Ухвала
від 07.02.2022 по справі 642/6211/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

07.02.2022

Справа №642/6211/21

Провадження №1кс/642/492/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 лютого 2022 року м. Харків

Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ ВП №2 ХРУП №3 ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів по кримінальному провадженню №12021221220000598від 23.08.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.190 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий СВ ВП №2 ХРУП №3 ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, в якому просить надати тимчасовий доступ до: усієї наявної інформації як на паперовому так і на цифровому носії щодо клієнтів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме: - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , іпн НОМЕР_1 ; - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , іпн НОМЕР_2 ; - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , іпн НОМЕР_3 ;- ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , іпн НОМЕР_4 ;- ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , іпн НОМЕР_5 , а саме відомостей щодо всіх відкритих розрахункових рахунків, наявних банківських карток, а також відкритих на їх ім`я депозитних рахунків, з наданням документів, на підставі яких відкрито зазначені депозитні та розрахункові рахунки, з наданням виписки руху грошових коштів на вказаних депозитних та розрахункових рахунках, та документи на підставі яких зареєстровано клієнта, з більш детальним відображенням інформації про транзакції (вказати номери банківських карток та П.І.Б., на адреси яких здійснювали перекази грошових коштів, в тому числі повні відомості про транзакції PrivatMoney), із зазначенням відомих адрес їх локалізації, ip-адрес, інтернет-провайдерів та іншу наявну інформацію, що має значення у справі і може сприяти розкриттю кримінального правопорушення, з можливістю отримання відомостей на паперовому носії інформації з можливістю вилучення їх завірених копій, які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), МФО НОМЕР_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який розташований за адресою: АДРЕСА_1 ( АДРЕСА_2 ).

Як вбачається з клопотання та доданих до нього матеріалів, у провадженні провадженні ВП№2 ХРУП№3 ГУНП в Харківській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021221220000598 від 23.08.2021, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.190 КК України.

В ході проведення досудового розслідування по кримінальному провадженню №12021221220000598 від 23.08.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.190 КК України, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки.

23.08.2021 року до ВП №2 ХРУП №3 надійшли матеріали Управління протидії кіберзлочинами в Харківській області, за фактом розповсюдження невстановленими особами підроблених довідок про вакцинацію від Covid-19.

Під час досудового розслідування оперативним працівникам надавалось доручення у порядку ст.40 КПК України. В ході виконання якого надійшов рапорт інспектора 1-го відділу (оперативного реагування) УПК в Харківській області ДКП НП України ОСОБА_9 про те, що 23.08.2021 було встановлено телеграм-канали « ІНФОРМАЦІЯ_8 » « ІНФОРМАЦІЯ_9 » та « ІНФОРМАЦІЯ_10 » « ІНФОРМАЦІЯ_11 ». Виявлено користувача з ідентифікатором ОСОБА_10 , який займається виготовленням і розповсюдженням підроблених міжнародних сертифікатів вакцинації від COVID-19. Дані сертифікати виготовляються та вносяться до бази приватної клініки, доставка здійснюється через відправку « ІНФОРМАЦІЯ_12 ». В якості оплати даний користувач надає рахунок банківської картки « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_8 , яка належить ОСОБА_4 .

В якості доказів, користувач ОСОБА_10 , надає документ з інформацією про проходження курсу вакцинації від приватної клініки ІНФОРМАЦІЯ_13 . За наявним QR-кодом для перевірки валідності даного сертифікату вакцинації відображається веб-сайт приватної клініки. В ході аналізу веб-сайту було встановлено, що він є підробкою та вся розміщена на ньому інформація була зібрана з інших джерел, включаючи номери мобільних телефонів для контакту з даною клінікою.

Грошові кошти, отримані в результаті збуту підроблених сертифікатів вакцинації надходять на банківську картку « НОМЕР_8 », що належить ОСОБА_4 .

Допитана у якості свідка ОСОБА_11 пояснила, що була необхідність в отримання міжнародного сертифікату вакцинації від COVID-19, та в мережі інтернет знайшла інформацію щодо вакцинації та отриманні сертифікату в месенджері «Телеграм» канал « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_11 ». В якості оплати була надана банківська карта « НОМЕР_8 », вартість складала 3200 грн., на що вона погодилась та надала особисті дані. 13.09.2021 ОСОБА_11 здійснила оплату на вказану карту за допомогою термінала ІНФОРМАЦІЯ_14 , та повідомила користувача ОСОБА_10 адресу для доставки сертифікату за допомогою послуг « ІНФОРМАЦІЯ_15 ». Також їй скинув копію міжнародного сертифікату вакцинації від COVID-19, як він буде виглядати. В ньому зазначено інформацію про проходження курсу вакцинації від приватної клініки « ІНФОРМАЦІЯ_13 » з QR-кодом. У подальшому щодо вказаного сертифікату виникли сумніви, оскільки їй не було запропоновано відвідати лабораторію безпосередньо для вакцинації. Відповідно даних отриманих з мобільного додатку « ІНФОРМАЦІЯ_16 » банківська карта « НОМЕР_8 » належить ОСОБА_4 .

24.01.2022 надійшов рапорт інспектора 1-го відділу (оперативного реагування) УПК в Харківській області ДКП НП України ОСОБА_12 про те, що оперативним шляхом встановлено осіб, між якими здійснювалось розповсюдження грошових коштів, отриманих в ході продажу сертифікатів вакцинації:- ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , іпн НОМЕР_1 ;- ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , іпн НОМЕР_2 ;- ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , іпн НОМЕР_3 ;- ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , іпн НОМЕР_4 ;- ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , іпн НОМЕР_5 .

З метою всебічного, повного дослідження обставин вчинення вказаного злочину, виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів з можливістю їх вилучення, що стосується банківської таємниці в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме усієї наявної інформації як на паперовому так і на цифровому носії інформації щодо клієнтів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »: - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , іпн НОМЕР_1 ;- ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , іпн НОМЕР_2 ;- ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , іпн НОМЕР_3 ;- ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , іпн НОМЕР_4 ;- ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , іпн НОМЕР_5 , а саме відомостей щодо всіх відкритих розрахункових рахунків, наявних банківських карток, а також відкритих на їх ім`я депозитних рахунків, з наданням документів, на підставі яких відкрито зазначені депозитні та розрахункові рахунки, з наданням виписки руху грошових коштів на вказаних депозитних та розрахункових рахунках, та документи на підставі яких зареєстровано клієнта, з більш детальним відображенням інформації про транзакції (вказати номери банківських карток та П.І.Б., на адреси яких здійснювали перекази грошових коштів, в тому числі повні відомості про транзакції PrivatMoney), з можливістю отримання відомостей на паперовому носії інформації з можливістю вилучення їх завірених копій.

Беручи до уваги викладене вище, а також неможливість отримати відомості в інший спосіб, та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація, що містить охоронювану законом таємницю, має суттєве значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та в разі вилучення зазначеної інформації, відомості, що містять в ній можуть бути використані, як доказ вчинення кримінального правопорушення, слідчий звернувся з даним клопотанням.

Слідчий у судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд клопотання у його відсутності. Клопотання підтримує в повному обсязі.

ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », належним чином повідомлений про слухання справи, у судове засідання представник не з`явився, про причини неявки суду невідомо. За таких обставин відповідно до ч.4 ст.163 КПК України, неприбуття представника не є перешкодою для розгляду клопотання.

На підставі ч. 4 ст. 107 КПК України, враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Суд, дослідивши надані матеріали клопотання, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як зазначено у ч. 1ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно вимогст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення злочину, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні прокурора та завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням, може бути виконане.

Інформація, про тимчасовий доступ до якої заявлено клопотання, перебуває або може перебувати у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), МФО НОМЕР_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який розташований за адресою: АДРЕСА_1 ( АДРЕСА_2 ), і у сукупності з іншими документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; дана інформація може бути використана у якості доказів, а іншими способами встановити достовірні дані неможливо.

Таким чином, вищезазначені обставини дають слідчому судді підстави для висновку про наявність передбачених ст.132, ч.5 ст.163та ч.6 ст.163 КПК Українипідстав для задоволення клопотання.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.132,160,162,163 КПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого СВ ВП №2 ХРУП №3 ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити.

Надати слідчим СВВП №2Харківського РУП№3ГУ НПв Харківськійобласті ОСОБА_13 , ОСОБА_3 тимчасовий доступ до: усієї наявної інформації як на паперовому так і на цифровому носії щодо клієнтів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме: - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , іпн НОМЕР_1 ; - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , іпн НОМЕР_2 ; - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , іпн НОМЕР_3 ;- ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , іпн НОМЕР_4 ;- ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , іпн НОМЕР_5 , а саме відомостей щодо всіх відкритих розрахункових рахунків, наявних банківських карток, а також відкритих на їх ім`я депозитних рахунків, з наданням документів, на підставі яких відкрито зазначені депозитні та розрахункові рахунки, з наданням виписки руху грошових коштів на вказаних депозитних та розрахункових рахунках, та документи на підставі яких зареєстровано клієнта, з більш детальним відображенням інформації про транзакції (вказати номери банківських карток та П.І.Б., на адреси яких здійснювали перекази грошових коштів, в тому числі повні відомості про транзакції PrivatMoney), із зазначенням відомих адрес їх локалізації, ip-адрес, інтернет-провайдерів та іншу наявну інформацію, що має значення у справі і може сприяти розкриттю кримінального правопорушення, з можливістю отримання відомостей на паперовому носії інформації з можливістю вилучення їх завірених копій, які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), МФО НОМЕР_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який розташований за адресою: АДРЕСА_1 ( АДРЕСА_2 ).

Строк дії ухвали становить два місяці з дня її постановлення.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.02.2022
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу103059586
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —642/6211/21

Ухвала від 16.01.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Ухвала від 12.01.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Ухвала від 23.12.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бородіна О. В.

Ухвала від 21.12.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бородіна О. В.

Ухвала від 07.02.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 07.02.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 07.02.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 27.09.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

Ухвала від 27.09.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

Ухвала від 20.09.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні