Ухвала
від 01.02.2022 по справі 308/5468/21
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

308/5468/21

У Х В А Л А

про розгляд заяви про залучення до участі у справі

третьої особи

01.02.2022 року місто Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області в складі :

головуючої - судді : Бенца К.К.,

при секретарі судового засідання : Бота О.І.

за участю:

представника позивача - Левицький А.

представника відповідача Ужгородської міської ради - Зеленяк С.

представника відповідача ОСОБА_1 - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження в залі суду в м. Ужгород цивільну справу за позовом Державного підприємства Ужгородське лісове господарство поданим в особі представника позивача Левицький А.О. до Ужгородської міської ради та ОСОБА_1 про визнання протиправним та скасування підпункту 1.14 п.1 рішення Ужгородської міської ради від 23.07.2020 №2068 та витребування земельної ділянки із чужого незаконного володіння,-

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Ужгородського міськрайонного суду перебуває справа за позовом Державного підприємства Ужгородське лісове господарство поданим в особі представника позивача Левицький А.О. до Ужгородської міської ради та ОСОБА_1 про визнання протиправним та скасування підпункту 1.14 п.1 рішення Ужгородської міської ради від 23.07.2020 №2068 та витребування земельної ділянки із чужого незаконного володіння.

08.07.2021 року на адресу суду від голови Громадської організації Будь кращим Самсончик Е. надійшла заява про залучення до справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Громадську організацію Будь кращим . Мотивуючи клопотання тим, що прийняте рішення Ужгородської міської ради про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та передачу їх у власність фізичним особам для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд в районі АДРЕСА_1 , набули широкого суспільного інтересу. Вказують на те, що враховуючи бездіяльність Ужгородської міської ради та небажання усувати порушення чинного законодавства України Громадська організація Будь кращим почала звертатися до ДП Ужгородське ЛГ та ГУ Держгеокадастру у Закарпатській області щодо вжиття заходів з метою припинення порушень вимог земельного законодавства. Зазначають, що Громадською організацією Будь кращим було виявлено, що земельні ділянки, зокрема з кадастровим номером 2110100000:49:001:0450, надані у власність без затвердженої містобудівної документації. Вказують на те, що вступ у справу Громадської організації Будь кращим у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, є реалізацією статутних завдань та спрямована на безпосередній захист прав та інтересів членів ГО Будь кращим .

Представник позивача - Левицький А. в судовому засіданні залишив вирішення питання щодо залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Громадську організацію Будь кращим , на розсуд суду.

Представник відповідача Ужгородської міської ради - Зеленяк С. в судовому засіданні проти залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Громадську організацію Будь кращим заперечила.

Представник відповідача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 в судовому засіданні проти залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Громадську організацію Будь кращим заперечив.

Суд, заслухавши доводи учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи в межах заявленого клопотання, приходить до наступного.

Згідно ч. 1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Згідно ч. 3 ст. 53 ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

З аналізу вказаних норм встановлено, що необхідною умовою залучення третіх осіб є той факт, що судове рішення у справі може вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки осіб, які не є стороною у справі.

Тобто, норми інституту третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору покликані захистити правата охоронювані законом інтереси осіб, які не є учасниками спірних матеріальних правовідносин, але знахо-дяться із однією зі сторін процесу у таких відносинах і які можуть змінитись у результаті винесеного рішення. При залученні до участі у справі третьої особи суд перевіряє ймовірність порушення уже існуючих прав або обов`язків.

Згідно ч. 5 ст. 53 ЦПК України з питання залучення до участі в справі третьої особи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

З огляду на вищенаведені вимоги законодавства, за суттю правовідносин, що виникли, враховуючи предмет спору і зміст заявлених вимог, зважаючи на те, що зі змісту клопотання судом не встановлено обставин, з якими процесуальний закон пов`язує залучення третіх осіб, у даному випадку заявником не обґрунтована необхідність залучення Громадської організації Будь кращим у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог та не зазначені обставини, які можуть свідчити про те, що рішення суду у даній справі може вплинути на його права та обов`язки, в зв`язку з чим, суд дійшов висновку про її необґрунтованість та відсутність правових підстав для залучення до участі в справі Громадської організації Будь кращим в якості третьої особи.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 53, 258-260, 353 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ :

У задоволенні клопотання голови Громадської організації Будь кращим Самсончик Е. про залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Громадську організацію Будь кращим у справі за позовом Державного підприємства Ужгородське лісове господарство поданим в особі представника позивача Левицький А.О. до Ужгородської міської ради та ОСОБА_1 про визнання протиправним та скасування підпункту 1.14 п.1 рішення Ужгородської міської ради від 23.07.2020 №2068 та витребування земельної ділянки із чужого незаконного володіння - відмовити.

Ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Дата складання повного тексту ухвали - 07.02.2022 року.

Суддя Ужгородського

міськрайонного суду К.К. Бенца

Дата ухвалення рішення01.02.2022
Оприлюднено10.02.2022
Номер документу103068763
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —308/5468/21

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Рішення від 15.09.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Рішення від 15.09.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 18.08.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 16.11.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 01.02.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 01.02.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 01.02.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 01.02.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні