Рішення
від 21.06.2010 по справі 8/92-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

17.06.10р. Справа № 8/92-10

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Гранд Терра" (с. Губиниха Нов омосковського району Дніпро петровської області)

до Фізичної особи - підп риємця ОСОБА_1 (м. Верхньод ніпровськ Дніпропетровсько ї області)

про стягнення заборгов аності за поставлений товар згідно договору купівлі-прод ажу № 71/10/09 від 01.10.09р. у розмірі 5 235,57 г рн.

Суддя Дубінін І.Ю.

Представники:

Від позивача: Гон чаров А.О. - представник (дов. № 20/10 від 20.10.09р.)

від відповідача: не з'яв ився

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмежено ю відповідальністю "Гранд Те рра" (далі-позивач) звернулося до господарського суду із по зовом до Фізичної особи - підп риємця ОСОБА_1 (далі-відпо відач) про стягнення заборго ваності за поставлений товар згідно договору купівлі-про дажу № 71/10/09 від 01.10.09р. у розмірі 5 235, 57 грн.

Сума позову складається з с уми основного боргу.

Позивач обґрунтовує свої в имоги невиконанням відповід ачем зобов'язань за договоро м купівлі-продажу № 71/10/09 від 01.10.09р ., в частині повного та своєчас ного розрахунку за поставлен ий товар за накладною № 8547 від 0 7.10.2009р.

Від відповідача надійшли з аяви, в яких він повідомляє су д про те, що товар, за поставку якого він не розрахувався з п озивачем, викрадено і на тепе рішній час до РОВД Індустріа льного району м. Дніпропетро вська ним подана відповідна заява.

Відповідач у судове засіда ння не з'явився, відзиву на поз ов не надав, але був належним ч ином повідомлений про час і м ісце судового засідання, що п ідтверджується поштовим пов ідомленням № 4993320170293, яке поверну лося до господарського суду з відміткою про отримання ух вали суду відповідачем.

Вислухавши позивача, розгл янувши матеріали справи, гос подарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

01.10.2009р. між позивачем та в ідповідачем було укладено до говір купівлі-продажу № 71/10/09 (да лі-договір), відповідно до умо в якого, позивач зобов'язався передати, а відповідач прийн яти та оплатити на умовах, пер едбачених даним договором, т овар (партію товару) у кількос ті, асортименті та за цінами, з азначеними в накладних на ві дпуск товару (далі-товарна на кладна), яка є невід'ємною част иною даного договору. Сторон и визнали, що товарна накладн а, підписана сторонами, є узго дженням асортименту товару, його кількості та ціни, прирі внюється до специфікації і є невід'ємним додатком до дано го договору.

На виконання договору, пози вач здійснив поставку товару відповідачу, відповідно до н акладної № 8547 від 07.10.2009р. на суму 18 849,62 грн.

Поставлений товар відпові дач одержав та прийняв, що під тверджується вказаною вище н акладною, підписаною відпові дачем.

За період з 30.10.2009р. по 12.01.2010р. відп овідач здійснив оплату на за гальну суму 300,00 грн. та поверну в товар на загальну суму 13 314,05 гр н.

Таким чином, станом на 14.03.2010р. з аборгованість відповідача п еред позивачем складає 5 235,57 гр н. (18 849,62 грн. - 300,00 грн. - 13 314, 05 грн. = 5 235,57 гр н.).

Відповідно до п. 5.1. договору, відповідач оплачує поставле ний товар по мірі його реаліз ації. Кожен понеділок відпов ідач здійснює оплату за това р, реалізований за попередні й календарний тиждень.

Крім того, згідно п.п. 2.6.1., 2.6.3. до говору, повернення нереалізо ваного товару може здійснюва тись за вимогою позивача у ви падку низького відповідно до стандартів позивача рівня р еалізації товару відповідач ем третім особам та/або низьк ого за думкою позивача рівня оплат відповідачем товару. П озивач має право вимагати по вернення відповідачем поста вленого йому, але не оплачено го ним товару (як весь, так і йо го частину) шляхом направлен ня відповідачу відповідної в имоги (поштою, електронною по штою, факсом, телеграмою або н арочно) на реквізити відпові дача, зазначені у договорі. У в имозі про повернення товару зазначається товар, який під лягає поверненню (весь товар або його окрема частина), а та кож інші дані, необхідні за ду мкою позивача. Весь товар, яки й був заявлений на поверненн я, вважається реалізованим в ідповідачем (незалежно від й ого фактичної реалізації) та підлягає оплаті на умовах, вс тановлених даним договором.

У зв'язку з тим, що за останні чотири місяці оплат за поста влений товар від відповідача не надходило, а відсоток опла ченого поставленого товару з а весь період співробітництв а між сторонами складав 1,6% від загальної вартості поставле ного товару, позивач на підст аві п. 2.6.1. договору, 26.02.2010р. направ ив відповідачу вимогу про по вернення товару від 26.02.2010р. № 26-02/10 , у зв'язку з низьким рівнем оп лат за поставлений товар. У ви мозі позивач зазначив про не обхідність повернення товар у в загальній сумі 5 235,57 грн. в ст рок до 3-х робочих днів з момен ту отримання відповідачем ви моги, крім того, від відповіда ча вимагалося здійснення пов ідомлення про готовність тов ару до повернення в строк та п орядку передбаченому п. 2.6.2. дог овору (не пізніше наступного дня).

З огляду на отримання доказ у вручення 10.03.2010р. відповідачу в имоги про повернення товару, а також через відсутність ст аном на 14.04.2010р. дій відповідача, спрямованих на повернення т овару в сумі боргу, позивач вв ажає такий товар реалізовани й на підставі положень п. 2.6.2. до говору та таким, що підлягає о платі в загальній сумі 2 535,57 грн .

Доказів виконання зобов'я зання по оплаті отриманого т овару у сумі 2 535,57 грн. на момент розгляду спору відповідач не надав.

При викладених обставина х вимоги позивача щодо стягн ення суми основного боргу у р озмірі 2 535,57 грн. слід визнати об ґрунтованими і такими, що під лягають задоволенню. Приймаю чи рішення господарський суд виходив із наступного.

Згідно ст. 173 Господарського кодексу України, господарсь ким визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом госп одарювання та іншим учаснико м (учасниками) відносин у сфер і господарювання з підстав, п ередбачених цим Кодексом, в с илу якого один суб'єкт (зобов'я зана сторона, у тому числі бор жник) зобов'язаний вчинити пе вну дію господарського чи уп равлінсько-господарського х арактеру на користь іншого с уб'єкта (виконати роботу, пере дати майно, сплатити гроші, на дати інформацію тощо), або утр иматися від певних дій, а інши й суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має прав о вимагати від зобов'язаної с торони виконання її обов'язк у.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарсько го кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасн ики господарських відносин п овинні виконувати господарс ькі зобов'язання належним чи ном відповідно до закону, інш их правових актів, договору, а за відсутності конкретних в имог щодо виконання зобов'яз ання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ста вляться. До виконання господ арських договорів застосову ються відповідні положення Ц ивільного кодексу України з урахуванням особливостей, пе редбачених цим Кодексом.

Господарське зобов'язання виникає, зокрема із господар ського договору (ст. 174 Господа рського кодексу України).

Відповідно із п. 1 ст. 509 Цивіль ного кодексу України, зобов'я занням є правовідношення, в я кому одна сторона (боржник) зо бов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) пе вну дію (сплатити гроші), а кре дитор має право вимагати від боржника виконання його обо в'язку.

Відповідно до п. 1 ст. 265 Господ арського кодексу України, за договором поставки одна сто рона - постачальник зобов'язу ється передати (поставити) у з умовлені строки (строк) другі й стороні - покупцеві товар (то вари), а покупець зобов'язуєть ся прийняти вказаний товар (т овари) і сплатити за нього пев ну грошову суму.

У відповідності до п. 2 ст. 712 Ци вільного кодексу України, до договору поставки застосову ються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не в становлено договором, законо м або не випливає з характеру відносин сторін.

Згідно ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язанн я має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного зако нодавства, а за відсутності т аких умов та вимог - відповідн о до звичаїв ділового оборот у або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння ві дмова від зобов'язання або од ностороння зміна його умов н е допускається, якщо інше не в становлено договором або зак оном.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивіль ного кодексу України, якщо у з обов'язанні встановлений стр ок (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у це й строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання яког о визначений вказівкою на по дію, яка неминуче має настати , підлягає виконанню з настан ням цієї події.

Згідно п. 2 ст. 218 Господарсько го кодексу України учасник г осподарських відносин відпо відає за невиконання або нен алежне виконання господарсь кого зобов'язання.

У відповідності до ст. 610 Циві льного кодексу України, пору шенням зобов'язання є його не виконання або виконання з по рушенням умов, визначених зм істом зобов'язання (неналежн е виконання).

Боржник вважається таким, щ о прострочив, якщо він не прис тупив до виконання зобов'яза ння або не виконав його у стро к, встановлений договором аб о законом (ст. 612 Цивільного код ексу України).

Згідно ст. 599 Цивільного коде ксу України зобов'язання при пиняється виконанням, прове деним належним чином.

Згідно ст. 692 Цивільного коде ксу України у разі простроче ння сплати за товар продавец ь має право вимагати сплати т овару.

Посилання відповідача на т е, що товар, за поставку якого він не розрахувався з позива чем, викрадено і на теперішні й час до РОВД Індустріальног о району м. Дніпропетровська ним подана відповідна заява , не можуть бути прийняті до ув аги, оскільки дана обставина не може бути причиною поруше ння його зобов'язань перед по зивачем в частині своєчасног о та повного розрахунку за по ставлений товар.

Викладене є підставою для з адоволення позову в повному обсязі, а саме: стосовно стягн ення заборгованості за поста влений товар у розмірі 2 535,57 грн .. Судові витрати по справі слі д покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 509, 525, 526, 530, 599, 610, 692 Ц ивільного кодексу України, с т.ст. 173, 193, 218, 265 Господарського код ексу України, ст. 1 Закону Укра їни "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошо вих зобов' язань", ст.ст. 49, 82 - 85 Г осподарського процесуально го кодексу України, господар ський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в по вному обсязі.

Стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕ СА_1; ідентифікаційний номе р НОМЕР_1) на користь Товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Гранд Терра" (юридична адреса: 51250, Дніпропетровська о бласть, Новомосковський райо н, с. Губиниха, вул. Леніна, 234; пош това адреса: 49130, м. Дніпропетро вськ, вул. Березинська, 80; код ЄД РПОУ 36094659) - 2 535 грн. 57 коп. основного боргу, 102 грн. 00 коп. витрат по сп латі державного мита, 236 грн. 00 к оп. витрат на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу.

Суддя І.Ю. Дубінін

Дата ухвалення рішення21.06.2010
Оприлюднено09.09.2010
Номер документу10360691
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгов аності за поставлений товар згідно договору купівлі-прод ажу № 71/10/09 від 01.10.09р. у розмірі 5 235,57 г рн

Судовий реєстр по справі —8/92-10

Ухвала від 04.10.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський Сергій Олексійович

Ухвала від 06.09.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Кіяшко Віктор Іванович

Постанова від 31.03.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 14.03.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Рішення від 14.02.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 31.01.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 21.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Рішення від 21.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 09.07.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чоха Любов Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні