Ухвала
від 26.04.2022 по справі 533/225/22
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

27.04.2022 рокуКОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙСУД ПОЛТАВСЬКОЇОБЛАСТІ

Справа N 533/225/22

Провадження N 2-о/533/17/22

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

27 квітня 2022 року селище Козельщина

Суддя Козельщинського районного суду Полтавської області Козир В.П., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, Управління соціального захисту населення та питань АТО виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області - про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи,

У С Т А Н О В И В:

26 квітня 2022 року до суду надійшла заява ОСОБА_1 , подана у порядку окремого провадження.

Заявник просить обмежити цивільну дієздатність своєї баби ОСОБА_2 у зв`язку з неможливістю нею у повній мірі розуміти значення своїх дій і керувати ними.

До заяви не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у розмірі, визначеному Законом України "Про судовий збір".

При цьому заявник посилається на те, що згідно Закону України «Про судовий збір» він звільнений від сплати судового збору при поданні відповідної заяви.

Перевіривши заяву на відповідність вимогам ЦПК України суд встановив таке.

Відповідно до ч. 3ст.294ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Згідно ч. 9ст. 10 ЦПК України, якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються зсудового зборута витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Підпунктом 4 пункту 1 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання фізичною особою до суду заяви у справах окремого провадження ставка судового збору встановлюється у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що на день звернення заявника до суду складає 496,20 грн.

Слід звернути увагу, що з 1 вересня 2015 року набув чинності Закон України"Провнесення зміндо деякихзаконодавчих актівУкраїни щодосплати судовогозбору" відповідно до якого виключено п. 9 ч. 2 ст. 3 Закону України "Про судовий збір", згідно якого судовий збір не справлявся за подання до суду заяви про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Разом з тим, відповідно до частини 2 статті 299ЦПК судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Статтею 133ЦПК України передбачено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: на професійну правничу допомогу; пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Отже, за змістом частини 2 статті 299ЦПК України на рахунок держави у справах про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи відносяться саме витрати, пов`язані із розглядом справи.

Натомість Законом України"Просудовий збір" не передбачено звільнення від сплати судового збору за подання до суду заяви про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи та призначення піклувальника.

Таким чином за подання до суду заяви у порядку окремого провадження про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи та призначення піклувальника підлягає сплаті судовий збір у розмірі, передбаченому підпунктом 4 пункту 1 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір", - 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що на день звернення заявника до суду складає 496,20 грн.

Крім того, у відповідності до ч. 1 ст. 297 ЦПК України у заяві прообмеження цивільної дієздатностіфізичної особимають бути викладені обставини, що свідчать про психічний розлад, істотно впливають на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, чи обставини, що підтверджують дії, внаслідок яких фізична особа, яка зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо, поставила себе чи свою сім`ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов`язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

Заявником обставини, що вимагаються ч. 1 ст. 297 ЦПК України, у заяві не наведені та відповідні докази у вигляді медичної документації, амбулаторної кратки хворого тощо суду не надано.

Крім того, заява не відповідає вимогам п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, оскільки у ній не міститься інформація про ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо заінтересованої особи виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області як органу опіки та піклування, що у відповідності до ч. 1 ст. 185 ЦПК України є підставою для залишення заяви без руху.

Зважаючи на те, що заява містить вищевказані недоліки, та відсутність нормиЦПК, яка регулює порядок залишення заяви у справі окремого провадження без руху, суд застосовує аналогію закону, а саме ч. 1ст. 185 ЦПК України.

Ураховуючи вищезазначені обставини, суд позбавлений можливості вирішити питання прийняття до розгляду заяви про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, а тому таку заяву слід залишити без руху та надати заявнику строк на усунення її недоліків, а саме для: надання документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документів, що підтверджують звільнення від сплати судового збору відповідно до закону; зазначення відомостей про ідентифікаційний код заінтересованої особи; зазначення обставин, що свідчать про психічний розлад, істотно впливають на здатність фізичної особи усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними та докази на підтвердження таких обставин.

Згідно з ч. 2 ст. 185 ЦПК України, строк усунення недоліків заяви не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Керуючись ст. 175, 185,297 ЦПК України, Законом України «Про судовий збір», суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи - залишити без руху.

Запропонувати заявнику протягом десятиднів здня отриманняухвали усунути недоліки, зазначені в ухвалі суду, а саме:

- сплати судовий збір у розмірі 496,20 грн за такими реквізитами: «Отримувач коштів: ГУК у Полт.обл/тг смт Козельщ/22030101; код отримувача: 37959255 , банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО): 899998; рахунок отримувача: UA638999980313131206000016614 ; код класифікації доходів бюджету: 22030101; призначення платежу: *;101; реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр);Судовий збір, за заявою


(ПІБ), Козельщинський районний суд Полтавської області.»;

-зазначити у заяві відомості про ідентифікаційний код заінтересованої особи виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області;

-зазначити у заяві обставини, що свідчать про психічний розлад, істотно впливають на здатність фізичної особи усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, та надати докази на підтвердження таких обставин.

Роз`яснити заявнику, що у разі не усунення недоліків в зазначений в ухвалі суду строк, заява вважатиметься неподаною та повертається зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя В.П. Козир

СудКозельщинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення26.04.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104087587
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —533/225/22

Рішення від 05.09.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 17.08.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 25.05.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 17.05.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 10.05.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 26.04.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні