного фонду України в Горохівському рай оні Волинської області незак онними. Зобов' язати Управлі ння Пенсійного фонду України в Горохівському районі нара хувати щомісячну доплату до пенсії як «дитині війни» в ро змірі 30 відсотків мінімально ї пенсії за віком за періоди з 09.07.2007 року по 31.12.2007 року, з 22.05.2008 року по 31.12.2008 року, за 2009 рік та за 2010 рік до моменту винесення рішенн я, виходячи з розміру мінімал ьної пенсії за віком, встанов леної ч. 1 ст. 28 Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування », з урахуванням встановлено го законодавством прожитков ого мінімуму для осіб, які втр атили працездатність.

Позивач, який про час та міс це розгляду справи повідомле ний належним чином, надав пис ьмову заяву в якій вказав, що п озовні вимоги він підтримує у повному обсязі. Просив про р озгляд справи у його відсутн ості.

Відповідач, який про час та місце розгляду справи повідо млений належним чином, свого представника для участі у сп раві не направив, надав суду п исьмову заяву згідно якої не визнає заявлені позивачем п озовні вимоги, вважає, що нара хування та виплата позивачу як «дитині війни» підвищення до пенсії провадиться відпо відно до діючого законодавст ва, порушень з боку відповіда ча не допущено, тому підстав д ля задоволення позовних вимо г немає. Просив про розгляд сп рави у відсутності представн ика.

Матеріалів справи достатн ьо для розгляду справи у відс утності позивача і представн ика відповідача.

Суд, дослідивши матеріали с прави, вважає, що позов підляг ає частковому задоволенню, в иходячи з наступних підстав.

Відповідно до Закону Украї ни «Про соціальний захист ді тей війни» до дітей війни від несені особи, які є громадяна ми України та яким на час закі нчення Другої світової війни (02 вересня 1945 року) було менше 18 р оків.

Позивач віднесений до кате горії дітей війни, знаходить ся на обліку в Управлінні Пен сійного фонду України в Горо хівському районі Волинської області, що підтверджується відповідним пенсійним посві дченням (а.с. 6).

Враховуючи зазначений ста тус позивача, він, відповідно до ст. 6 Закону України «Про со ціальний захист дітей війни» має право на отримання держа вної соціальної підтримки, а саме підвищення до пенсії в р озмірі 30 % мінімальної пенсії за віком.

Згідно ст. 7 Закону України « Про соціальний захист дітей війни», фінансове забезпечен ня державних соціальних гара нтій, передбачених цим Закон ом, здійснюється за рахунок к оштів Державного бюджету Укр аїни.

Відповідно до п. 12 ст. 71 Закону України «Про Державний бюдж ет на 2007 рік», дію статті 6 Закон у України «Про соціальний за хист дітей війни», з урахуван ням ст. 111 цього Закону, було зуп инено.

Рішенням Конституційного Суду України від 09.07.2007 року за № 6-рп/2007, визнано таким, що не відп овідає Конституції України ( є неконституційним) положенн я п. 12 ст. 71 Закону України «Про Д ержавний бюджет на 2007 рік», яки м зупинено дію ст. 6 Закону Укр аїни «Про соціальний захист дітей війни», з урахуванням с т. 111 цього Закону.

Рішення Конституційного С уду України у цій справі має п реюдиціальне значення для су дів загальної юрисдикції при розгляді ними позовів у зв' язку з правовідносинами, які виникли внаслідок дії полож ень статей зазначеного закон у, що визнані неконституційн ими. Рішення Конституційного Суду України є обов' язкови м до виконання на території У країни, остаточним і не може б ути оскаржене.

Відповідно до ч. 2 ст. 152 Консти туції України закони, інші пр авові акти або їх окремі поло ження, що визнані неконститу ційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційн им Судом рішення про їх некон ституційність.

Виходячи з приписів ч. 2 ст. 152 К онституції України та дати у хвалення рішення Конституці йним Судом України Управлінн я Пенсійного фонду України в Горохівському районі Волинс ької області повинно було на раховувати та сплачувати поз ивачу доплату до пенсії, пере дбачену ст. 6 Закону України «П ро соціальний захист дітей в ійни» з 09.07.2007 року, оскільки з мо менту ухвалення Конституцій ним Судом України рішення що до неконституційності пункт у 12 статті 71 Закону України «Пр о Державний бюджет України», ця норма втратила чинність т а не підлягала застосуванню. Отже, відповідач з 09.07.2007 року ма в діяти у відповідності з при писами діючої норми ст. 6 Закон у України «Про соціальний за хист дітей війни», нараховув ати та здійснювати позивачу відповідні доплати.

Відповідно до п.п. 41 ро зділу 2 Закону України «Про Де ржавний бюджет на 2008 рік та про внесення змін до деяких зако нодавчих актів України» текс т статті 6 Закону України «Про соціальний захист дітей вій ни» викладено в наступній ре дакції: «Дітям війни (крім тих , на яких поширюється дія Зако ну України «Про статус ветер анів війни, гарантії їх соціа льного захисту») до пенсії аб о щомісячного довічного грош ового утримання чи державної соціальної допомоги, що випл ачується замість пенсії, вип лачується підвищення у розмі рі надбавки, встановленої дл я учасників війни. Ветеранам війни, які мають право на отри мання підвищення до пенсії а бо щомісячного довічного гро шового утримання чи державно ї соціальної допомоги, що вип лачується замість пенсії, ві дповідно до цього Закону та З акону України «Про статус ве теранів війни, гарантії їх со ціального захисту» дане підв ищення провадиться за їх виб ором згідно з одним із законі в».

Рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 за № 10-рп\20 08 року, визнано таким, що не від повідає Конституції України (є неконституційним) положен ня п.п. 41 розділу 2 Закону Україн и «Про Державний бюджет на 2008 р ік та про внесення змін до дея ких законодавчих актів Украї ни».

Таким чином, на підставі ріш ення Конституційного Суду Ук раїни від 22.05.2008 року та приписів ч. 2 ст. 152 Конституції України р айонне управління Пенсійног о фонду України за місцем про живання позивача з 22.05.2008 року по винно було діяти у відповідн ості з приписами діючої норм и ст. 6 Закону України «Про соц іальний захист дітей війни», нараховувати та здійснювати позивачу доплату до пенсії у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком.

Статтею 71 Закону України «П ро Державний бюджет України на 2009 рік» Кабінету Міністрів України надано право у 2009 р. вс тановлювати розміри соціаль них виплат, які відповідно до законодавства визначаються залежно від розміру мінімал ьної заробітної плати, в абсо лютних сумах у межах асигнув ань, передбачених за відпові дними бюджетними програмами . Вказана норма передбачає вс тановлення в абсолютних сума х розмірів лише тих виплат, ви хідним критерієм розрахунку яких є розмір мінімальної за робітної плати. Відповідно ї ї дія не поширюється на спірн і відносини, оскільки розмір зазначених соціальних випла т згідно із Законом України « Про соціальний захист дітей війни» залежить від розміру мінімальної пенсії за віком.

Отже, нарахування та виплат а у 2009 р. дітям війни підвищення до пенсії або щомісячного до вічного грошового утримання чи державної соціальної доп омоги, яка виплачується замі сть пенсії, повинні здійснюв атися відповідно до норм Зак ону України «Про соціальний захист дітей війни».

Згідно ч. 1 ст. 28 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня» № 1058-ІV від 09.07.2003 року (набрав ч инності з 01 січня 2004 року), мінім альний розмір пенсії за віко м за наявності у чоловіків 25, а у жінок - 20 років страхового стажу встановлюється у розм ірі прожиткового мінімуму дл я осіб, які втратили працезда тність, визначеного законом.

Згідно абз. 2 ч. 1 ст. 2 Закону Ук раїни «Про прожитковий мінім ум» № 966-ХІ від 15.07.1999 року, прожитк овий мінімум застосовується для встановлення розмірів м інімальної пенсії за віком.

Згідно ч. 3 ст. 46 Конституції У країни, пенсії, інші види соці альних виплат та допомоги, що є основним джерелом існуван ня, мають забезпечувати ріве нь життя, не нижчий від прожит кового мінімуму, встановлено го законом.

Згідно ч.ч. 2, 3 ст. 17 Закону Укра їни «Про державні соціальні стандарти та державні соціал ьні гарантії», до числа основ них державних соціальних гар антій включаються …мінімаль ний розмір пенсії за віком… О сновні державні соціальні га рантії, які є основним джерел ом існування, не можуть бути н ижчими від прожиткового міні муму, встановленого законом.

Згідно ст. 54 Закону України « Про Державний бюджет України на 2009 рік», установлено у 2009 роц і прожитковий мінімум на одн у особу та для тих, хто відноси ться до основних соціальних і демографічних груп населен ня, в розмірах, що діяли у груд ні 2008 року.

Згідно п. 8 постанови Кабіне ту Міністрів України «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» №530 від 28.05.2008 року, дітям війни до пенсії або щомісячного дові чного грошового утримання чи державної соціальної допомо ги, що виплачується замість п енсії, підвищення проводитьс я у твердих розмірах.

Вирішуючи заявлені позовн і вимоги щодо підвищення поз ивачу пенсії як «Дитині війн и» на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком у період з 01.01.200 9 р. по 26.05.2010 р., суд виходить з того , що в період 2009 року та до дня ух валення рішення було чинним закріплене ст. 6 Закону Україн и «Про соціальний захист діт ей війни» право позивачу як « Дитини війни» на підвищення її пенсії на 30 відсотків мінім альної пенсії за віком, яка (мі німальна пенсія за віком) виз начається у розмірі прожитко вого мінімуму для осіб, які вт ратили працездатність, визна ченого законом. Однак нараху вання та виплата підвищення пенсії в період з 01.01.2009 р. по 26.05.2010 р . здійснювалося у розмірі, виз наченому Кабінетом Міністрі в України.

Відповідно до ч. 2 ст. 6 Консти туції України органи законод авчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повно важення у встановлених Конст итуцією межах і відповідно д о законів України.

Згідно абз. 1 п.1 Положення про Пенсійний фонд України, затв ердженого Указом Президента України від 01.03.2002 року за № 121/2001 Пе нсійний фонд України є центр альним органом виконавчої вл ади.

Пунктом 1.1 Положення про упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в районах, містах і район ах у містах, затвердженого по становою правління Пенсійно го фонду України від 30.04.2002 року за № 8-2 управління Пенсійного фонду України у районах, міст ах і районах у містах є органа ми Пенсійного фонду України, підвідомчими відповідно гол овним управлінням цього фонд у в Автономній Республіці Кр им, областях, містах Києві та С евастополі, що разом з цими уп равліннями утворюють систем у органів Пенсійного фонду У країни та мають завданням - забезпечення призначення та виплати пенсії.

Отже, обов' язок по нарахув анню та виплати доплати до пе нсії, яка передбачена Законо м України «Про соціальний за хист дітей війни», покладено саме на органи Пенсійного фо нду України.

Враховуючи, що держава взял а на себе обов' язок щодо вип лати позивачу 30 % доплати до пе нсії та поклала виконання ць ого обов' язку на центральни й орган виконавчої влади - П енсійний фонд України, який д іє через свої місцеві органи , що входять в систему його орг анів, але вони не вчинили жодн ої дії для нарахування цих ко штів та їх виплати, суд вважає , що вони не виконали своїх пов новажень без поважної причин и.

Виходячи із системного ана лізу приписів Конституції Ук раїни та наведених нормативн о-правових актів, суд вважає б езпідставними посилання від повідача на відсутність кошт ів, як на обґрунтування право мірності невиконання своїх з обов' язань перед позивачем .

Отже, відсутність коштів у в ідповідача, який не вчинив жо дної дії щодо їх отримання дл я забезпечення виконання сво їх зобов' язань або невикона ння іншим органом виконавчої влади свого обов' язку щодо виділення коштів на здійсне ння позивачу виплат, гаранто ваних йому Конституцією Укра їни, не є підставою для відмов и в задоволенні позову та виз нання правомірними дій або б ездіяльності відповідача.

Між тим, виходячи зі змісту позову та для повного захист у прав позивача, за захистом я ких він звернувся до суду, суд вважає за необхідне визнати протиправною бездіяльність Управління Пенсійного фонду України в Горохівському рай оні Волинської області по не виконанню приписів статті 6 З акону України «Про соціальн ий захист дітей війни», яка пр извела до порушення прав поз ивача на своєчасне нарахува ння та отримання доплати до п енсії.

При цьому, суд, враховуючи, щ о позивач отримує пенсію за в іком, зобов'язує відповідача нарахувати не державну соці альну допомогу, як то він прос ить, а доплату до призначеної пенсії.

Вимоги позивача щодо випла ти конкретної суми на вимога х закону не базуються, оскіль ки розрахунок та виплата пев ної суми є обов'язком відпові дача, а не суду.

Згідно ст. 88 ЦПК України якщо позов задоволено частково, с удові витрати присуджуються позивачеві пропорційно до р озміру задоволених позовних вимог.

Керуючись Конституцією Ук раїни, Законом України «Про с оціальний захист дітей війни », Законом України «Про Держа вний бюджет України на 2007 рік» , постановою Кабінету Мініст рів України «Про деякі питан ня соціального захисту окрем их категорій громадян» № 530 ві д 28.05.2008 року, Рішенням Конституц ійного Суду України від 09 липн я 2007 року № 6-рп/2007, Законом Україн и «Про Державний бюджет Укра їни на 2008 рік та про внесення зм ін до деяких законодавчих ак тів України», Рішенням Конст итуційного Суду України № 10-рп /2008 від 22.05.2008 року, ст. ст. 10, 11, 57, 60, 209, 212, 214-21 5, 217 та 218 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 д о Управління Пенсійного фонд у України в Горохівському ра йоні Волинської області про стягнення недоплаченої щомі сячної державної соціальної допомоги дитині війни - зад овольнити частково.

Визнати незаконною безді яльність Управління Пенсійн ого фонду України в Горохівс ькому районі Волинської обла сті, щодо невиплати ОСОБА_1 пенсії у розмірах, передбаче них ст. 6 Закону України «Про с оціальний захист дітей війни » за період з 09.07.2007 року по 31.12.2007 рі к та з 22.05.2008 року по 26.05.2010 року.

Зобов' язати Управління П енсійного фонду України в Го рохівському районі Волинськ ої області провести нарахува ння та виплату надбавки до пе нсії ОСОБА_1 в розмірі 30% мі німальної пенсії за віком з р озміру, встановленого ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загально обов'язкове пенсійне страхув ання» за період з 09 липня 2007 рок у по 31 грудня 2007 року, з 22 травня 20 08 року по 31 грудня 2008 року, з 01 січ ня 2009 року по 31 грудня 2009 року, з 01 с ічня 2010 року по 26 травня 2010 року в ключно з урахуванням фактичн о отриманих позивачем сум.

Стягнути з Управління Пенс ійного фонду України в Горох івському районі Волинської о бласті в користь ОСОБА_1 с удові витрати в сумі 40 (сорок) г ривень.

В задоволенні решти частин и позову відмовити.

Заяву про апеляційне оскар ження рішення може бути пода но протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Апеля ційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення ст року подання заяви про апеля ційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження н е було подано. Якщо було подан о заяву про апеляційне оскар ження, але апеляційна скарга не була подана у строк, рішенн я суду набирає законної сили після закінчення цього стро ку. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо не скас овано, набирає законної сили після розгляду справи апеля ційним судом.

Головуючий: /підпи с/

Згідно з оригіналом:

Суддя Горохівського район ного суду В.В. Черня к

СудГорохівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення21.06.2010
Оприлюднено02.02.2011
Номер документу10230749
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-625-10

Ухвала від 25.02.2010

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Плечищева О. В.

Рішення від 26.10.2010

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Унятицький Дмитро Євгенович

Ухвала від 13.10.2010

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Єланський Олег Геннадійович

Рішення від 06.09.2010

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Глянь Сергій Іванович

Рішення від 06.09.2010

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк Михайло Миколайович

Ухвала від 02.09.2010

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Плужник Тетяна Федорівна

Рішення від 25.08.2010

Цивільне

Троїцький районний суд Луганської області

Бондаренко Леонід Іванович

Ухвала від 06.07.2010

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк Михайло Миколайович

Рішення від 21.06.2010

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Черняк Владислав Валерійович

Ухвала від 24.06.2010

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Свиненко Михайло Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні