Ухвала
від 20.01.2022 по справі 2-196/11
МАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-196/11

Провадження № 2-в/417/1/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" січня 2022 р. с.Марківка Луганської області

Марківський районний суд Луганської області у складі:

головуючого судді Логвіненка Т.Г.

за участю секретаря Білянської О.В.,

розглянувши у спрощеному позовному провадженні у судовому засіданні в с.Марківка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про відновлення втраченого судового провадження в цивільній справі №2-196/11 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про зміну стягнення розміру аліментів на утримання дитини та припинення стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною 6 років,

УСТАНОВИВ:

09.12.2021 року заявник ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою про відновлення втраченого судового провадження в цивільній справі №2-196/11 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про зміну стягнення розміру аліментів на утримання дитини та припинення стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною 6 років.

Ухвалою Марківського районного суду Луганської області від 14.12.2021 року заява була прийнята судом, відкрито провадження та призначено до розгляду в судовому засіданні.

Заявник в заяві зазначила, що 18.05.2011 року рішенням Слов`яносербського районного суду Луганської області частково задоволено позовні вимоги ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про зміну стягнення розміру аліментів на утримання дитини та припинення стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною 6 років. Рішення набрало законної сили 31.05.2011 року.

На сьогоднішній день загальновідомим є факт, що м.Слов`яносербськ Луганської області, на території якого знаходився Слов`яносербський районний суд Луганської області є територією непідконтрольній Україні, а тому факт, що дана цивільна справа є дійсно втраченою, не потребує додаткового доведення.

В подальшому, для видачі дубліката виконавчого документу, є необхідність у відновленні судового провадження, адже дублікат виконавчого документу видається на підставі матеріалів справи, в тому числі на підставі рішення суду. З метою забезпечення захисту прав та законних інтересів неповнолітнього сина їй необхідно відновити судове рішення у справі для подальшої видачі дубліката виконавчого листа і пред`явлення його до примусового виконання в органи виконавчої служби, оскільки боржник ОСОБА_2 в добровільному порядку відмовляється сплачувати аліменти на утримання неповнолітнього сина.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, причина неявки не відома, хоча повідомлення про час і місце розгляду справу було направлено завчасно.

Боржник ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, причина неявки не відома, про час і місце судового засідання повідомлявся належним чином, про що свідчить зворотне поштове відправлення (а.с.25). Клопотань чи заперечень суду не надано.

На підставі ч.2 ст.247 ЦПК України в зв'язку із неявкою в судове засідання сторін,які беруть участь у справі фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалося.

Відповідно до ч. 3 ст. 493 ЦПК України розгляд заяви про відновлення втраченого судового провадження здійснюється за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи з урахуванням особливостей, передбачених цим розділом, протягом тридцяти днів з дня надходження заяви до суду.

Суд, на підставі зібраних і перевірених матеріалів, даних, поданих до суду і досліджених у судовому засіданні приходить до висновку, що необхідно відновити втрачене судове провадження в частині повного тексту рішення суду від 18.05.2011 року в цивільній справі №2-196/2011 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про зміну стягнення розміру аліментів на утримання дитини та припинення стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною 6 років з наступних підстав.

З поданої до заяви, копії матеріалів цивільної справи, вбачається, що рішенням Слов`яносербського районного суду Луганської області від 18.05.2011 року в цивільній справі №2-196/2011 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про зміну стягнення розміру аліментів на утримання дитини та припинення стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною 6 років, позовні вимоги було задоволено частково. Змінено розмір аліментів, що стягується з ОСОБА_2 , на користь ОСОБА_1 на утримання сина ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , та на її утримання до досягнення сином ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 6 років, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 . Стягувати аліменти з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 , який народився в смт. Слов`яносербськ, Слов`яносербського району Луганської області, на користь ОСОБА_1 на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/6 частини його заробітку (доходів) на місяць, але не менше, ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи від дня набуття рішенням суду законної сили до повноліття дитини. Стягувати аліменти з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 , який народився, який народився в смт. Слов`носербськ. Слов`яносербського району Луганської області, на користь ОСОБА_1 на її утримання до досягнення неповнолітнім сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до 6-х років, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі 1/10 частини його заробітку (доходів) на місяць, починаючи від дня набуття рішенням суду законної сили.

Виконавчі листи Слов`яносербського районного суду від 5 травня 2006 року № 2-680 про стягнення аліментів з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 в розмірі 1/4 частини його заробітку, від 17 жовтня 2006 року № 2-1336/2006 з ОСОБА_2 , на користь ОСОБА_1 в розмірі 1/8 частини його до виконання 6 років дитини - відкликати.

Згідно частини 5 статті 82 ЦПК України обставини, встановлені стосовно певної особи рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, проте можуть бути у загальному порядку спростовані особою, яка не брала участі у справі, в якій такі обставини були встановлені.

Загальновідомим є факт, що с.Слов`яносербськ Луганської області, на території якого знаходився Слов`яносербський районний суд Луганської області є територією непідконтрольній Україні.

Указом в.о. Президента України від 14 квітня 2014 року № 405/2014 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України розпочато проведення антитерористичної операції (АТО). Згідно Закону України Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях від 18.01.2018 року операція об`єднаних сил на сьогоднішній день проводиться на території Донецької та Луганської областей, у тому числі в с.Слов`яносербськ Луганської області.

Відповідно до ч.1 ст.1 Закону України Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв`язку з проведенням антитерористичної операції на підставі подань Державної судової адміністрації України про зміну територіальної підсудності судових справ, підсудних розташованим у районі проведення антитерористичної операції місцевим загальним та апеляційним судам, розпорядженням Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 29/0/38-14 від 12.09.2014 визначено територіальну підсудність, зокрема, Слов`яносербського районного суду Луганської області Марківському районному суду Луганської області.

Згідно довідки керівника апарату Марківського районного суду Луганської області від 05.01.2022 року цивільна справа №2-196/2011 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про стягнення аліментів з Слов`яносербського районного суду Луганської області до Марківського районного суду Луганської області не передавалася (а.с.20).

Відповідно до ст. 488 ЦПК України , відновлення втраченого повністю або частково судового провадження в цивільній справі, закінченій ухваленням рішення або у якій провадження закрито, проводиться у порядку, встановленому цим Кодексом.

Статтею 489 ЦПК України передбачено, що втрачене судове провадження у цивільній справі може бути відновлене за заявою учасника справи або за ініціативою суду.

Відповідно до ст. 493 ЦПК України при розгляді заяви про відновлення втраченого судового провадження суд бере до уваги:

1) частину справи, яка збереглася (окремі томи, жетони, матеріали з архіву суду тощо);

2) документи, надіслані (видані) судом учасникам судового процесу та іншим особам до втрати справи, копії таких документів;

3) матеріали виконавчого провадження, якщо воно здійснювалося за результатами розгляду справи;

4) будь-які інші документи і матеріали, подані учасниками судового процесу, за умови, що такі документи і матеріали є достатніми для відновлення справи;

5) відомості з Єдиного державного реєстру судових рішень;

6) дані, що містяться в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі;

7) будь-які інші відомості, документи тощо, отримані у законний спосіб з інших офіційних джерел.

Суд бере до уваги копії документів, поданих учасниками судового процесу, а саме: копію виконавчого листа №2-196/2011 виданого Слов`яносербським районним судом Луганської області. Інших доказів суду не надано.

Судом, з метою повного розгляду справи було здійснено спробу отримання в автоматичній системі документообігу Д-3 рішення Слов`яносербського районного суду Луганської області від 18.05.2011 року в цивільній справі №2-196/2011 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про зміну стягнення розміру аліментів на утримання дитини та припинення стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною 6 років та отримано відомості про розміщення рішення у справі на даному ресурсі.

Відповідно до ст. 494 ЦПК України на підставі зібраних і перевірених матеріалів суд постановляє ухвалу про відновлення втраченого судового провадження повністю або в частині, яку, на його думку, необхідно відновити. В ухвалі суду про відновлення втраченого судового провадження зазначається, на підставі яких конкретно даних, поданих до суду і досліджених у судовому засіданні, суд вважає установленим зміст відновленого судового рішення, наводяться висновки суду про доведеність того, які докази досліджувалися судом і які процесуальні дії вчинялися з втраченого провадження.

Суд вважає установленим зміст відновленого судового рішення Слов`яносербського районного суду Луганської області від 18.05.2011 року у цивільній справі №2-196/2011 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про зміну стягнення розміру аліментів на утримання дитини та припинення стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною 6 років.

Судові витрати стягненню не підлягають в силу ст.409 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 12 , 488-495 ЦПК України, суд,

У х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 про відновлення втраченого судового провадження в цивільній справі №2-196/11 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про зміну стягнення розміру аліментів на утримання дитини та припинення стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною 6 років - задовольнити.

Відновити втрачене судове провадження в цивільній справі №2-196/11 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про зміну стягнення розміру аліментів на утримання дитини та припинення стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною 6 років, в частині повного тексту рішення Слов`яносербського районного суду Луганської області від 18.05.2011 року у справі № 2-196/2011, який складається з наступного:

Справа №2-196/2011

РІШЕННЯ

Іменем України

18 травня 2011 року Слов`яносербський районний суд в складі:

головуючого судді Скворцової В.Г.

при секретарі Скориковій О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в сел. Слов`яносербськ цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про зміну стягнення розміру аліментів на утримання дитини та припинення стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною 6 років,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з даним позовом, посилаючись на ту обставину, що рішенням Слов`яносербського районного суду від 05.05.2006 року з позивача були

стягнені аліменти на користь відповідачки на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини і всіх заробітку щомісячно.

Рішенням Слов`яносербського районного суду від 17.10.2006 з позивача були стягнені аліменти на користь відповідачки на її утримання у розмірі 1/8 частини його заробітку (доходів), щомісячно з 25.09.2006 року, до досягнення сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , 6 років, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивач з 2009 року знаходиться в цивільному у шлюбі з ОСОБА_4 , на теперішній час, тобто 24.12.2010 року шлюб зареєстровано, крім цього вони мають неповнолітню дитину -доньку ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка знаходиться на його утриманні. У дружини крім їх спільної доньки ще є двоє неповнолітніх дітей, які також знаходяться на утримання позивача.

Позивач вважає, що змінився його матеріальний стан, хоча і працює, заробітна плата становить мінімальну заробітну плату, крім цього відповідачка працює на двох роботах, отримує пенсію на дитину інваліда, а також аліменти, тобто сумарний дохід відповідачки набагато кращий ніж його.

Просить суд винести рішення, яким змінити суму стягнутих аліментів на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 1/4 частини зі всіх видів заробітку відповідача, щомісячно, на 1/8 частину зі всіх видів заробітку а також повністю припинити стягнення з позивача аліментів в розмірі 1/8 частини на утримання ОСОБА_1 , до досягнення дитиною -інвалідом 6 років.

Позивач ОСОБА_2 свій позов підтримав в повному обсязі. Представник позивача позов підтримав в повному обсязі.

Відповідач з позовом не згодна, представник відповідача з позовом не згоден.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши сторони, суд знаходить позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають частковому задоволенню.

Відповідно до ст. 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебувають вони у шлюбі між собою.

З матеріалів справи вбачається, що сторони з 24 квітня 2004 року по 2 лютого 2010 року перебували у шлюбі, який було розірвано., від шлюбу мають дитину, сина ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 . Син ОСОБА_3 -дитина - інвалід, мешкає разом з матір`ю, відповідачкою по справі.

Судом встановлено, що згідно рішення Слов`яносербського районного суду Луганської області від 05.05.2006 року стягуються аліменти на користь відповідачки на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_3 у розмірі 1/4 частини зі всіх його видів заробітку на місяць, але не менше, ніж 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 11.04.2006 року, до його повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_5 . Рішенням Слов`яносербського районного суду Луганської області від 17 жовтня 2006 року з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 стягнути аліменти на її утримання, в розмірі 1/8 частини його заробітку ( доходів), щомісячно, починаючи з 25.09.2006 року, до досягнення сином 6 років, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На підставі ст.10 ЦПК України Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. А згідно ст.11 ЦПК України Суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Згідно ст. 60 ЦПК України „Кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків , встановлених ст. 61 ЦПК України» .

У відповідності з ч.1 ст. 192 Сімейного Кодексу України розмір аліментів, визначений рішенням суду, може бути змінено у разі зміни матеріального або сімейного стану платника або одержувача аліментів, погіршенням або поліпшенням здоров`я когось із них. На час винесення рішення суду від 15.05.2006 року та 17.10.2006 року позивач ОСОБА_2 не мав іншої сім`ї і інших неповнолітніх дітей. Враховуючи матеріальний стан сторін, те, що після стягнення аліментів з позивача, у нього народилася донька ОСОБА_6 , суд вважає, що розмір утримуваних з нього аліментів на користь відповідачки необхідно зменшити та стягувати в розмірі 1/6 частини його доходів. Також суд вважає зменшити розмір аліментів на утримання ОСОБА_1 з 1/8 частини на 1/10 частину заробітної плати ( доходів) до досягнення дитиною 6 років.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.180,182,183,184,192 Сімейного кодексу України, ст.ст.10,60,212,214 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити частково.

Змінити розмір аліментів, що стягується з ОСОБА_2 , на користь ОСОБА_1 на утримання сина ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , та на її утримання до досягнення сином ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 6 років, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягувати аліменти з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 , який народився в смт. Слов`яносербськ, Слов`яносербського району Луганської області, на користь ОСОБА_1 на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/6 частини його заробітку (доходів) на місяць, але не менше, ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи від дня набуття рішенням суду законної сили до повноліття дитини.

Стягувати аліменти з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 , який народився, який народився в смт. Слов`носербськ. Слов`яносербського району Луганської області, на користь ОСОБА_1 на її утримання до досягнення неповнолітнім сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до 6-х років, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі 1/10 частини його заробітку (доходів) на місяць, починаючи від дня набуття рішенням суду законної сили.

Виконавчі листи Слов`яносербського районного суду від 5 травня 2006 року № 2-680 про стягнення аліментів з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 в розмірі 1/4 частини його заробітку, від 17 жовтня 2006 року № 2-1336/2006 з ОСОБА_2 , на користь ОСОБА_1 в розмірі 1/8 частини його до виконання 6 років дитини - відкликати.

Рішення може бути оскаржено в апеляційний суд Луганської області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Скворцова В.Г.

Ухвала суду може бути оскаржена до Луганського апеляційного суду шляхом подання через Марківський районний суд Луганської області апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Т.Г.Логвіненко

СудМарківський районний суд Луганської області
Дата ухвалення рішення20.01.2022
Оприлюднено21.01.2022
Номер документу102602137
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-196/11

Ухвала від 21.08.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Рядча Т. І.

Ухвала від 21.08.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Рядча Т. І.

Ухвала від 12.08.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Майдан С. І.

Ухвала від 13.08.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Рядча Т. І.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Гаврилюк Т. В.

Ухвала від 15.07.2015

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Глинська Д. Б.

Ухвала від 17.10.2022

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Голопристанський районний суд Херсонської області

Ширінська О. Х.

Ухвала від 20.01.2022

Цивільне

Марківський районний суд Луганської області

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 14.12.2021

Цивільне

Марківський районний суд Луганської області

Логвіненко Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні