Ухвала
від 26.01.2022 по справі 953/808/22
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/808/22

н/п 2/953/2238/22

УХВАЛА

про відкриття провадження у цивільній справі

"26" січня 2022 р. м. Харків

Київський районний суд м. Харкова у складі: головуючої судді - Лисиченко С.М., вивчивши позовну заяву ОСОБА_1 до Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №100 ім. А.С. Макаренка Харківської міської ради Харківської області про визнання незаконною відмову у прийнятті на роботу, стягнення компенсації,-

ВСТАНОВИВ:

21 січня 2022 року до Київського районного суду м. Харкова надійшла позовна заява ОСОБА_2 до Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №100 ім. А.С. Макаренка Харківської міської ради Харківської області, в якій позивач просить суд:

-визнати відмову незаконною та зобов`язати відповідача при повторному зверненні укласти договір з дня порушення прав (з 22.10.2021);

-стягнути з відповідача на користь позивача компенсацію (середній заробіток за вимушений прогул) відповідно до розрахунку у позовній заяві, яка станом на 01.02.2022 становить 21 889, 92 грн.;

-стягнути з відповідача відшкодування моральної шкоди у сумі 2000 грн.;

-судові витрати покласти на відповідача у повному обсязі.

Відповідно до ч.4 ст.177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Разом з позовною заявою позивачем надано клопотання про звільнення від сплати судового збору.

В обґрунтування клопотання позивач зазначив, що він є студентом денної форми вищого навчального закладу, не працевлаштований та на має доходу, не має можливості сплатити судовий збір.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно ч. 3 ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 8 Закону України Про судовий збір враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням звільнити від сплати судового збору за умови, зокрема, якщо предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Згідно з даними, які містяться в відомостях з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків від 04.01.2022, у ОСОБА_1 за період з 1 кварталу 2020 року по 1 квартал 2022 року відсутні джерела доходів.

Враховуючи наведене, те, що позивач звернувся з позовною заявою про визнання незаконною відмову у прийнятті на роботу з метою захисту його соціальних прав, з метою забезпечення належного балансу між інтересами держави у стягненні судового збору та інтересами позивача на судовий захист, суд вважає доцільним задовольнити клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору за подачу позовної заяви до Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №100 ім. А.С. Макаренка Харківської міської ради Харківської області про визнання незаконною відмову у прийнятті на роботу, стягнення компенсації.

Відповідно до ч.2 ст.27 ЦПК України, позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

З позовної заяви та доданих до неї документів, витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань вбачається, що місцезнаходженням відповідача Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №100 ім. А.С. Макаренка Харківської міської ради Харківської області є адреса: 61070, м. Харків, вул. Лісопарківська, 111, що за територіальністю відноситься до Київського району м.Харкова.

Зазначена позовна заява подана з додержанням вимог статей 175-177 ЦПК України, віднесена до предметної, суб`єктної, інстанційної та територіальної юрисдикції суду.

Відсутні підстави, визначені статтями 185-186 ЦПК України, для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі. Тому позовну заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Згідно з положеннями статті 19 ЦПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ, що виникають з трудових відносин, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.274 ЦПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються справи що виникають з трудових відносин.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 19, 175, 177, 187, 274, 277 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання позовної заяви заяви до Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №100 ім. А.С. Макаренка Харківської міської ради Харківської області про визнання незаконною відмову у прийнятті на роботу, стягнення компенсації.

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №100 ім. А.С. Макаренка Харківської міської ради Харківської області про визнання незаконною відмову у прийнятті на роботу, стягнення компенсації.

Розгляд справи проводити в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Призначити судове засідання у приміщенні Київського районного суду м. Харкова (61168, м. Харків, вул. Валентинівська, 7-Б зал №10) для розгляду справи по суті на 12-30 годину 21 лютого 2022 року.

Визначити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов. Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої - п`ятої ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини третьої - п`ятої ст.178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://ki.hr.court.gov.ua (адреса сайту суду http://court.gov.ua/sud2020/ ).

Копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією позовної заяви та копіями доданих до неї матеріалів надіслати учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя С.М. Лисиченко

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення26.01.2022
Оприлюднено31.01.2022
Номер документу102805361
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —953/808/22

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сердюк Валентин Васильович

Постанова від 05.04.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Постанова від 05.04.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 16.02.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 16.02.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 19.12.2022

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Рішення від 07.11.2022

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 06.06.2022

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 26.01.2022

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні