Ухвала
від 10.01.2022 по справі 333/1090/21
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

10 січня 2022 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі судді Дмитрієвої М.М., за участю секретаря Поштаренко В.К.,

справа № 333/1090/21

провадження № 2/333/217/22

учасники справи:

позивач - Обєднання співвласників багатоквартирного будинку Комарова 27

представник позивача - Артеменко Є.А.

відповідачі - ОСОБА_1 , ОСОБА_2

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні, в порядку загального позовного провадження, в залі Комунарського районного суду м. Запоріжжя, цивільну справу про стягнення заборгованості з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, -

В С Т А Н О В И В:

У провадженні судді Комунарського районного суду м. Запоріжжя перебуває цивільна справа за позовною заявою ОСББ Комарова 27 до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення боргу.

У підготовче засідання представник позивача, будучі своєчасно та належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, не з`явився, надав заяву про проведення підготовчого засідання у його відсутність.

Відповідачі, будучі своєчасно та належним чином повідомленими про дату, час та місце судового розгляду, у судове засідання не з`явилися. Від ОСОБА_2 надійшла заява про відкладення розгляду справи з тих підстав, він здійснює догляд за матір`ю, яка перебуває на стаціонарному лікуванні з 05.01.2022 року по 10.01.2022 року.

У зв`язку з неявкою сторін в судове засідання фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Однак, не погоджуючись з первісним позовом, відповідачі звернулися до суду із зустрічною позовною заявою до ОСББ Комарова 27 про визнання недійсними рішень загальних зборів, визнання протиправною, недійсною картки боржника. Крім того, в зазначеній позовній заяві позивачами заявлено клопотання про звільнення від сплати судового збору, що обумовлено скрутним фінансовим становищем.

Частинами першою та другою статті 194ЦПК України визначено, що зустрічна позовна заява, яка подається з додержанням загальних правил пред`явлення позову, повинна відповідати вимогам статей 175 і 177 цього Кодексу.

До зустрічної позовної заяви, поданої з порушенням вимог, встановлених частиною першою цієї статті, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Вивчивши матеріали зустрічного позову, суд приходить до висновку, що зустрічну позовну заяву подано без додержання вимог, передбачених ст. 175, 177 ЦПК України.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод (РИМ, 4.11.1950), Рекомендації щодо заходів, які полегшують доступ до правосуддя №R (81) 7, прийнята Комітетом міністрів Ради Європи 14 травня 1981 року, не визнають необхідність сплати судових витрат обмеженням права доступу до суду.

Згідно зі ст. 6 Закону України Про судовий збір судовий збір перераховується у безготівковій або готівковій формі. На підставі ст. 9 Закону України Про судовий збір Судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Підпунктом 2 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір ставка судового збору за подання до суду фізичною особою позовної заяви немайнового характеру складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України Про державний бюджет України на 2021 рік встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу з 1 січня 2021 року у розмірі 2 270 гривні.

Таким чином, розмір судового збору за подачу позовної заяви, яка містить одну вимогу немайнового характеру складає 908 грн.

У позовній заяві позивачами заявлені наступні вимоги:

1)Визнати недійсним рішення загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Комарова 27 про затвердження тарифу з утримання будинку, оформлених протоколом № 5 від 14 січня 2017 року;

2)Визнати недійсним рішення загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Комарова 27 повністю, та про зокрема питання порядку 4. Підняти тариф на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 4 гривні 50 копійок за 1 м кВ., на 2018 рік, оформлених протоколом від 12 червня 2018 року;

3)Визнати протиправною, недійсною картку боржника за період з 01.01.2017 по 01.02.2021 по організації ОСББ Комарова 27 , в якій зазначено ПІБ боржників: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_1 .

Враховуючи викладене, мінімальний розмір судового збору, який позивачам необхідно сплатити при подачі вказаної позовної заяви становить 2 724 грн.

Таким чином, позивачам необхідно сплатити судовий збір та надати відповідні документи на підтвердження цього. У разі звільнення від сплати судового збору, позивачі повинні в позовній заяві вказати підстави звільнення та надати відповідні докази.

Проте, в обґрунтування цього, позивачами не надано жодних належних та допустимих доказів. Серед іншого, згідно із ч.ч. 2, 5 ст. 95 ЦПК України, письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Окрім цього, відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

В порушення зазначених вимог процесуального законодавства зустрічна позовна заява містить найменування учасників справи, які вказані за первісним позовом. Крім того, відсутні відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти позивачів та відповідача.

Дані обставини перешкоджають вирішенню питання про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України, якщо позовна заява подана без додержання вимог, передбачених ст.ст. 175, 177 ЦПК України, вона підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, зустрічна позовна заява ОСОБА_1 , ОСОБА_2 підлягає залишенню без руху з наданням позивачам строку для усунення недоліків.

Відповідно до п.3 ч.2 ст.198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 95, 175, 177, 185 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Справу розглядом відкласти на 28 березня 2022 року на 09 годину 30 хвилин, поновивши виклик сторін в судове засідання.

Зустрічну позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Комарова 27 про визнання недійсними рішень загальних зборів, визнання протиправною, недійсною картки боржника - залишити без руху , надавши позивачам строк для усунення недоліків протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали.

Повідомити позивачів за зустрічним позовом про необхідність виправити у строк, що не перевищує десяти днів з дня отримання нею копії ухвали недоліків зустрічної позовної заяви.

Роз`яснити, що якщо у визначений строк недоліки не будуть усунені, позовна заява на підставі ч. 3 ст. 185 ЦПК України буде вважаться неподаною та повернута позивачам.

Копію ухвали направити позивачам.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Комунарського районного суду

м. Запоріжжя М.М. Дмитрієва

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення10.01.2022
Оприлюднено17.01.2022
Номер документу102532140
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —333/1090/21

Постанова від 18.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Рішення від 26.10.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Рішення від 26.10.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 10.01.2022

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні