Ухвала
від 10.05.2022 по справі 533/225/22
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11.05.2022 рокуКОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙСУД ПОЛТАВСЬКОЇОБЛАСТІ

Справа № 533/225/22

Провадження № 2-о/533/17/22

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

11 травня 2022 року селище Козельщина

Козельщинський районний суд Полтавської області у складі головуючої судді Козир В.П., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опікита піклуванняв особівиконавчого комітетуКременчуцької міськоїради Кременчуцькогорайону Полтавськоїобласті,управління соціальногозахисту населеннята питаньАТО виконавчогокомітету Кременчуцькоїміської радиКременчуцького районуПолтавської області, про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи,

В С Т А Н О В И В :

26 квітня 2022 року заявник ОСОБА_1 звернувся до Козельщинського районного суду Полтавської області із заявою про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у якій просить обмежити цивільну дієздатність ОСОБА_2 у зв`язку з її неможливістю у повній мірі розуміти значення своїх дій і керувати ними.

Ухвалою суду від 27.04.2022 заяву ОСОБА_1 було залишено без руху та надано заявнику строк для усунення виявлених судом недоліків.

10.05.2022 на адресу суду від ОСОБА_1 надійшла уточнена заява та докази сплати судового збору, на виконання вимог ухвали суду від 27.04.2022. В уточненій заяві заявник також просив суд призначити по справі судову психіатричну експертизу для з`ясування психічного стану здоров`я ОСОБА_2 , та у процесі підготовки справи до розгляду - витребувати від органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області висновок про доцільність призначення заявника піклувальником ОСОБА_2 , у разі обмеження її цивільної дієздатності.

Уточнена заява відповідає вимогам ст. 297 ЦПК України.

Заявник усунув виявлені судом недоліки заяви, підстави для повернення заяви, відмови у відкритті провадження відсутні.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я.

Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Згідно протоколу автоматичного визначення присяжних від 26.04.2022 основними присяжними у складі суду визначено Стеценко Олену Володимирівну та ОСОБА_3 .

За приписами ч. 3 ст. 65, ст. 66 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» особа, включена до списку присяжних, зобов`язана повідомити суд про обставини, що унеможливлюють її участь у здійсненні правосуддя, у разі їх наявності.

Відповідно до ч. 3, ч. 6 ст. 67 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» письмове запрошення для участі у здійсненні правосуддя суд надсилає присяжному не пізніше ніж за сім днів до початку судового засідання. Запрошення містить інформацію про права та обов`язки присяжного, вимоги до нього, а також підстави для увільнення від виконання обов`язків. Одночасно із запрошенням надсилається письмове повідомлення для роботодавця про залучення особи як присяжного. Присяжний зобов`язаний вчасно з`явитися на запрошення суду для участі в судовому засіданні. Неприбуття в судове засідання без поважних причин вважається неповагою до суду.

Таким чином, слід повідомити присяжних про дату та час судового розгляду справи у порядку, встановленому законом, та запропонувати присяжним повідомити суд про обставини, якщо такі існують, що унеможливлюють їх участь у здійсненні правосуддя.

Вирішуючи клопотання заявника про призначення експертизи у справі та витребування висновку органу опіки та піклування, суд уважає, що такі клопотання є передчасними та мають вирішуватися під час судового розгляду справи з урахуванням думки усіх учасників. Крім того, клопотання про призначення експертизи не містить пропозицію заявника про експерта чи експертну установу, яким слід доручити проведення експертизи, а також не містить переліку питань, з яких має бути призначена експертиза.

Тому суд під час відкриття провадження у справі не розглядає заявлені заявником клопотання по суті, так як уважає, що вирішення таких клопотань потребує виклику сторін.

Також суд уважає за необхідне з метою з`ясування обставин справи за власною ініціативою витребувати як докази історію хвороби та амбулаторну картку громадянки ОСОБА_2 , які необхідні для розгляду даної справи, та без яких неможливо призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

На підставі викладеного вище та керуючись статтями 187, 258-261, 293, 297, 299 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Прийняти до розгляду заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опікита піклуванняв особівиконавчого комітетуКременчуцької міськоїради Кременчуцькогорайону Полтавськоїобласті,управління соціальногозахисту населеннята питаньАТО виконавчогокомітету Кременчуцькоїміської радиКременчуцького районуПолтавської області про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, та відкрити провадження у цивільній справі.

Розгляд справи проводити у порядку окремого провадження у складі одного судді і двох присяжних.

Запросити присяжнихСтеценко ОленуВолодимирівну та ОСОБА_3 для участі у судовому засіданні. Запропонувати присяжним повідомити суд про обставини, якщо такі існують, що унеможливлюють їх участь у здійсненні правосуддя

Призначити судове засідання для розгляду справи на 26 травня 2022 року о 10 годині 00 хвилин у приміщенні Козельщинського районного суду Полтавської області, зал судового засідання № 2, за адресою: Полтавська область, Кременчуцький район, селище Козельщина, вулиця Остроградського, буд. 75/15.

Зобов`язати заявника забезпечити участь ОСОБА_2 у розгляді справи в судовому засіданні або надати відомості щодо неможливості такої участі особи за станом її здоров`я.

З метою підготовки справи до розгляду витребувати до 24травня 2022року з КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ ПРИШИБСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ» (місцезнаходження: вулиця Центральна, буд. 29, с. Пришиб, Кременчуцький район, Полтавська область, 39750; ідентифікаційний код 40586166) історію хвороби та амбулаторну картку громадянки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце фактичного проживання: АДРЕСА_1 .

Роз`яснити учасникам, що відповідно до частин 6-8 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Надіслати заінтересованим особам копію заяви з копіями доданих до неї документів та запропонувати надати до суду письмові пояснення.

Копію ухвали надіслати учасникам справи та установам, у яких витребовується інформація.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за вебадресою: https://court.gov.ua/sud1611/.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (місце фактичного проживання: АДРЕСА_2 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ).

Заінтересована особа1:орган опікита піклуванняв особівиконавчого комітетуКременчуцької міськоїради Кременчуцькогорайону Полтавськоїобласті (місцезнаходження: площа Перемоги, буд. 2, м. Кременчук, Полтавська область, 39600, ідентифікаційний код 04057287).

Заінтересована особа 2: управління соціального захисту населення та питань АТО виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області (місцезнаходження: просп. Свободи, буд. 66, м. Кременчук, Кременчуцький район, Полтавська область, 39623, ідентифікаційний код 26218015).

Суддя В.П. Козир

Дата ухвалення рішення10.05.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104260274
СудочинствоЦивільне
Сутьобмеження цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —533/225/22

Рішення від 05.09.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 17.08.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 25.05.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 17.05.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 10.05.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 26.04.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні