Рішення
від 02.12.2021 по справі 653/3730/20
ГЕНІЧЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 653/3730/20

Провадження № 2/653/15/21

РІШЕННЯ

іменем України

02 грудня 2021 року

Генічеський районний суд Херсонської області у складі головуючого судді Делалової О.М., за участю секретаря судових засідань Мироненко Т.А., позивача ОСОБА_1 , представника позивача адвоката Новікова В.М., представника відповідача Дурненко Т.В. , розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Генічеської міської ради, третя особи: приватний нотаріус Шторгіна Наталія Леріївна, ОСОБА_3 про визнання права власності на приватне фермерське підприємство Сокіл в порядку спадкування та позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , Генічеської міської ради, третя особа приватний нотаріус Шторгіна Наталія Леріївна про визнання права власності на Ѕ частку приватного фермерського господарства Сокіл в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2020 року позивач ОСОБА_1 в інтересах якої діє адвокат Новіков В.М. звернувся до суду із позовом до Генічеської міської ради, треті особи: приватний нотаріус Шторгіна Н.Л., ОСОБА_3 про визнання права власності на приватне фермерське господарство Сокіл в порядку спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позову вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер батько позивачки ОСОБА_5 , який постійно проживав в АДРЕСА_1 . Після смерті батька, залишилося спадкове майно, в т.ч. Фермерське господарство Сокіл , ЕДРПОУ 22743865, розташоване на території с. Приморське (Комісарівка) Озерянської сільської ради Генічеського району Херсонської області, засновником якого був ОСОБА_5 . Для створення ФГ Сокіл , ОСОБА_5 була отримана земельна ділянка площею 42,9 га на території Озерянської сільської ради, Генічеського району, Херсонської області на праві постійного користування землею. Все майно, яке належало ОСОБА_5 після його смерті успадкувала його дружина ОСОБА_4 . ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 померла. Після її смерті відкрилася спадщина, яку на підставі складеного заповіту успадкувала позивач ОСОБА_1 . Однак, успадкувати ФГ Сокіл , вона не змогла, оскільки отримала відмову нотаріуса в оформленні спадкових прав, в зв`язку з тим, що ФГ Сокіл не містить відомостей про майно, внесеного до складеного капіталу. Через зазначене, позивач змушена звернутися до суду.

Ухвалою Генічеського районного суду Херсонської області від 04.01.2021р. відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

До підготовчого судового засідання, 26.01.2021р. третьою особою ОСОБА_3 була подана позовна заява до ОСОБА_1 , Генічеської міської ради, третя особа: приватний нотаріус Шторгіна Н.Л. про визнання права власності на Ѕ частку фермерського господарства Сокіл в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_4 . Ухвалою суду від 29.03.2021р., зазначена позовна заява була прийнята до спільного розгляду з первісним позовом ОСОБА_1 ..

В обґрунтування позову ОСОБА_3 зазначив, що його батьку ОСОБА_5 належало Фермерське господарство Сокіл . ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 помер. Після його смерті, спадщину прийняла його дружина та мати позивача ОСОБА_4 . ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_4 померла. За життя, остання залишила заповіт на доньку ОСОБА_1 . Однак, зазначає, що заповіт не охоплює спадкову масу у вигляді ФГ Сокіл , а тому він має право на Ѕ частину ФГ Сокіл в порядку спадкування за законом. У зв`язку з чим, просить суд задовольнити його позов в повному обсязі.

Позивач ОСОБА_1 та її представник адвокат Новіков В.М. в судовому засіданні підтримали позовні вимоги, змінивши їх в частині обсягу спадкування та просили суд визнати за ОСОБА_1 права власності на Ѕ частину ФГ Сокіл в порядку спадкування за законом. Також, визнали позов ОСОБА_3 , не заперечували проти визнання за ним права власності на Ѕ частину ФГ Сокіл в порядку спадкування за законом.

ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Суд, вислухавши думку учасників процесу, вважає за можливе розглянути справу за відсутності ОСОБА_3 та постановити рішення на підставі наявних доказів у справі.

Представник відповідача Генічеської міської ради Дурненко Т.В. в судовому засіданні у вирішенні питання за позовами ОСОБА_1 та ОСОБА_3 поклалася на розсуд суду.

Третя особа приватний нотаріус Шторгіна Н.Л. в судове засідання не з`явилася, надала суду клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Заслухавши пояснення позивача ОСОБА_1 , її представника адвоката Новікова В.М., дослідивши письмові докази у справі, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, застосувавши до спірних правовідносин відповідні норми матеріального та процесуального права, вважає, що заявлені позови не підлягають задоволенню з огляду на наступне.

Згідно ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. За приписами ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження позивач ОСОБА_1 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_5 , батьками зазначені: батько ОСОБА_5 , мати - ОСОБА_4 . Відповідно до свідоцтва про народження позивач ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 , батьками зазначені: батько ОСОБА_5 , мати - ОСОБА_4 .

Відповідно до державного акту на право постійного користування землею серія ХС-VII від 05.01.1994р., ОСОБА_5 в постійне користування для ведення селянського (фермерського) господарства була надана земельна ділянка площею 42.9 га, що розташована на території Озерянської сільської ради народних депутатів.

Відповідно до Статуту ФГ Сокіл в редакції від 25.05.1994 року засновником та головою господарства був ОСОБА_5 . Члени ФГ Сокіл були відсутні.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть. Після його смерті відкрилася спадщина, в т.ч. числі і на ФГ Сокіл .

Відповідно до наданої суду копії спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_5 , з заявою про прийняття спадщини, в передбачений законом строк, звернулася дружина померлого ОСОБА_4 . Інші спадкоємці з заявами не зверталися, а так само відсутні відомості про їх фактичний вступ. Таким чином, єдиним спадкоємцем після смерті ОСОБА_5 є його дружина ОСОБА_4 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть. Після її смерті відкрилася спадщина. За життя ОСОБА_4 16.07.2001р. склала заповіт, відповідно до якого все своє майно, де б воно не знаходилося та з чого б не складалося, в т.ч. житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 , заповіла доньці ОСОБА_1 .

Відповідно до наданої суду копії спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_4 , з заявою про прийняття спадщини, в передбачений законом строк, звернулася ОСОБА_1 . Інші спадкоємці, з заявами про прийняття спадщини не зверталися, так само, як і відсутні відомості про прийняття ними спадщини внаслідок постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. Так, відповідно до наданої довідки з місця проживання, на час смерті ОСОБА_4 , з нею разом проживали донька ОСОБА_1 та онука ОСОБА_6 . Таким чином, єдиним спадкоємцем після смерті ОСОБА_4 , на теперішній час, є ОСОБА_1 . Останній було видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом. У видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на ФГ Сокіл , нотаріусом було відмовлено через відсутність відомостей про майно, внесеного до складеного капіталу фермерського господарства.

На час заснування ФГ Сокіл 26.05.1994 року відносини, пов`язані зі створенням і діяльністю селянських (фермерських) господарств, регулював Закон України Про селянське (фермерське) господарство № 2009-XII, згідно приписів якого селянське (фермерське) господарство було формою підприємництва громадян України, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією. Інтереси селянського (фермерського) господарства перед підприємствами, установами та організаціями, окремими громадянами представляв голова господарства. Право на створення селянського (фермерського) господарства мав кожний дієздатний громадянин України, який досяг 18-річного віку, виявив таке бажання, мав документи, що підтверджують його здатність займатися сільським господарством, і пройшов конкурсний відбір. Першочергове право на створення селянського (фермерського) господарства надавалося громадянам, які проживали в сільській місцевості і мали необхідну кваліфікацію або досвід роботи в сільському господарстві (частина перша статті 4 Закону № 2009-XII). Земельна ділянка для ведення фермерського господарства надавалася громадянам у власність, в постійне користування, в т.ч. на умовах оренди. Головою фермерського господарства є його засновник або особа, яка є його правонаступником. У власності осіб, які ведуть селянське (фермерське) господарство, можуть бути земля, жилі будинки, квартири, предмети особистого користування, предмети домашнього господарства, продуктивна і робоча худоба, птиця, бджолосім`ї, посіви та посадки сільськогосподарських культур і насадження на земельній ділянці, засоби виробництва, вироблена продукція і доходи від її реалізації, транспортні засоби, кошти, акції, інші цінні папери, а також інше майно споживчого і виробничого призначення для ведення селянського (фермерського) господарства і заняття підсобними промислами. Успадкування землі і майна селянського (фермерського) господарства здійснюється відповідно до земельного та цивільного законодавства України.

Відповідно до ст. 191 ЦК України, підприємство є єдиним майновим комплексом, що використовується для здійснення підприємницької діяльності. До складу підприємства як єдиного майнового комплексу входять усі види майна, призначені для його діяльності, включаючи земельні ділянки, будівлі, споруди, устаткування, інвентар, сировину, продукцію, права вимоги, борги, а також право на торговельну марку або інше позначення та інші права, якщо інше не встановлено договором або законом. Підприємство як єдиний майновий комплекс є нерухомістю.

На час смерті ОСОБА_4 діяв Закон України Про фермерське господарство № 973-IV.

У відповідності до ст. 23 Закону України Про фермерське господарство успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону.

Пунктом 4 ст. 35 Закону України Про фермерське господарство передбачено, що діяльність фермерського господарства припиняється, зокрема, у разі якщо не залишається жодного члена фермерського господарства або спадкоємця, який бажає продовжити діяльність господарства.

Судом встановлено, що на час смерті засновника ФГ Сокіл ОСОБА_5 , члени ФГ були відсутні.

Згідно наданої до суду копії реєстраційної справи ФГ Сокіл в липні 2001р. була здійснена перереєстрація статуту ФГ Сокіл , відповідно до якої засновником і головою ФГ Сокіл став ОСОБА_3 , а членом - його дружина ОСОБА_7 . Земельна ділянка площею 42.9 га вже була надана у користування ОСОБА_3 на підставі рішення сесії Генічеської районної ради від 26.10.2000р. Протоколом №1 зборів голови та членів ФГ Сокіл від 25.01.2011р. було вирішено прийняти у члени ФГ - ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , у зв`язку з чим були внесені зміни до статуту ФГ Сокіл та здійснена державна реєстрації зазначених змін. Згідно нової редакції статуту ФГ Сокіл , земельна ділянка площею 42.9 га, яка розташована на території Озерянської сільської ради, надана голові ОСОБА_3 вже на підставі договору оренди від 19.09.2006р.

Відповідно до ст.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно зі ст.1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

В силу ст.1261 ЦК України, першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Статтею 1218 ЦК України встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

В пункті 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України №20 від 22.12.1995 р. Про судову практику у справах за позовом про захист права приватної власності зазначено, що успадкування майна селянського (фермерського) господарства здійснюється за загальними правилами спадкового права.

Як встановлено судом, на час смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , фермерське господарство Сокіл , не входило до її спадкової маси, оскільки вже перебувало у володінні ОСОБА_3 , а тому відсутні правові підстави для його спадкування позивачами ОСОБА_1 та ОСОБА_3 .

Крім того, суд зазначає, що позивач ОСОБА_3 взагалі не може бути визнаний спадкоємцем після смерті ОСОБА_4 , оскільки є таким, що не прийняв спадщину, в зв`язку з тим, що не подав у передбачений законом строк заяву про прийняття спадщини та є таким, що не проживав разом зі спадкодавцем на час її смерті.

Щодо права спадкоємця ОСОБА_1 на спадкування ФГ Сокіл після смерті матері ОСОБА_4 , то як вже зазначено судом, ФГ Сокіл до складу спадкової маси не входить, а тому не може бути успадковане.

Суду на теперішній час не надані підстави незаконності внесення змін до статуту ФГ Сокіл , здійснені в 2001р. та в 2011р., відповідно до яких змінився засновник та прийняті члени, з чого б вбачалося можливість, віднести ФГ Сокіл до успадкованого майна спочатку ОСОБА_4 після смерті ОСОБА_5 , а потім ОСОБА_1 після смерті ОСОБА_4 .

З урахуванням наведеного, суд дійшов висновку що позови ОСОБА_1 та ОСОБА_3 є такими, що не підлягають задоволенню.

Керуючись Законом України Про селянське (фермерське) господарство № 2009-XII, Законом України Про фермерське господарство від 19.06.2003 р., ст.ст. 15,16, 191, 1216-1219, 1268 ЦК України, ст.ст. 4,12,76-81,141,259,263-265,268,273 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Генічеської міської ради, третя особи: приватний нотаріус Шторгіна Наталія Леріївна, ОСОБА_3 про визнання права власності на приватне фермерське підприємство Сокіл в порядку спадкування - відмовити.

У задоволенні позову ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , Генічеської міської ради, третя особа приватний нотаріус Шторгіна Наталія Леріївна про визнання права власності на Ѕ частку приватного фермерського господарства Сокіл в порядку спадкування - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Херсонського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 13.12.2021р.

Суддя Генічеського районного суду О. М. Делалова

СудГенічеський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення02.12.2021
Оприлюднено06.01.2022
Номер документу102415156
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —653/3730/20

Ухвала від 10.02.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Драгомерецький М. М.

Рішення від 02.12.2021

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Делалова О. М.

Рішення від 02.12.2021

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Делалова О. М.

Рішення від 02.12.2021

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Делалова О. М.

Ухвала від 02.06.2021

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Делалова О. М.

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Делалова О. М.

Ухвала від 04.01.2021

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Делалова О. М.

Ухвала від 25.11.2020

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Делалова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні