Ухвала
від 04.02.2022 по справі 2-1157/11
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2-1157/11

4-с/707/4/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 лютого 2022 року м.Черкаси

Суддя Черкаського районного суду Черкаської області Тептюк Є.П., розглянувши скаргу ОСОБА_1 на бездіяльність державного виконавця Черкаського відділу ДВС у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), -

в с т а н о в и в:

03.02.2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду через свого представника - адвоката Постригань Т.Л. зі скаргою на дії державного виконавця, в якій просив визнати бездіяльність державного виконавця/виконавців Черкаського відділу ДВС у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), щодо не зняття арешту у виконавчому провадженні, накладеного на грошові кошти ОСОБА_1 постановою від 19.08.2021 року про арешт коштів боржника з примусового виконання виконавчого листа Черкаського районного суду Черкаської області по справі №2-1157/2011 неправомірною, та зобовязати Черкаський відділ ДВС у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) зняти арешт .

Скаржник посилався на те, що 19.08.2021 року головним державним виконавцем Черкаського районного відділу ДВС у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Яворським О.М. винесено постанову про арешт коштів боржника ОСОБА_1 . Посилаючись на те, що під час дії карантину, суд може поновити відповідний процесуальний строк, скаржник просив поновити строки на звернення до суду.

Відповідно ст. 81, ст. 83 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням заяви.

Статтею 123 ЦПК України передбачено , що перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

Відповідно до ст. 126 ЦПК України, право на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом. Документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду , крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 127 ЦПК України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Відповідно до ст. 447 ЦПК України сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права чи свободи.

ч. 1 ст. 448 ЦПК України визначено, що скарга подається до суду, який розглянув справу як суд першої інстанції.

Відповідно до пункту а ч. 1, ч. 2 ст. 449 ЦПК України, скаргу може бути подано до суду: у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права або свободи. Пропущений з поважних причин строк для подання скарги може бути поновлено судом.

Враховуючи те, що скарга подана до суду 03.02.2022 року, а оскаржувана постанова державного виконавця винесена 19.08.2021 року, прихожу до висновку, що скарга повинна бути залишена без розгляду, через пропущення строків на звернення. У матеріалах скарги міститься заява ОСОБА_1 до начальника Черкаського РВ ДВС Центрального міжрегіонального управління Міністерства (м. Київ) щодо скасування постанови від 19.08.2021 року, проте відсутні будь-які відомості з приводу дати складення заяви та отримання його начальником Черкаського РВ ДВС.

08.12.2021 року начальником Черкаського відділу ДВС у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) направлено ОСОБА_1 лист щодо відмови у знятті арештів з рахунків, однак після отримання відмови, скаржник не звертається до суду в 10-денний строк за захистом своїх прав.

Скаржник не вказує дату, коли він дізнався про порушення своїх прав, однак враховуючи, що постанова державного виконавця про накладення арешту на кошти боржника була винесена 19.08.2021 року, у звязку з чим ОСОБА_1 не зміг отримати зарплатні виплати, останній вже на той час міг дізнатися причини з яких сталося обмеження його прав, і звернутися зі скаргою до суду.

Посилання ОСОБА_1 на дію в державі карантинних заходів не є достатньою причиною для порушення строків звернення зі скаргою до суду, оскільки протягом всього часу Черкаський районний суд Черкаської області працював і працює у звичному режимі, і будь-який громадянин міг звернутися до суду за захистом своїх прав. У звязку з тим, що карантинні заходи не обмежували скаржника самостійно звернутися зі скаргою до суду або надіслати її поштою, вважаю, що посиланні скаржника на дану обставину є безпідставними, а тому у поновленні строків на звернення зі скаргою до суду слід відмовити, а скаргу - залишити без розгляду.

Керуючись ст. 449 ЦПК України, -

у х в а л и в:

Відмовити ОСОБА_1 у поновленні строку на звернення до Черкаського районного суду Черкаської області зі скаргою на бездіяльність державного виконавця Черкаського відділу ДВС у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) .

Скаргу ОСОБА_1 на бездіяльність державного виконавця Черкаського відділу ДВС у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) - залишити без розгляду.

Ознайомитись з повним текстом судової ухвали, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Апеляційні скарги на ухвалу можуть бути подані протягом 15 днів з дня її складення через суд першої інстанції до Черкаського апеляційного суду або безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: Є. П. Тептюк

СудЧеркаський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення04.02.2022
Оприлюднено07.02.2022
Номер документу102969911
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1157/11

Ухвала від 04.02.2022

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

Ухвала від 01.06.2021

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Москаленко В. В.

Ухвала від 30.04.2021

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Москаленко В. В.

Ухвала від 12.04.2021

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Москаленко В. В.

Ухвала від 22.03.2021

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Москаленко В. В.

Ухвала від 09.03.2021

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Шолох Л. М.

Ухвала від 26.02.2021

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Москаленко В. В.

Постанова від 18.11.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 11.10.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 26.09.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні