Рішення
від 26.10.2023 по справі 333/1090/21
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

РІШЕННЯ

Іменем України

26 жовтня 2023 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі судді Дмитрієвої М.М., за участю секретаря Меркулової А.В.,

справа № 333/1090/21

провадження № 2/333/99/23

учасники справи:

позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Комарова 27»

представник позивача Булдигіна Марія Сергіївна

відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в порядку загального позовного провадження, в залі Комунарського районного суду м. Запоріжжя, цивільну справу про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Комарова 27» (далі за текстом Позивач та/або далі - ОСББ «Комарова 27») звернулося до суду з позовною заявою, вимоги якої в процесі розгляду були збільшені, до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 (далі за текстом Відповідачі) про стягнення заборгованості. Позовні вимоги обґрунтовані наступним.

Відповідачам на праві спільної часткової власності по 1/2 частині належить квартира за адресою: АДРЕСА_1 , а відтак, вони є співвласниками багатоквартирного будинку в якому створене Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Комарова 27».

Загальними зборами ОСББ «Комарова 27» від 14.01.2017 затверджений тариф з утримання будинку на 1 поверсі 3,40 грн., з 2 по 9 поверх 4,00 грн., та 12.06.2018 затверджений тариф з утримання будинку у розмірі 4,50 грн.

Позивач зазначає, що заборгованість Відповідачів щодо сплати внесків на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій за період з лютого 2018 по травень 2021 складає 9318,75 грн., що підтверджується наданим Позивачем розрахунком. Вказану суму Позивач просить стягнути з Відповідачів у судовому порядку. Також, Позивач просив стягнути з відповідачів 3% річних у розмірі 751,63 грн. та 1785,84 грн. інфляційних витрат та вирішити питання судові витрати.

Ухвалою судді Ярошенко А. Г. від 25.02.2021 заява прийнята до розгляду, відкрито провадження у справі, розгляд справи призначено у порядку спрощеного позовного провадження.

13.04.2021 на адресу суду від Відповідачів надійшов відзив на позовну заяву, в якому Відповідачі вимоги позову не визнають та обґрунтовують свої заперечення тим, що Позивач взагалі не вказує яке саме його право ними порушене, відтак даний позов є протиправним, незаконним та безпідставним.

Зазначають про те, що вони не є членами ОСББ і ніколи не підтримували створення цього об`єднання, вони ніколи, жодним чином не були повідомлені про скликання, проведення, результати установчих зборів по утворенню ОСББ, не повідомлялися про прийняті рішення загальних зборів.

Як на підставу заперечень на позовну заяву Відповідачі також посилаються на те, що додана Позивачем до позовної заяви інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно є не належним та не допустимим доказом, оскільки отримана в незаконний та протиправний спосіб від сторонньої фізичної особи, що порушує права Відповідачів на захист наших персональних даних. Також, до спірних правовідносин, на думку Відповідачів, не можуть бути застосовані положення Закону України «Про житлово-комунальні послуги», на які посилається Позивач у позовній заяві.

Відповідачі відкидають твердження Позивача про те, що рішеннями загальних зборів ОСББ «Комарова 27» встановлені відповідні тарифи по причині того, що встановити до якого саме будинку та прибудинкової території стосуються дані рішення загальних зборів не можливо, оскільки про це не вказано в даних протоколах, тим більше, що на балансі Позивача немає жодного будинку та прибудинкової території.

Позивач не надав документів на підтвердження існування договірних відносин між сторонами або інших доказів, які підтверджують фактичне надання та отримання Відповідачами будь-яких послуг від Позивача. За весь період Відповідачі не користувались послугами позивача з утримання будинку чи прибудинкової території.

30.10.2021 року на підставі розпорядження керівника апарату № 229-к призначено проведення повторного автоматизованого розподілу судової справи, у зв`язку із чим відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 31.10.2021 року справа передана у провадження судді Дмитрієвої М.М.

Ухвалою суду від 05.11.2022 року позовна заява прийнята до провадження, розгляд справи призначено у порядку загального позовного провадження.

04.07.2023 року ухвалою суду підготовче засідання по справі закрито, справу призначено до судового розгляду.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала в повному обсязі, просила їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_1 , будучі своєчасно та належним чином повідомленою про дату та час судового засідання, не прибула. Відповідач ОСОБА_2 пояснив, що його матері достеменно відомо про дату та час судового розгляду. З`явитися не може за станом здоров`я, на своїй особистій участі у судовому засіданні не наполягає.

Відповідач ОСОБА_2 у судовому засідання проти задоволення позовних вимог заперечували, послалися на те, що не є членами ОСББ, взагалі вважають створення ОСББ незаконним, однак відповідне рішення не оскаржували. Також зазначили про те, що нарахування провадилися з розрахунку невірної площі квартири.

Заслухавши учасників судового засідання, дослідивши матеріали справи, суд, повно, обґрунтовано, всебічно та безпосередньо дослідивши всі наявні докази у справі, з`ясувавши всі обставини, приходить до наступного.

За відомостями з Єдиного державного реєструюридичних осіб,фізичних осіб-підприємцівта громадських формувань, встановлено, що 17.05.2016 року було здійснено державну реєстрацію юридичної особи - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Комарова 27», за адресою 69014, Запорізька область, місто Запоріжжя, вул. Комарова, б.27, код ЄДРПОУ 40486431, вид діяльності 81.10 Комплексне обслуговування об`єктів. Керівником є ОСОБА_3 .

При цьому, суд критично відноситься до доводів відповідача щодо відсутності повноважень ОСОБА_3 на звернення до суду з даним позовам, за відсутності в матеріалах справи довіреності, з огляду на наявність таких даних у загальному доступі в мережі інтернет щодо керівника ОСББ.

Як убачається з копії Статуту ОСББ «Комарова 27» створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 , відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»(п.1 розділу І Статуту).

Згідно зі ст. 1 3акону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Відповідно до п. 1 ІІ розділу Статуту - метою створення та діяльності ОСББ є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Згідно з п. 3 ІІ розділу Статуту - завданням та предметом діяльності об`єднання є, зокрема: забезпечення реалізації прав співвласників на володіння та користування спільним майном; забезпечення належного утримання багатоквартирного, будинку та прибудинкової території; сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами; забезпечення виконання співвласниками своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до п.1,2 розділу ІV Статуту, органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія (ревізор) об`єднання. Вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Загальні збори вправі приймати рішення з усіх питань діяльності об`єднання. Загальні збори скликаються не рідше одного разу на рік.

Згідно п. 11 розділу ІV Статуту, рішення загальних зборів, прийняте відповідно до Статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

У відповідності до положень п. 2 розділу VІ Статуту передбачено, що сплата зборів, внесків, платежів є обов`язковим для співвласників та їх правонаступників відповідно права власності на житлове або нежитлове приміщення.

Згідно Рішення загальних зборів ОСББ «Комарова 27», оформленого Протоколом №5 від 14.01.2017 року затверджено тариф з утримання будинку, який становить на 1 поверсі - 3 грн. 40 коп., з 2 по 9 поверх - 4 грн. 00 коп.

Згідно Рішення загальних зборів ОСББ «Комарова 27», оформленого Протоколом від 12.06.2018 року затверджено тариф з утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 4,50 грн.

Згідно Інформаційної довідки №238907866 від 28.12.2020 року з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на праві спільної часткової власності по 1/2 частці належить квартира за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно витягу з реєстру територіальної громади м. Запоріжжя щодо місця реєстрації особи ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Заборгованість за утримання будинку та прибудинкової території квартири мешканців квартири за адресою: АДРЕСА_1 за період з лютого 2018 по травень 2021 складає 9318,75 грн., що підтверджується карткою боржника, що фактично є розрахунком заборгованості.

Відповідно до ч. 1,4 ст.319ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд , власність зобов`язує.

Згідно із ч. 2 ст.382ЦК України усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Згідно із ч. 2ст. 7Закону України«Про особливостіздійснення прававласності убагатоквартирному будинку» кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Згідно положень п. 11 ст. 10Закону України«Про особливостіздійснення прававласності вбагатоквартирному будинку» рішення зборів співвласників є обов`язковими для всіх співвласників, включаючи тих, які набули право власності на квартиру чи нежитлове приміщення після прийняття рішення.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 7Закону України«Про особливостіздійснення прававласності убагатоквартирному будинку» співвласники зобов`язані виконувати рішення загальних зборів.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Статтею 15 Закону України «Про об`єднанні співвласників багатоквартирного будинку»визначено, зокрема, обов`язок співвласника своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Частиною 5 ст. 10Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» визначено, що рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Відповідно до ч. 9 ст.10Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, зокрема, визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Відповідачі свої зобов`язання по сплаті експлуатаційних витрат на утримання будинку та прибудинкових територій належним чином не виконували, внаслідок чого за період з лютого 2018 по травень 2021 року у них утворилася заборгованість по сплаті експлуатаційних витрат на утримання будинку та прибудинкової території в сумі 9318,75 грн., що підтверджується карткою боржника квартири за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 52,50 кв.м.

Суд враховує, що Відповідачами заперечувалося, що площа квартири складає саме стільки, як вказано в картки боржника, поряд з цим Відповідачами належними та допустимими доказами вказане твердження Позивача не спростовано.

Відповідно до ст.526ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог-відповідно до звичаїв ділового оборот або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно із положенням частини другої статті 625Цивільного кодексуУкраїни боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми.

За відсутності оформлених договірних відносин, але в разі існування прострочення виконання грошового зобов`язання зі сплати отриманих житлово-комунальних послуг боржник несе відповідальність, передбачену ч. 2ст.625ЦК України.

Аналогічна правова позиція була викладена неодноразово Верховним Судом, зокрема, у постановах від 15 березня 2018 року по справі № 401/710/15-ц та від 16 вересня 2020 року по справі № 755/10683/17.

Відповідно до абзацу третього статті 13Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Оскільки відповідачі ухиляються від сплати експлуатаційних витрат на утримання будинку та прибудинкової території по квартирі АДРЕСА_1 , у зв`язку з чим виникла заборгованість, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСББ «Комарова 27» до Відповідачів про стягнення заборгованості зі сплати експлуатаційних витрат на утримання будинку та прибудинкової території в сумі 9318,75 грн. підлягають до задоволення.

За змістом ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом

У зв`язку з порушенням Відповідачами зобов`язань з оплати внесків, їм також нараховано 3% річних, які складають 751,63 грн. та інфляційні витрати у розмірі 1785,84 грн.

Враховуючи те, що Відповідачі не оплатили у добровільному порядку ОСББ суму заборгованості по внескам на утримання будинку та прибудинкової території, жодних заперечень на наданий позивачем розрахунок не надали, суд вважає, що сума заборгованості разом з урахуванням 3% річних, та інфляційних витрат підлягає стягненню з Відповідачів.

Також з відповідачів, у відповідності до ст.141ЦПК України підлягає стягненню судовий збір в розмірі 2270,00 грн. по 1135,00 грн. з кожного.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 526, 625 ЦК України,Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст.ст. 81, 141, 229, 263, 265, 268 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Комарова 27» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Комарова 27», (ЄДРПОУ: 40486431, р/р: НОМЕР_2 в ЗАП.РУ ПАТ КБ «ПриватБанк» м. Запоріжжя МФО-313399), суму заборгованості з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій за період з 01 лютого 2018 року по 22 червня 2021 року в розмірі 9318,75 грн., 3% річних у сумі 751,63 грн, інфляційні витрати у сумі 1785, 84 грн., а всього 11 856,22 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Комарова 27» витрати зі сплати судового збору у розмірі 2270 грн. 00 коп., тобто по 1135 грн. з кожного.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 06 листопада 2023 року.

Суддя Комунарського районного суду

м. Запоріжжя М.М. Дмитрієва

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення26.10.2023
Оприлюднено13.11.2023
Номер документу114825750
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —333/1090/21

Постанова від 18.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Рішення від 26.10.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Рішення від 26.10.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 10.01.2022

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні