Ухвала
від 22.02.2024 по справі 333/1090/21
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Дата документу 22.02.2024 Справа № 333/1090/21

ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Єдиний унікальний № 333/1090/21

Провадження №22-ц/807/391/24

Головуючий в 1-й інстанції Дмитрієва М.М.

УХВАЛА

22 лютого 2024 р. місто Запоріжжя

Запорізький апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого, судді-доповідача Кухаря С.В.,

суддів: Крилової О.В., Полякова О.З.,

розглянувши справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на рішення Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 26 жовтня 2023 року у справі за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Комарова 27» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 26 жовтня 2023 року задоволено позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Комарова 27» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості.

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 27 грудня 2023 року подали апеляційну скаргу.

05 січня 2024 року ухвалою суду, апеляційна скарга залишена без руху з підстав подання її поза межами строку на апеляційне оскарження рішення суду за відсутності клопотання про поновлення такого строку.

22 лютого 2024 року на адресу апеляційного суду надійшло клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду, яке мотивоване тим, що повний текст рішення був отриманий скаржниками 26 грудня 2023 року.

Вирішуючи вказане клопотання слід зазначити наступне.

Відповідно до ст. 354 ч. 1 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.354 ЦПК України, учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його оголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Оскаржуване рішення ухвалено 26 жовтня 2023 року, повний текст рішення складено 06 листопада 2023 року, таким чином останнім днем подання апеляційної скарги є 06 грудня 2023 року. Апеляційна скарга подана 27 грудня 2023 року.

Матеріали справи не містять доказів отримання скаржниками копії рішення суду, між тим матеріалами апеляційної скарги підтверджується отримання відповідачами оскаржуваного рішення поштою 26 грудня 2023 року.

За змістом ч. 1 ст. 127 ЦПК України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Цивільним процесуальним законодавством передбачено, що тільки обізнаність зі змістом судового рішення чи ухвали, матеріалами справи дає стороні реальну можливість оскаржити судове рішення та викласти доводи апеляційної скарги у відповідності з вимогами закону.

Враховуючи поважність причин пропуску строку на апеляційне оскарження рішення суду, зазначені в клопотанні, строк на апеляційне оскарження підлягає поновленню.

Крім того, апеляційна скарга містить клопотання звільнення скаржників від сплати судового збору.

Вирішуючи вказане клопотання, суд доходить наступних висновків.

Згідно ч.1 ст.8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновийстан сторони,суд можесвоєю ухвалоюза їїклопотанням відстрочитиабо розстрочитисплату судовогозбору напевний строк,але недовше ніждо ухваленнясудового рішенняу справіза такихумов:1)розмір судовогозбору перевищує5відсотків розмірурічного доходупозивача -фізичної особиза попереднійкалендарний рік;або 2)позивачами є:а)військовослужбовці;б)батьки,які маютьдитину вікомдо чотирнадцятироків абодитину зінвалідністю,якщо іншийз батьківухиляється відсплати аліментів;в)одинокі матері(батьки),які маютьдитину вікомдо чотирнадцятироків абодитину зінвалідністю;г)члени малозабезпеченоїчи багатодітноїсім`ї;ґ)особа,яка дієв інтересахмалолітніх чинеповнолітніх осібта осіб,які визнанісудом недієздатнимичи дієздатністьяких обмежена;або 3)предметом позовує захистсоціальних,трудових,сімейних,житлових прав,відшкодування шкодиздоров`ю. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

На підтвердження свого майнового стану скаржниками надано Відомості з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків станом на 22.12.2023 року, довідки із Запорізької філії ЗОЦЗ, довідки з Департаменту соціального захисту населення Запорізької міської ради, довідки з ГУ ПФ України, податкові декларації про майновий стан і доходи.

Враховуючи майновий стан скаржників, суд вважає за необхідне з метою реалізація права на доступ до правосуддя, клопотання задовольнити, звільнивши ОСОБА_1 та ОСОБА_2 від сплати судового збору за подання апеляційної скарги на рішення суду у цій справі.

Згідно із ч. 13 ст. 7 ЦПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

За приписами ч. 1 ст. 274 ЦПК України, у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи, справи що виникають з трудових правовідносин та справи про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим із батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд.

Відповідно до ч.ч.1, 3 ст. 368 ЦПК України, справа розглядається судом апеляційної інстанції за правилами, встановленими для розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, з особливостями, встановленими цією главою. Розгляд справ у суді апеляційної інстанції здійснюється в судовому засіданні з повідомленням учасників справи, крім випадків, передбачених статтею 369 цього Кодексу.

Згідно з ч.1 ст. 369 ЦПК України, апеляційні скарги на рішення суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Встановлено, що ціна позову у цій справі складає 11856,22 грн., що становить менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Даний спір підпадає під вказане визначення наведених норм закону, тому розгляд вищезазначеної справи підлягає проведенню без повідомлення учасників справи

Керуючись ст.ст. 7, 274, 354-361, 368, 369 ЦПК України, апеляційний суд,

У Х В А Л И В:

Клопотання ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 26 жовтня 2023 року у цій справі задовольнити.

Поновити ОСОБА_1 , ОСОБА_2 строк на апеляційне оскарження рішення Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 26 жовтня 2023 року у цій справі.

Звільнити ОСОБА_1 , ОСОБА_2 від сплати судового збору за подачу апеляційної скарги в цій справі.

Відкрити апеляційне провадження у справі за апеляційною скаргою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на рішення Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 26 жовтня 2023 року у справі за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Комарова 27» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості.

Учасникам справи разом з копією ухвали про відкриття апеляційного провадження надіслати копії апеляційної скарги та доданих до неї матеріалів.

Учасникам справи надати строк, який не може перевищувати десять днів з дня отримання цієї ухвали, для подання відзиву на апеляційну скаргу разом з доказами надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Для забезпечення апеляційного розгляду справи провести підготовчі дії, передбачені ст. 365 ЦПК України.

Справу призначити до розгляду в порядку письмового провадження, без повідомлення учасників справи та без проведення судового засідання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий С.В. Кухар Судді: О.В. Крилова О.З. Поляков

СудЗапорізький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117177234
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —333/1090/21

Постанова від 18.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Рішення від 26.10.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Рішення від 26.10.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 10.01.2022

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні