Ухвала
від 25.11.2020 по справі 653/3730/20
ГЕНІЧЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 653/3730/20

Провадження № 2/653/1077/20

У Х В А Л А

іменем України

25 листопада 2020 року

Суддя Генічеського районного суду Херсонської області Делалова О.М., розглянувши матеріали цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 до Озерянської сільської ради Генічеського району Херсонської області, третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору приватний нотаріус Шторгіна Н.Л. про визнання права власності на приватне фермерське господарство Сокіл в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В:

До Генічеського районного суду Херсонської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 до Озерянської сільської ради Генічеського району Херсонської області, третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору приватний нотаріус Шторгіна Н.Л. про визнання права власності на приватне фермерське господарство Сокіл в порядку спадкування.

Вивчивши матеріали даної цивільної справи суддею встановлено, що позовна заява подана без додержання вимог, викладених у ст. 175 ЦПК України, а саме:

Успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону (частина перша статті 23 Закону України Про фермерське господарство ). Фермерське господарство як цілісний майновий комплекс включає майно, передане до складеного капіталу, нерозподілений прибуток, майнові та інші зобов`язання.

Успадкування фермерського господарства, як цілісного майнового комплексу, або його частини, полягає не в спадкуванні права на участь, а в спадкуванні права на частку в статутному (складеному) капіталі, оскільки право на участь нерозривно пов`язане з особою спадкодавця і належить до прав та обов`язків, які не входять до складу спадщини, залежить від кола учасників фермерського господарства (пункт 2 частини першої статті 1219 ЦК України).

У разі успадкування майна фермерського господарства одним спадкоємцем, він стає правонаступником успадкованого майна фермерського господарства з перспективою подальшого ведення фермерського господарства і включення відповідно до вимог статуту до його складу замість померлого учасника фермерського господарства, якщо він цього бажає. Якщо у спадкоємця немає такого бажання, він є правонаступником майна товариства з перспективою припинення діяльності фермерського господарства.

До матеріалів справи долучена копія статуту фермерського господарства Сокіл , яка подана неналежної якості, текст не читається, в зв`язку з чим не можливо визначити коло засновників та членів фермерського господарства, статутний капітал, майно, яке передане до складеного капіталу, нерозподілений прибуток, майнові та інші зобов`язання.

З вищевказаного вбачається, що заявлені позовні вимоги підлягають грошовій оцінці, тобто це позов майнового характеру, тому повинен бути наданий обґрунтований розрахунок сум, що оспорюються із зазначенням ціни позову та відповідно сплачений судовий збір в розмірі 1 відсотка ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Крім того, як зазначено в позовній заяві спадкодавець ОСОБА_3 був єдиним засновником та членом фермерського господарства Сокіл , але згідно відомостей ЄДР юридичних осіб , фізичних осіб- підприємців та громадських формувань на даний час засновником фермерського господарства Сокіл ідентифікаційний код юридичної особи: 22743865 являється ОСОБА_4 .

Отже, позивачеві необхідно визначитися з колом осіб, які мають бути відповідачами по справі, або третіми особами.

Вказані в ухвалі недоліки позбавляють суд можливості відкрити провадження за цією справою та призначити її до розгляду.

Тому, відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Керуючись ст. 185, 258, 260 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 до Озерянської сільської ради Генічеського району Херсонської області, третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору приватний нотаріус Шторгіна Н.Л. про визнання права власності на приватне фермерське господарство Сокіл в порядку спадкування - залишити без руху, надавши позивачці строк для усунення вказаних недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Генічеського районного суду О. М. Делалова

СудГенічеський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення25.11.2020
Оприлюднено07.12.2020
Номер документу93323420
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —653/3730/20

Ухвала від 10.02.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Драгомерецький М. М.

Рішення від 02.12.2021

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Делалова О. М.

Рішення від 02.12.2021

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Делалова О. М.

Рішення від 02.12.2021

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Делалова О. М.

Ухвала від 02.06.2021

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Делалова О. М.

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Делалова О. М.

Ухвала від 04.01.2021

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Делалова О. М.

Ухвала від 25.11.2020

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Делалова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні