Ухвала
від 14.01.2022 по справі 752/23575/20
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 752/23575/20 Головуючий у 1 інстанції: Слободянюк А.В.

Провадження № 22-ц/824/4508/2022 Доповідач: Савченко С.І.

У Х В А Л А

про відкриття провадження

14 січня 2022 року м. Київ

Київський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: судді-доповідача Савченка С.І., суддів Мережко М.В., Ігнатченко Н.В.,

розглянувши матеріали апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Профкапітал на ухвалу Голосіївського районного суду міста Києва від 23 вересня 2021 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія з управління активами-адміністратор пенсійних фондів ДС-Фінанс , Товариства з обмеженою відповідальністю Форум-Інвест , Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Хрещатик , Департаменту будівництва та житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про визнання недійними правочинів, визнання права власності,-

в с т а н о в и в:

Ухвалою Голосіївського районного суду міста Києва від 23 вересня 2021 року задоволено заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову.

Накладено арешт на квартиру АДРЕСА_1 до набрання рішенням законної сили.

Не погодившись з вказаною ухвалою суду, 03 грудня 2021 року представник ТОВ Фінансова компанія Профкапітал адвокат Бут Н.А. подала (направила поштою) безпосередньо до Київського апеляційного суду апеляційну скаргу з пропуском п`ятнадцятиденного строку на апеляційне оскарження, встановленого ч.1 ст.354 ЦПК України.

10 грудня 2021 року Київський апеляційний суд надіслав запит до Голосіївського районного суду міста Києва щодо направлення матеріалів справи для розгляду апеляційної скарги.

10 січня 2022 року матеріали цивільної справи № 752/23575/20 надійшли до суду апеляційної інстанції та 11 січня2022 року передані судді Савченку С.І. для розгляду.

У поданій апеляційній скарзі представник ТОВ Фінансова компанія Профкапітал адвокат Бут Н.А. ставить питання про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали, з посиланням на поважність причин його пропуску, а саме, на ту обставину, що про існування оскаржуваної ухвали представнику ТОВ Фінансова компанія Профкапітал , як правонаступнику ПАТ КБ Хрещатик , стало відомо 30 листопада 2021 року під час ознайомлення з матеріалами справи, що підтверджується заявою, що міститься в матеріалах справи, отже апеляційна скарга подається в межах п`ятнадцяти днів з моменту її отримання (ознайомлення з ухвалою), в строк до 15 грудня 2021 року. Враховуючи дані причини пропуску строку, просить його поновити.

Згідно ч.2 ст.354 ЦПК Україниучасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Згідно із ч.1 ст.127 ЦПК України суд за заявою учасникасправи поновлюєпропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвала Голосіївського районного суду міста Києва постановлена 23 вересня 2021 року без виклику і повідомлення учасників справи.

Ухвалою Голосіївського районного суду міста Києва від 01 листопада 2021 року клопотання представника ТОВ Фінансова компанія Профкапітал адвоката Бут Н.А. задоволено, у справі за позовом ОСОБА_1 до ТОВ Компанія з управління активами-адміністратор пенсійних фондів ДС-Фінанс , ТОВ Форум-Інвест , ПАТ Комерційний банк Хрещатик , Департаменту будівництва та житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про визнання недійними правочинів, визнання права власності залучено до участі у справі процесуального правонаступника відповідача ПАТ Комерційний банк Хрещатик - ТОВ Фінансова компанія Профкапітал .

Таким чином, встановлено, що скаржник ТОВ Фінансова компанія Профкапітал не брав участі у розгляді даної справи, при постановленні оскаржуваної ухвали від 29 вересня 2021 року до участі не залучався, відповідно копія ухвали йому не направлялася.

Поновлюючи строк, апеляційний суд враховує практику Європейського суду з прав людини, який у своїх рішеннях указав, що право на доступ до суду, закріплене у статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, не є абсолютним: воно може підлягати дозволеним за змістом обмеженням, зокрема, щодо умов прийнятності скарг: держави мають право установлювати обмеження на потенційних учасників судових розглядів, але ці обмеження повинні переслідувати законну мету, бути співмірними й не настільки великими, щоб спотворити саму сутність права (рішення ЄСПЛ від 28 травня 1985 року у справі Ашінгдейн проти Великої Британії (Ashingdane v. the. United Kingdom); рішення у справі Guerin v . France від 29 липня 1998 року; рішення у справі Перетяка та Шереметьєв проти України від 21 грудня 2010 року).

В даній справі поновлення строку на апеляційне оскарження скаржнику, який не брав участі у розгляді справи, відповідає законній меті і має розумний ступінь пропорційності.

Вивчивши матеріали справи, колегія суддів приходить до висновку, що причини пропуску ТОВ Фінансова компанія Профкапітал строку на апеляційне оскарження, зазначені його представником у апеляційній скарзі, є поважними.

Зважаючи на те, що строк на апеляційне оскарження пропущено скаржником з поважних причин, суд вважає за можливе поновити його, при цьому суд не зазначає про зупинення дії оскаржуваної ухвали, оскільки згідно ч.11 ст.153 ЦПК України оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

За формою і змістом апеляційна скарга відповідає вимогам ст.356 ЦПК України.

Судовий збір сплачено відповідно до положень ЗУ Про судовий збір .

Перешкод для відкриття апеляційного провадження не встановлено.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст.127,354,356,359 ЦПК України, апеляційний суд , -

УХВАЛИВ:

Поновити Товариству з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Профкапітал строк на апеляційне оскарження ухвали Голосіївського районного суду міста Києва від 23 вересня 2021 року.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Профкапітал на ухвалу Голосіївського районного суду міста Києва від 23 вересня 2021 року.

В порядку підготовки справи до апеляційного розгляду, надіслати особам, які беруть участь у справі, копію ухвали про відкриття апеляційного провадження разом з копією апеляційної скарги.

Надати учасникам справи строк п`ять днів з дня отримання копії ухвали , протягом якого може бути поданий відзив у письмовій формі на апеляційну скаргу.

Згідно ч.4 ст.360 ЦПК України до відзиву необхідно додати докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду ухвали суду першої інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий:

Судді:

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення14.01.2022
Оприлюднено20.01.2022
Номер документу102561912
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —752/23575/20

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 08.11.2022

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 18.09.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Савченко Сергій Іванович

Постанова від 22.06.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Савченко Сергій Іванович

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Савченко Сергій Іванович

Ухвала від 14.01.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Савченко Сергій Іванович

Ухвала від 01.11.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 23.09.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 18.01.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 01.12.2020

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні